Kun ”valeuutiseni muovin kierrättämisen mahdottomuudesta” muuttui oikeaksi uutiseksi
Wille Rydmanin tuhoamiseen Me Too-kampanjan hengessä pyrkinyt Helsingin Sanomien tähtitoimittaja Samuli Suonpää kirjoitti 4.7.2018 Kirkko ja Kaupunki lehdessä Lontoossa heinäkuun alussa 2018 julkaistusta raportistani ”Pelasta meret – Lopeta muovinkierrätys” Lännen Sanomien tekemän uutisen synnystä:
”…tavallisesti äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle jäänyt maailmankuva vihreästä salaliitosta muuttui nyt vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä.”
Raporttini lukijoita hän kuvasi ”äärioikeistolaisiksi”.
Kirkko ja Kaupunki lehti otsikoi Suonpään blogin:
”Suonpää: Valeuutinen muovinkierrätyksestä”
Kymmenen kuukautta raporttini julkaisemisen jälkeen YK:n monenkeskiseen vaarallisten jätteiden vientiä ja tuontia säätelevään Baselin sopimukseen tehtiin lisäys, joka kielsi teollisuusmaiden kierrätysjätemuovin viemisen kehitysmaihin ja käytännössä sen dumppaamisen meriin.
Yleisradion johdolla Samuli Suonpään aloittama ajojahti minua vastaan jatkui lähes koko viikon. Ajojahdissa suuhuni laitettiin surutta väärää tietoa ja suurelle yleisölle annettiin ymmärtää, että jaan valetietoa. Yritin saada oikeutta Julkisen Sanan Neuvostosta turhaan.
Viime viikolla Greenpeace Yhdysvalloista tehdyssä raportissaan kertoi saman ”äärioikeistolaisen valeuutisen” kuin minä eli että tuhansista muovilajeista koostuvaa likaista muovijätettä ei voi kierrättää ja että sen väen väkisin kierrättäminen on kallista, luonnolle haitallista ja ihmisen terveydelle vaarallista ja että ylivoimaisesti suurin osa erilliskerätystä muovijätteestä päätyy lopulta polttoon tai luontoon. Olen Greenpeacen kanssa eri mieltä ongelmien ratkasemisesta, koska pidän heidän kieltoihin perustuvaa linjaansa utopistisena ja reaalimaailmasta irronneena.
Todennäköisesti dumppaaminen meriin ja köyhiin maihin jatkuu. Lehdet julkaisivat vuonna 2021 uutisia, joissa kerrottiin EU-maista ja Isosta Britanniasta viedyn suuria määriä muoviroskaa Turkkiin, missä sitä on päätynyt mm. teiden varsille. Keskusrikospoliisin ympäristörikosten tutkinnasta vastaava viranomainen kävi kertomassa vuosi sitten eräässä asiantuntijaryhmässä, että jäterikokset ovat huumekauppaa suurempi bisnes maailmalla. Minä tiesin tämän entuudestaan, mutta vihreät po. asiantuntijaryhmän toimijat olivat ällistyneitä.
Nyt Hesarin tähtitoimittaja Suonpään nimeämät ”oikeat tiedotusvälineet” ovat viime viikolla laajalti julkaisseet kesän 2018 ”äärioikeistolaisen valeuutiseni”, jonka mukaan muovia ei voi kierrättää kuin aivan rajallisesti (käytännössä PET-pullot). Kun uutisen kertoo oikea ”vastuullinen” taho eli tässä tapauksessa Greepeace, sitä voidaan edelleen näemmä jakaa koko kansalle.
Raporttini julkaisemisen jälkeen Yleisradio on valistanut toisin sanoen johtanut kansalaisia harhaan mm. infantiililla ”I love muovi” kampanjalla saadakseen kansalaiset erilliskeräämään muovia vahingollisin seurauksin. Sen ainoa seuraus oli se, että muovia kertyi jätehuollon toimijoiden takapihalloille ja että sitä on ollut pakko viedä ulkomaille puuttuvan käsittelykapasiteetin vuoksi.
Tällä vastuullisen median ylläpitämällä valheeseen perustuvalla kertomuksella vihreän kiertotalouden auvoisuudesta on myös vakavat, laajat ja haitalliset yhteiskunnalliset seuraukset. Eduskunnassa ollaan nyt havahduttu laajalla rintamalla EU:n ennallistamisasetuksen valtaviin kielteisiin vaikutuksiin Suomelle. Poliittisen eliitin keskuudessa ei kuitenkaan vieläkään ymmärretä, että po. ennallistamisasetus on vain yksi palanen isossa kuviossa, joka tähtää teollisen yhteiskunnan ja hyvinvoinnin alasajoon.
Merkittävä yhdysvaltalainen energiapolitiikan keskusteluareena Real Clear Energy pyysi minulta elokuussa artikkelia ”Suomen kiertotalouden ihmeestä”, koska toimituksessa epäiltiin kertomuksen todenperäisyyttä. Kirjoitin lyhyen katsauksen aiheesta, jossa osoitin, että Maailman Talousfoorumi (WEF) tilasi eduskunnan alaiselta SITRA’lta raportin, jossa luotiin kiertotalouskäsite ja kerrottiin ”Suomen kiertotalousihmeestä”. Käsitettä on sittemmin WEF käyttänyt hyväksi edistäessään vihreää ohjelmaansa maailmanlaajuisesti. Käsitteellä ajettiin läpi EU:n parlamentissa ja neuvostossa mm. komissaari Jyrki Kataisen esittelemä EU:n utooppinen mm. muovin kierrättämistä edistämään säädetty kiertotalous- ja vielä osin säätämättä oleva köyhille tuhoisa ”Fit for 55” energiapaketti.
Kerroin myös artikkelissani mm., kuinka Suomen kiertotalouspyrkimykset kokivat täydellisen haaksirikon tultaessa 2010-luvulle, jonka myötä Suomeen rakennettiin Ruotsin ja Tanskan tapainen jätteenpolttoverkosto. Verkosto toimii nyt täydellä teholla energiakriisin vuoksi. Kunnat tuhlasivat satoja miljoonia euroja toimimattomaan vihreään jätehuollon kiertotalousinfrastruktuuriin 2000-luvulla.
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suonpaa-valeuutinen-muovinkierratyksesta
https://www.bbc.com/news/uk-57139474
https://www.realclearenergy.org/2022/09/06/circular_economy_soviet-style_five-year_plans_851759.html
Mielestäni, lasin, metallin ja paperin kierrättäminen on hyvä juttu. Em tuotteet soveltuvat myös hyvin uusiokäyttöön. Muovituotteet eivät kuitenkaan ole fiksusti kierrätettävissä :
Harva edes viitsii / osaa laskea, paljonko fyrkkaa palaa esim. muovijätteen kierrättämiseen. Keräyspisteiden ylläpitäminen, muovien viikottainen nouto, muovien lajittelu, pesu, pakkaaminen. Vähitellen ehkä huomataan, että se aikoinaan kovalla touhulla aloitettu muovin kierrättäminen ei sittenkään ole niin hyvä juttu. Etenkään sen luonnon t. ilmaston kannalta.
Muovien käsittelyssä on iso riski. Gävlessä on kierrätyskeskuksen varasto palanut 3 X viimeisen 18 kk n aikana. Oletetaan, että palo(t) on alkanut itsesyttymisestä. Varastossa oli paperi ja muovijätettä tuhansia tonneja. Savun ja paskan määrä oli aivan käsittämätön. Taisi muuten samalla tulla Ruotsin päästökiintiö täyteen.
Kaiken harmin lisäksi osa tulipalon sammutusvedestä on ajautunut, suluista huolimatta, sadevesiviemäreihin. Sammutusvesi ei ole luonnonmukaista, eikä terveellistä, savukaasut kun ovat karsinogeenisiä ja myös suoraan tappavia.
Pahimmillaan muuten sen kierrätysmuovin laatu on sitten niin heikkoa, ettei se kelpaa valmistavalle teollisuudelle edes pakkausten raaka aineeksi.
Uusiokäyttöön kelpaamaton jätemuovi tietenkin hävitetään jonnekin. Esim :
”India imports plastic scraps from China, Italy, Japan and Malawi for recycling, which has increased over the years. India recycles 4 million tonnes of plastic while consuming 13 million tonnes.” / Google.
Arvatenkin Intiaan rahdattu jätemuovi poltetaan kätevästi paikallisten toimesta avonuotiolla.
https://sverigesradio.se/artikel/brand-vid-industribyggnad-i-centrala-gavle
Jk. Intia ja Kiina yhdessä 2021 n. 2800 000 000 ihmistä. Pohjoismaissa n. 26 miljoonaa tallaajaa. Paljonko pohjolan tekemä hurmoshenkinen ’ohjekirjan mukainen’ suuri taloudellinen ja toiminnallinen panostus vihreään siirtymään on oikeasti vaikuttanut globaaliin ilmastoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Metallit saadaan hyvin talteen polttolaitoksissa joko magneettisella esierotuksella tai pohjatuhkasta. Paperia on kierrätetty paljon ennen vihreitä. Pullojen pantit toimivat pitkään ja edelleenkin ilman vihreitä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Vihreiden tuottamat hyödyt ovat käytännössä oikeasti olemattomat.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni vihreät puolue perustettiin 1987 ja pullojen pantteja kerättiin jo silloin. Ja eikös se perus-suomalaisten puolue perustettu vasta 1995?
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo muistikuvasi liittyy blogin aiheeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Kun keskustelua käydään pulloista – älykästä?
Ilmoita asiaton viesti
Blogin aihe on ihan muun kuin PET-pullojen kierrätys, joka kylläkin todetaan asialliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä minua muutenkaan nämä julkisuuteen tuodut sensaatiohakuiset kirjoitukset juurikaan kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Aina välillähän muuten EU on vaatinut tämän meidän pullopanttisysteemin kieltämistä. Koska ei ole heilläkään sellaista. Ja koska ei ole niin se ei kelpaa… Vieläkö vaativat tätä vai ovatko ainakin edes sen suhteen tulleet vähän järkevimmiksi?
Roskilden festareilla olin kesällä viikon verran ja siellä oli toki viherhuuma hurjaa ja mm. kierrätystä vaadittiin. Harmitti vaan kun samoihin pönttöihin piti kaikki aina metalleista, tölkeistä ja pulloista alkaen roskamuovin sekaan piti sinne upottaa. Näet vaikka en todellakaan ole viRheä – enkä koskaan tule olemaankaan – niin järkevää kierrätystä kannatan ehdottomasti. Ja tämä pitää sisällään mm. järkevän metallien (tölkkien, yms. säilykkeiden) ja lasin (pullot, yms.) kierrättämisen. Sen sijaan jos järkeviä oltaisi niin toi muovi pitäisi suoraan kärrätä poltettavaksi, niin se vain on…
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä kierrätetty jo pitkään eikä kukaan ole ehdottanut sen lopettamista.
Ilmoita asiaton viesti
EU:sta kai vaadittiin tuossa muutama vuosi sitten, että pullojen panttikierrätys pitää kieltää koska se on EU-asetusten vastaista? Ainakin jotain juttuja tästä ajoittain silloin oli ihan JSN-mediaa myöten. Toivottavasti nyt tosiaan nuo vaateensa haudanneet sinne minne kuuluvatkin…
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin tätä keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Muoviset pullonkorkit on kiinnitettävä jatkossa pulloihin, koska Atlantin rannikolla muoviset juomapullot ja irralliset korkit ovat tavallinen näky.
Suomessa taas yleisin muovia sisältävä rantaroska on tupakantumppi.
https://yle.fi/uutiset/3-11043110
Lisää kustannuksia, laadusta piittaamatta.
– EU n motto.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, tämä tosiaan se viimeisin vaatimus heiltä. Tosi viisasta jälleen kerran… On taas niin viRheetä, niin viRheetä että!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän ” maailman pakka ” on sekoitettu sanalla Re ja tarkoituksella, eikä siitä kokonaispas..kasasta ota kukaan, eikä mitään selkoa, ellei perusteta valtioiden yhteisiä tutkimusyksiköitä ja meille esim. Shitran johdolla, olisi tosi ylevää touhuilua.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se täysin älyvapaata, että sekajätteen parhaiten palavat jakeet pitää muka kierrättää johonkin monenlaisen erottelun ja pesukäsittelyn jälkeen.
Sitten varmaan lisätään prosessiin maakassua, jotta saadaan jätekasa palamaan kunnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen 30 vuotta tehnyt kierrätystä, 25 vuotta valtakunnallisesti, muuten ilman minkäänlaisia tukia ja avustuksia ja joka vuosi on maksettu veroja meidän mielestä suuria summia.
Suomessa kierrätys sanalla on merkitys niinkuin se muuttaisi kaiken hyväksi, niinhän ei missään tapauksessa ole.
Kierrätyksessä niinkuin kaikissa muissakin tehtävissä voidaan tehdä myös väärin, esimerkiksi mihin kierrätetyt jakeet käytetään voi olla väärä.
Uudelleen käyttäminen väärään tarkoitukseen voi olla hyvin vahingollista.
Pidän kierrättämistä välttämättömänä jo raaka-aineen riittävyyden takia.
Ei kaikki sovi kierrätettäväksi, on myös jakeita jotka pitää tuhota polttamalla, likaisia muoveja esimerkiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai tämäkään asia ole mustavalkoinen.
Mm. Olefy-tekniikan on sanottu löhitulevaisuudessa selvästi parantavan muovin uusiokäyttöä, joka lienee tällä hetkellä 30-40 % kerätystä muovijakeesta.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009006877.html
Ilmoita asiaton viesti
Lähitulevaisuudessa! Lähimenneisyydessä on jo näitä sekamuoveja yritetty saada kierrätykseen.
Suurin osa muovin ”kierrätyksestä” tapahtuu tehtaissa, missä valetaan muoviosia. Pienistä osista tuppaa jäämään kierrätykseen enemmän kuin hyötykäyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kierrätys on hyvä juttu, mutta varmasti sitä tehdään myös järjettömästi. Ja kaiken kritisoiminen on halpaa – ei maksa mitään.
Sitten vielä rinnakkaisvertailujuttuja mallia: ”Jos Intiassa ei mene hyvin, niin turhaa ongelmaa on Suomessakaan ratkaista” tms.
– Pullopantti on fiksu juttu, sanoi EU mitä hyvänsä.
– EU määräsi aikoinaan järkevästi, että EUssa myytävät tietsikoiden ja näyttöjen muovikuoret on merkittävä. (En muista tarkkaa sanamuotoa). Se tietenkin mahdollisti lajittelun ja granuloinnin. Tämän seurauksena tuli varmasti kaikki tuotetut muovikuoret muuallekin maailmaan merkittyä.
– EUn [taloudellisesti] köyhimmässä maassa pullojen korkit kerätään talteen. Joka kaupassa on joku pahvilaatikko mihin niitä voi viedä. Korkit ovat tietenkin arvokasta elintarvikemuovia ja menevät jollekin yritykselle, joka lahjoittaa Bulgarian sairaaloille keskoskaappeja vastineeksi. En muista kuinka monta kiloa pullonkorkkeja piti olla, jotta antaisivat vastineeksi keskoskaapin.
Joka tapauksessa, ihmiset tuntevat, että keskoskaapit ovat tärkeitä, joten kaikki kerää korkit talteen – nykyään ikään kuin refleksinomaisesti.
– Pullojen panttisysteemi täältä ikävä kyllä vielä puuttuu.
Siispä ratkaisuja kehiin. Tähän voivat myös populistit osallistua. 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Allekirjoitan ja kysyn asian vierestä, tähän yhä mielipuolisemmaksi osoittautuvaan ”vihreään siirtymään” liittyen:
Onko kirjoittajalla tai lukijoilla tietoa siitä minkä verran on tutkittu – tai tutkimatta jätetty – merialueille rakennettujen tuulivoimapuistojen aiheuttamaa mikromuovin siirtymistä vesistöön? Ymmärtääkseni lavoista irtoaa muovia ja lasikuitua käytön aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Melkein yhtäpaljon kuin asbestia aikoinaan, eli nollatasolla mennään ja todennäköisesti kielletään kaikki, ennenkuin kalakanta on tapettu ja linnut hävinneet, mutta onhan meillä myllyjä seisomassa tyhjän panttina jo nyt, kun ei voi kytkeä verkkoon inertiapuutteen mm takia 😂
Ilmoita asiaton viesti
MIelestän käytetyn auton kauppiaita tulis huomioda itsenäisyyspäivän ympäristöhannkeiden kunniamaininnoissa -Heidän toimintansahan perustuu kierrätykseen. Tosi vihreyttä autkoannan alkuajoista lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio.
Etenkin Suomessa on tuo urhea ammattikunta lähes pyyteettömästi, tuulessa ja tuiskussa huolella hoitanut tehtävänsä ja kierrättänyt sujuvasti lienee EU n vanhinta ha kantaa. Ei ihan helppo rasti.
Kymmenessä vuodessa Suomen autokannan keski-ikä on noussut lähes kaksi vuotta. Uusia autoja siis ei jostain syystä rekisteröidä riittävästi, että kanta uusiutuisi. Suomessa kansalaiset eivät edelleenkään osta uusia, turvallisia ja vähäpäästöisiä autoja, vaikka sen hintaharmonian piti tulemans kansalaisten iloksi kauppaliitto EU hun liittymisen myötä ?
Verotko, nuukuus, vai mikä lie syynä.
https://www.is.fi/autot/art-2000006702994.html
Ilmoita asiaton viesti