Pormestari Juhana Vartiainen vaarantaa helsinkiläisten huoltovarmuuden ja lämpöturvallisuuden

Ilmaisin eilen Helsingin valtuuston kyselytunnilla järkytykseni siitä, että Helsingin kaksi huippuluokan kivihiilivoimalaitosta laitetaan viisi vuotta ennen aikojaan kiinni. Sulkemispäätös perustuu Osmo Soininvaaran johdolla hahmoteltuun uuteen  ilmastosyistä omaksuttuun ja venäläiseen maakaasuun perustuvaan kaukolämpöstrategiaan. Uudesta vihreästä 0-hiilistrategiasta poimittu lause:

”Maakaasutuotanto turvaa lämmön toimitusvarmuuden.”

Pormestari Juhana Vartiainen veti eilen maton alta tältä uudelta strategialta todeten, että Helsinki ei enää tulevaisuudessa käytä venäläistä maakaasua lainkaan.

Kyselytunnin päätteeksi pitämän loppuyhteenvedon hän aloitti toteamalla, että kivihiililaitokset pitää sulkea,

koska Venäjä rahoittaa sodan Ukrainassa myymällä fossiilienergiaa”.

Entinen numeroihin ja rationaaliseen ajatteluun tukeutuva ekonomisti on muuttunut puhdasverikseksi WOKE-populistiksi, koska em minulle osoitetussa vastauksessa ei ollut järjen hiventä.

Ensinnäkin HELEN’n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara HS:n viikko sitten julkaistussa haastattelussa totesi:

”Korvaavan kivihiilen saanti ei sinänsä ole mikään ongelma, sillä kyllä maailmassa hiiltä riittää. Helen on ostanut sitä Venäjältä lähinnä kuljetuskustannusten vuoksi”.

HS haastattelun alaotsikko, joka oli muotoiltu Soininvaaran tokaisusta

Voi sanoa, että kyllä siellä sukat pyörivät jaloissa”

kertoo kaiken siitä paniikista, joka nyt vallitsee HELEN’ssä Ukrainan sodan sytyttyä. Kaikki TV:ssäkin mainosiskuissa pyörivät unelmat 0-hiili Helsingistä voidaan nyt lopullisesti haudata.

Juhana Vartiainen viittaa myös kintaalla kokonaismaanpuolustuksen kannalta elintärkeään huoltovarmuuteen. Maakaasua ei voi Suomessa varastoida, mutta kivihiiltä on perinteisesti velvoitevarastoitu kuuden kuukauden tarpeen verran.

Toistan vielä, että HELEN’n uusi kaukolämpöstrategia, jolla suljetaan kivihiililaitokset, perustuu

”maakaasutuotannon varmistamaan lämmön toimitusvarmuuteen”.

Venäläiseen maakaasuun ei voi nyt hinnan ja poliittisten syiden vuoksi Helsingissä juuri tukeutua ei nyt eikä kahden vuoden päästä, kun viimeinenkin kivihiilivoimala on päätetty sulkea Helsingissä. Maakaasua on – toisin kuin kivihiiltä – vaikea saada muualta kuin Venäjältä.

HELEN’n uutta strategiaa ei tietenkään ole kaupunkilaisille kaupattu maakaasustrategiana, vaan sen sanotaan olevan Vihreän Siirtymän mukainen hajautettuun lämpöpumppuihin, -varastoihin ja hukkalämmön keruuseen perustuva huolella suunniteltu kokonaisuus. Enää siinä ei aiempaan tapaan hehkuteta bioenergiaa. Valitettavasti tämä on vain viherpesua, koska em. kokonaisuudesta puuttuu rutkasti megawatteja ja siksi että kaukolämmön toimitusvarmuus varmistetaan maakaasulla. Megawatteja tulee olemaan hieman lisää tarjolla, kun vihreiden kuin käärmettä pyssyyn 10 vuotta sitten ajama Vuosaaren 260 MW biolämpövoimalaitos valmistuu ensi syksynä. Kaksi vuotta sitten Osmo Soininvaara totesi laitoksesta, että

”Helsinki on Suomen huonoin paikka polttaa puuta metsästä”

ja pormestari Jan Vapaavuori twiittasi samassa yhteydessä:

”Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia”.

Osmo Soininvaara totesi eilen vastauksessaan minun esittämiin huoliin em. HS:n haastattelua mukaellen, että maakaasua ei ole juuri laisinkaan käytetty kaukolämmön tuotannossa tänä talvena. Soininvaara jätti kertomatta valtuutetuille, että lähes kaikki kaukolämmön tarve on nyt tuotettu kivihiilellä Salmisaaressa (lämpöteho 300 MW) ja Hanasaaressa (lämpöteho 420 MW) sekä pääasiassa raskaalla ja kevyellä polttoöljyllä talvipakkasilla käynnistettävissä kymmenessä lämpölaitoksessa (yhteenlaskettu maksimiteho 2000MW). Soininvaara jätti myös kertomatta, että lämpölaitosten polttoainevalikoimaa rajoittaa EU:n lainsäädäntö, jonka vuoksi osissa lämpölaitoksia (Lassila, Myllypuro, Patola ja Vuosaari) on ollut pakko polttaa osan aikaa myös erittäin kallista venäläistä maakaasua koko talven ajan.

Helsinkiläisillä on nyt käynyt hyvä tuuri, sillä Vuosaaren maakaasukombivoimalaitoksen 582 MW lämpötehoa ei ole tarvittu juuri lainkaan johtuen lauhasta ydintalvesta. Lämpölaitoksiin tukeutuminen on tänä talvena ollut erittäin kallista, minkä vuoksi en ihmettelisi, että HELEN nostaisi taas reippaasti kaukolämmön hintaa. Jos ydintalvi olisi ollut kylmempi ja Vuosaaren huippumodernin kombivoimalan lämpöä olisi tarvittu, kaukolämpölasku olisi voinut olla tähtitieteellinen. Nyt näyttää, että ainakin yksi kylmä jakso on vielä tulossa ja se voi lisätä melkoisesti nyt paineita kaukolämmön hintaan.

Tragikoomisinta Juhana Vartiaisen minulle osoittamassa vastauksessa oli, että hänen ylistämien päätösten kaltaiset päätökset sulkea kivihiilivoimaa ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvaltain nykyhallinnon vihamielisyys fossiilienergiaa kohtaan tuottavat nyt Putinin sotakassaan 500 miljoonaa dollaria päivässä.

Lännellä 30 vuotta harjoitetun vihreän ja Vartiaisenkin kannattaman energiapolitiikan vuoksi ei ole keinoja estää Putinin sotakassaan kilahtavaa mahtavaa rahavirtaa.

Hätäratkaisuna ympäri Eurooppaa parhaillaan käynnistetään vanhoja käytöstä poistettuja kivihiilivoimaloita ja nostetaan toimivien kivihiililaitosten tehoja.

Helsingin kaukolämmön tarve on ollut huipussaan vuonna 2016 2650 MW. Helsinki on poistamassa kipeästi tarvitsemaansa vakaata lämmöntuotantoa 720 MW tilanteessa, jossa se ei voi turvautua uuden ”vihreän” strategian mukaisesti maakaasuun, joka turvaa helsinkiläisten kaukolämmön saannin uuden strategian mukaan.  Tämä vaarantaa helsinkiläisten lämpöturvallisuuden tulevina vuosina.

HELEN’n hallituksen päätökset pitää turvallisuussyistä nopeasti peruuttaa ja palauttaa asia uuteen valmisteluun.

https://www.latimes.com/opinion/story/2022-02-28/ukraine-sanctions-russia-west-energy-gas

https://bariweiss.substack.com/p/the-wests-green-delusions-empowered?s=r

 

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu