Energiasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki elää vaarallisessa mielikuvitusmaailmassa

Vastauksena esittämiini Helsingin Uutisissa (12.3.) huoliin Helsingin kaukolämmön hinnan moninkertaistumisesta energiasta vastaava Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kirjoittaa kolumnin tämän viikonvaihteen  Helsingin Uutisiin ”Ukrainan sota vaatii meiltä riippuvuuksien katkomista ja käden ojentamista”. Siinä Sinnemäki puolustaa pormestari Juhana Vartiaisen linjaa luopua sekä kivihiilestä että maakaasusta lämmön ja sähkön tuotannossa.

Tehtäköön heti ensiksi selväksi, että Helsingissä sekä kivihiilellä että maakaasulla tuotettu huipputehokas yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto (CHP) on se malli, jolla ”vihreä” Kiina uudistaa energiantuotantoaan esimerkiksi Pekingissä, missä on Helsingin tavoin kattava kaukolämpöverkosto. Olen tästä kirjoittanut englanninkielisen raportin ja mainostanut siinä ympäristöystävällistä Helsingin kivihiilistrategiaa, joka myös tehokkaasti puhdisti kaupunki-ilman. HELEN’llä on vuosien varrella ollut runsaasti vierailijoita Kiinasta apulaisympäristöministeriä myöten.

Saksassa on unelmoitu Helsingin vanhasta tehokkaasta energiantuotantostrategiasta osana heidän Vihreää Energiasiirtymää, mutta he vuonna 2015 arvelivat kykenevänsä sitä lisäämään vaivaiset 300 MW per vuosi, vaikka CHP on 2010-luvulla ollut Saksan liittohallituksen energiatoimeenpano-ohjelman eräs kulmakivistä. Saksan tuulivoiman vuoksi heiluvan sähköntuotannon turvaa nyt ja pitkälle tulevaisuuteen ydinvoimasta luopumisen vuoksi massiivinen määrä tehotonta kivi- ja ruskohiililauhdevoimaa, jossa ei lämpöä oteta talteen. Luvut ovat suorastaan järkyttävät tässä Vihreään Energiakäänteeseen (Energiewende) vannovassa maassa.

Kiina ilmoitti juuri lisäävänsä 200 miljoonaa tonnia kivihiiltä varastoihin, koska Kiinassa on ollut myös vakava energiakriisi 2021-2022. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kivihiilen kulutus Suomessa kasvoi viime vuonna 19 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon polttoaineena 1,8 miljoonaa tonnia.

Sinnemäki ei lupaa sitä ainoaa yhtä ja oikeaa päätöstä turvata edes joltisenkin hallittu kaukolämmön hinta helsinkiläisille eli pyörtää päätös olla sulkematta Salmisaaren ja Hanasaaren kivihiilivoimaloita. Kun ne suljetaan kahden vuoden kuluttua lopullisesti, välttämätön lämpö joudutaan tuottamaan erittäin kalliisti 10:llä lämpövoimalaitoksella ja vihreiden helsinkiläisille antamalla ”huomenlahjalla” eli Vuosaaren biovoimalaitoksella, jonka vihreät tuomitsevat nyt luontokatoa ja ilmastonmuutosta kiihdyttävänä järkyttävänä virheenä.

Kohtuuhintaisen kaukolämmön sijasta Anni Sinnemäki tarjoaa Helsingin Uutisten kolumnissa helsinkiläisille energiansäästöä ja maalämpöä. Mistäköhän Anni Sinnemäki taikoisi kahdessa vuodessa rahat, työvoiman ja komponentit ynnä muut tällaiseen ainutlaatuiseen taloushistorialliseen urakkaan. Ei mistään tietenkään. Miten tällainen urakka voitaisiin esitellä ympäristö-/rakennuslupaviranomaisille niin, että esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointi voitaisiin tehdä asianmukaisesti. Ei mitenkään tietenkin. Sinnemäki ei ehkä tiedä, että maalämpö toimii sähköllä, eikä se ole uusiutuvaa energiaa (toisin kuin geoterminen lämpö) eikä sitä ylipäätään riitä kaikille helsinkiläisille.

Täydellistä piittamattomuutta ja tietämättömyyttä osoittaa Anni Sinnemäen tämä lause:

”Maakaasun korvaamiselle täytyy todennäköisesti löytyä vaihtoehdot nopeammin kuin olemme ajatelleet.”

Sinnemäen vastuullaan olevan energiahuollon uusi strategia linjaa nyt Euroopan unionin taksonomia-asetuksen nojalla annettavan komission jo esittelemän delegoidun asetuksen mukaisesti vihreään maakaasuun ja kahden kivihiililaitoksen sulkeminen tarkoittaa, että maakaasun osuutta kaukolämmön tuotannossa nostetaan 41 %:sta jopa 80 %:iin.

Anni Sinnemäen viikonlopun Helsingin Uutisten kolumni osoittaa taas sen, että vihreä ajattelun perusmotto on:

”Täydellisen tietämättömyyden antama

ideologinen varmuus”.

Viitteet

https://www.afr.com/world/asia/china-to-ramp-up-oil-gas-coal-production-as-energy-costs-rise-20220307-p5a2i9?mc_cid=783e0470b7&mc_eid=0824139ce4

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/05/Paunio-EnergyLadder.pdf

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/combined-heat-and-power-energiewende-cornerstone

https://www.destatis.de/EN/Themes/Economic-Sectors-Enterprises/Energy/Production/Tables/electricity-production-chp-monthly.html

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu