Iranin koronahelvetin syyt löytyivät israelilaistutkimuksesta

Olen sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijavirkamiehenä sitä mieltä, että D-vitamiini pitää ottaa nopeasti pimenevässä Suomessa osaksi kansallista koronan hybridistrategiaa, koska pidän tieteellisesti toteen näytettynä, että D-vitamiini antaa suojaa ankaraa koronatautia vastaan ja siksi että se myös ehkäisee hiljan julkaistun massiivisen todistusvoimaisen israelilaistutkimuksen mukaan koronatartuntoja. 

Tänään Ilta-Sanomissa on Petri Sepän erinomainen artikkelihttps://www.is.fi/terveys/art-2000006655147.html, josta ilmenee, että D-vitamiinista olisi todennäköisesti merkittävää hyötyä koronariskien hallinnassa väestötasolla.

Annan tässä blogissani ammattiepidemiologina oman ymmärrykseni mukaan aukottomat todisteet D-vitamiinin hyödyistä koronapandemian riskienhallinnassa.

IS:n jutun kärkenä on muutama päivä sitten julkaistu iranilaisusalainen tutkimus, jossa tutkittiin 235 sairaalaan koronan takia sisään otettua potilasta. Kolmella neljästä tämän tutkimuksen sairaalaan otetulla tauti oli vakava.

Tutkimuksessa osoitettiin – ties kuinka monennen kerran -,  että matalat D-vitamiinitasot olivat yleisempiä niillä, joilla tauti oli vakava. Kuolevuus oli yli puolet pienempi niillä yli 40-vuotiailla, joilla oli  korkeat D-vitamiinitasot (9 %) verrattuna matalan tason potilaisiin (20 %).

Pidän IS:n jutun uutiskärkivalintaa onnistuneena, koska Iranissa lienee vakavin koronatilanne lähes koko maailmassa, eikä se seitsemän kuukauden jälkeenkään osoita mitään laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin.

Iranin oppositiovoimat väittävät https://www.ncr-iran.org/en/ncri-statements/statement-human-rights/iran-coronavirus-death-toll-in-408-cities-exceeds-96000/, että koronakuolemia on maassa neljä kertaa enemmän kuin mitä Iranin hallitus ilmoittaa niitä WHO:lle. Osin viranomaisviestintään vedoten oppositiovoimat piirtävät synkän kuvan epidemian etenemisestä maassa.

Vuonna 2019 julkaistun yli 300 000 ihmisen vitamiinitasoja selvittäneen väestötutkimuksen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500541/ mukaan Iranissa D-vitamiinitasot ovat vain noin puolet suomalaisesta tasosta. Siitä myös selviää, että naisilla tasot siellä ovat alemmat kuin miehillä. Tästä artikkelista selviää myös, että lähes kaikilla vanhemman polven iranilaisilla on D-vitamiinin puutos.

Israelissa tehdystä huikeasta epidemiologisesta tutkimuksesta selviää nyt syyt iranilaisten alhaisille D-vitamiinitasoille ja Iranin koronapandemian ankaruudelle.  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf  Tämä tutkimus on ns. mätsätty tapaus verrokkitutkimus. Koronatapauksia tutkimuksessa oli 52 405. Näille tapauksille valittiin rekistereistä sukupuolen, iän ja maantieteen mukaan 524 050 mätsättyä kontrollia.

Tutkimuksen massiivisen koon, sekoittavien tekijöiden hallinnan (monimuuttujamalli sekä mätsäys) ja edustavuuden vuoksi tulokset puhuvat mykistävästi sen puolesta, että D-vitamiini suojaa koronatartunnalta.  Tutkimuksessa osoitetaan myös kenties ensimmäistä kertaa annosvastesuhde eli mitä alhaisempi D-vitamiinitaso, sitä suurempi 0n koronan tartunnan riski. Annosvastesuhde tukee sitä, että D-vitamiinilla on syy-yhteydellistä suojaavaa vaikutusta koronatartuntaa vastaan, eikä käänteinen assosiaatio johdu sekoittavan tekijän tai systemaattisen virheen johdosta. Annos vastesuhteen osoittaminen on yksi havaintoaineistoista tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien vahva kriteeri (ns. Sir Bradford Hill’n kriteerit).

Lisäksi israelilaistutkimuksesta selviää, että arabinaisilla oli 86 %  ja -miehillä 28 % korkeampi koronariski kuin valtaväestöllä (pääosin juutalaisia).  Ortodoksijuutalaismiehillä oli peräti 382 % ja -naisilla 306 % korkeampi infektioriski kuin valtaväestöllä.

Monimuuttujamallilla ja mätsäyksellä poistettiin sekoittavien tekijöiden vaikutus havaittuun käänteiseen assosiaatioon. Matalan D-vitamiinitason (alle 30 nanomoolia/millilitra veressä) aiheuttama vakioitu suhteellinen riski oli arabiväestössä 384 % korkeampi kuin niillä samaan väestönosaan kuuluvilla, joilla oli veressä D-vitamiinia yli 75 nanomoolia/millilitra. Vastaava vertailu antoi ortodoksijuutalaisilla 463 % riskin lisäyksen matalalla D-vitamiinitasoilla verrattuna korkeimpaan tasoon.

Matalan vitamiinitason aiheuttama suuri koronataudin riskin lisäys puhuu myös sen puolesta, että D-vitamiini todella antaa suojaa koronainfektiolta. (Sir Bradford Hill’n havaintotutkimuksesta tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien yksi keskeinen kriteeri on tutkittavan altisteen havaitun assosiaation voimakkuus tautiin).

Muistettakoon vielä, että espanjalaisessa satunnaistetussa sokkoutetussa kliinisessä kokeessa D-vitamiiniryhmässä tehohoitoon joutumisen riski oli kaksi prosenttia, kun se oli vertailuryhmässä 50 %.  Tämä puhuu suoraan – johtuen tutkimusastelmasta – sen puolesta, että D-vitamiini antaa suojaa koronan vakavalta taudinmuodolta. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764

Israelilaistutkimuksen suuren koon mahdollistamat hämmästyttävät kuvat puhuvat karua kieltään siitä, kuinka erityisesti arabinaisilla on erittäin matalat D-vitamiinitasot Israelissa. Myös ortodoksijuutalaisilla on Israelissa selkeästi matalammat D-vitamiinitasot kuin valtaväestöllä, mutta arabien kaltaista sukupuolieroa ortodoksijuutalaisilla ei ollut havaittavissa, eli ortodoksijuutalaisten miesten ja naisten D-vitamiinijakaumat ovat samanlaiset.

D-vitamiinitippojen nauttiminen ennen epidemian alkua antoi suojaa israelilaistutkimuksessa, mutta D-vitamiinipillereiden syöminen oli positiivisesti assosioitunut koronatautiin. Pillerit eivät kuitenkaan tutkijoiden mukaan oikeasti lisää koronataudin riski, vaan tutkijat uskoivat sen liittyvän siihen, että tablettien syönti on ns. sekoittava tekijä, eli pillereitä syöneet ovat niitä, joilla on matala D-vitamiinitasot. Tutkijoilla oli muitakin selityksiä tälle oudolle löydökselle.

Ortodoksijuutalaisten miesten korkea koronataudin riski saattaa tutkijoiden mukaan johtua lierihatusta, joka estää D-vitamiinin synteesin kasvojen iholla. Muistettakoon, että 15 minuuttia kokovartalon auringonottoa kesäisessä Suomessa tuottaa iholla 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Palatkaamme vielä Iranin koronahelvettiin. Naiset sairastuvat Iranissa Israelin tapaan miehiä todennäköisemmin koronaan johtuen miehiä alhaisemmista D-vitamiinitasoista, mutta johtuen siitä, että naisilla on vähemmän kroonisia sairauksia, heillä on todennäköisesti alhaisempi kuolevuus kuin miehillä myös Iranissa.

On muistettava, että D-vitamiinin suojavaikutus koronainfektiota vastaan oli Israelissa hyvin voimakas, mikä viittaa siihen, että matalat D-vitamiinitasot voivat tehokkaasti ylläpitää helposti tarttuvan yleisen koronaviruksen kiertoa!

Naisten uskonnollisen pukeutumiskoodin aiheuttamat miehiä alhaisemmat D-vitamiinitasot todennäköisesti lisäävät todennäköisesti vielä miestenkin alhaisia D-vitamiinitasoja enemmän SARS-CoV-2 viruskiertoa Iranissa.

P.S. En ole koskaan urallani lämmennyt vitamiinihössötyksille, enkä ole modernien käärmeöljykauppiaiden mainoksiin koskaan uskonut. Olen aloittanut vasta nyt ensimmäistä kertaa elämässäni D-vitamiinin syönnin (100 mikrogrammaa per päivä), kun olen tutustunut näissä kahdessa blogissani julkaistuihin tutkimuksiin.

 

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu