Eurooppa turvautumassa nyt hädissään kivihiileen – Helsingin päätös sulkea Hanasaaren voimala 2023 peruttava
Norjasta vedetty 5132 megawatin verran sähkönsiirtokapasiteettia Isoon Britanniaan ja Manner-Eurooppaan
Edessä on karmea talvi. Norjan vesivarastot ovat tyhjät vähäsateisen kesän vuoksi. Norjan vesivoimasta meidän kanssamme kilpailevat nyt Saksa (1400 MW), Iso Britannia (1400 MW), Hollanti (700 MW) ja Tanska (1632 MW). Suluissa on mainittu Norjaa ja em. maita yhdistävien kaapeleiden maksimitehonsiirtokapasiteetit. Kaapelit on ollut pakko rakentaa vihreän sattumasähkön (=tuulivoima) aiheuttaman heilahtelun vuoksi. Tämä on tehnyt pohjoismaiden sähkömarkkinoille valtavan vajeen. Suomi voi siirtoyhteyksillään saada pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta maksimissaan 2700 MW verran sähköä.
Mikäli tulee kylmä talvi Eurooppaan, voi sähköstä tulla ennen näkemätön pula
Mikäli tuleva talvi on Euroopassa kylmä, ei ole mitään takeita, että saamme sähköä riittävästi pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Balttiasta ja Venäjältä maksimituontikapasiteetti on 2500 MW, mutta ei ole takeita, että saamme tätä määrää sähköpulan iskiessä laajalti eri maihin sieltäkään. Olemme Euroopassa pussin perällä ja Euroopan kantaverkkoyhdistyksen Entso-E vuosiraporteissa on jo vuosikaudet kiinnitetty huomiota Suomen suureen sähköntuontitarpeeseen kylmällä säällä.
Nyt Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ilmestyvä lehti nimeltään The National News kertoo, että juuri valmistunut Norjan ja Ison Britannian yhdistävä merikaapeli tulee suureen tarpeeseen. Tyhjien vesialtaiden vuoksi Norja kykenee kuitenkin myymään Isoon Britanniaan ja manner Eurooppaan vain kolmanneksen siitä, mitä kaapeleihin mahtuisi. The National News lehdessä todetaan, että Norja preferoi myyntiä Isoon Britanniaan, koska siellä myydyn sähkö hinta on korkea.
Meillä voi olla jopa lähemmäs 4000 MW:n tehon tarve tammikuun kovilla pakkasilla, jolloin ei tuule ja yli 2856 MW vihreää sattumaenergiaa eli tuulivoimaa on poissa pelistä. Suomen toistaiseksi suurin kulutushuippu on 15100 MW. Markkinaehtoista sähköntuotantokapasiteettia meillä on 10 800 MW.
Pitkäkestoinen laaja-alainen kantaverkon romahdus vertaantuu sotilaalliseen iskuun
Suosikkikirjailija Ilkka Remeksen ”Jäätynyt helvetti” kirja on todennäköisesti saanut inspiraation puolustusministeriön ”Pahasti poikki” oppaasta, johon kuka tahansa voi tutustua internetissä. Laaja-alainen pitkäkestoinen kantaverkon romahdus on strategiseen sotilaalliseen iskuun vertaantuva yhteiskunnan täysin lamaannuttava tapahtuma, joka lisäksi vaarantaa väestön lämpöturvallisuuden erityisesti tammikuun pakkasilla. Suomessa aina Puolustusvoimien komentajaa myöten eri toimijat ovat yrittäneet puhua järkeä energia-asioissa päättäjille vuosikaudet, mutta turhaan.
Kivihiili ainoa keino pitää edes jotenkin sähkön hintaa kurissa Euroopassa
Sitten otsikkoon. Päättäjät ovat ympäri Eurooppaa paniikinomaisesti yrittämässä nyt estää sähkön hinnan nousun, jonka välitön syy on johtunut nopeasta maakaasun hinnan noususta. Ainoaksi todelliseksi keinoksi estää sähkön hinnan nousu The National News’n mukaan on nyt lisätä kivihiilen polttoa. Kivihiilenkin hinta on nyt reippaassa nousussa. Tämäkään ei välttämättä pelasta tilannetta johtuen pandemian aiheuttamista tuontivaikeuksista (mm. Australia). Nyt pelätään tosissaan mm. Isossa Britanniassa, että talouden elpyminen koronasta tyssää elinkeinoelämän kohoaviin sähkölaskuihin. Myös laajat väestönosat ovat siellä jäämässä vaille lämpöä ja sähköä hintojen nousun vuoksi. Sähköyhtiöitä on mennyt konkurssiin ja konservatiivihallitus harkitsee energiasektorin väliaikaista kansallistamista ja monet energiayhtiöt kieltäytyvät ottamasta uusia asiakkaita. Tilanteen kaoottisuutta lisää se, että Saksa aloittaa 2022 ydinvoimasta luopumisen ja EU:n jo voimassa oleva taksonomia-asetus tulee todennäköisesti edelleen halventamaan rahoitusta sattumaenergialle eli tuulivoimalle.
Helsingin valtuuston biovoimalapäätös oli dynamiittityhmä
Kun vihreä biovoimala Vuosaaressa käynnisti toiminnan puolitoista vuotta sitten sekä HELEN’n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ja ylipormestari Jan Vapaavuori eivät hurranneet laitokselle.
Jan Vapaavuori Twitterissä:
”Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia”,
Osmo Soininvaaara Helsingin Uutisille:
”Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä. Puunpoltossa on myös hintariski. Kepulaiset saattavat päättää nostaa puun hinnan pilviin, Soininvaara huomauttaa.”
Kivihiili ollut tärkeä osa huoltovarmuuttamme
Suomen energiahuoltovarmuuden kulmakiviä ovat olleet: ydinpolttoaineen varastointi yli vuoden kestävää kulutusta varten, kivihiilen varastointi puolen vuoden kulutusta vastaavasti sekä valtavat kallioihin louhitut useiden kuukausien kulutusta vastaavat öljyvarastot sekä monenkeskinen kansainvälisen energiajärjestön puitteissa solmittu sopimus öljyn toimituksista kriisitilanteissa. Nyt Helsinki on lisännyt lämpökuorman tuottamisessa erityisesti maakaasun osuutta, jota emme voi varastoida.
Vihreä energiapolitiikka on kuristanut primaarienergian tuotantoa jo 40 vuotta. Se on nyt ajanut koko Euroopan vakavan energiakriisin kynnykselle.
Kaikki haluavat sähköistää kaiken, mutta sähköä ei saa tuottaa
Maailman Talousfoorumi (Davos), YK, UNFCC (YK:n ilmastoneuvottelumekanismi), IPCC (YK:n ilmastopaneeli), EU:n komissio ja maamme hallitus kaikki vannovat nyt sähköistämisen nimeen. Kaikki mikä voidaan, pitää sähköistää ja se mikä ei voida sähköistää, on voitava vedyttää.
Tosin ymmärtämättömät punavihreät poliitikot ja ilmastoasiantuntijat eivät tiedä, että vedytys vaatii valtavat määrät sähköä. Joko heille ei ole kerrottu tai he eivät ymmärrä puhetta tai kirjoitettua tekstiä. Esimerkiksi Raahen rautatehtaan vetyprosessit vaativat lähes kokonaan tulevan Hanhikiven ydinvoimalaitoksen verran sähköä.
IPCC kuuluisassa lapset ja nuoret puolikuoliaiksi pelotelleessa Puolentoista asteen raportissaan suositti valtavan sähkön lisätarpeen kattamista bioenergialla koko maailmassa, vaikka samasta asiakirjasta selviää, että se johtaisi valtavaan luonnon tuhoon, nälänhätiin ja maailman makean veden varantojen tuhoutumiseen. Näin hukassa on YK:n ilmastonarratiivi.
Helsingillä ei ole varaa sulkea Hanasaaren voimalaa. Kivihiililauhdevoiman alasajo oli tyhmin päätös, minkä Sipilän SSS-hallitus teki. Elinkeinoministeri Olli Rehn viimeisenä tekonaan esitteli valtioneuvostolle päätöksen sulkea merkittävät määrät kivihiililauhdevoimaa ja lähti Suomen Pankkiin ”kasvamaan korkoa”.
Vihreän energiapolitiikan kepeys ja kopeus
Olin 1987-8 maan suurimman koskaan istuneen eli pääministerin kanslian alaisen Energiakomitean yksi sihteereistä. Sain tehtäväkseni arvioida eri energiamuotojen koko tuotantoketjun läpi ulottuvat kansan- ja työterveysvaikutukset sekä arvioida energiantuotannon merkityksen hyvinvoinnille. Lyhykäisyydessään yhä edelleen pitää paikkansa, että eri energiatuotantomuotojen suorat terveysvaikutukset ovat kaikilla tuotantomuodoilla pienet, mutta energiatuotannon positiivinen merkitys hyvinvoinnille on valtava. Sain työstä elinikäisen sielullisen vamman, sillä mitkään vihreät väitteet säteilyn hirmuisesta vaarallisuudesta ym. pelottelu energiantuotannon vaaroista eivät perustunut tieteelliseen kirjallisuuteen, vaan poliittisiin pamfletteihin ja suoranaisiin valheisiin.
Suurin sielun vamma syntyi kuitenkin vihreän ajattelun holtittomuudesta ja sen suhteesta energiahuoltoon. Voi tätä vihreätä kepeyttä ja kopeutta, miten he suhtautuvat tähän modernin yhteiskunnan vakauden ehdottomaan takeeseen. Ei ole vitsi, vaan valitettava tosiasia, että vihreät uskovat sähkön tulevan töpselistä.
Viitteet
https://www.thenationalnews.com/business/energy/2021/09/24/europes-energy-crisis-a-switch-back-to-coal-is-on-the-cards/
https://energiavirasto.fi/documents/11120570/13026619/S%C3%A4hk%C3%B6n+toimitusvarmuus+vuonna+2020.pdf/
http://maplesotho.cbroderick.me/wp-content/uploads/annual-report-2016-ENTSO-E.pdf
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1197800
https://www.defmin.fi/files/2256/pahasti_poikki_2012.pdf
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/government-considers-temporary-nationalisation-of-energy-companies-to-stop-collapse-b1923264.html?
https://www.ipcc.ch/sr15/
Näin on tehtävä, kaikista kalleinta on, housut kintuissa huomata, töpselistä ei tule sähköä, torppa jäähtyy ja kylmä kangistaa. Minä olen lapsuudessani kokenut pakkaselle menneitä aamuja 1940 luvulla ja olohuonenurkassa, siis nyt järki käteen ja kun on Joskus kehitetty järjellistä vaihtoehtotavaraa nykyiselle, sitten tehdään uusia päätöksiä ja vieläkin tarkasti ja taloudellisesti harkiten.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa Hanasaaren suhteen olla myöhäistä, koska Helenin kannattaa hyödyntää saatavilla oleva nykyisen hallituksen tarjoma porkkanaraha:
”Laki kieltää hiilen käytön sähkön ja lämmön tuotannossa toukokuussa 2029. Kuitenkin selvä enemmistö energiantuottajista pyrkii eroon hiilestä jo 2025.
Taustalla on hallituksen porkkanaraha, jota on tarjolla hiilestä pikaisesti luopuville yrityksille.”
https://yle.fi/uutiset/3-11255028
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei ole myöhäistä niin kauan kun savu Hanasaaren piipuista nousee. Tämmöiset porkkanarahat ja väärät lakimuutokset täytyy ajaa alas ennen kuin todella olemme pulassa. Jos kerran Puolustusvoimat ovat jo kauan yrittäneet puhua järkeä hallitukselle, niin sitten viimeistään paukkupakkasilla pitää laittaa sotilaat portille ja varmistaa, että kukaan ei tule tulta sammuttamaan.
Minä olen lapsuudessani noussut kouluun tuvasta, missä lämpötila kovilla pakkasilla laski reilusti alle 10 asteen, enkä halua näiden ilmastohörhöjen
viherpunademujen väärien päätösten takia kokea menneitä aikoja uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
On se myöhäistä Hansaaren suhteen. Vihreät rakentavat Kruunuvuoresta miljardisiltaa Hakaniemeen ja se polkupyöräsilta estää Hanasaaren käytön, koska hiiltä ei saada enää Hanasaareen.
Viime talvenahan Hanasaaresta hajosi toinen höyryturbiini. Ovatkohan edes korjanneet sen parin vuoden sähköntuotantoa varten? Pelkkää kaukolämpöähän sekin yksikkö voi tuottaa.
Asiat ovat pantu tärkeysjärjestykseen vihreässä Helsingissä!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi on myöhäistä. En ole nähnyt Mitään siltatyömaata, mikä haittaisi lähes 100%:sti puhdistettujen savukaasujen menoa avaruuteen.
Ilmoita asiaton viesti
No enpä ole käynyt katsomassa miten siltatyö on lähtenyt käyntiin. Olen Helsingissä niin vähän kuin mahdollista ja pois pitäisi lähteä lopullisesti jonnekin pöndelle päin. Se ennen niin hieno kaupunki on monellakin tapaa menetetty,
Näin ne siltatyömaalta kumminkin netissä kertovat:
”Vuonna 2021 aloitamme työt Hakaniemessä ja Kruunuvuorenrannassa Koirasaarentien länsipäässä. Lisäksi Korkeasaaren ympäristössä aloitamme ruoppaustyöt sekä Finkensillan ja Kruunuvuorensillan rakentamisen valmistelun. Vuonna 2022 Hakaniemessä käynnistyvät uuden Hakaniemensillan rakennustyöt. Kruunuvuorenrannan Haakoninlahdella työt aloitetaan joko vuonna 2022 tai 2023. Vuonna 2023 työmaat laajenevat Koirasaarentiellä itäänpäin. Merihaansillan rakentamisen voimme aloittaa vuonna 2023.”
https://www.kruunusillat.fi/rakentaminen/
Ilmoita asiaton viesti
Silta maksaa miljardin. Tässä olisi hyvä syy torpata silta.
Ilmoita asiaton viesti
Sillan hinnaksi laskettiin perinteiseen tapaan Mikki Hiiri-hinta 350 milj euroa, jotta hanke saadaan liikenteeseen. Nyt sen kustannusarvio on noussut ja maksaa vähintään tuplasti kun valmistuu.
Lisäksi kustannuksia syntyy, kun toimiva Hanasaari lopettaa ja tilalle tulee vain lämpöä tuottava Vuosaaren hakekattila sekä joku lämpöpumppu ja lämpöakku. Tuossa kuviossa kaupungin tulot vähenevät, koska Hanasaaren 240 MW sähköä jää myymättä.
Sen lisäksi kaupungille tulee takkiin siitä, että Hanasaari työllistää yli 100 henkilöä, mutta tilalle tuleva lämpökattila paljon vähemmän, eli verotuloja ei siitä tule. Samoin kesällä vuosihuollossa on pari sataa reppumiestä kaupungin talouselämää piristämässä. Ei ole Vuosaaressa tuotakaan porukkaa noin paljon. Samoin Hanasaareen tuodaan kaikennäköisiä palveluita ja tavarantoimituksia enemmän kuin Vuosaaren lämpökattilalaitokselle. Lisäksi suurin lämmön kulutus on kantakaupungissa, joten lämmön siirtoa Vuosaaresta kantakaupunkiin on aika tavalla vahvistettava uuden 12 km kaukolämmön siirtoputken kautta.
Kyllä tästä kaikesta helposti tulee yli miljardin kulut kaupungille. Muistan kuulleeni 960 miljoonan arvion, mutta siitä piti vaieta, ettei sillan rakentaminen vaarantuisi.
Toki hiilikasan paikalle saadaan taloja ja tuloja sitä kautta kaupungille, mutta sen asian olisi voinut toteuttaa samalla tavalla kuin Salmisaaressa laittamalla hiilet varastoon kallioluoliin. Myös voimalan tiloihin voi tehdä moskeijan tai jumppasaleja yms. ellei sitä pureta. Ehkä jopa sen Guggenheimin sinne voisi laittaa rahaa kaupungille tahkoamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsuuden kodissa oli noin kahdeksan astetta, kun ulkona oli pakkasta. En nyt vanhana tätinä enää selviäisi sellaisesta, jatkuvaa särkyä vasemmassa olkanivelessä, kylmä pahentaa tilannetta. Kuka on vastuussa, jos sähköverkkomme romahtaa pakkasella? Pitääkö nyt vanhoilla päivillä vielä varmuuden vuoksi hommata sellainen talo, jonka voi lämmittää puilla? Ja just kun mieheni ja minä olemme muuttamassa kerrostaloon. Hoh, ho, jaa
Ilmoita asiaton viesti
Se on Heikki semmonen juttu, että ilmastohörhöt eivät rajoitu vain vihreisiin, sosialisteihin ja kommunisteihin, vaan heitä on Kokoomuksessa ja Kepussakin.
Tulokulma eduskunnassa on hyvin laajasti se, että Suomi on aivan ensimmäiseksi tuhottava. Siksi Sipilä, Tiilikainen, Orpo ja Mykkänen laativat hiililain Suomelle, joka ei vähennä grammaakaan globaaleja päästöjä, koska olemme osa EU:n päästökauppajärjestelmää, mutta toki auttaa Saksan teollisuutta ja kansaa, koska saavat halvalla Suomen päästöt käyttöönsä ja niillä tehtyä luotettavaa ja halpaa energiaa.
Kun kerran ilmastohuulluus on näin levinnyttä, ei meitä pelasta mikään. 1600-luvun ilmastokriisissä kuoli 30% suomalaisista ja lapsiakin syötiin. 1800-luvun ilmastokriisissä kuoli vain 8 %. Kun niitä näyttää 200 vuoden välein tulevan niitä kylmän aiheuttamia ilmastokriisejä niin jännä nähdä, millaisin uhriluvuin 2000-luvun ilmastokriisistä selviämme.
Energiahuollon romuttaminen tuulimyllyjen kautta tuo oman lisätuhonsa noihin lukuihin, kuten Teksasissa viime talvena toi.
https://www.youtube.com/watch?v=teQx7wsIRx4
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin, mutta olen huomaavinani, että sekä kepulit että kokoomus ovat osittain tolkkuuntumassa. Vaikka Mäntyniemen koiranulkoituttajien päätä ei näy kääntävänkään mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu ehkä joo, koska Sipilän hiiliakiin liittynyt turvekortti oli hanttikortti, joka ei pitänytkään.
Kokoomuksessa ei mikään muutu, ellei sen johtoon tule tervepäisenpää ja isänmaallista johtoa, joka ymmärtää kokonaisuuksia. Mykkänen oli johtamassa mielenosoituksia Hanasaaren hiilikasalla ja Orpo ei erota ilmastoa säästä, jonka näkee ikkunastaan ja siihen liittyen pikkasen kirjoittelinkin tänne US foorumille.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/saa-ja-ilmasto-osataanko-ne-erottaa-toisistaan/
Niinistöä ihmettelen eniten, ettei ole perrhtynyt faktoihin sen paremmin mustan hiilen, eli noen, kuin ilmastoasioidenkaan suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin nyt, mutta uusi hallitus parinvuodenpäästä, kun nykyihmiset eivät ole eläneet kylmissään, eikä kynttilänvalossa, voi tehdä noinkin älyllisiä päätöksiä ja kansa maksaa, sekä kärsii. Tietänet kai, kun ulkona on -30 astetta ensitalvena, paljonko on kaukolämmön menoveden lämpötila ?
Ilmoita asiaton viesti
Olen paljon kirjoitellut lähinnä Facebookissa siitä, että talvienkin osalta nykyistä lämpösempi 1930-luku päättyi talvisodan pakkasiin, jotka olivat Euroopan laajuiset.
Kaukolämpövesi on kylmimpään aikaan 120 C. Vaihtelee normaalisti ulkolämpötilan mukaan n. 90-110 C välillä. Jos kysymyksellä viittaat Loviisan ydinvoimalaan, niin ei nykyisiä yli 50 vuotta vanhoja neuvostoliitolaisia ydinvoimaloita kannata muuttaa kaukolämmön tuotantoon varsinkaan, kun niiden mereen menevä lauhde on talvisin +10 asteen paikkeilla. Menettäisivät ison palan sähköntuotannosta siinä muutoksessa ja sähköstähän meillä on pulaa. Myös muutoksen toteutus kestäisi pitkään ja senkin ajan sähkö olisi pois valtakunnan verkosta. Uusi Loviisa 3 olisi eri juttu. Tosin se kannattaisi tehdä lähemmäksi Helsinkiä, koska Vantaan joen virtaamaan vastaavan veden edestakainen pumppaminen Loviisan ja Helsingin välillä ei ole järkevää.
Kunpa saisivat ne sulasuolareaktorit kaupalliseen käyttöön, mutta niidenkin kehittämistä hidastaa mm. hiilen halpa hinta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistin onko joku päätös olemassa, että koko kaukolämpöverkko lasketaan alle 100 asteen max lämpötilaan ja puuttuvat asteet jätetään asiakkaiden huoleksi, siis onko tällaista suunnitelmaa olemassa ?
Ilmoita asiaton viesti
Kaukolämpöverkon veden lämpötila tulee siitä, että kovimmilla pakkasilla ei lämpöä saada siirrettyä tarpeeksi, ellei se ole 110-120 C.
Sen mukaan Helsingistä kaukolämpöverkko on suunniteltu. Toki varmaan menoveden lämpötilaa voidaan laskea kovimmilla pakkasilla, jolloin saataisiin enemmän sähköäkin, mutta se varmaan vaatii paljon erilaisia muutoksia, jotka maksavat rahaa ja taas se lämmön hinta nousee. Se on niin valtavakin se kaukolämpöverkko, kun Helsingin katujen alla risteilee 1400 kilometriä kaukolämpöjohtoja, eli 2800 kilometriä kaukolämpöputkia, eli sitä putkea siis riittäisi lähes 2,5 kertaa Suomen päästä päähän.
Ilmoita asiaton viesti
Otimme osaa Hki Energy Challenge skabaan, oli pedattu ratkaisu, sillä meillä oli ihan oikeitakin ajatuksia, minu henk koht sp on nimi gmail.com ja tämä voisi sinua kiinnostaa, on osaamisemme ehdotonta huippua.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Sori, mutta siinä kisassa oli palkinnoilla lähinnä huvittavia ratkaisuja.
Onneksi niillä on kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja mielessä.
https://yle.fi/uutiset/3-12098463
Ilmoita asiaton viesti
Linkkisi on yksi pala siihen, mutta kukaan ei ole asettanut kokonaisuutta kunnallisen liikelaitoksen osalta kyseenalaiseksi, paitsi me ja siitähän ei tykätty, sillä esim. kaukokylmäliiketoiminta on täysi floppi, meillä EPO ssa anomus, jonka myötä taloyhtiöiden verkot yhdistetään ( siis kl ja kk ) ja itse energia tuotetaan paikallisesti ja jaetaan hieman muutettuja nykyverkkoja pitkin. Suurin muutos tulee olemaan korttelikokoluokan ” omalämpöyhtiöt ” ja irti helenistä, vain sähkö tarvitaan vielä ja toistaiseksi, mutta kauanko ?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, sinä olet niitä tahoja, jotka ovat sosialisoimassa miljardeilla euroilla rakennetun kaukolämpöverkon ja tunnet Helen osakeyhtiön, joka muuten ei ole kunnallinen liikelaitos, toiminnan niin hyvin, että tiedät mikä on niiden näkökulmasta järkevää ja mikä ei! En tiedä millä koulutus- ja energiaosaamispohjalla kirjoittelet, mutta kaikella ystävyydellä sanottuna, ei se kovin hääppöiseltä vaikuta. Tästä sosialisoinnista kirjoitin bloginkin. Ettekä te ole ainoa taho, joka sosialisoisi Helsingin kaukolämpöverkon ja mahdollisesti Espoon, Vantaan ja kaikki muutkin kaukolämpöverkot. Kyllä Sitra ja Smart Energy Trasition keksi sen idean jo vuosia sitten, kun suunnitteli, että Helsinki lämpiää Lapin tuntureille rakennettavien 170 tuulimyllyn avulla.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/273622-tuulivoimateollisuus-sosialisoimassa-kaukolampo-ja-kaukojaahdytysverkkoja/
Kaukokylmä on järkevää, koska on paljon parempi jäähdyttää talot merestä saatavalla kylmällä vedellä tai kaukolämmön energialla absorptiopumppujen kautta saatavalla kylmällä vedellä, kuin käyttää siihen sähköä, josta Suomessa on huutava pula.
Ilmoita asiaton viesti
Senverran, en sosialisoi mitään, järkeistän ehkä, aika näyttää, mutta käy keskustelut Nokiasta / Lauri Gröhn läpi, ehkä ymmärrät paremmin, ystävyydellä 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Harmi ettet ole päässy Helenille töihin! Siellä on luultavasti niin pöljää porukkaa hommissa, ettei ne itse osaa laskea toimintansa kannattavuutta / järkiperäistää toimintaansa omin voimin. Mihin lie kaikki Suomen energiaosaajat palkattu, kun niitä ei ole Heleniin osunut? Ei edes Helenin hallitukseen, joka siunaa osakeyhtiön strategiat ja suurimmat hankinnat.
Nokia ei mitenkään istu yhteen yhdenkään energiayhtiön kanssa. Perusperiaate on täysin erilainen. Nokian alalla piti tehdä joka vuosi päätöksiä erilaisten teknisten asioiden suhetnn ja elää ns. kvarttaalitaloudessa neljännesvuosien mukaisesti. Energia-alalla investoinnit tehdään 25-50 vuoden toiminnan lähtökohdista sen hetkisen parhaan tietämyksen valossa eli se kvarttaali sillä allalla on vähintään 25 vuotta. Siinä poliittinen poukkoilu jos minkä värisen hallituksen näkökulmasta tulee erittäin kalliiksi. Sitten on kaikennäköiset urkuparvelta huutelijat, jotka eivät tunne pätkän vertaa firman toimintaa, strategioita, tuotantokokonaisutta jne, mutta tietävät kyllä mikä on firmalle paras toimintamalli. Se on jännä piirre, että erityisesti energiayhtiöt ja -tuotanto ovat aika vapaata riistaa maalikoille ja monelle muullekin.
Ilmoita asiaton viesti
”Energia-alalla investoinnit tehdään 25-50 vuoden toiminnan lähtökohdista sen hetkisen parhaan tietämyksen valossa eli se kvarttaali sillä allalla on vähintään 25 vuotta.”
Niin, ja tällä hetkellä parhaan tietämyksen valossa fossiilisesta energiasta pitää päästä pikimmiten eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se Härkönen on, että hiili ja fossiiliset kannattaa antaa Kiinan, Intian ja kehittyvien maiden käyttöön, jotka parhaillaan lisäävät hiilen käyttöä valtavia määriä. Kiinassakin on lisää tulossa 43 hiilivoimalan verran. https://time.com/6090732/china-coal-power-plants-emissions/
Hiilen lisääntyvä globaali käyttö nostaa sen hintaa, kuten nostaa maakaasunkin hintaa ja siksi sen varaan ei ole hyvä tehdä 25 vuoden suunnitelmia.
Sen sijaan, jos oltaisiin oltu järkeviä, oltaisiin laadittu sellainen hiililaki 2029, joka kestävän kehityksen mukaisesti sallii nykyisten hiilivoimaloiden käyttämisen niiden elinkaarien loppuun asti ja oltaisiin kielletty uusien rakentaminen. Vanhat laitokset olisivat joutuneet toimimaan EU:ssa vähenevien päästökaupan päästömäärien puitteissa ja niiden käyttö olisi sitäkin kautta mennyt vähiin ja olisivat joutuneet miettimään jotakin niiden tilalle,
Nythän Suomen kiireesti fossiilista eroon pääseminen ei vaikuta globaaleihin päästöihin gramman vertaa, koska olemme EU:n päätökauppajärjestelmässä. Toki se luopuminen edistää sitä, että esim. Saksassa saadaan halvempia päästöjä, kun Suomen päästöt vapautuvat EU:n markkinoille, eikä niiden talous notkahda niin pahasti kuin Suomen. Mutta saavatpahan Niinistö, Marin ja kummppanit röyhistellä rintojaan eri kokouksissa sen suhteen, kuinka tyhmä kansa olemme.
Onneksi huomasin, että järjen valo alkaa palaa ja Helenkin ottaa vakavasti sulasuolareaktorit, joiden kehittäminen on ollut liian hidasta juurikin halvasta hiilestä ja kaasusta johtuen. Kun eivät vaan olisi myöhässä siinä suhteessa, koska ”Vihreä siirtymä” voi talvisella pakkasella aiheuttaa samoja asioita kuin Maon ”Suuri harppaus” aikanaan. Kuolonuhreja siis, mutta pienemmässä mittakaavassa ja siitähän Teksas sai jo esimakua viime talvena. Mutta eikös vihreiden perusajatus olekin nykyisen yhteiskunnan tuhoaminen? Niin olen ainakin ymmärtänyt.
https://yle.fi/uutiset/3-12098463?
Ilmoita asiaton viesti
Perustelet vihreää politiikkaa sen itsensä seurauksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Lähetin sinulle linkin LOFS aluksestamme, tulee järkeistämään merenkulun ja väistämättä, yhden hinta noin 250 M€, saat kaupallisen esitteen tarvittaessa, mutta olen po ollut globaalien oligopolien juoksupoikana yli 50 vuotta ja ulkomaisissa kuvioissa po v 1996 lähtien. HeLVI in liityin 1967 Saarto / Valkonen aikakaudella. Kiitos ajatuksistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä voittaneista ratkaisuista. Epäilen, että eivät julkaisseet parhaita ratkaisuja syystä tai toisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Helen on yhtiö, kuin mikä tahansa suuryhtiö, kaikki pyörii omankehun ympärillä, eikä kukaan ulkoa voi olla viisaampi, no tähänhän isot kaatuvat. Mutta menimme katsomaan ja totuus oli tuo, siis tämä kiistakapula, kaukokylmä, tarviiko muutaman viikon hellejaksolle tehdä järjestelmä, jonka käyttöaika sopisi tropiikkiin, eli täällä seisoo 300 vrk noin käyttämättömänä, entä capex ja opex kustannukset, poskettomat meihin verrattuna. No me olisimme tuoneet laivalla mm lämpimän veden / siitä otetun energian jne, kukaan ei vaivautunut keskustelemaan, kuin Nokiassa konsanaan, mutta sääli asiakkaita, eivät voi noin vain lähteä, täytyy maksaa erorahat, liityttäessä liittymisrahat ja käytössä vuosimaksut energioineen ja mikä on lopputuote, tasainen sisälämpötila 😂
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus jälleen Pauniolta. Olen aina ollut sitä mieltä, että Hanasaaren voimalaitos tulee ajaa käyttöikänsä päähän ennen kuin se romutetaan ja siihen kohtaan suunnitellaan ennakolta valmiiksi uusia ratkaisuja.Se on todella helppo ymmärtää muiden kuin punavihreädemujen. Ja entäs sitten keskusta: Muistan hyvin kun Matti Vanhanen aikoinaan ensimmäisenä linjasi, että rekat vaan ajamaan klapeja Helsinkiin, niin kyllä lämpöä riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onhan tämä energiapolitiikka ollut surkuhupaisaa jo pitkään turhine hiililakeineen ja nykyinen hallitus viimeistelee tuhon.
Ajatellaanpa vaikka Ruotsia, joka tuottaa n. 45 % sähköstään ydinvoimalla ja n. 45 % vesivoimalla. Se on osannut ilman erillistä hiilenkieltolainsäätämistä toimia veroteknisesti niin, ettei hiili kilpaile näiden haluttujen energian päätuotantomuotojen kanssa, mutta talvella kaikkein kylmimpään aikaan voidaan hiilellä turvata lämpö Tukholmassa ja sen ohella syntyy myös sähköä juuri kaikkein kovimman sähkön kulutuksen aikaan.
Suomen hallitus puolestaan toimi täysin päinvastoin kuin Ruotsi, kun se nosti 2015 maakaasun veron niin korkeaksi, ettei kaasua kannata polttaa kuin pakosta siinä tilanteessa, kun muu tuotanto ei riitä. Niinpä juuri tuo korkeampi maakaasuvero oli hallituksen ohjauskeino, joka johti hiilen käytön lisääntymiseen vuoden 2015 jälkeen ja nyt sitten sitä korvaamaan tullut hiili on kiellettävä erillisella lailla. Kepu kait luuli tuolla tavalla avaavansa risurallin Helsinkiin.
Pääkaupunkiseudulla olisi jo voitu ja tulevaisuudessa voitaisiin helpohkosti siirtyä hiilestä puhtaamman maakaasun käyttöön Espoossa, Vantaalla, Hana- ja Salmisaaressa. LNG-terminaali rakentamalla olisi saatu kaasua muuallekin Suomeen ja kilpailua maakaasun hintaan, eikä oltaisi sen suhteen riippuvaisia Venäjästä. Vuosaaren maakaasulla toimivat sähköä ja lämpöä tuottavat kombilaitokset ajaisivat ensisijaiseti kaiken aikaa, ellei kaasu olisi aluepoliittisilla syillä tehty niin kalliiksi käyttää. Tämäkin on yksi tie, jonka kautta halutaa ihmisten maksetavaksi kalliimpaa kaasuenergiaa Helsinkiin, kun hiililaki astuu voimaan.
Sen hiilen polton kieltävän lain olisi voinut jotenkin ymmärtää, jos laki kieltäisi uusien hiilivoimalaitosten rakentamisen, mutta vanhat saisi käyttää teknis-taloudellisen käyttöikänsä loppuun varsinkin, kun ollaan EU:n päästökaupassa, eikä Suomen hiilen polton kieltolaki vaikuta EU:n tason päästöihin yhden CO2-gramman vertaa, koska Suomi on mukana EU:n tason päästökaupassa.
Ilmoita asiaton viesti
Harmi, ettei 2014 pantu alulle tätä Loviisan 3-reaktorin hanketta! Siitä olisi saanut lämpöä Fortumin oma Espoo, joka lopettaa hiilen polton 2025 valtion tukirahojen myötä ja myös Vantaa. Toki Loviisan kaukolämpöputken varrella olisi ollut monia muitakin kaukolämpöverkkoja.
https://www.vihrealanka.fi/uutiset/loviisan-uuden-voimalan-kohtalo-saattaa-riippua-helsingist%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on kovasti annettavaa Saksan vihreän siirtymän vauhdittamiseen, on tänään moneen kertaan vakuutettu. Ei vaan ole kertaakaan mainittu, että mitä tämä annettava mahtaa olla. Toki jos annetaan eikä myydä, niin vastaanottajia löytynee monestakin maasta.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntemattomat poliitikot toistelevat jatkuvasti sitä, että me voimme hyötyä vihreästä siirtymästä, koska meillä on tietoa ja osaamista, jota voidaan viedä ulkomaille. Koskaan ei kerrota, mitä sellaista osaamista meillä on, jota ei muilla olisi ja josta he sitten olisivat valmiita maksamaan. Ikävä kyllä me emme ole yhtään sen edistyneempiä kuin mikä tahansa kehittynyt teollisuusmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä potaskaa on saatu kuulla jo ainakin 15 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki haluavat sähköistää kaiken, mutta sähköä ei saa tuottaa”
Miten niin ei saa tuottaa?
Eikös noista raporteista nyt aika hyvin käy ilmi, että haluttaisiin tuottaa sähköä mahdollisimman paljon uusiutuvasti? Onhan ne vesivoimalat, tuulivoimalat, aurinkopaneelit ja -keräimet keksitty kuin myös vaikka hiileen perustavat asiat. Siis siihen hiileen mitä ei kaiveta maankuoresta vaan otetaan ilmakehästä ja eri tavoin auringon voimalla tehdään siitä polttoainetta.
Ilmoita asiaton viesti
VVMP.
Ilmoita asiaton viesti
Joo sain facessa tietää, että tää Kaarnattu tahkoaa vihreää propagandaa ahkerasti😎
Ilmoita asiaton viesti
Noista luetelluista voimalatyypeistä vain vesivoimalat ovat muuta kuin sattumasähkön tuottajia. Vesivoimaloiden määrää ei vain Suomessa enää voi juurikaan lisätä. Sattumasähkö on sellaista, ettei sen varaan voi mitään ennustettavasti toimivaa rakentaa, vaan pitää järjestää joku varmistussysteemi tai sitten katkaista sähköt.
Jos sattumasähkön tuottajayrityksille asetettaisiin vaatimus vähimmäisenergiantuotannosta, niin sitten se saattaisi sujua. Kiinassa on käsittääkseni tämä periaate käytössä. Käynnistävät Wärtsilän voimalan tyynellä kelillä.
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan vaatisi melkoiset tukiaiset sattumasähkön tuottajille, muuten ei onnistu. Toki uusia tukiaisia ollaan suunnittelemassa kuitenkin, kun niitä hiilarinpoistolaitoksia ollaan suunnittelemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköllä toimivia hiilarinpoistolaitoksia tarvitaan mm., kun ihmiskunta aiotaan ruokkia hiilidioksidilla ja vedestä sähköisesti hajotetulla vedyllä ruokituilla pöpöillä. Mulla olisi halvempi keino ruokapulan ehkäisemiseksi, vähennetään reilusti tavalla tai toisella rauhanomaisesti ruokaa syöviä suita. Saattaisi muutama muukin tuleva puute korjaantua.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkin uskomuksen mukaan noussut hiilaripitoisuus vähentää kasvisten ravinteita. Miten nyt sitten jotain ruokaa voidaan kasvattaa pelkällä hiilarilla ja vedellä?
Ilmoita asiaton viesti
”Vesivoimaloiden määrää ei vain Suomessa enää voi juurikaan lisätä.”
Pari tekojärveä sopisi vielä.
”Sattumasähkö on sellaista, ettei sen varaan voi mitään ennustettavasti toimivaa rakentaa”
Itseasiassa voi. Säätä osataan ennustaa muutama vuorokausi varsin hyvin. Säätiedotukset ovat olleet perinteisesti hyvin suosittua seurattavaa ja ilmapuntareita ollut iät ja ajat. Suurin ongelma on itseaiheutettua, että ollaan hölmösti rakennettu yhteiskuntaa niin vahvasti lämpövoimaloiden varaan.
”Sattumasähkö on sellaista, ettei sen varaan voi mitään ennustettavasti toimivaa rakentaa, vaan pitää järjestää joku varmistussysteemi tai sitten katkaista sähköt.”
Ei mikään energian tuotantotapa ole ainoa tapa tuottaa energiaa.
En oikein ymmärrä ihmisiä joiden mielestä ydinvoimala tai vesivoimala sammuu kun johonkin rakennetaan tuulivoimala.
Edit:
Niin ja mikään ei tietenkään estä rakentamasta säätövoimaa, kyllä sellaistakin voi tehdä ihan hyvin uusiutuvasti. Pointti oli huomauttaa että energian tuottamista ei ole kielletty. Sen sijaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä ollaan vähitellen ajamassa alas. Oikeasti kiire on lähinnä öljyn kanssa, että kivihiilen ja turpeen alasajossa hoppuillaan mielestäni turhan jyrkästi.
Ilmoita asiaton viesti
Edes yhdelle tekojärvelle ei saa lupaa. Siksi.
Muu onkin Karnaattu-teoriaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Edes yhdelle tekojärvelle ei saa lupaa.”
Ydinvoimalalle sitten saa luvan. Semmoinen sitten käynnistyy kohta. Tässäkin varmaan on jokin ongelma kehityksen jarruilla.
”Muu onkin Karnaattu-teoriaa.”
Et ymmärrä mitä teoria tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on kokemusta siitä että tekojärvelle ei saa lupaa. Siitä on ihan korkeimman oikeuden päätös-
Karnaattu-teoria tarkoittaa omalajistaan teoriaa, jolla on vain löyhä yhteys todellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun et ymmärrä mitä tarkoittaa sana teoria. Mitä tarkoitetaan sanalla teoria, menee selvästikin yli käsityskykysi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ad hominem-väite.
Sanotaanko nyt vaikka niin että Karnaatun käsityskyky ylittää sen mitä tavallinen ihminen viitsii seurata.
Ilmoita asiaton viesti
”…kivihiilen ja turpeen alasajossa hoppuillaan mielestäni turhan jyrkästi. ” No olemmehan nyt jostain samaakin mieltä. Parisen päivää sitten kirjoittelin pienydinvoimaloista Roskasaitti-blogiini, ja oikeastaan tuo ongelmahan siinä näyttäytyi:
https://roskasaitti.wordpress.com/2021/09/27/kaukolampoa-tuottavat-pienydinvoimalat-ovat-10-vuoden-paassa/
Ilmoita asiaton viesti
Suhtaudun aika nihkeästi täyskieltoihin että niistä on helposti harmia. Tämän hetkisessä maailmassa toimisi aivan hyvin se, jos hiili- ja turvevoimalat saisivat toimia sydäntalvella sen muutaman viikon ajan kun on korkea energian tarve ja vähän tuotantoa.
Mielestäni turve myös uusiutuu, että todennäköisesti voisi jatkossakin toimia niin että Suomessa käytetään turvetta vain muutamana viikkona vuodessa. Pitäisi onnistua silloin turpeen käyttö uusiutumisen tahdissa.
Hiilivoimalassakin ongelmana on se maasta rouhittu hiili että typerien rekkarallien sijasta voisi miettiä hiilen tuottamista uusiutuvasti että saisi kivihiilen käyttöä ajettua alas korvaamalla siitä osan uusiutuvalla hiilellä.
Samaa voisi ajatella vesivoiman kieltämisessä. Ymmärrän vesivoiman ongelman jos kalat eivät pääse kulkemaan mutta näin kyllä uutisissa pätkän missä tuo oli ratkaistu rakentamalla kaloille kulkureittiä, että vesivoimaa voi myös käyttää sopusoinnussa luonnon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mahtaa sään ennustekyky auttaa tässä asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Sään ennustekyky tarkoittaa sitä, että tuotanto ei ole ennustamatonta.
Risto sanoi, että ei voi rakentaa mitään ennustettavasti toimivaa mutta tuohan ei pidä paikkaansa kun se kerran on ennustettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vesivoiman käyttö tulee kohtaamaan stopin EU ssa, koska vesivoimalla tuotettu energia ei ole kestävää ympäristömyötäistä energiaa. Vesivoimaan sijoittamisen sijaan investoidaan vihreisiin projekteihin.
EU kommer till exempel troligen välja att lägga sina egna miljardinvesteringar i ”gröna” projekt. EU har nämligen beslutat att fram till 2027 ska en tredjedel av budgeten samt återhämtningsfonden (totalt runt 1 800 miljarder euro) gå till klimatrelaterade åtgärder. Produkter och tjänster som klassats ”icke-hållbara” riskerar att stängas ute från EU-fonderna.
Vidare har EU:s investeringsbank beslutat att låna ut 1 triljon euro till klimatrelaterade projekt fram till 2030. EIB är en viktig finansiär för små- och medelstora företag som annars kan ha svårt att hitta kapital.
https://eu-kollen.se/vattenkraft-fossilfri-men-ohallbar-enligt-eu/
Jokainen ymmärtää, että vesivoiman vähentämiseen tähtäävät toimet luovat kustannuspaineita.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös juuri saatu valmiiksi pari paksua linjaa Norjasta Britanniaan ja Saksaan? Mitä niillä tehdään, jos vesivoima kielletään EU:ssa? Ai niin Britanniahan ei ole enää EU:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus on totisinta totta ja aivan erinomainen esimerkki aiheesta josta ei saa puhua; viheridioottien aiheuttamasta energiakatastrofista joka ilmeisesti pian reaalisoituu.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vähän lisää luettavaa.
1) Downing Street is bracing for a new ’Winter of Discontent’
Daily Mail, 23 September 2021
2) Care homes warn crippling energy bills could force closures
The Guardian, 24 September 2021
3) Energy companies supplying six million UK homes face collapse
Daily Mail, 23 September 2021
4) Tories fear voter backlash from rising cost of living
Financial Times, 23 September 2021
5) An anti-green backlash could reshape British politics as radically as Brexit did
The Economist, 25 September 2021
6) Editorial: How the Tories have fuelled Britain’s energy crisis
The Spectator, 25 September 2021
7) Rob Lyon: Fracking could have saved us from this energy crisis
Spiked, 23 September 2021
8) EU countries struggle to agree approach to COP26 climate talks
Reuters, 23 September 2021
9) And finally: China keeps climate promise, declares oil imports carbon-neutral, Reuters, 23 September 2021
Ilmoita asiaton viesti
Päälähde näyttäisi olevan The National News, jota alustaja luulee ”brittilehdeksi”, vaikka peruslukutaidolla luulisi selviävän, että kyseisen julkaisun koti ja ensisijainen kiinnostuksen aihe on UAE, Yhdistyneet arabiemiraatit.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_National_(Abu_Dhabi)
Ei tämä huomio tietysti talven lämpötiloihin vaikuta, mutta alustajan Hanasaari-idea vaikuttaa yhtä järkevältä kuin rautateiden siirtyminen takaisin höyryvetureihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai kukaan hourulan väen ilmastoprofeetalta, omakustannekirjailija Mikko Pauniolta (ps) asiatekstiä odottanutkaan. Kaikki Uuden Suomen tylsimmät pörrääjät se kyllä kerää suosittelijoikseen kuin kärpäspaperi.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei kai odottanutkaan Lamminpäältä muuta kuin ad hominem-väitettä.
Ad hominem-väite on argumentaatiovirhe.
Kerro, Lamminpää, meille sen sijaan, mistä se sähkö ensi talvena revitään.
Ilmoita asiaton viesti
Karinen, ei kannattaisi käyttää sanoja joiden merkitystä ei ymmärrä. Se, että Mikolla ei ole lähdekritiikki ihan hallussa, ei ole mikään henkilökohtainen ominaisuus. Tosin hänen entistä mestariaan mukaillen voisi tietysti sanoa että lähdekritiikin puute taitaa olla persujen kulttuurinen ellei peräti geneettinen ominaispiirre.
On toki selvää että arabiemiraateissa fossiilisten puolesta propagoiminen on ”journalistien” ykkösasia. Mikonkin pitäisi tietää se.
Ilmoita asiaton viesti
Kumma kun kommenttisi eivät kerää yhtään tykkäyksiä. No, idiotismi ei ole koskaan ollut kovin suosittua.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se, kun katsoo kuinka paljon tykkäyksiä sinun kommenttisi ja Paunion blogi keräävät. Mutta kyllä ne fiksut ihmiset minun kommenteista tykkäävät. Paunion blogiin niitä ei vain juuri eksy. En ihmettele miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko koskaan ajatellut sitä että missä määrin soitat vain suutasi etkä ilmeisesti ymmärrä mistä nyt on oikeasti kysymys.. Paunio kertoo että meillä Suomessa saattaa käydä huonosti energiahuollon kanssa tulevana talvena ja sinä vaan soittelet suutasi ja yrität todistaa olevaksi jotenkin fiksu…. ilmeisesti Sinua ei kiinnosta pätkääkään Suomen tulevan talven ongelmat, kunhan soitat suutasi ilmeisesti omaksi iloksesi. Joo. Anna palaa vaan, katsellaan kun tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tässä tapahtuu? Autonsuojelijat kitisee kuten aina ennenkin että on se elokapina kauhea.
Ilmoita asiaton viesti
Tykkäyksesi ovat edelleen nollan pintaa. En ilmeisesti ole mielipiteineni aivan yksin. Missä kannattajasi siis ovat?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se vakavin energiaongelma, siis ihmisten pitäminen lämpimänä, ratkea ihan vaan ajamalla raskas teollisuus seisokkiin muutamaksi viikoksi sydäntalven pakkasilla kun ei juurikaan tuule, kunnes viides ydinvoimala on käynnistynyt.
Myös pakkasrajojen säätäminen virastojen, oppilaitosten ja kauppojen aukioloajoille olisi myös simppeli tapa säästää energiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää argumentaatiovirheitä.
Se hourulan väki muuten tarkoittaa kaltaisiasi, niitä jotka nyt aikovat katkaista Mannerheimintien liikenteen.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkään et taida tietää mitä argumentaatiovirhe tarkoittaa. Tiedän mitä Paunio omakustannekirjassaan hourulan väellä tarkoittaa: meitä joita tässä todellisessa maailmassa kutsutaan tolkun ihmisiksi.
Elokapinankin lasken tolkun ihmisiin. Sen sijaan niitä autonsuojelijoita jota töräyttelivät torviaan Helsingissä ja melkein peittivät sen yhden persuääliön möykän alleen kutsun hourulan väeksi. Minulla kun on tapana puhua asioista oikeilla nimillä. Sananvapauteen kuuluu myös vapaus puhua totta. Tämä tulee tietysti perskurkkanoille yllätyksenä.
”Autonsuojelijoita ärsytti pizzan tilaaminen mielenosoituspaikalle. Joku tuli pohdinnoissaan siihen tulokseen, että elokapinalliset pyrkivät haitanteollaan vain hankkimaan julkisuutta aatteelleen. Ihanko totta, Sherlock?” (Jari Tervon kolumnista ”Koijärvi-liike ja Elokapina”, HS 19.9.21)
Ilmoita asiaton viesti
Odotatko Uuden Suomen suosituimmalta kirjailijalta (Oppian) asiatekstiä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on neljä ydinvoimalaa ja viidennen pitäisi käynnistyä helmikuussa. Hiilivoimaloita löytyy, päivittäin poltetaan noin 800 rekallista jätettä. Suomessa on myös vesivoimaloita ja tuulivoimaloita.
Näistä esimerkiksi revitään sähköä ensi talvena. Jos se sähkö ei riitä pitämään ihmisiä lämpiminä niin voidaan myös esimerkiksi laskea kulutusta sammuttamalla vähemmän kriittisiä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, korjasin ilmestymismaan. Tässä sulle lisää luettavaa. Löydät jutut kuukkeloimalla…
1) Net Zero industry: Rising energy costs could force metal producers from Europe, Reuters, 27 September 2021
2) Angela Merkel’s CDU suffers worst election result in history
The Times, 27 September 2021
3) Boris Johnson pays the price for energy crisis
Daily Mail, 27 September 2021
4) Tim Stanley: As Boris Johnson embraces green socialism, the poor pick up the bill and Conservative activists are getting angry
The Daily Telegraph, 27 September 2021
5) As nations phase out coal, Europe’s energy crisis is coming for the rest of the world
Bloomberg, 27 September 2021
6) Britain forced to rely on coal power amid energy crisis
AFP, 24 September 2021
7) Coal shortage deepens in India amid plunging plant inventories
Bloomberg, 27 September 2021
8) China power crunch spreads, shutting factories and dimming growth outlook
Reuters, 27 September 2021
9) And finally: Britain is doomed to a Winter of Discontent, warns Ukraine’s gas king
Ambrose Evans-Pritchard, The Daily Telegraph, 27 September 2021
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, olen monien brittilehtien tilaaja, ei tarvitse kuukkeloida. Vielä, kun se Hanasaari olisi Britanniassa, moni logistinen ongelma ratkeaisi.
Ilmoita asiaton viesti
On siellä sisarlatos Drax, joka on saman dilemman edessä kuin HELEN😎
Ilmoita asiaton viesti
Jännä että nyt kun fossiilisen energian hinta on nousussa, saamme lukea näitä blogeja, joissa ehdotetaan fossiilisten käytön lisäämistä.
Helenin itsensä mukaan Hanasaaren voimalasta voidaan luopua, koska sitä ei enää tarvita. Vuosaaressa poltetaan metsätalouden sivutuotteena syntyvää haketta. Sellainen biomassa ei kilpaile ruoantuotannon kanssa eikä se siten vie leipää köyhien suista.
Ilmoita asiaton viesti
Härköseltä on mittasuhteet hukassa kuten aina. Härkönen ei käsitä millaisia määriä ainetta pitää siirtää että hakkeesta saataisiin tehoja.
Rekkaralli tai käytännössä kehitysmaiden risut ostettaisiin ja laivattaisiin tänne, ilmeisesti purjelaivoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on siis yhdestä voimalasta laitakaupungilla, ei siitä että koko valtakunnan kaukolämmön tarve yritettäisiin kattaa risuilla ja kävyillä.
Ilmoita asiaton viesti
Millä muualla maassa sitä kaukolämpöä tehdään kun kaikki poltettava on ”kieltolistalla” ?
Ilmoita asiaton viesti
Jos sen hakkeen muuntaisi hiileksi niin suunnilleen saman verran sitten kuin nykyäänkin. Hiilen roudaaminen on logistisesti kätevämpää kuin hakkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen ei seuraa maailman menoa. Ei kysymys ole siitä, että hiili on kallista, vaan siitä, että ei tuule. Englanti käynnisteli hiilivoimalat sen takia, ettei tuule.
https://fortune.com/2021/09/16/the-u-k-went-all-in-on-wind-power-never-imaging-it-would-one-day-stop-blowing/?
Vastaava asia on edessä Suomessa ja siksi Hanasaarta ei kannattaisi purkaa, vaan pitää arktisessa Suomessa energiansaannin takuulaitoksena ettei kävis kuten Teksasissa viime talvena kävi, kun yli 10 000 MW hiilivoimaa oli vihreän hulluuden vallassa purettu ja menty satunnaisen tuulen ja sitä säätävän kaasun varaan, jotka kun tilttasivat, menivät alas myös vähät hiili- ja ydinvoimalat.
Mitä risuihin ja hakkeseen tulee, niin niiden järkevä kuljetusmatka kumipyörillä on noin 100 km. Paljonkos niitä metsiä on Lahden eteläpuolella ja kuinka paljon biomassan käyttäjiä? Kyllä se hake tuodaan Helsinkiin Venäjältä laivoilla.
Sitten on sekin, että hiili voidaan varmuusvarastoida pidemmiksi ajoiksi ja nytkin sitä on oltava varastoissa 3 kk käyttöä vastaava määrä. Haketta ja biomassaa ei sellaisia määriä saada mihinkään varastoon, vaan kumipyörien on laulettava yötä päivää, jotta kattilassa tuli palaa ja siksi mm. metsien keskellä sijaitsevassa Jyväskylässä on hiiltä varmuuspolttoaineena ja sitä talvisin myös käytetään.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä risuihin ja hakkeseen tulee, niin niiden järkevä kuljetusmatka kumipyörillä on noin 100 km.”
Minusta ne kannattaisikin kuljettaa vesireittejä pitkin ja muuntaa sopivassa kohdin hiileksi. Muuntamalla hiileksi, saadaan sivutuotteena lämpöä ja menee sitten logistisesti kätevämmäksi.
Ei sitä Hanasaarta siis oikeasti tarvitsisi purkaa vaan rajoittaa käyttö sydäntalven viikoille ja varavoimaksi, ja sen sijaan alkaa korvata polttoainetta puhtaammalle hiilelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ai risuja ja haketta vesireittejä pitkin Helsinkiin? Mistäs päin Suomea tulee Helsinkiin vesireittejä niin, että ne ovat sulana talvella, kun risuja ja haketta poltetaan? Saimaan kanava on suljettu, eikä Saimaalla ole laivareitejä eokä jäänmurtajia risulaivoja avustamaan.
Venäjältä tulee joka vuosi valtavat määrät haketta Suomeen jo nyt, koska se on niin halpaa eivätkä Suomen omat hakkeet riitä. Samoin tuodaan sahanpurua Suomeen ja Vapo tekee niistä pellettejä, jotka sitten tuodaan Ilomantsista Helsinkiin poltettavaksi.
”Hakkeen tuonti Venäjältä Suomeen kasvoi viime vuonna 19 prosenttia edellisvuodesta. Osa menee polttohakkeeksi, osa sellu- ja paperiteollisuuden raaka-aineeksi. Tullinimike on sama.
Suomalaisilla yhtiöillä on myös omia tuotantolaitoksia Venäjällä. Metsä Groupilla on Metsä Svirin saha Syvärin Svirissä, UPM-Kymmenellä koivuvaneritehdas Chudovossa ja Stora Ensolla sahoja.
VR Groupin venäläinen tytäryhtiö Finnlog kertoi 8. kesäkuuta laajentavansa venäläisen puuhakkeen kuljetuksia. Idänliikenteen vaunuoperointipalveluihin erikoistunut Finnlog investoi 35 hakevaunuun, jotka kuljettavat haketta Venäjältä Metsä Groupin Joutsenon sellutehtaalle Lappeenrantaan.
Tuontihake on pääosin peräisin Metsä Groupin Svirin sahalta. Finnlogilla on hakevaunuja jo 350.”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1439855
Ilmoita asiaton viesti
”Ai risuja ja haketta vesireittejä pitkin Helsinkiin?”
Ennemminkin hiiltä. Logistisesti kätevämpää.
”Mistäs päin Suomea tulee Helsinkiin vesireittejä niin, että ne ovat sulana talvella, kun risuja ja haketta poltetaan?”
Miten kummassa voidaan esimerkiksi talvella syödä leipää kun ei talvella vilja kasva?
Suurimman osan vuotta on sulana että on runsaasti aikaa kasata iso hiilikasa.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä sukupolvi sitten UK tuotti leijonanosan sähköstään hiilellä. Nyt kirjoitetaan otsikoita, jos hiilivoimala edes pitää käynnistää. Etkö huomaa eroa?
Teksasin ongelmien syynä oli kyllä ihan muut tekijät kuin vihreä hulluus. Osavaltiosta puuttuivat sekä siirtoyhteydet toisiin osavaltioihin että reservimarkkinat. Voimalat hyytyivät kylmyyden, eivät tuuli/kaasuvoiman takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Härkönen Kyllä tuulivoima on sekä suoraan että välillisesti koko Teksasinpimennyksen ja siitä johtuneiden kuolemien yksi merkittävimmistä syypäistä.
Ensinnäkin Teksas on pysäyttänyt 10 000 MW verran luotettavaa hiilivoimaa, koska tuulivoima on syönyt siltä kannattavuuden:
”Coal plants have long formed the backbone of the state’s power grid, along with gas. But growing competition from gas, wind and solar has increased the number of coal retirements in recent years.”
https://www.eenews.net/stories/1063727799
Sitten itse häiriötilanteessa jäämyrskyt kaatoivat aivan ensimmäiseksi melkein puolet Texasin tuulivoiman koko tuotantokapasiteetista massiivisen siipien syväjäädytyksen kautta, mikä aiheutti sähköntuotantokriisin. Maakaasu ja hiili korvasi eron jonkin aikaa, mutta sitten ne ja kaikki muu tuotanto seurasivat perässä.
Maakaasukin toimi siis huonosti; tuotanto jäätyi samoin kuin kaasua kuljettavat putkistot. Ongelmaa pahensi se, kun ihmiset käänsivät lämmön täysille, mikä lisäsi maakaasun kysyntää ja lisäsi kaasupulaa voimalaitoksissa, jotka käyttävät kaasua sähkön tuottamiseen.
Korkeat kaasun hinnat tekivät ongelmasta vieläkin pahemman, koska energiayhtiöt, jotka eivät kyenneet tuottamaan voittoa, sammuttivat voimalaitoksensa pois päältä. (New York Times 20.2.2012 Texas Winter Storm: What to Know) ” – Kukas sitä tappiolla sähköä tekemään! Eikä Suomessakaan ole velvollisuutta tappiolla sähköä tuottaa saati pitää yllä kallista ja tappiollista satunnaissähkön varavoimaa.
Kaikkein pahinta on se, että makkurissa olevasta tuulivoimasta ei ole mitään hyötyä, kun pimeää sähköverkkoa aletaan taas ottamaan käyttöön.
Rajayhteydet sähköverkkojen osalta ovat Suomessakin rajalliset kapasiteetin osalta ja se kuvaa hyvin sitä, mihin kaikkiin ongelmiin tuulivoima johtaa.
Pahinta Suomessakin on se, että myös meillä sähköverkon häiriöt ovat tuulivoiman lisääntymisen myötä lisääntyneet huomattavasti:
”Sähkökatkojen määrä kasvaa, sillä taajuuden muutokset lisääntyvät tuuli- ja vesivoiman vaihtelun vuoksi
Talous 19.02.2021
Sähkön taajuuden vaihtelut ovat viime vuosina lisääntyneet Pohjoismaissa tuulivoiman lisääntymisen ja vesivoiman tuotannon nopeiden vaihteluiden vuoksi, kantaverkkoyhtiö Fingridistä kerrotaan.
Jos sähköä ei tuoteta tarpeeksi kulutukseen nähden, sähkövirran taajuus alkaa laskea, ja sen vuoksi voi esiintyä laajojakin sähkökatkoksia. Tällainen tilanne oli lähellä tammikuussa Kaakkois-Euroopassa Kroatiasta alkaneen verkkovian vuoksi. Tällöin Euroopan sähköverkko jakautui kahteen osaan.
Pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä taajuuden laatua mitataan siten, että lasketaan niiden minuuttien vuotuinen lukumäärä, jolloin taajuus ei ole ollut välillä 49,9–50,1 hertsiä.
Eurooppalainen verkkosääntölaki vaatii, että kyseinen luku ei saa olla yli 15 000:ta minuuttia vuodessa. ”Tämä tavoite on saavutettu joka vuosi.”
Taajuuden alaraja on 49,0 hertsiä. Jos mennään sen alle, verkko voi lamaantua.”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.1321432
Ilmoita asiaton viesti