Iranin koronahelvetin syyt löytyivät israelilaistutkimuksesta
Olen sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijavirkamiehenä sitä mieltä, että D-vitamiini pitää ottaa nopeasti pimenevässä Suomessa osaksi kansallista koronan hybridistrategiaa, koska pidän tieteellisesti toteen näytettynä, että D-vitamiini antaa suojaa ankaraa koronatautia vastaan ja siksi että se myös ehkäisee hiljan julkaistun massiivisen todistusvoimaisen israelilaistutkimuksen mukaan koronatartuntoja.
Tänään Ilta-Sanomissa on Petri Sepän erinomainen artikkelihttps://www.is.fi/terveys/art-2000006655147.html, josta ilmenee, että D-vitamiinista olisi todennäköisesti merkittävää hyötyä koronariskien hallinnassa väestötasolla.
Annan tässä blogissani ammattiepidemiologina oman ymmärrykseni mukaan aukottomat todisteet D-vitamiinin hyödyistä koronapandemian riskienhallinnassa.
IS:n jutun kärkenä on muutama päivä sitten julkaistu iranilaisusalainen tutkimus, jossa tutkittiin 235 sairaalaan koronan takia sisään otettua potilasta. Kolmella neljästä tämän tutkimuksen sairaalaan otetulla tauti oli vakava.
Tutkimuksessa osoitettiin – ties kuinka monennen kerran -, että matalat D-vitamiinitasot olivat yleisempiä niillä, joilla tauti oli vakava. Kuolevuus oli yli puolet pienempi niillä yli 40-vuotiailla, joilla oli korkeat D-vitamiinitasot (9 %) verrattuna matalan tason potilaisiin (20 %).
Pidän IS:n jutun uutiskärkivalintaa onnistuneena, koska Iranissa lienee vakavin koronatilanne lähes koko maailmassa, eikä se seitsemän kuukauden jälkeenkään osoita mitään laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin.
Iranin oppositiovoimat väittävät https://www.ncr-iran.org/en/ncri-statements/statement-human-rights/iran-coronavirus-death-toll-in-408-cities-exceeds-96000/, että koronakuolemia on maassa neljä kertaa enemmän kuin mitä Iranin hallitus ilmoittaa niitä WHO:lle. Osin viranomaisviestintään vedoten oppositiovoimat piirtävät synkän kuvan epidemian etenemisestä maassa.
Vuonna 2019 julkaistun yli 300 000 ihmisen vitamiinitasoja selvittäneen väestötutkimuksen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500541/ mukaan Iranissa D-vitamiinitasot ovat vain noin puolet suomalaisesta tasosta. Siitä myös selviää, että naisilla tasot siellä ovat alemmat kuin miehillä. Tästä artikkelista selviää myös, että lähes kaikilla vanhemman polven iranilaisilla on D-vitamiinin puutos.
Israelissa tehdystä huikeasta epidemiologisesta tutkimuksesta selviää nyt syyt iranilaisten alhaisille D-vitamiinitasoille ja Iranin koronapandemian ankaruudelle. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf Tämä tutkimus on ns. mätsätty tapaus verrokkitutkimus. Koronatapauksia tutkimuksessa oli 52 405. Näille tapauksille valittiin rekistereistä sukupuolen, iän ja maantieteen mukaan 524 050 mätsättyä kontrollia.
Tutkimuksen massiivisen koon, sekoittavien tekijöiden hallinnan (monimuuttujamalli sekä mätsäys) ja edustavuuden vuoksi tulokset puhuvat mykistävästi sen puolesta, että D-vitamiini suojaa koronatartunnalta. Tutkimuksessa osoitetaan myös kenties ensimmäistä kertaa annosvastesuhde eli mitä alhaisempi D-vitamiinitaso, sitä suurempi 0n koronan tartunnan riski. Annosvastesuhde tukee sitä, että D-vitamiinilla on syy-yhteydellistä suojaavaa vaikutusta koronatartuntaa vastaan, eikä käänteinen assosiaatio johdu sekoittavan tekijän tai systemaattisen virheen johdosta. Annos vastesuhteen osoittaminen on yksi havaintoaineistoista tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien vahva kriteeri (ns. Sir Bradford Hill’n kriteerit).
Lisäksi israelilaistutkimuksesta selviää, että arabinaisilla oli 86 % ja -miehillä 28 % korkeampi koronariski kuin valtaväestöllä (pääosin juutalaisia). Ortodoksijuutalaismiehillä oli peräti 382 % ja -naisilla 306 % korkeampi infektioriski kuin valtaväestöllä.
Monimuuttujamallilla ja mätsäyksellä poistettiin sekoittavien tekijöiden vaikutus havaittuun käänteiseen assosiaatioon. Matalan D-vitamiinitason (alle 30 nanomoolia/millilitra veressä) aiheuttama vakioitu suhteellinen riski oli arabiväestössä 384 % korkeampi kuin niillä samaan väestönosaan kuuluvilla, joilla oli veressä D-vitamiinia yli 75 nanomoolia/millilitra. Vastaava vertailu antoi ortodoksijuutalaisilla 463 % riskin lisäyksen matalalla D-vitamiinitasoilla verrattuna korkeimpaan tasoon.
Matalan vitamiinitason aiheuttama suuri koronataudin riskin lisäys puhuu myös sen puolesta, että D-vitamiini todella antaa suojaa koronainfektiolta. (Sir Bradford Hill’n havaintotutkimuksesta tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien yksi keskeinen kriteeri on tutkittavan altisteen havaitun assosiaation voimakkuus tautiin).
Muistettakoon vielä, että espanjalaisessa satunnaistetussa sokkoutetussa kliinisessä kokeessa D-vitamiiniryhmässä tehohoitoon joutumisen riski oli kaksi prosenttia, kun se oli vertailuryhmässä 50 %. Tämä puhuu suoraan – johtuen tutkimusastelmasta – sen puolesta, että D-vitamiini antaa suojaa koronan vakavalta taudinmuodolta. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764
Israelilaistutkimuksen suuren koon mahdollistamat hämmästyttävät kuvat puhuvat karua kieltään siitä, kuinka erityisesti arabinaisilla on erittäin matalat D-vitamiinitasot Israelissa. Myös ortodoksijuutalaisilla on Israelissa selkeästi matalammat D-vitamiinitasot kuin valtaväestöllä, mutta arabien kaltaista sukupuolieroa ortodoksijuutalaisilla ei ollut havaittavissa, eli ortodoksijuutalaisten miesten ja naisten D-vitamiinijakaumat ovat samanlaiset.
D-vitamiinitippojen nauttiminen ennen epidemian alkua antoi suojaa israelilaistutkimuksessa, mutta D-vitamiinipillereiden syöminen oli positiivisesti assosioitunut koronatautiin. Pillerit eivät kuitenkaan tutkijoiden mukaan oikeasti lisää koronataudin riski, vaan tutkijat uskoivat sen liittyvän siihen, että tablettien syönti on ns. sekoittava tekijä, eli pillereitä syöneet ovat niitä, joilla on matala D-vitamiinitasot. Tutkijoilla oli muitakin selityksiä tälle oudolle löydökselle.
Ortodoksijuutalaisten miesten korkea koronataudin riski saattaa tutkijoiden mukaan johtua lierihatusta, joka estää D-vitamiinin synteesin kasvojen iholla. Muistettakoon, että 15 minuuttia kokovartalon auringonottoa kesäisessä Suomessa tuottaa iholla 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.
Palatkaamme vielä Iranin koronahelvettiin. Naiset sairastuvat Iranissa Israelin tapaan miehiä todennäköisemmin koronaan johtuen miehiä alhaisemmista D-vitamiinitasoista, mutta johtuen siitä, että naisilla on vähemmän kroonisia sairauksia, heillä on todennäköisesti alhaisempi kuolevuus kuin miehillä myös Iranissa.
On muistettava, että D-vitamiinin suojavaikutus koronainfektiota vastaan oli Israelissa hyvin voimakas, mikä viittaa siihen, että matalat D-vitamiinitasot voivat tehokkaasti ylläpitää helposti tarttuvan yleisen koronaviruksen kiertoa!
Naisten uskonnollisen pukeutumiskoodin aiheuttamat miehiä alhaisemmat D-vitamiinitasot todennäköisesti lisäävät todennäköisesti vielä miestenkin alhaisia D-vitamiinitasoja enemmän SARS-CoV-2 viruskiertoa Iranissa.
P.S. En ole koskaan urallani lämmennyt vitamiinihössötyksille, enkä ole modernien käärmeöljykauppiaiden mainoksiin koskaan uskonut. Olen aloittanut vasta nyt ensimmäistä kertaa elämässäni D-vitamiinin syönnin (100 mikrogrammaa per päivä), kun olen tutustunut näissä kahdessa blogissani julkaistuihin tutkimuksiin.
Mittautin joitakin vuosia sitten D-vitamiinitasoni, se oli silloin noin 100 nanomoolia/litra. Käytän D-vit 20 mikrogrammaa per päivä ja syön D-vitaminoituja maitotuotteita päivittäin. Olen siis käyttänyt D-vitamiinia jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen jo vuosia syönyt 125 mikrogrammaa päivässä ja mittauksessa todettiin tason olevan 127 nmol/l. Lääkäri kehoitti jatkamaan samalla annoksella. Olen iloinen, että olen tehnyt hyvän päätöksen. Se on kyllä perustunut tietojen hankkimiseen D-vitamiinista. En käytä maitotuotteita, enkä muutakaan, johon on lisätty D-vitamiinia. Kun olen eläkeikäinen, niin silloin imeytyminen on huonompaa kuin nuoremmilla. Mutta suosittelen ainakin eläikäisille 100 mikrogramman annosta, mutta suosittelen myös sen arvon mittaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuttu lääkäri tennishallin saunassa keväällä kertoi pistelevänsä 100 mikrogrammaa päivässä. Aloitin itsekin.
Ilmoita asiaton viesti
Googlasin sanan d-vitamiini. Ensimmäisenä tule vastaan iso kasa omega-3 valmisteiden mainoksia. Seuraavaksi tuli tuo artikkeli.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201711302200570776
Tavallisessa kalanmaksaöljyssä ei ole mainitsemiasi pitoisuuksia. Mitä siis oikeasti uskaltaa syödä?
Ilmoita asiaton viesti
Saantisuositus aikuisille 10 mikrogrammaa, yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa. Eikös kalanmaksaöljyssä ole 20 mikrogrammaa/annos?
Ilmoita asiaton viesti
En osaa vastata tuohon. Voipi olla?😎
Ilmoita asiaton viesti
5 ml kalanmaksaöljyä:
Ainesosat
Kalanmaksaöljy, DL-alfa-tokoferyyliasetaatti (E-vitamiini), hapettumisenestoaine (luontaiset tokoferolit).
Ravintosisältö / vuorokausiannos
Omega-3, 1200 mg
– josta DHA, 600 mg
– josta EPA, 400 mg
D3-vitamiini, 10 µg (200 %*)
A-vitamiini, 250 µg (31 %*)
E-vitamiini, 3 mg (25 %*)
* = %-osuus vuorokautisen saannin vertailuarvosta
Ilmoita asiaton viesti
Kalanmaksaöljy on rasvahappojen, ei vitamiinien lähde.
Kolekalsiferoli on ihmisen oman aineenvaihdunnan tuote, jota voi myös purkista popsia. Joka tapauksessa on varsin selvä, että Suomen olosuhteissa kannattaa paljastaa pää ja peppukin auringolle auringon ollessa näkyvillä silloin, kun se on.
Elokuusta huhtikuulle 50 mikrog. päivittäin + rkl kalanmaksaöljyä. Oliiviöljyä runsaasti oli kesä tai talvi.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö sinä pöljä osaa edes lukea? Tuossahan ne vitamiipitoisuudet ovat, ihan normaali-ihmiselle ymmärrettävässä muodossa.
Juo sinä rauhassa härskiintyneitä rasvojasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kalanmaksaöljy on edelleen ensisijaisesti haluttujen rasvahappojen lähde, ei vitamiinien.
Miten se nyt noin kilahti näin simppelissä asiassa. Menkatko ?
Ilmoita asiaton viesti
Et siis osaa lukea, selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kertoi käyttävänsä itse 100 mikrogrammaa. En nyt ehkä taitaisi itse uskalttaa tuollaisia määriä syödä edes tämän blogin takia.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n koronatsaari Anthony Fauci syö 150 mikrogrammaa päivässä. Käypä hoito (Duodecim) pitää turvallisen annoksen ylärajana 100 mikrogrammaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pitäisi tuo 100 mikrogrammaakaan vielä olla yliannostus. En syö D-vitamiinia, koska saan aurinkoa joka päivä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen asiantuntemusta Jussilalla on lausua mitään ko. asiassa ?
Maitojunalla coronan alta Suomeen, sitten tehtiin haistapaska suojainkauppaailman pintäkään ym,ärrystä vaatimuksista,kun joku tutun broidi nähnyt suojaimia Vietnamissa ja nyt sitten auringosta Isoadeetä nauttien.
Onko 18 vuotiasta vanhempi ?
Älä naurata tämän enempää.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä on tietoa lyhytaikaisista, noin vuoden kestäneistä tutkimuksista isoillakin annoksilla (100mg), eikä niissä ole mitään hyötyjä havaittu, ei tosin mitään haittaakaan”, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen kertoo Ylen verkkosivuilla.”
Aina ja kaikessa enemmän asiantuntemusta kuin sinulla.
Edit. 1:45: Huomasitko, että lehti kirjoittaa milligrammaa, kun pitäisi olla mikrogrammaa?
Ilmoita asiaton viesti
(100mg)?
Ilmoita asiaton viesti
Edit. 1:45: Huomasitko, että lehti kirjoittaa milligrammaa, kun pitäisi olla mikrogrammaa?
Ei ole minun vikani, jos joku kirjoittaa väärin. Kai sinäsentään huomasit lainausmerkit? Ne tarkoittavat aitoa lainausta, jos et tiennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Voi herran terttunen tätä Jussilaa sentään. Pikkupentu nähtävästi falsefacena, eikä mitään sen kummempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen kommenttisi paljastaa, ettei minun paikkani ole samassa seurassa sinun kanssasi. Hämmästelen, että ylipäätään alennun vastaamaan kommentteihisi.
Ilmoita asiaton viesti
Jatka vain maallikkona ravintosisällöistä enemmänkin. Mikrogrammat alkavat olla jo hallussa.
Ajattelitko siirtyä vietnamilaisesta maskibusineksesta ravintolisäkauppaan ?
Onnea vain edelleen sinne kommunistivaltion totalitarismin ihantolaan, jossa kertoman mukaan lämmintä on.
Ilmoita asiaton viesti
Vai maskikauppoja…
Mitenkä siellä Suomessa? Ette vaan saa sitä omaa tuotantoa käyntiin, sen verran surkeaa porukkaa näytätte olevan. No, Kiisken kaltaisia riittää…
Kiisken ei tuolla tietämyksen tasolla kannattaisi ottaa oikeastaan mihinkään asiaan kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ostin juuri suomalaisia maskeja, 50 kpl 15 e. VTT:n tutkimia. BFE 99,7%.
Ilmoita asiaton viesti
Valitan, Kiiski, kävin Suomessa viimeksi kesällä 2019. Siellä ollaan sen verran sekaisin, ettei juurikaan houkuttele tulla edes poikkeamaan.
Pääset kommenteissasi kerta kerran jälkeen ylittämään edellisen kommenttisi älyttömyyden. Pitäisi varmasti onnitella…
Ilmeisesti tämä on jonkinlainen korona-ahdistuksesi venttiili, ei tätä muuten voi selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Käytän 100 µg päivässä kohtuullisen säännöllisesti, eikä siitä nähdäkseni ole haittaa. Kesäajaksi lopetan kokonaan, koska silloin ulkona pitäisi saada riittävästi auringonvaloa.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston antama turvaraja on 100 mikrogrammaa ja siinä on vielä varmuuskerroin 2,5 eli 250 tasoilla ei vielä havaittu toksisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi siis apteekit uskaltavat myydä? Eikä pilleri ole edes ”jaettava”.
Ilmoita asiaton viesti
Uskaltaa, kun mittauttaa pitoisuuden verestä. Mutta 100 mikrogrammaa ei ole riskimäärä, mutta mielestäni hyvällä tasolla. Kannattaa syödä 2 kuukautta ja mittauttaa. Mitä ikäkkäämpi on, sitä suuremman annoksen tarvitsee. Ja kannattaa ostaa kapseleita. Mukava käyttää ja imeytyy paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni se 20 mikrogrammaa on pieni annos. Kannatta mittauttaa se arvo verestä. Kerroin jo tässä keskustelussa, että syön 125 mikrogrammaa ja arvo oli 127 nmol/l. Olen reilusti eläkeikäinen. Olen lukenut kirjallisuudesta, että saadakseen kaikki D- vitamiinin hyvät vaikutukset hyödyksi, arvon tulisi olla 100 nmol/l. Olen ihmetellyt, kun ravintotieteilijät suosittelevat varsin pieniä määriä D-vitamiinia. Nykyajan ravinto sisältää vähän D-vitamiinia. Lääkärit ovat huomattavasti suurimpien määrien kannalla. 100-125 mikrogramman annoksella ei ole pelkoa myrkytyksestä, vaikka jotkut peloittelevat sillä. Mutta, kuten sanoin, kannattaa mittauttaa se arvo verikokeella. Silloin pystty säätämään sitä arvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Riikonen, olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Iranissa korkean aseman olleet heittivät veivinsä, koska he käyttivät samaa pyhää vesiastiaa. Tästä pysytään vaiti ja siellä yritetään hajauttaa ihmisiä kokoontumaan tiiviisti moskeijoihin.
Kreikassa ortodoksien idiootit taas sallivat tulla kirkkoon käpistelemään jotakin pyhää kuppia viimeisenä ehtoollisjuomana, jota ei pestä koskaan. Tosiaan viimeinen henkäys kupista.
Ilmoita asiaton viesti
Menin ostamaan D-vitamiinia purkillisen (150µg/tabletti) luontaistuotekaupasta. Menee yli suosituksien, mutta lopetan heti D-vitamiinimyrkytyksen ensioireiden ilmaannuttua.
Ihan ensivilkaisulla olisin luokitellut sen edellisen blogistin D-vitamiiniartikkelin miltei puhdistusaineen juomasuosituksen kanssa samaan kastiin. Mutta kun arvioin kirjoittajan luotettavuuden, niin toimin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin muotoiltu😎
Ilmoita asiaton viesti
Otat Faucin annoksen😎
Ilmoita asiaton viesti
Joo Faucin annoksella mennään täälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko vain coronan pelon takia, vai oliko muuta syytä ?
Ilmoita asiaton viesti
Olen käyttänyt D-vitamiinia jo vuosia. Yleensä en ole sairastanut influenssaa vaan jos on tullut se on mennyt ohi vuorokaudessa. Tulkitsen niin että ei ole pystynyt.
Otan 100 µg joka päivä. Joskus parikin pilleriä
Tiedä häntä mutta uskon että tämä on ainakin osasyy siihen että olen säästynyt influenssalta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko mittauttanut D-vitamiiniarvoa verestä? Sillä pystyy säätämään sopivan annoksen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun olet syönyt 2 kuukautta, niin mittauta se arvo verikokeella. Minulla 125 mikrogrammaa toi arvon 127 nmol/l. Lääkäri piti sitä hyvänä. Imeytyminen riippuu iästä. Mitä vanhempi, sittä huonommin imeytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kun viime vuodet on varoitettu auringon vaaroista, niin ainakin kehitysmaille se on kirjaimellisesti taivaan lahja. Voipa olla että korona ei olisi ollut juurikaan perusflunssaa vaarallisempi tauti jos kaikilla olisi d-vitamiinit kohdallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jouduin 2002 pitämään STUK:a vähän aisoissa, kun UV-säteily oli kaiken pahan lähde. Korostin, että auringosta on paljon myös terveyshyötyjä. Tuolloin myös selvisi luettuani yhden Maa- ja metsätaloustieteen väitöskirjaa, että suppilovahveroissa on paljon D2-vitamiinia. Väsäsimme tuolloin 0-300 GHz sähkömagneettiselle altistukselle ministeriön asetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin. K2 on lisänä.
Ilmoita asiaton viesti
”Israelilaistutkimuksen suuren koon mahdollistamat hämmästyttävät kuvat puhuvat karua kieltään siitä, kuinka erityisesti arabinaisilla on erittäin matalat D-vitamiinitasot Israelissa.”
Liittyykö tuo nyt siis siihen, että kun arabinaiset käyttävät kaiken peittäviä vaatteita, niin eivät saa tarpeeksi aurinkoa?
Nyt kun ihmiset ovat koronan takia enemmän etätöissä sisällä, ja ei tarvitse töihinkään kulkea, pitäisi kai sitten itsekin alkaa nappailemaan D-vitamiinia.
Ilmoita asiaton viesti
Se on juuri syy sille, miksi esimerkiksi Saudi-Arabiassa on naisilla riisitautia.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin Janne.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Riekki ja kaikki muut. Kannattaa katsoa tuon israelilaistutkimuksen huikeat kuvat ja erityisesti kuva 1 alempi Females osa. Siitä voi kukin tykönänsä miettiä, onko pakkoon perustuva naisten pukukoodi yhdenvertaistava. Muistaakseni JSN:n pj Elina Grundström kehui islamin uskon olevan lähellä pohjoismaista sosialidemokratiaa.Tässä vielä linkki uudelleen https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Mikko! Näin se tiede toimii, kun vielä ottaa huomioon, ettei lääketeollisuus ole samaa kuin lääketiede.
Miksihän media vaikenee näin merkittävästä asiasta? En voi ymmärtää. Minusta näin suuresti terveyteen vaikuttavasta asiasta mainitsematta jättäminen on vastuuttomuutta. Toinen asia, josta vaietaan on se, että enimmäkseen korona tappaa monisairaat (metabolinen oireyhtymä, insuliiniresistenssi).
Olen menettänyt luottamuksen tiedotusvälineisiin, jo kauan.
Ilmoita asiaton viesti
En voi välttyä ajatukselta, että globaalissa keskustelussa suojellaan Big Pharmaa…
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Maitohappokäymisellä tehdyt hapankurkut kuuluvat myös päivittäiseen ruokavaliooni.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset Mikko Pauniolle mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Siitä varmaan moni voi ottaa opiksi ja unohtaa pienet D-vitamiini annokset. Minusta ongelma on se, ettei terveyskeskuslääkäri halua antaa lähetettä D-vitamiini mittaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommenteista Esko Riikonen.
Ilmoita asiaton viesti