EU:n vihreä korttitalo romahtanut

Uuden Suomen tämän päivän uutinen ”Velkakurivääntö on vasta alkamassa, mutta Eurooppaa repii jo uusi jakolinja – ”Jäävuoren huippu voi tarkoittaa uutta apupakettia jo syksyllä” on dramaattista luettavaa.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni vaatii uutisessa, että EU:n jäsenvaltioiden tukitoimet kotitalouksille sähkön hinnan alhaalla pitämiseksi tulee olla lyhytaikaisia ja että hän tulee esittämään yhteisvastuullista EU:n tukipakettia sosiaalisista syistä Eurooppaan syntyneen vakavan energiakriisin vuoksi.

Häntä säesti Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire”, joka maanantaina perusteli medialle vaatimustaan yhteisistä toimista euroryhmän kokouksen yhteydessä seuraavasti:

”On aika katsoa tilannetta kokonaisuutena. Meillä on käsissämme erittäin vakava ongelma siksi, että sähkön ja kaasun hinnat ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Meille on syntymässä kriisi, joka on vahingollinen sekä kansalaisille että yrityksille.”

Espanja on lopettanut noudattamasta EU:n päästökaupan sääntöjä pitääkseen kansalaisten sähkölaskut edes joltisenkin kurissa https://www.euractiv.com/section/energy/news/energy-price-crunch-risks-derailing-un-climate-talks-iberdrola-warns/ samalla, kun se saa rahaa koronaelvytyspaketista Suomesta mm. sähköautojen tukemiseen. Suomi noudattaa näitä sääntöjä, jonka vuoksi HELEN nosti roimasti kaukolämmön hintaa hiljattain.

Eurooppa on nyt kuilun partaalla ja ydinvoimasta luopuvassa Saksassa hikoilevat päättäjät TV:ssä toivovat viimeisenä oljenkortena lämmintä talvea. Kaikissa Keski-ja Etelä-Euroopan suurissa maissa on nopeasti lisätty kivihiilisähkön määrää, mutta voimalaitosten alasajojen ja kivihiilen epävarman saannin vuoksi, tästä ei todennäköisesti ole riittävästi apua tänä talvena.

Olli Rehn viimeisenä työnään Sipilän hallituksessa esitteli kivihiilen alasajon ja siunasi näin mm. kivihiililauhdevoiman nopean alasajon, joka aloitettiin Inkoosta. Se oli historiallisen luokan poliittinen virhe. Olli Rehn on nyt ”korkoa kasvamassa” Suomen Pankissa.

Olen tavallaan paraatipaikalta vuodesta 1987 seurannut keskustelua energiasta toimittuani Suomen suurimman koskaan istuneen komitean eli pääministeri Kalevi Sorsan asettaman Energiakomitean yhtenä sihteerinä. Se asetettiin Tshernobylin onnettomuuden jälkeen pohtimaan Suomen energiatulevaisuutta. Sen johtopäätökset pitävät yhä täysin kutinsa. Suomi on kaukainen pohjoinen maa suurine etäisyyksineen ja energiaintensiivisine teollisuuksineen. Suomi tarvitsee sähköä paljon ja sitä varten on rakennettava luotettavaa primaarienergian tuotantoa. Tuulivoima ei sitä ole, koska energiantuotantoa rakennetaan joko perus- tai säätövoiman tuottamiseen. Tuulivoima ei ole kumpaakaan.

Taisimme professori Sisko Salomaan kanssa kirjoittaa ensimmäiset hallinnolliset tekstit ilmastonmuutoksesta Energiakomitean Ympäristö- ja Terveysjaoston raporttiin.

1970-luvulla vihreiden toimijoiden aloittama säteilyn vaaroja liioitteleva ja hysterisoiva sekä sitten myöhemmin 1990-luvulla kiihdytetty ihmisperäisen ilmastonmuutoksen liioittelu johtivat siihen, että luotettavaa perus- ja säätövoimaa ei ole Euroopassa voitu rakentaa kuin rajoitetusti, kun samalla on ajettu laajamittaisesti kivihiilivoimalaitoksia alas. Erityisesti nuoret naiset on ajettu median ja koululaitoksen toimesta vihreillä ilmasto-opeilla lähes toivottomiksi.

Nyt päättäjät koko Euroopassa ovat joutuneet keskelle armotonta energiakriisiä tilanteessa, jossa he leijuvat 100 kilometrin korkeudella 0-hiiliepätodellisuudessa unelmarillit päässä.

Energiakomitean jälkeen vuonna 1989 kirjoitin SDP:n aatteellispolittiseen aikakauskirjaan Sosialistinen Aikakauslehti vihreästä ideologiasta arvion otsikolla ”Eikö historia opeta meille mitään – Johdatus vihreän kritiikin kritiikkiin”. Ennakoin siinä vahvasti ideologisoidun energiakeskustelun lopulta johtavan katastrofiin. Nyt olemme sen kynnyksellä 32 vuotta myöhemmin.

Euroopan energiakriisi on päättäjien ja median itse aiheuttama tarpeeton tragedia, joka tuntuu kohta meidän kaikkien arjessa. Viime kädessä syypäitä eivät ole vihreät, joita olisi vastuullisten poliitikkojen pitänyt alusta lähtien ymmärtää pitää ääriliikkeenä. Viime kädessä vastuun kantavat valtapuolueiden vihertyneet poliitikot.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu