Ison Britannian hallitus turvaa vanhusten D-vitamiinin saannin

Olen yrittänyt virkatehtävissäni sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lääkintöneuvoksena herätellä turhaan jo kahden kuukauden ajan hallinnon sisällä sekä laajemmin tässä blogissani, että myös Suomessa annettaisiin suositukset vanhusten ja riskiryhmien D-vitamiinin saannin turvaamiseksi päivän nopeasti lyhetessä.

Yksikään taho ei ole argumentoinut tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavaa näkemystäni vastaan, vaan on vallinnut täysi hiljaisuus. Olen lähettänyt näitä viestejä myös Duodecimin ja Lääkärilehden päätoimittajille ja tarjoutunut kirjoittamaan asiasta heidän toimittamien lehtien palstoilla saamatta edes vastausta.

Suomessa STM ei anna hoitosuosituksia, vaan sen tekevät muut tahot kuten erikoislääkäriyhdistykset, Duodecimin Käypä Hoito mekanismi ym., mutta se ei estä sitä, että ministeriö esimerkiksi usuttaa käymään keskustelua riskiryhmiin kohdistetuista ennaltaehkäisytoimista sekä koronan hoitolinjoista.

Olen aiemmissa blogeissani tuonut esille D-vitamiinin hyödyt koronataudin ja sen vaikean tautimuodon ehkäisyssä tieteelliseen tutkimukseen perustuen.

Israelissa toinen aalto on pysähtynyt aika lailla alkuunsa levittyään siellä lähinnä sellaisiin ihmisryhmiin (arabinaiset ja ortodoksijuutalaismiehet), joilla on muuta väestöä selvästi alhaisemmat D-vitamiinitasot. Israelissa koronaa toki torjutaan myös perinteisin keinoin.

Israelissa terveysministeriö on heti pandemian alusta lähtien suosittanut väestölle D-vitamiinilisää.

Iranissa taas alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta. Iranissa on erittäin alhaiset väestön D-vitamiinitasot johtuen erityisesti naisten pukeutumiskoodista.

Nyt Iso Britannia on siirtynyt Israelin kanssa samalle linjalle ja siellä on käynnistymässä hallituksen päätöksellä laaja kansallinen ohjelma, jolla vanhusväestön D-vitamiinin saanti turvataan seuraavan neljän pimeän kuukauden ajan. https://www.firstpost.com/health/vitamin-d-to-be-rolled-out-to-vulnerable-populations-in-uk-as-covid-19-protection-report-8994921.html

Suomessa pitää ryhtyä nopeasti samansuuntaisiin toimiin, sillä nyt on kiire. Epidemia voi minä hetkenä hyvänsä leimahtaa kovempaan liekkiin, koska meillä on toistaiseksi ollut niin vähän koronaa väestössä.

Nopean toiminnan puolesta puhuu myös se, että D3-vitamiini muuttuu 25 hydroksi D-vitamiiniksi seitsemässä vuorokaudessa ja siksi, että D-vitamiini voi loppua nopeasti apteekeistä, jos on odotettavissa ostoryntäys? Ilmeisesti D-vitamiinin tuotantoa on kohtuu nopeasti mahdollisuus lisätä, jos siihen on tarve.

Käypä Hoito suosituksen mukaan D3-vitamiinin päiväsaannin korkein turvallinen annos on 100 mikrogrammaa. En anna tässä mitään suositusta päivittäisestä annoksesta, koska en ole D-vitamiinispesialisti. Totean kuitenkin vedoten esimerkiksi professori Ilari Paakkarin Duodecim lehdessä julkaistuihin kirjoituksiin, että nykyisen päivittäisen 20 mikrogramman väestösuosituksen olevan liian alhainen turvaamaan riittävän D-vitamiinin saannin pimeänä vuodenaikana.

Eniten minua on ihmetyttänyt se, että tieteellinen näyttö kansanmaskien hyödyistä koronan ehkäisyssä terveydenhuollon ulkopuolella on heikko, mutta näyttö D-vitamiinin hyödyistä on merkittävää. Siitä huolimatta meillä on käyty lähes loputonta maskikeskustelua ja lopulta annettu suositukset maskien käytöstä. En ole maskien käytön tiukka vastustaja, mutta ihmettelen em. epäsuhtaa.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu