Juuri valmistunut espanjalainen faasi II tehohoidettujen koronapotilaiden melatoniinihoitokoe pettymys

Olen ollut yhteydessä Espanjaan ja saanut Granadan yliopiston professori Darío Acuña Castroviejolta tulokset heidän ensimmäisestä satunnaistetusta faasi II:n melatoniinihoitokokeesta, jossa plasebokontrolloidusti ja kaksoissokotetusti annettiin 12:lle koronan vuoksi tehohoitoon joutuneelle potilaalle erittäin suuria suonensisäisiä melatoniiniannoksia (jopa 500 mg päivässä). Kokeessa oli kuusi arvottua 6 plasebokontrollia.

Valitettavasti tulokset eivät olleet toivotunoloisia.

Tulokset ovat muutama päivä sitten julkistettu, joskaan vielä tieteellistä artikkelia ei tästä hoitokokeesta ole kirjoitettu:

https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/trial/2020-001808-42/results

Ylikuolevuus melatoniiniryhmässä ei ollut tilastollisesti merkitsevästi eri verrattuna plaseboryhmään.

Sain myös heiltä tarkempaa tietoa vatsan alueen kirurgian myötä syntyneen vaikean verenmyrkytyksen eli sepsiksen satunnaistetusta hoitokokeesta, joka tehtiin vuosina 2013-2016. Siinä annettiin paljon pienempi 60 mg päiväannos suoneen. Plaseboryhmässä 3/12 kuoli kun taas 0/14 melatoniiniryhmässä kuoli; ero ryhmien välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Melatoniini vähensi sairaalassaoloaikaa 50 %:lla hoitokokeessa. Tämän eron tilastollista merkitsevyyttä en tiedä.

Tutkijat aikovat tehdä isomman faasi III satunnaistetun melatoniinihoitokokeen sepsispotilailla monikeskustutkimuksena USA:ssa ja Euroopassa.

Muistettava on, että Iranissa ja Irakissa tehdyissä satunnaistetuissa hoitokokeissa käytettiin käytännössä jopa satoja kertoja pienempiä hoitoannoksia ja ne otettiin suun kautta. Suun kautta otettaessa melatoniinia maksa metaboloi siitä suurimman osan (85 %; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10883420/) ennen kuin se menee verenkiertoon ja kohde-elimiin.

On muistettava vielä, että Iranissa ja Irakissa tehdyt tutkimukset eivät lopulta ole aitoja satunnaistettuja tutkimuksia, koska niissä ei noudateta kliinisen hoitokokeen analysoinnin pääsääntöä eli ”once randomized always analyzed” eli aie hoitaa periaatetta. Tämä rikkoo hoitokokeen.

Espanjalainen hoitokoe ei poissulje sitä mahdollisuutta, että pienemmillä melatoniinin annoksilla voisi olla terapeuttisia vaikutuksia, mutta todisteita meillä ei tästä vielä ole.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu