Ensimmäiset merkit omikronin kyvystä väistää rokotussuoja ilmi – Melatoniinista ja D-vitamiinista nyt apu pandemian hallintaan?

Viime maaliskuussa James J DiNicolantonio, Mark McCarty ja Jorge Barroso-Aranda USA:ssa ja Meksikossa vaikuttavat kollegani kirjoittivat BMJ Open Heart lehden pääkirjoituksen (1), jossa he nostavat keskusteluun melatoniinin ja D-vitamiinin hyödylliset vaikutukset koronapandemian hallinnassa. 

Pääkirjoituksessa ensimmäiseksi viitataan New York Presbyterian/ Columbia University Irving Medical Center’ssä 791 intuboidun (siinä henkitorveen asennetaan putki ja potilas kytketään hengityskoneeseen) potilaan retrospektiiviseen seurantatutkimukseen (2). Tutkimuksessa osoittautui, että niille joille eri syistä määrättiin melatoniinia intubaation jälkeen oli iän, rodun, kroonisen munuaistaudin, sepelvaltimotaudin, kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden, diabeteksen, verenpaineen, sydäninfarktin ja keuhkosairauden suhteen vakioitu tilastollisesti erittäin merkitsevä lähes olematon kuoleman vaara verrattuna niihin, joille ei oltu määrätty melatoniinia. Malliin sisällytettiin myös intuboinnin jälkeen melatoniinin lisäksi määrätyt erilaiset lääkehoidot: quetiapine, trazodoni and benzodiazepiinit. Tutkimus julkaistiin 18.10.2020 vertaisarvioimattomana MedRxiv-sivustolla. Tutkimusta ei ole vieläkään hyväksytty julkaistavaksi. Tutkimuksesta ei käy ilmi, millaisia melatoniiniannoksia intuboidut potilaat saivat.

Seuraavaksi em. BMJ Open Heart pääkirjoituksessa viitattiin laajaan jo olemassa olevien lääkkeiden mahdollisia suotuisia terapeuttisia koronavaikutuksia kartoittavaan vertaisarvioituun artikkeliin, jossa esitettiin myös lähes 26,779 yhdysvaltalaisen henkilön kohorttiseurannan tulokset (3). Seurannasta ilmeni, että melatoniinia säännöllisesti nauttineilla henkilöillä oli iän, sukupuolen, rodun, tupakoinnin, sepelvaltimotaudin, diabeteksen, verenpaineen ja kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden suhteen vakioitu tilastollisesti erittäin merkittävä serologisesti varmennettu SARS-CoV-2 infektion riski 28 % pienempi kuin niillä, jotka eivät olleet nauttineet säännöllisesti melatoniiniä.

Kohortti oli muodostettu niistä ohiolaisista ja floridalaisista henkilöistä, jotka olivat Cleveland Clinic Health System terveysvakuutuksen piirissä hakeutuneet PCR-koronatestiin. Tutkituista 8274:llä havaittiin koronainfektio.

Artikkelin kohorttiseurannassa havaittiin merkittävä efektimodifikaatio eli vaikutuksen muovaus:

Mustaihoisilla serologisesti varmennetun SARS-CoV-2 em. tekijöiden suhteen vakioitu infektion riski oli peräti 52% alempi, jos he olivat nauttineet säännöllisesti melatoniinia. BMJ Open Heart pääkirjoituksen laajan pohdinnan myötä myös D-vitamiinin ja sinkin roolia roolia tulisi tarkastella ”nutraseuttisen” intervention kehittämiseksi; mustaihoisilla D-vitamiinin tuotto on iholla paljon vähäisempää kuin valkoihoisilla.

BMJ Open Heart pääkirjoituksen lopussa viitataan 10 keuhkokuumepotilaan tapaussarajaan, jossa melatoniinin 36-72 mg päivittäinen annos assosioitui lyhentyneeseen hoitoaikaan sairaalassa, alentuneeseen kuolevuuteen ja alentuneeseen intubaatioriskiin (4). Pääkirjoituksessa suuri osa oli omistettu pohdinnalle, jossa esitettiin kaavion avulla melatoniinin suotuisat monimutkaiset vaikutukset soluvälitteiseen immuniteettiin.

Viime kuussa International Journal of Infectious Disease lehdessä julkaistiin Irakissa satunnaistetussa avoimessa asetelmassa tehty hoitokoe, jossa osoitettiin 10 mg päivittäisen melatoniiniannoksen vähentävän tilastollisesti erittäin merkittävästi ja dramaattisesti koronapotilailla verenmyrkytyksiä ja veren hyytymistä johtuvia suonen tukoksia sekä kuolemia (5). Kuolemia oli vain 1,2 % melatoniiniryhmässä, kun niitä oli 17,2% standardihoitoryhmässä.

Olen ollut Ariel Israel nimiseen israelilaiseen epidemiologikollegaan 2020 syyskuusta lähtien säännöllisesti yhteydessä, kun kirjoitin kutsumattoman vertaisarvion (6) heidän valtavasta tutkimuksestaan, joka julkaistiin vertaisarvioimattomana MedRxiv-sivustolla (7). Israelilaisen suurtutkimuksen keskeinen löydös oli se, että korkeat väestön D-vitamiinitasot assosioituvat merkittävästi alentuneeseen SARS-CoV-2 viruksen kiertoon. Tutkimus on vihdoin hyväksytty Internal and Emergency Medicine Journal nimiseen lääketieteelliseen julkaisuun ja se julkaistaan piakkoin Ariel Israelin minulle välittämän tiedon mukaan. Siinä julkaistaan myös dramaattista tietoa peittävän pukeutumisen kielteisistä vaikutuksista väestön D-vitamiinitasoihin.

Sain juuri Ariel Israelilta tietoa sähköpostitse lähetettyäni hänelle tämän kirjoituksen viitteet 1 ja 5, että heidän valtavassa kohorttiseuranta-aineistossa melatoniini assosioituu myös alentuneeseen riskiin joutua koronan vuoksi sairaalaan.

En nyt vielä väitä, että Paksu Leidi olisi lopullisesti laulanut, mutta kyllä näiden luettelemieni tutkimusten luulisi saavan terveysalan asiantuntijoiden täyden huomion, kun ensimmäisiä tietoja alkaa tihkua siitä, että omikron variantti voisi väistää rokotuksilla aikaansaatua humoraalista immuniteettia (8).

Me tarvitsemme nyt kaikki keinot pandemian selättämiseen ja olojen normalisoimiseen. Ihmiset eivät yksinkertaisesti kohta enää jaksa jatkuvia rajoitustoimia.

Kirjallisuusviitteet

1.https://openheart.bmj.com/cont…/openhrt/8/1/e001568.full.pdf

2.Ramlall V, Zucker J, Tatonetti N. Melatonin is significantly associated with survival of intubated COVID-19 patients. medRxiv 2020. doi:10. 1101/2020.10.15.20213546. [Epub ahead of print: 18 Oct 2020]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7574268/

3.https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000970

4. Castillo RR, Quizon GRA, Juco MJM, et al. Melatonin as adjuvant
treatment for coronavirus disease 2019 pneumonia patients
requiring hospitalization (MAC-19 pro): a case series. Melatonin Res. 2020;3:297–310.

5.https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00798-0/fulltext

6.https://dailysceptic.org/vitamin-d-a-silver-bullet-to-get-rid-of-covid-19-lockdowns/

7.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf

8. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizer-covid-19-vaccine-partially-protective-against-omicron-bloomberg-news-2021-12-07/

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu