Eurooppa energiakatastrofin partaalla – Helsingin Wokeherrat iloitsivat kivihiilestä luopumisesta

J’accuse Juhana Vartiainen, Osmo Soininvaara ja Juha-Pekka Weckström.

Euroopan maakaasuvarastot olivat 2021 joulukuun puolessa välissä samalla tasolla kuin ne ovat olleet tammikuun kolmannella viikolla edellisten viiden vuoden aikana. Tämän päivän Uudessa Suomessa viitataan Bruegel ajatuspajan esiin nostamaan mahdollisuuteen, että kaasu voi loppua Euroopasta, mikäli talvesta tulee kylmä kuten nyt näyttää tulevan? Satojen miljoonien eurooppalaisten lämpöturvallisuus ja sähkönsaanti on tänä talvena uhattuna.

Eurooppaneuvoston jälkeen joulukuussa EU:n johtajat uhosivat Venäjälle laittavansa sen polvilleen talouspakotteillaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Euroopan maakaasun saanti riippuu pitkälti Venäjän kyvystä/halusta toimittaa kaasua Eurooppaan.

Maakaasun hinta on pilvissä mm. siksi, että EU:n komissio suuressa viisaudessaan liberalisoi kaasumarkkinat ja näin pitkät sopimukset ovat jääneet pääosin taakse ja spothinnat ovat nyt ainakin nelinkertaiset pitkiin sopimuksiin verrattuna.

Ranskan johdolla laitetaan Suomikin nyt maksamaan muun Euroopan hirmuista maakaasusähkön laskua. Pysyvää elpymisrahastoa pukkaa.

Vielä toimivaa kivihiilikapasiteettia ajetaan ympäri Eurooppaa nyt epätoivoisesti ylös samaan aikaan kuin Saksa irrottaa 4500 megawattia ydinvoimaa verkosta vuodenvaihteessa ja Belgia ilmoitti sulkevansa kaikki seitsemän ydinvoimalaansa vuoteen 2025 mennessä.

Helsinki on luopuessaan kivihiilestä kasvattanut huoltovarmuuden kannalta ongelmallista maakaasun osuutta sekä sähkön ja/tai lämmön tuotannossa ja lisännyt luonnon kannalta katastrofaalisesti bioenergiaosuutta lämmön tuotannossa.

Kohta 400 Helsingin Energian työntekijää menettää työpaikkansa.

”Muutos vuoteen 2019 verrattuna oli merkittävä; kivihiilen käyttö pieneni 32 prosenttia ja maakaasun kasvoi 27 prosenttia. Koska kivihiili ja maakaasu muodostavat kaukolämmön polttoaineista 84 prosenttia, on nimenomaisesti maakaasun ja kivihiilen suhde koko kaukolämmön päästökehitystä dominoiva tekijä” iloitaan Woke-Helsingin tiedotteessa kesällä 2021.

Kiina – erityisesti Peking – on kopioinut 1980-luvulla YK:n ympäristöpalkintoja saaneen Helsingin kivihiilellä tuotetun sähkön ja lämmön yhteistuotannon, joka puhdisti Helsingin ulkoilman tehokkaasti. Olen siitä kirjoittanut englanninkielisen raportin.

Nyt joulun alla Helsingin Wokeherrat pormestari Juhana Vartiainen ja HELEN:n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara hehkuttivat yhdessä Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckströmin kanssa HELEN:n päätöstä luopua kivihiilestä nopeutetussa tahdissa.

Weckström iloitsee Fortumin kanssa Närpiön ja Kristiinankaupungin rajalle rakennettavasta mittavasta luontoa tuhoavasta 400 miljoonaa euroa maksavasta valtavasta tuulipuistosta, eikä näytä ymmärtävän, että sillä ei voida korvata Helsingin vakaata kivihiilisähkön perustuottoa. Tuurivoimalla eli satunnaisteholla ei voi korvata jatkuvasti käytettävissä olevaa tehoa. Toimitusjohtaja Weckström laskee vain energiaa, ei verkkoon syötettävää tehoa.

Wokeherrat eivät kerro, mistä helsinkiläiset saavat kaukolämpönsä, kun kivihiilivoimalat on laitettu kiinni. Ainoa mahdollisuus on maakaasu…

Helsingin Wokeherrat perustavat aikaistetun kivihiilen alasajon vedoten korkeisiin päästöoikeushintoihin tilanteessa, jossa monet EU:n jäsenmaat ovat tehneet paniikissa erilaisia hätäratkaisuja sähkönhinnan nousun hillitsemiseksi ja Espanja taisi ainakin hetkellisesti lakata noudattamasta EU:n päästökauppadirektiiviä alkusyksystä eli eivät maksaneet päästöoikeuksista. Tämän talven jälkeen todennäköisesti moni asia hakee uutta asentoa Euroopan energiapolitiikassa.

Lähes 50 vuotta tauotonta vihreää energiakeskustelua, jossa ensin väitettiin tieteen vastaisesti kaikkien kuolevan ionisoivaan säteilyyn ydinvoiman vuoksi ja sitten kerrottiin laajalti viestimissä kauhutarinaa kärventyvästä planeetasta ja massiivisesti etenevästä luontokadosta, mikäli suuntaa ei muuteta. Näissä tunnelmissa poliitikot 100 km korkeudessa unelmarillit (oikeammin dystopiarillit) päässä loivat energiapolitiikan suuntaviivat Davosin herran Klaus Schwabin johdolla.

Nyt vaikeasti hallittava globaali vihreästä politiikasta johtuva energiakriisi uhkaa maailmantaloutta ja Schwabin ideoimat pähkähullut ja epädemokraattiset griindiilit, bildbäkbetterit, fitforfiftifaivit ja taksonomiat voivat sitten tehdä lopun hyvinvoinnistamme.

Kirjoittaja oli vuonna 1987-1988 istuneen maamme suurimman koskaan istuneen komitean eli Energiakomitean terveyssihteeri, jonka vastuuna oli arvioida kirjallisuuteen perustuen eri primäärienergiamuotojen terveysvaikutukset läpi tuotantoketjujen. Vielä pätee se, että eri moderneilla keskitetyillä energiatuotantomuodoilla on hyvin pienet haitalliset kansanterveysvaikutukset, mutta riittävällä ja taloudellisesti järkevästi tuotetulla sähköllä on massiiviset myönteiset hyvinvointivaikutukset.

Viitteet

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4416409

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%E2%80%99accuse%E2%80%A6!

https://www.youtube.com/watch?v=n0GT-oZD8nc

https://www.iea.org/commentaries/despite-short-term-pain-the-eu-s-liberalised-gas-markets-have-brought-long-term-financial-gains

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomelle-on-nyt-tiedossa-todella-vaikeat-ajat-eussa-emmanuel-macronin-uudet-linjat-muuttavat-monta-asiaa-pysyva-elvytysvaline-kuulostaa-jo-varmalta/322ba8f2-f3e1-46b9-8aca-2136fed771f5

https://www.bruegel.org/2021/12/how-serious-is-europes-natural-gas-storage-shortfall/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/belgia-sulkee-ydinvoimalansa-meidan-tulee-katsoa-energian-tulevaisuuteen/8319422

https://environmentalprogress.org/energy1

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/energiakriisi-nyt-tuli-poikkeuksellisen-vakava-varoitus-euroopalle-normaalia-kylmempi-talvi-olisi-aarimmaisen-huono-uutinen/394a19a0-304d-4d0c-8b26-a3f91dd46142

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/05/Paunio-EnergyLadder.pdf

https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutiset/2021-06-17/helsingin-paastovahenema-etenee-aikataulussa

https://www.euractiv.com/section/energy/news/energy-price-crunch-risks-derailing-un-climate-talks-iberdrola-warns/

https://yle.fi/uutiset/3-12242054?fbclid=IwAR3b-5Iy7xKlFRtvT4UPaRFpSqXKtsK8WZMCH96RKBODe39DUOavh8EbK1c

https://reaction.life/author/mikko-paunio/

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2020/06/Calabrese-Paunio-2020.pdf

https://yle.fi/uutiset/3-9242527

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu