EU:n vihreä korttitalo romahtanut
Uuden Suomen tämän päivän uutinen ”Velkakurivääntö on vasta alkamassa, mutta Eurooppaa repii jo uusi jakolinja – ”Jäävuoren huippu voi tarkoittaa uutta apupakettia jo syksyllä” on dramaattista luettavaa.
Talouskomissaari Paolo Gentiloni vaatii uutisessa, että EU:n jäsenvaltioiden tukitoimet kotitalouksille sähkön hinnan alhaalla pitämiseksi tulee olla lyhytaikaisia ja että hän tulee esittämään yhteisvastuullista EU:n tukipakettia sosiaalisista syistä Eurooppaan syntyneen vakavan energiakriisin vuoksi.
Häntä säesti Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire”, joka maanantaina perusteli medialle vaatimustaan yhteisistä toimista euroryhmän kokouksen yhteydessä seuraavasti:
”On aika katsoa tilannetta kokonaisuutena. Meillä on käsissämme erittäin vakava ongelma siksi, että sähkön ja kaasun hinnat ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Meille on syntymässä kriisi, joka on vahingollinen sekä kansalaisille että yrityksille.”
Espanja on lopettanut noudattamasta EU:n päästökaupan sääntöjä pitääkseen kansalaisten sähkölaskut edes joltisenkin kurissa https://www.euractiv.com/section/energy/news/energy-price-crunch-risks-derailing-un-climate-talks-iberdrola-warns/ samalla, kun se saa rahaa koronaelvytyspaketista Suomesta mm. sähköautojen tukemiseen. Suomi noudattaa näitä sääntöjä, jonka vuoksi HELEN nosti roimasti kaukolämmön hintaa hiljattain.
Eurooppa on nyt kuilun partaalla ja ydinvoimasta luopuvassa Saksassa hikoilevat päättäjät TV:ssä toivovat viimeisenä oljenkortena lämmintä talvea. Kaikissa Keski-ja Etelä-Euroopan suurissa maissa on nopeasti lisätty kivihiilisähkön määrää, mutta voimalaitosten alasajojen ja kivihiilen epävarman saannin vuoksi, tästä ei todennäköisesti ole riittävästi apua tänä talvena.
Olli Rehn viimeisenä työnään Sipilän hallituksessa esitteli kivihiilen alasajon ja siunasi näin mm. kivihiililauhdevoiman nopean alasajon, joka aloitettiin Inkoosta. Se oli historiallisen luokan poliittinen virhe. Olli Rehn on nyt ”korkoa kasvamassa” Suomen Pankissa.
Olen tavallaan paraatipaikalta vuodesta 1987 seurannut keskustelua energiasta toimittuani Suomen suurimman koskaan istuneen komitean eli pääministeri Kalevi Sorsan asettaman Energiakomitean yhtenä sihteerinä. Se asetettiin Tshernobylin onnettomuuden jälkeen pohtimaan Suomen energiatulevaisuutta. Sen johtopäätökset pitävät yhä täysin kutinsa. Suomi on kaukainen pohjoinen maa suurine etäisyyksineen ja energiaintensiivisine teollisuuksineen. Suomi tarvitsee sähköä paljon ja sitä varten on rakennettava luotettavaa primaarienergian tuotantoa. Tuulivoima ei sitä ole, koska energiantuotantoa rakennetaan joko perus- tai säätövoiman tuottamiseen. Tuulivoima ei ole kumpaakaan.
Taisimme professori Sisko Salomaan kanssa kirjoittaa ensimmäiset hallinnolliset tekstit ilmastonmuutoksesta Energiakomitean Ympäristö- ja Terveysjaoston raporttiin.
1970-luvulla vihreiden toimijoiden aloittama säteilyn vaaroja liioitteleva ja hysterisoiva sekä sitten myöhemmin 1990-luvulla kiihdytetty ihmisperäisen ilmastonmuutoksen liioittelu johtivat siihen, että luotettavaa perus- ja säätövoimaa ei ole Euroopassa voitu rakentaa kuin rajoitetusti, kun samalla on ajettu laajamittaisesti kivihiilivoimalaitoksia alas. Erityisesti nuoret naiset on ajettu median ja koululaitoksen toimesta vihreillä ilmasto-opeilla lähes toivottomiksi.
Nyt päättäjät koko Euroopassa ovat joutuneet keskelle armotonta energiakriisiä tilanteessa, jossa he leijuvat 100 kilometrin korkeudella 0-hiiliepätodellisuudessa unelmarillit päässä.
Energiakomitean jälkeen vuonna 1989 kirjoitin SDP:n aatteellispolittiseen aikakauskirjaan Sosialistinen Aikakauslehti vihreästä ideologiasta arvion otsikolla ”Eikö historia opeta meille mitään – Johdatus vihreän kritiikin kritiikkiin”. Ennakoin siinä vahvasti ideologisoidun energiakeskustelun lopulta johtavan katastrofiin. Nyt olemme sen kynnyksellä 32 vuotta myöhemmin.
Euroopan energiakriisi on päättäjien ja median itse aiheuttama tarpeeton tragedia, joka tuntuu kohta meidän kaikkien arjessa. Viime kädessä syypäitä eivät ole vihreät, joita olisi vastuullisten poliitikkojen pitänyt alusta lähtien ymmärtää pitää ääriliikkeenä. Viime kädessä vastuun kantavat valtapuolueiden vihertyneet poliitikot.
Yksinkertaisista sähköautoista piti tulla menestystuote, olisi tietysti tullutkin, ainakin autotehtaat taputtivat käsiään aikaa vievästä monimutkaisesta tekniikasta koneistuksineen päästäisiin eroon akulla, mutta kun ei aurinko paista yöllä eikä aina tuule, ei riitä sähkö.
No, Englanti näytti miten se ratkaistaan, ohjelmoidaan laturit pois päältä että sähkö riittää:
”Sähköautojen latauspisteet ihmisten kodeissa ohjelmoidaan kytkeytymään pois päältä yhdeksän tunnin ajaksi joka arkipäivä suurimman kysynnän aikana, koska ministerit pelkäävät sähköverkon sähkökatkoksia.”
https://wattsupwiththat.com/2021/09/13/uk-e-car-chargers-will-turn-off-to-prevent-blackouts/
Ilmoita asiaton viesti
Täällä oli viime viikolla sähkökatkos, ensimmäinen varmaan vuosikymmeneen ja se johtui todennäköisesti sähköautoista.
Asia ratkeaa juurikin niin, että lisätään vähän älyä siihen sähkön käyttöön.
Ei pitäisi olla myöskään epäselvää, että jos helmikuun paukkupakkasilla kun energian käyttö on suurimmillaan, että jos aivan jokainen napsauttaa sähkösaunan ja sähköhellan päälle lauantai-iltana niin tapahtuu jotain jännää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän politrukit kantavat vastuunsa, kysyn vaan? Päättäjän paikalta putoaminen ei ole vastuunkantamista?
Ilmoita asiaton viesti
Viime kädessä vastuun kantavat valtapuolueiden vihertyneet poliitikot.
——————-
Kantavat vastuun mistä? On ihan selvää, ettei ilmastonmuutoksen vastaista taistelua, joka on koko luokaltaan suurin mahdolllinen, voi käydä ilman haitta vaikutuksia. Haitta vaikutuksia yritetään tietysti minimoida mutta nekään eivät näytä Paunion kaltaiselle denialistille kelvata. Hän hän ei ota ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta itse mitään vastuuta vaan haluaisi elämän jatkuvan kohti planeetan kiehumispistettä. Hän tyytyy vain vinoilemaan ja solvaamaan niitä ihmisiä jotka yrittävät jotain asian eteen tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät poliitikot eivät kanna vastuuta yhtään mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät poliitikot eivät kanna vastuuta yhtään mistään.
————————–
Räihä, koitapas keksiä joskun sellainen argumentti johon voi antaa järkevän vasta-argumentin?
Ilmoita asiaton viesti
En odota sinulta sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
En odota sinulta sellaista.
———————
Itse asiassa en arvannut, vaan tiesin vasta kommenttisi. Olet niin helposti arvattava kun sinulla ei ole koskaan mitään itse asiaan koskevaa argumenttia vaan tyydyt vain solvaamaan toisia.
Joten taaskaan ei ole vaikeata arvata kuinka vastaat 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tätä on kyllä vaikea ymmärtää ellei kyseessä ole sitten esim. puhdas valtava yhteinen valhe joka on niin iso ettei ketään edes huoleta mitä jos ei tuule tai aurinko paista mitä jossei sähköä tulekaan töpselistä. Kun jossei tule on se monen muun jutun lisäksi jopa hengenvaarallista talvikeleillä
Ilmoita asiaton viesti
”energiantuotantoa rakennetaan joko perus- tai säätövoiman tuottamiseen”
Näin todella ajateltiin vuonna 1987.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista talvea ei tule eikä ole ollut, kun Saksa ydinsähköllä/ylipäätään sähköllä lämmittää/on lämmittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Mauri, hieman kryptistä?😎
Ilmoita asiaton viesti
https://www.statista.com/statistics/1189752/household-heating-sources-germany/ Sähkön osuus Saksan kotitalouksien lämmityksessä on pieni , mutta kuitenkin 2,6%.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/heating-40-million-homes-hurdles-phasing-out-fossil-fuels-german-basements
Edi: Näyttää sähkön osuus nousevan n. 5%:in, kun sähköllä käyvät lämpöpumput otetaan mukaan.
Edit 2 : Jos oikein ymmärrän, Saksan 40 miljoonasta kotitaloudeta n. 2 miljoonaa lämpenee sähköllä.
Ilmoita asiaton viesti
4000 tuulimyllyä lienee ainakin Tulivoimayhdistyksen tavoite. 8 MW:n myllyjä tulevat olemaan. 35 miljardia lienee lähellä oikeaa investoinneista.
Tästä myllymäärästä huolimatta tulee aikoja, jolloin tuulituotanto on korkeintaan 5 % nimellisestä eli alle 1,6 GW, kun maksimikulutuksemme on nykyään ilman sähköautoja n. 15 GW. Kuka maksaa varavoiman kunnossapidon ja seisottamisen pahan päivän varalta?
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka maksaa varavoiman ”
Sinä ja minä ja Hentun Liisa, eli kaikki me nettoveronmaksajat, jotka eivät varmasti tule saamaan mitään energia-avustuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule saamaan ei. Ja yhtä varmasti maksamme myös etelä- ja keski euroopan sähkölaskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin maksamme kun ”elvytys”paketissakin menetimme yli 4 miljardia.
Ilmoita asiaton viesti
Me veronmaksajat tietysti, kukas muukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Harvinaisen vähälle julkisuudelle jää se, kuinka riippuvainen EU: n sydän Saksa on Putlerin fossiilisesta energiatarjonnasta rahoittaen täten omituista oligarkkidiktatuuria naapurissa.
Venäjän fossiilisten lisäksi Saksa ei sylje oman kivihiilen käytönkään lisäämeseksi kuitenkin vaahdoten ilmastotalkoita muiden tehtäviksi.
Pitäisikö sanoa – sieg heil.
Surkuhupaisesti Saksan Eu- johtaaja kävi Suomessa viikolla toteamassa nettomaksajan suunnitelmat ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, vaikka kotomaassa niistä pitkät välitetään reaalitodellisuudessa. Autobahnoilla ajetaan edelleen 4-litraisilla yli kahtasataa Suomen siirtyen samaan aikaan sähköpolkupyöräilyyn ja itseruoskintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Mikko kun kirjoitat tärkeästä aiheesta. Suomi on ajamassa päin seinää, kiitos ”maailman kunnnianhimoisimman ilmastopolitiikan”.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos Talvivaara olisi ajettu alas?
Rehn sen Sipilän kanssa torppasi.
Pauniolta ei taida löytyä vastauksia kuin helppoihin kysymyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaahan itse tähän vaikeaan kysymykseesi.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo liittyy kivihiilen alasajoon?😎
Ilmoita asiaton viesti
Känsälä haluaa lopettaa kiviihiilenlaivun Talvivaarasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Olli Rehn viimeisenä työnään Sipilän hallituksessa esitteli kivihiilen alasajon ja siunasi näin mm. kivihiililauhdevoiman nopean alasajon, joka aloitettiin Inkoosta. Se oli historiallisen luokan poliittinen virhe.”
Kommentoidaan nyt tätäkin. On nimittäin aika uskomatonta lukea tällaista vielä 2020-luvulla.
Inkoon voimala oli kivihiililauhdevoimalaitos. Sitä ei juuri käytetty sen jälkeen, kun Suomen ydinvoimalat valmistuivat. Voimala siis ei ollut kannattava edes YYA-ajan Suomessa. Kivihiililauhteen päästöt, >800 g Co2/kWh, ovat luokkaa 10-kertaiset nykytilaan nähden (joka sekin on liian korkea).
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin 2×330 MW huippukulutuslaitosta jo nyt syyskuussa ajettiin täydellä teholla. Aikaa kylmyyshuippuun on vielä 4-5 kk eikä paljon mitään ole tehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Irlanti oli romahduksen partaalla 9.9, kun tuuli tyyntyi. Walesista vedetty East West linkki pelasti viime hetkellä, mutta tämä tuli aivan hirmuisen kalliiksi irlantilaisille kuluttajille.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa lisännyt niin paljon kuin voi ruskohiilituotantoa…
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni on täysin käsittämätöntä , jos ja kun Saksa sulkee 4GW ydintehoa ensi joulukuussa , Loviisan kaksi laitosta yhteensä 1GW.
https://energytransition.org/wp-content/uploads/2017/11/cm1-2.png
Millä Saksa aikoo korvata tuon tehomenetyksen ?
Onko kenelläkään mitään valistunutta arvausta?
Sattumateholla sitä ei voi korvata.
Käsittääkseni ainoa keino on lisätä kaasutehoa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä kieltäytyy lisäämästä kaasua Ukrainan läpi. Haluaa takeet Nord Stream 2:sta ensin. Norja on lisännyt, mutta sillä on ollut vain hetkellinen helpotus tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen keino on vähentää kulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Noutaja tulee nyt pommin varmasti tänä talvena…
Ilmoita asiaton viesti
Jos/kun sähköt katkeavat, katkon jälkeen kaikki lämpö- ja kylmälaitteet pärähtävät heti käyntiin yhtaikaa. Se taas aiheuttaa ylikuormitusta, jolloin kaikki ajautuvat alas ja pitkäksi aikaa.
Hyvin on hommat hoidettu. Kiitos virheet.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli 1000 MW varavoimala paikkaamassa hitaita tai ennakolta tiedettyjä tuotantovajeita. Taisi olla neljä 250 MW yksikköä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sellainen, joka kylmän yllättäessä tänä talvena syntyy, kun sähköä ei Nordpoolista juuri ole odotettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se ” ylijäämäsähkö” , jonka tuottavat meille akuuttiin tarpeeseemme Norja ja Ruotsi, alkaa loppua jo näillä keleillä.
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/pohjoismainen-sahkojarjestelman-tila/
Jos oikein laskin, juuri nyt pohjolasta syötetään muualle Eurooppaan uusien yhteyksien kera 4,2 GW tehoa eli reilu neljän Loviisan laitosten tuotto.
Tuo 4,2 GW on pois meiltä alikehittyneiltä sähkömailta kuten Suomi ja Tanska ; ei ihme , että sähkön pörssihinnat nousevat.
Edit : Sähkön hinta on Pohjois-Norjassa nyt 30€/MWh , meillä Suomessa 130€/MWh.
Ilmoita asiaton viesti
5132 MW; Nord Ned 700 MW (Hollantiin), Nordlink (Saksaan) 1400 MW, Skagerrak (Tanskaan) 1632 MW ja North Sea (Iso Britannia) link 1400 MW sain minä?
Ilmoita asiaton viesti
Ero saattoi tulla siinä, että laskin Tanskan mukaan ” vanhaan” Nordpooliin.
Joka tapauksessa, ” sähkövuoto” Nordpoolista on huomattava ja tulee vaikuttamaan meidän hintoihin.
Muistelen Ville Niinistön – älyn jättiläinen- ministeri-aikoinaan kommentoineen Suomen sähkötehovajetta tyyliin ” ei meidän tarvitse olla sähkössä omavaraisia, kaverimme Pohjolasta kyllä meille tehot järkkäävät.”
Me jäämme – kuten talvisodassa- aivan yksin sähkön puutteemme kanssa , kun Norja ja Ruotsi – tietenkin- myyvät ylituotantonsa paremmin maksaviin maihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos meiltä puuttuu tuo 1000 MW jonain hetkenä tänä talvena, Rehn on toast.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä huolimatta viereinen Pietarinrata kolisee vähän väliä venäläisten hiilivaunujen alla matkalla Hangon tai Porin satamaan eli exporttia. Urakoijana virolainen Operrail diisselivetureillaan tai VR vanhoilla neukkusähkövetureillaan. Hanasaaren hiipuva hiilivirta taitaa tulla laivoilla. Fenniarail rahtaa ryssän puuta UPM:lle diisseleillään. Olisikohan biodiisseliä, tuskin vaikka UPM:äkin sitä tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä Helsinki estää Hanasaaren hiilenpolton lopullisesti, kun rakentaa täysin turhan sillan sinne laivaliikenteen estääkseen. Jos jollekin tulisikin muutaman vuoden päästä mieleen, että Hanasaaren sulusta tuli savolainen tarusankari, Wituiks Män, niin todetaan vaan, että ei pääse laivoilla sen satamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaan vain pioneereja, enkä tarkoita nyt itämaan nuorisjärjestöä. Juuri luin sotapäiväkirjasta erään pioneerikomppanian taivalta jatkosodassa: miinoitusta, ansoitusta, em. purkuja, siltojen rakentamista, teiden rakentamista korpeen, siltojen tuhoamisia, Syvärin jään miinoitusta,…..monipuolista, melkein tauotonta touhua pienten kahakoiden lomassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön tarve Euroopassa on lisääntymässä kovaa vauhtia, eikä tuotantokapasiteettimme tule millään muotoa riittämään. Miksi Euroopassa ei jo kiireellä kehitetä toriumiin pohjautuvaa pienvoimalaa. Pääomat menevät tätä nykyä vain tuuli- ja biovoiman kehittämiseen. Tähän pitää saada muutos…
Ilmoita asiaton viesti
Sekään ei tähän hätään tule mitenkään ehtimään, kun ollaan jo housut kintuissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoima ei sitä ole, koska energiantuotantoa rakennetaan joko perus- tai säätövoiman tuottamiseen. Tuulivoima ei ole kumpaakaan.”
Minkä takia energiantuotannon pitäisi olla vain perus- tai säätövoimaa?
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, että tarvitsemme perusloudin ja kulutushuippuihin säätöä. Simple. Sähkö on äärimmäinen tuoreustuote eli sen hyllyaika (shelf life) on sekunnin murto-osa.
Ilmoita asiaton viesti
Entä mikä estää muuttamasta tarvetta?
Sellainen huomio, että sähköä itsessään ei tarvita paljoa. Se on ennemminkin keino teleportata energia paikasta johtoja pitkin ja sitten se muutetaan muotoon jossa sitä käytetään. Hyvin paljon menee lämmöksi, kylmäksi ja liikkeeksi. Häviöitä tulee sitten siinä kun muutetaan energian muotoa, jo siellä voimalaitoksessa, ja myös siirrettäessä.
Se mitä oikeasti tarvitaan enemmän on varastoida energiaa siihen muotoon missä sitä tarvitaan. Esimerkiksi kuumentamalla tai kylmentämällä jotain. Hävikkiä mikä tapahtuu lämmön muodossa pitäisi myös saada hyödynnettyä paremmin.
Ja lisätä älyä siihen energian käyttöön ettei tule sitä efektiä mitä Pekka sanoi, että kun sähkökatkoksen jälkeen kaikki kylmä- ja lämpölaitteet menee käyntiin aiheuttamalla ylikuormituksen.
Nämä ovat aika itsestään selviä asioita mutta ei näitä lyhyellä aikavälillä saada tehtyä. Itsehän olemme ongelmamme aiheuttaneet, että jos sähköstä tulee pulaa niin kulutusta pitää laskea.
Mielestäni myös on ihan turha tehdä mitään rajuja äkkikieltoja yhtään mihinkään. Nykyisessä maailmassa voisi hiili- ja turvevoimalat olla tehoreservinä lopputalven pakkasviikoilla vaikka lopun vuotta olisivat seisokissa.
Ilmoita asiaton viesti
Luoja meitä Olli Rehnistä varjelkoon.Tuollainen ei sovi presidentiksi missään nimessä, jos ei osaa edes alkeellista ajattelutaitoa.
Ilmoita asiaton viesti