Koronapandemia kohta ohi?

Pandemia.fi-sivusto, joka on ilmeisesti kaupallinen mainostoimisto on nyt tehnyt artikkelilleni faktan ”tarkistuksen”. Löydätte nopean vastineeni kommenttiosiosta. Noloin asia näille pelkoa lietsoville liikemiehille on tuo minun viimeiseksi mainittu ”puolitotuuteni”, joka liittyy tanskalaisen kollegaani Peter Ludwig Panumiin ja hänen tartunnan torjunnan ammattilaisten ihailemaan vuonna 1846 julkaistuun lääketieteelliseen klassikkoon Fär-saarten epidemiasta. Tulen korjaamaan yhden virheen ja sitten vielä parantamaan ja päivittämään artikkeliani.  Tätä on luettu nyt 50 000 kertaa ja kiitos Pandemia.fi-sivustolle blogin saamasta lisähuomiosta vanhan amerikkalaisen sanonnan ”any publicity is good publicity” mukaan.

Saksan sisäministeriön sisäinen salainen muistio vuodettu lehdistölle. https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/exklusiv-auf-te-ein-vorwurf-koennte-lauten-der-staat-hat-sich-in-der-coronakrise-als-einer-der-groessten-fake-news-produzenten-erwiesen/ . Pandemian terveysvaikutukset niin pienet, että WHO:n hälytys on ollut väärä.

Tavallisten ihmisten on varmasti vaikea seurata julkisuudessa 24/7 vellovaa yhä edelleen hysteriaa lähenevää keskustelua COVID-19 pandemian tappavuudesta, tukahduttamisesta, loiventamisesta, hybridimallista, rajoitusten lieventämisestä ja niiden aiheuttamasta toisen aallon vaarasta. Toiset tahot tähdentävät vaaroja, toiset tahot voivat valaa öljyä laineille jne. Toiset ovat sitä mieltä, että tauti pitää tukahduttaa (WHO:n malli) ja toiset ovat sitä mieltä, että taudin on voitava kulkea läpi väestön mahdollisimman vähin tappioin (Ruotsin malli). Yli viikko sitten WHO:n pääjohtajakin suitsutti Ruotsin mallia, mikä kertoo keskusteluilmapiirin muutoksesta, mutta myös järjestön omien vakavien virheiden peittelystä. Tästä enemmän tuonnempana.

Yritän tässä epidemiologina ja lääkärinä, jolla on vajaan 30 vuoden kokemus hengitysteitse tarttuvien virustautien torjunnasta kertoa oman näkemykseni tästä tilanteesta, jossa olemme. Kirjoitus on pitkähkö, mutta uskon sen juuri nyt kiinnostavan monia.

Riippumatta siitä, minkälaisen koronatorjuntapolitiikan maat ovat valinneet iso kuva näyttää seuraavalta:

Noin kaksi kuukautta kestänyttä matalaa viruskiertoa ja lymyilyä on seurannut noin kaksi – kolme kuukautta kestävä epidemiavaihe ja sitä seuraava mahdollinen, mutta ei kirkossa kuulutettu seuraava aalto.

Ruotsissa SARS-CoV-2 kierto nyt selvästi hidastunut?

Muita maita vähemmän torjuntatoimia asettaneen Ruotsin tehohoitoon tapahtuvat sisäänkirjautumiset vähenevät nyt selvästi, mikä kielii jo yli kaksi viikkoa sitten tapahtuneesta viruskierron hidastumisesta (1). Epidemia on siis myös Ruotsissa päättymässä jatkuttuaan siellä kaksi kuukautta.

Muutama päivä sitten iranilaisten tutkijoiden ilmeisesti koko maailmassa ensimmäinen satunnais-/ryväsotokseen perustunut Guilanin maakunnassa tehty serologinen arvio (2) SARS-CoV-2 viruksen tappavuudesta tuli tulokseen, että Maailman Terveysjärjestö (WHO) oli helmikuun lopussa yliarvioinut viruksen tappavuutta jopa 50 kertaisesti (3). Tällä tutkimuksella voi olla suuri yleistettävyysarvo, koska maailman väestö on OECD-maiden ulkopuolella nuorta.

Edustavaa väestöserologiaa tarvitaan kipeästi

Iranilaisen tutkimuksen testin sensitiivisyyskorjattu viruksen tappavuus Iranin nuoressa väestössä infektoitunutta henkilöä kohden on 0,08%. Se on hieman alle kausi-influenssan tappavuuden (0,1%). Viime maanantaina satunnaisotokseen perustunut serologinen tutkimus paljasti, että Tukholman läänin väestöstä 10 %:lla oli vasta-aineita ennen pääsiäistä (4). Tekemäni yksinkertaisen laskelman mukaan SARS-CoV-2 tappavuus länsinaapurissa voisi olla 0,18% – 0,30%. Oletin, että vasta-aineiden muodostumiseen menee 2-3 viikkoa, 21 vuorokautta kuluu infektiosta kuolemaan ja että verinäytteet otettiin 10.3. Tukeuduin WHO:lle (who.int) toimitettuun tietoon Ruotsin ilmoittamista kuolemista 10.4. ja 17.4. olettaen, että 52% näistä kuolemista on tapahtunut Tukholman läänissä, jossa asuu 2,3 miljoonaa ihmistä.

Viruksen tappavuus tai kuolevuus koronatautiin voi vaihdella suuresti maiden välillä ja jopa maiden sisällä eri etnisten ryhmien välillä. Tästä enemmän tuonnempana.

Maailman Terveysjärjestö teki karmean riskinarviovirheen helmikuun lopussa

WHO oli helmikuussa arvioinut viruksen tappavuudeksi 2-4% (3). Tämä perustui WHO:n Wuhan mission arvioon, että SARS-CoV-2 infektio on käytännössä aina oireinen. Tämä on nyt kolmen viimeisen viikon aikana paljastanut täydelliseksi väärinkäsitykseksi. Oireettomia infektioita on kymmeniä kertoja enemmän kuin oireisia.

WHO:n Wuhan-missiota johti WHO:n apulaispääjohtaja Bruce Aylward, joka sattuu olemaan kurssitoverini Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Hän jätti opinnot yhteen vuoteen (MPH), itse jatkoin vielä vuoden (MHS). Hänen olisi kannattanut syventää opintoja, koska hänen tunarointinsa todennäköisesti aiheuttaa ennen näkemättömän globaalin sosiaalisen kriisin, jonka rinnalla COVID-19 pandemian vaikutukset jäävät pieniksi.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Bruce Aylward on ollut aiheuttamassa vahinkoa. Vuoden 2014 ebolaepidemian jälkimaininkeihin viitaten Columbian yliopiston (New York City) kansallisen katastrofi ja valmiuskeskuksen johtaja tohtori Irwin Redlener totesi Aylwardin nimityksestä WHO:n Wuhan-mission johtoon (5):

”Minulla ei ole minkäänlaista luottamusta, että tämä sama WHO:n ryhmä kykenisi hallitsemaan tätä seuraavaa kansainvälistä epidemiaa.”

Globaali hysteria aiheuttaa sosiaalisen katastrofin, jonka rinnalla viruskatastrofi kalpenee

Viikkoa myöhemmin, kun WHO:n Wuhan-mission riskinarvio julkistettiin, viisi arvostettua tutkijaa Cell-Stress nimisen lehden pääkirjoituksessa kirjoittivat median vastuusta (6):

”Hypetys ja viraaliseksi äitynyt pelottelu valtamediassa ja sosiaalisessa mediassa ennakoi alkamassa olevaa kuolemanvaarallista pandemiaa, mikä lietsoo globaalia hysteriaa. Näin tämän hetkinen COVID-19 epidemia aiheuttaa enemmänkin sosiaalisen kuin viruskatastrofin.”

He totesivat myös:

”On tärkeää ehkäistä paniikkia ja sosiaalisten olojen huononemista, mikä on tyypillistä maailmanlaajuisissa epidemioissa. Ylimitoitetut tartunnan torjuntatoimet voivat olla seurauksiltaan kielteisiä ja ne voivat aiheuttaa väestössä turhautumista, taloudellista vahinkoa ja vääränlaista turvallisuuden tunnetta.” 

Valtamedia saa osittaisen synninpäästön kuukausia 24/7 jatkuneesta pelon lietsonnasta, koska arvostettu aiemmin tieteeseen toiminnassaan nojannut WHO aiheutti viime kädessä tämän maailman ensimmäisen 24/7 TV-/somepandemiasotkun. Myös Imperial Collegen Neil Fergusonin synkät ennustukset miljoonien ihmisten tulevista kuolemista molemmin puolin Atlanttia ansaitsevat huomion ja tuomion. Myös moni suomalainen akateeminen tietäjä ja matotutkijatohtori asettui mukaan synkkään kuoroon lisäten kansalaisten paniikkia.

Koronapandemian globaalit väestövaikutukset jäävät pieniksi

Jo alusta lähtien ammattinsa osaavat epidemiologit kykenivät Johns Hopkinsin Worldometeristä näkemään, että COVID-19 pandemian väestövaikutus on pieni. Esimerkiksi nyt Saksan COVID-19 kuolemien määrä ensimmäisen aallon hiipuessa Euroopassa on 7000. Edelliseen kausi-influenssaan Saksassa kuoli 25 000 ihmistä (7).

Autuaasti on unohtunut, että 1957-8 talvena kuoli maailmassa Aasialaiseen influenssaan maailmassa jopa neljä miljoonaa ihmistä ja Suomessakin kuoli spartalaisen tyynesti 1300 ihmistä ilman TV:n/Somen 24/7 hypetystä (8). Nyt maailman joukkoviestimet jumputtavat 24/7 COVID-19 pandemian kuolonuhrien määrää, joka on hyvin pieni verrattuna 1900-luvun influenssapandemioihin (8).

Arviolta 30 % suomalaisista (700 000–1000000) sairastui Aasialaiseen influenssaan. Kansakoululaisten sairastuvuus oli keskimääräistä suurempi, noin 40–50 %. Influenssaan ja sen jälkitautien tappavuus oli 0,2%. Suurimmassa vaarassa kuolla olivat yli 65-vuotiaat. Suuri osa kuolemantapauksista johtui sekundaarisesta bakteerikeuhkokuumeesta; erityisesti stafylokokilla oli ratkaiseva osuus. Vuosien 1957–58 influenssapandemia oli ensimmäinen, jonka aikana oli käytettävissä antibiootteja bakteerikeuhkokuumeiden hoitoon.

WHO:n tietojen perusteella Suomen lääkintöhallitus pohti toimenpiteitä influenssaepidemian varalta ja päätyi seuraavaan: 1) Karanteenitoimet eivät estä epidemian leviämistä Suomeen, ja epidemia alkaa viimeistään syksyllä 1957. 2) Epidemia on lievä ja lyhytkestoinen ja kuolleisuus siihen on vähäinen. 3) Rokotetta ei ole mahdollista eikä tarpeellista tuottaa koko väestölle. Etusijalle asetetaan yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista vastaavat ryhmät, kuten lääkärit, sairaanhoitajat, poliisit ja puolustusvoimat. 4) Lääkettä ei ole olemassa, joten on turvauduttava oireenmukaiseen hoitoon ja komplikaatioiden asianmukaiseen hoitoon. 5) Tilapäisten sairaalapaikkojen perustaminen lyhytkestoista tautia varten on tarpeetonta (9).

Kauhukuvat seurausta SARS-CoV-2 huikeasta leviämisnopeudesta suurissa kaupungeissa

COVID-19 pandemian TV-uutisointi Wuhanista, Milanosta, Madridista, Barcelonasta, Iranin Qomista ja New York Citystä edistivät globaalia paniikkia, näytettiinhän TV:ssä joukkohautaamisia, henkeä haukkovia ihmisiä ambulansseissa ja kaoottisia kuvia teho-osastoilta, vanhainkodeista ym. Pari päivää sitten BBC World esitti sairaalassa tapahtuvaa koronapotilaan elvytystä.

New York Cityn COVID-19 epidemiahuippu tuli kolme viikkoa vuoden 1918 Espanjan tautia aikaisemmin (9). SARS-CoV-2 levisi lailla hurrikaanin ja aiheutti ehkä noin kaksi – kolme kausi-influenssakautta vain kahdessa kuukaudessa. Laatulehdistökin Financial Times ja The Economist-lehti (10) mukaan lukien ovat herkutelleet näillä kuolleisuuspiikeillä, joiden vaikutus eri maissa vuotuiseen kuolevuuteen jää pieneksi, koska vain osa väestöä sai tartunnan ja viruksen tappavuus ei ole läheskään sitä mitä WHO ennusti. Hoivakotikuolemien osuus Euroopassa on ollut 50% (11).

Pohjois-Italiassa ja New York Cityssä korkea kuolevuus

Pohjois-Italiassa Nembron kaupungissa koronatautiin kuoli 158 ihmistä 11000 asukkaasta (12). Se lienee ennätys koko maailmassa. Olettaen, että kaikki nembrolaiset saivat tartunnan SARS-CoV-2 tappavuus oli Nembrossa 1,1% eli todella korkea. Vielä on liian aikaista sanoa, mitkä kaikki syyt edistivät ihmisten koronakuolemia Italiassa, jossa on kenties maailman vanhin väestö ja ylisukupolviset kontaktit yleisiä.

Italiassa lääkärit ovat määränneet vuosikymmeniä vastuuttomasti antibiootteja potilaille, mikä tekee siellä yleisten sairaalabakteerien hoitamisen antibiooteilla jopa mahdottomaksi (13). Näin on mahdollista, että koronavirusta seuraavien bakteerikeuhkokuumeiden hoito on voinut vaikeutua.

New York Cityssä kuoli noin vajaa 20 000 ihmistä koronaepidemiassa (14) ja viruksen tappavuus oli siellä korkea eli 1,1%, kun nimittäjä muodostetaan nykyisin tiedetyistä tartunnan saaneista, joka tarkentuu uudella väestöserologialla tulevaisuudessa. Näin New Yorkissa viruksen tappavuusluku voi pienentyä tulevaisuudessa.

Tauti aiheutti jopa lähes kolme kertaa enemmän kuolemia afroamerikkalaisten keskuudessa verrattuna valkoisiin ja aasialaisiin (14,15). Myös köyhät kuolevat rikkaita paljon useammin tautiin. Nämä erot johtunevat pitkälti siitä, että köyhemmissä yhteisöissä ihmiset asuvat tiiviimmin ja vanhempien perheenjäsenten eristäminen nuoremmista oli vaikeaa tai mahdotonta ja näin näissä yhteisöissä COVID-19 riski voi olla suuri vanhemmissa ikäryhmissä. Lisäksi viruksen tappavuuskin voi olla afroamerikkalaisilla merkittävästi korkeampi kuin valkoisilla ja aasialaisilla johtuen siitä, että metabolinen oireyhtymä (vartalolihavuus, diabetes ja verenpaine) on yleinen heidän keskuudessa (16). SARS-CoV-2 vaikuttaa erityisesti valtimoihin ja valtimopatologia lisää kuolevuutta.

WHO:n väärä riskiarvio johti ylimitoitettuun varautumiseen New Yorkissa ja Saksassa

Alunperin New Yorkin osavaltio suunnitteli – mitä ilmeisimmin WHO:n ”Espanjantautiin” rinnastettavaan riskinarvioon perustuen – että se tarvitsee COVID-19 epidemiahuippua varten 140 000 sairaansijaa mukaan lukien 40 000 tehohoidon paikkaa. Käytössä olleiden tehohoitopaikkojen lukumäärä oli huipussaan noin 3 500 (17).

Worldometerin tietojen mukaan Saksassa on noin 2 500 kriittisesti sairasta COVID-19 potilasta. Saksan tehohoidon kapasiteettia nostettiin 28 000:sta on 40 000:een WHO:n riskinarvion vuoksi (18). Tehohoitoyksiköt ovat olleet pitkälti tyhjillään.

Vuoden 2017-18 influenssapandemia johti suuriin kapasiteettiongelmiin USA:ssa, Isossa Britanniassa, Italiassa, Ranskassa, Japanissa. Maissa, joissa on ollut iäkästä väestöä, jota on vaikea eristää muusta väestöstä SARS-CoV-2 virus on aiheuttanut suuren määrän kuolemia verrattuna kausi-influenssaan (19-21). On epätodennäköistä, että nämä dramaattiset kuolleisuushuiput näkyvät merkittävällä tavalla maiden vuotuisissa kuolleisuustilastoissa.

Kaikkialla maailmassa sairaalat toimivat nyt minimiteholla, koska ihmiset eivät uskalla tulla enää hoitoihin koronapelkojen vuoksi. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia erityisesti kroonisesti sairaiden potilaiden hoidolle.

COVID-19 epidemioiden jyrkkä nousu pysähtynyt aina lyhyeen, vaikka vailla vasta-aineita olevaa väestöä on tarjolla yllin kyllin

Ihmetystä meidän epidemiologien keskuudessa on herättänyt eri maiden tai suurien kaupunkien COVID-19 epidemioiden eksponentiaalisen nousun lyhyys ja sitä seuraava epidemian nopea tasaantuminen ja lasku, vaikka väestön pitäisi olla 100%:sti vailla immuniteettia eli eksponentiaalisen nousun pitäisi vain jatkua ja jatkua (22). Väestöserologian (verinäytteet otettiin marketeissa) mukaan epidemian loppuessa noin viides osa newyorkilaisista oli saanut tartunnan (23). Sekä poliitikkojen että median ja monien tutkijoidenkin tulkinta on ollut, että ankarat torjuntatoimet ovat pysäyttäneet epidemian. Itse en tähän selitykseen usko, enkä ole yksin (22,24). Myöskään WHO ei tunnu luottavan näiden ei-farmakologisten (maskit, sosiaalisten kontaktien välttely ym.) torjuntatoimien tehoon (25). On todennäköistä, että newyorkilaisten seropositiivisuus tulee vielä kasvamaan myöhemmin tehtävissä satunnaisotoksiin tukeutuvassa serologiassa. Itse uskon – kuten myös professori Michael Levitt (22) – että esimerkiksi New York Cityn epidemia pysähtyi laumasuojaan, eikä em. ei-farmakologisiin torjuntatoimiin. Suomen käyttämillä rajoitustoimilla on sen sijaan todennäköisesti ollut vaikutusta epideemiseen tilanteeseen, koska ero Ruotsiin on niin selkeä.

Me saamme kohdakkoin epäsuoraa tietoa dramaattisten kontrollitoimien purevuudesta USA:sta. Trumpin hallinto on rohkaissut osavaltioita purkamaan näitä kontrollitoimia. Nyt suurin osa USA:n osavaltioista on ottamasta neuvosta vaarin. Mallintajat ennustavat nyt SARS-CoV-2 kierron kiihtyvän ja COVID-19 kuolemien voimakkaasti lisääntyvän USA:ssa. Aika näyttää, miten käy.

Neil Fergusonin tutkijaryhmä varoittaa juuri nyt Italian hallitusta, että ihmisten vähäinenkin liikkuvuuden lisääntyminen voisi aiheuttaa kahdeksassa viikossa 24000 ylimääräistä kuolemaa Italiassa (26). Neil Ferguson sai juuri myös potkut Ison Britannian hallituksen neuvonantajana, koska oli itse rikkonut karanteenimääräyksiä. Tämänkin ennustuksen osuvuus punnitaan seuraavien kuukausien aikana.

Laumaimmuniteetti mahdollinen jo, kun tartunnan saaneita 10-20 %?

Nyt joukko matemaatikkoja on asettanut kyseenalaiseksi, että laumaimmuniteetti koronatautia vastaan syntyy vasta, kun 60-70% ihmisistä on saanut tartunnan, koska alttius sairastua koronatautiin ja SARS-CoV-2 altistuksen vaihtelu väestössä voi johtaa siihen, että laumaimmuniteetti saavutetaan paljon alhaisemmalla tasolla eli jo 10-20 %:ssa riippuen siitä, miten em. seikat vaihtelevat SARS-CoV-2 kohdalla (27). Eräs yhteistyökumppanini ja fyysikko Isosta Britanniasta on kyennyt riippumattomasti verifioimaan tulokset omalla mallilla muuttamalla oletuksia vielä realistisempaan suuntaan. Näin Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen arvio, että virus lopulta tarttuisi 60-70%:iin suomalaisista voi olla perusteeton.

Tällä uudella arviolla – jos se pitää paikkansa – laumaimmuniteetin synnystä jo matalammilla seropositiivisuustasoilla voi olla myös lohdullinen seurannaisvaikutuksensa, koska toinen aalto voi olla pieni jopa Itävallan (ja Suomen) tapaisessa maassa, jossa COVID-19 saatiin nopeasti hallintaan ja jossa on vähän immuniteettia väestössä. On siis mahdollista, että SARS-CoV-2 on infektoitunut merkittävää osaa väestöstä Euroopan ja USA:ssa monissa suurissa kaupungeissa, mikä voi tuoda myös epäsuoraa suojaa meille suomalaisille ensi syksynä. SARS-CoV-2 virus on levinnyt nyt todella laajalle ja esimerkiksi USA:n vankiloissa aletaan lähestyä lähes 100% tasoja sekä vankien että vartijoiden keskuudessa (28). Jotta merkittävä uusi globaali SARS-CoV-2 kierto pääsee syntymään, se näyttäisi vaativan, että isoissa kaupungeissa tapahtuu leimahdus.

Antavatko tavalliset flunssakoronavirukset osittaissuojaa SARS-CoV-2 virusta vastaan?

On myös väläytelty sitä mahdollisuutta, että ei SARS-tyypin koronavirukset, jotka aiheuttavat talvisin 20% tavallisista vilustumisista antaisivat nyt osittaista sekä soluvälitteistä että neutraloivien vasta-aineiden tuomaa immuunisuojaa (6), mikä voisi osaltaan selittää, miksi vain harvat tartunnat johtavat vakavaan tautiin. Nyt on saatu ensimmäiset viitteet (29), että kiertävät ei-SARS-tyypin koronat ovat saattaneet antaa osittaista soluvälitteistä suojaa myös SARS-CoV-2 vastaan ja että vasta-aineiden puuttuminen ei automaattisesti merkitse sitä, että henkilö ei olisi saanut tartuntaa tai että hänellä ei olisi immuniteettia SARS-CoV-2 vastaan. Jos näin on, artikkelin alussa laskemani viruksen tappavuusprosentit Nembron lukua lukuun ottamatta voivat edelleen tulla alaspäin.

Villit virukset aiheuttavat voimakkaamman immuniteetin kuin rokotukset

Itse olen tutkinut tuhkarokkorokotuksella luotavaa laumaimmuniteettia lähes 30 vuoden ajan (30,31). Tuhkarokko on COVID-19 tapaan hengitysteiden kautta tarttuva virustauti. Aivan keskeinen kysymys tutkiessani laumaimmuniteettia on ollut kysymys yhden pistoksen myötä osalla rokotetuista syntyvä osittainen immuniteetti, kun vasta-ainetasot hiljalleen laskevat ajan myötä. Osittaisella immuniteetilla on aivan ratkaiseva merkitys tuhkarokon globaalin eliminaation näkökulmasta, mutta yhtä lailla sillä on merkitystä yksittäisen henkilön kannalta. Globaalin strategian kannalta on ollut välttämätöntä lisätä toinen pistos WHO:n tuhkarokkorokotusstrategiaan laumasuojasyistä. Kuitenkin ensimmäisestäkin pistoksesta on yksilölle hyötyä, vaikka rokotus pettäisi, koska osittainen immuniteetti ehkäisee vakavat taudinmuodot. Villi tuhkarokkovirus antaa aina täyden immuniteetin loppuelämäksi (32), mutta elävä heikennetty rokotevirus ei sitä anna ainakaan, jos henkilö rokotetaan vain kerran (30,31).

Nyt jopa WHO on sotkenut maailmanlaajuista keskustelua SARS-CoV-2 infektion synnyttämästä immuniteetista. WHO on kiivaasti pitänyt kiinni aina viime viikkoon asti tukahduttamisstrategiasta (11) ja se on tässä katsannossa mieluusti antanut ymmärtää, että SARS-CoV-2 infektio ei välttämättä anna immuniteettia. Samaan hengenvetoon WHO rohkaisee rokotuksen kehittämistä. Sillä ei kuitenkaan synnytetä todennäköisesti yhtä voimakasta immuniteettia kuin mitä SARS-CoV-2 infektio saa aikaan. Itseäni on häirinnyt se, että monet kotiepidemiologit somessa, jotka levittävät kauhua siitä, että SARS-CoV-2 ei aikaansaa immuunisuojaa, mutta samaan hengenvetoon vaativat vanhuksia odottamaan 100-vuotisessa yksinäisyydessä rokotusta, joka todennäköisemmin tuottaa todennäköisemmin osaimmuniteettia kuin SARS-CoV-2.

Olen rokotusasiantuntijana surumielisenä seurannut käytyä COVID-19 rokotuskeskustelua. Meillä olisi todennäköisesti Suomessa jo syksyllä turvallinen rokote käytössä omasta takaa kohtuu kustannuksin, mutta EU:n lainsäädännön kontekstissa joudumme odottamaan ”filantrooppien” (Bill Gates) ja kansainvälisen yhteisön megapanostusten myötä jonkun lääkejätin Euroopan Lääkeviraston (EMEA) hyväksymää rokotetta. Aikoinaan Kari Penttinen Kansanterveyslaboratorion ”kellarissa” kehitti turvallisen sikotautivirusrokotteen, jolla pelastettiin tuhansien nuorten miesten isyys, kun heidät suojattiin tällä rokotteella armeijassa. Sikotauti aiheutti entisaikoina aina silloin tällöin molemmin puolisen kivestulehduksen, joka aiheutti lapsettomuuden ja suurta surua.

Lopuksi

Seuraaviin kysymyksiin saamme vastauksia ajan kuluessa:

Onko SARS-CoV-2 viruksen kierto nyt laantumassa maailmassa matalalle tasolle suurissa kaupungeissa synnytetyn osittaisen laumaimmuniteetin vuoksi, vai tekeekö virus paluun?

Onko Tukholman läänissä tai Iranissa 30 % serokonversiotaso nyt edesauttamassa viruskierron voimakasta vähenemistä, vai onko koronaviruksella tapa vierailla väestössä ja häipyä sitten vähin äänin kierreltyään riittävän kauan?

Onko väistämätöntä kuten Ruotsin viranomaiset uskovat tai ehkä salaa toivovat, että myös Suomessa nähdään tuhansia koronakuolemia, kun laumasuoja pikkuhiljaa syntyy? Itse en usko tähän vääjäämättömyyteen. Aika näyttää.

Nauttikaamme kesästä ja toivokaamme, että maailma pääsee käyntiin ja että taloudellinen nousu voisi alkaa mahdollisimman nopeasti.

 

Viitteet

 

 1. https://www.icuregswe.org/en/data–results/covid-19-in-swedish-intensive-care/

 

 1. Shakiba M et al. Seroprevalence of COVID-19 virus infection in Guilan province, Iran.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.20061440v1.full.pdf

 

 1. Branswell H. New data from China buttress fears about high coronavirus fatality rate, WHO expert says, STAT Reports/February 25, 2020 https://www.statnews.com/2020/02/25/new-data-from-china-buttress-fears-about-high-coronavirus-fatality-rate-who-expert-says/

 

 1. Stockholmsstudie: Var tionde hade haft viruset i påskas. 4.5.2020

https://sverigesradio.se/artikel/7466075

 

 1. Who’s the Canadian leading WHO’s coronavirus investigation in China?

https://www.cbc.ca/news/health/coronavirus-china-who-bruce-aylward-1.5459615

 

 1. Raoult D, et al. Coronavirus infections: Epidemiological, clinical and immunological features and hypotheses. Cell Stress April 2020;4:2020. Published March 3rd. http://www.cell-stress.com/researcharticles/2020a-raoult-cell-stress/

 

 1. Rober Koch Institut. Report on the Epidemiology of Influenza in Germany 2018/2019. Sept 30, 2019. https://www.rki.de/EN/Content/infections/epidemiology/inf_dis_Germany/influenza/summary_2018- 19.html

 

 1. Linnanmäki E. Historian influenssapandemiat. Duodecim 2006;122:2023–31. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90766/duo95933.pdf?sequence=1

 

 1. https://www1.nyc.gov/site/doh/covid/covid-19-data.page

 

 1. https://www.economist.com/graphic-detail/2020/04/16/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries?utm_campaign=coronavirus-special-edition&utm_medium=newsletter&utm_source=salesforce-marketing-cloud&utm_term=2020-05-02&utm_content=cover_text_url_2

 

 1. WHO: Sverige kan vara en framtida modell, Dagens Nyheter 29.4.2020

https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-sverige-kan-vara-en-framtida-modell/

 

 1. Cancelli C ja Foresti L. The real death toll for Covid-19 is at least 4 times the official numbers. Corriere Del Sierra 26.3. https://www.corriere.it/politica/20_marzo_26/the-real-death-toll-for-covid-19-is-at-least-4-times-the-official-numbers-b5af0edc-6eeb-11ea-925b-a0c3cdbe1130.shtml?refresh_ce-cp

 

 1. Italian doctors warned to stop prescribing ’excessive’ amounts of antibiotics

https://www.thelocal.it/20191108/italian-dcotors-warned-to-stop-overprescribing-antibiotics

 

 1. https://gothamist.com/news/coronavirus-statistics-tracking-epidemic-new-york

 

 1. ABM Research Lab. THE COLOR OF CORONAVIRUS: COVID-19 DEATHS BY RACE AND ETHNICITY IN THE U.S. https://www.apmresearchlab.org/covid/deaths-by-race
 2. Khan RJ et al. Prevalence, associated factors and heritabilities of metabolic syndrome and its individual components in African Americans: the Jackson Heart Study, BMJ Open. 2015; 5(10): e008675. Published online 2015 Oct 30. doi: 10.1136/bmjopen-2015-008675

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636664/

 

 1. The CITY, Coronavirus in New York City – Tracking the spread of the pandemic.

https://projects.thecity.nyc/2020_03_covid-19-tracker/

 

 1. Chazan G. Oversupply of hospital beds helps Germany to fight virus. Financial Times 13.3.2020

https://www.ft.com/content/d979c0e9-4806-4852-a49a-bbffa9cecfe6

 

 1. MacMillan A. Hospitals Overwhelmed by Flu Patients Are Treating Them in Tents. Time 18.1.2018. https://time.com/5107984/hospitals-handling-burden-flu-patients/

 

 1. Simonds AK. Influenza news from the frontline: what’s happening?

ERJ Open Research 2018 4: 00020-2018; DOI: 10.1183/23120541.00020-2018

https://openres.ersjournals.com/content/4/1/00020-2018

 

 1. Italy is in the grip of its worst flu season in 14 years. The Local 19 January 2018.

https://www.thelocal.it/20180119/italy-worst-flu-season-in-14-years

 

 1. Nobel Prize winning scientist: the Covid-19 epidemic was never exponential.

https://unherd.com/thepost/nobel-prize-winning-scientist-the-covid-19-epidemic-was-never-exponential/

 

 1. Cuomo Says 21% of Those Tested in N.Y.C. Had Virus Antibodies. New York Times 23.4.2020. https://www.nytimes.com/2020/04/23/nyregion/coronavirus-new-york-update.html

 

 1. Meunier T. Full lockdown policies in Western Europe countries have no evident impacts on the COVID-19 epidemic. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.24.20078717v1.full.pdf

 

 1. Non-pharmaceutical public health measures for mitigating the risk and impact of epidemic and pandemic influenza. https://extranet.who.int/sph/docs/file/3848

 

 1. Vollmer MAC et al. Using mobility to estimate the transmission intensity of COVID-19 in Italy: a subnational analysis with future scenarios. Imperial College London (2020) doi:https:

//doi.org/10.25561/78677

 

 1. Gomes MGM et al. Individual susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.27.20081893v1

 

 1. More than 70 percent of federal prisoners tested nationwide for coronavirus were positive; LA lockup has worst outbreak.

https://www.foxnews.com/us/los-angeles-prison-coronavirus-outbreak-70-percent-federal-prisoners-test-positive?fbclid=IwAR3fIypoPLCWiQaV8LJr5Ct40Oz06MQ2GXP1WzvV6Ye1Aicua1S5GwR5YqI

 

 1. Braun J et al. Presence of SARS-CoV-2-reactive T cells in COVID-19 patients and healthy

donors. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.20061440v1.full.pdf

 

 1. Paunio M, Hedman K, Davidkin I ja Peltola H. Suomalaismenetelmästä oiva apu tuhkarokon vastaisessa kamppailussa Duodecim, 2017;133(3):237-8. https://www.duodecimlehti.fi/duo13540

 

 1. Paunio M, Hedman K, Davidkin I ja Peltola H. IgG avidity to distinguish secondary from primary measles vaccination failures: prospects for a more effective global measles elimination strategy. Expert Opin Pharmacother. 2003 Aug;4(8):1215-25.

 

 1. Panum PL. Observations Made During The Epidemic Of Measles On The Faroe Islands In The Year 1846. http://www.med.mcgill.ca/epidemiology/courses/EPIB591/Fall%202010/mid-term%20presentations/Paper9.pdf
MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu