Laihan laiha Glasgow’n COP26-sopimus kompastelee vain 48 tuntia musteen kuivumisesta
Sunnuntaina YLE:n kanavilla oli kuulemma tunnelma kuin hautajaisissa Glasgow’n ilmastokokouksen epäonnistuttua, mutta musteen kuivuttua ovat erilaiset ilmastotyöstä leipänsä saavat tahot ryhtyneet viestimään optimismia myös Suomessa.
Optimismi perustuu siihen, että Glasgow’ssa sovittiin, että maat kokoontuvat ensi vuonna lupaamaan lisäleikkauksia hiilidioksidipäästöihin, joilla rajoitettaisiin lämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Jos nykyiset maiden antamat lupaukset täyttyvät, ne rajoittavat ilmaston lämpenemisen vain noin 2,4 asteeseen.
Seuraavassa olen suomentanut lyhennelmän Daily Telegraphin tänään päivätystä artikkelista.
”COP26-sopimus horjui 48 tunnissa, kun kaksi maailman suurimpiin päästöjen aiheuttajamaihin kuuluvaa eli Yhdysvallat ja Australia ilmoittivat, että ne eivät aseta uusia ilmastotavoitteita ensi vuodelle.
Glasgow’n ilmastosovun keskeisin pilari oli siis se, että valtioita pyydetään siinä laatimaan päivitetyt suunnitelmat päästöjen leikkaamiseksi vuodesta 2030 vuoteen 2022 mennessä, jotta voitaisiin edistää kunnianhimoisempia toimia seuraavan vuosikymmenen aikana, joita pidetään ratkaisevana päästöjen vaarallisimpien vaikutusten torjumiseksi.
Australian toimivaltaisten ministereiden sunnuntaina julkaisemassa yhteisessä lausunnossa lukee:
”Australian vuoden 2030 tavoite on kiinteä, ja olemme sitoutuneet saavuttamaan ja ylittämään sen, kuten teimme Kioton aikakauden tavoitteidemme kanssa.”
Maa on joutunut arvostelun kohteeksi, koska se ei ole asettanut kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, ja sen tavoitteita on tuskin päivitetty ennen tämän vuoden konferenssia. Australia on edelleen vahvasti riippuvainen kivihiilestä.
Australialaisessa keskusteluohjelmassa Insiders esiintynyt maan terveysministeri Greg Hunt vihjasi myös, että Australia ei ehkä tee tavoitteistaan kunnianhimoisempia.
”Olemme asettaneet tavoitteemme, mutta jatkamme ennusteidemme päivittämistä”, hän sanoi. Australian suunnitelmassa on leikata päästöjä 26-28 prosenttia vuoteen 2005 verrattuna.
Glasgow’ssa tavoitellun sopimuksen mukaan maapallon päästöjä on vähennettävä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2010 tasosta, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.
Cop26-prosessin aikana myös eräät muut viestivät, että ne eivät ehkä päivitä suunnitelmiaan. Näiden maiden joukossa oli Uusi-Seelanti, jonka ilmastoministeri James Shaw sanoi neuvottelujen aikana, että vain siksi, että heitä oli pyydetty vahvistamaan suunnitelmia, ”se ei tarkoita, että sinun on pakko”, mikä herätti kritiikkiä ympäristöjärjeistöiltä.
Yhdysvallat tähdensi tulkitessaan sopimustekstiä, että sopimus ”pyytää” osapuolia päivittämään suunnitelmansa ”tarvittaessa” ja ”ottaen huomioon erilaiset kansalliset olosuhteet”.
Washingtonin ilmastolähettilään John Kerryn mukaan Yhdysvaltain nykyiset ilmastosuunnitelmat täyttivät Pariisin sopimuksen vaatimukset rajoittaa lämpötilan nousu alle 2 asteeseen ja USA pyrkii rajoittamaan ne 1,5 asteeseen.
Tunteja sen jälkeen, kun sopimus saatiin päätökseen lauantaina, Kerry sanoi: ”En usko, että se on tarpeen, koska kunnianhimoinen tavoitteemme on 50-52 prosenttia [päästöjen leikkaukset]… ja se venyttää rajoja juuri nyt. Meidän on katsottava, mitä voidaan tehdä.”
Maanantaina alahuoneessa Boris Johnson ehdotti myös, että Iso-Britannia ei päivitä tavoitteitaan.”
Tämä ymmärretään meillä vain siten, että täällä pohjoisessa on kiristettävä tavoitteita entisestään. Muutakun Mannerheimintielle maate!
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän meni kuin aina ennenkin, saatiin konsensus seuraavasta kokouspaikasta, johon useimmat taas lentävät yksityiskoneilla ja taas tehdään uusi ennätys osanottajamäärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä uusi ennätys päästöistä joita yrittävät vähentää.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkasen naurattaa tämä politiikkojen lapsenomainen usko pystyvänsä säätämään ilmaston lämpötilaa 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Glasgovissa meni 25 000 osallistujalla mukavasti n. pari viikkoa ikäänkuin syyslomaillen, hyvät oli safkat ja juomat, mittaroitavaa ja oikeaa työtä oli sopivan vähän tehtävänä. Extrana tuli vielä muikeat päivärahat päälle. Ei huono reissu.
Seuraava ja perusteltu tavoite ilmastokokouksella on selkeä.
Osallistujaennätys.
Lisäksi sääosastolta on jo laitettu tilaukseen kokoustajille paremmin passaavat ilmat. Nyt oli kuulemma ollut sateista ja tuulista.
Ilmoita asiaton viesti
Edellisessä, Puolan kokouksessa, oli jostain Afrikan pikkuvaltiosta paikalla n. 250 osanottajaa, liekö EU:n vai YK:n rahoilla? Varmaan pätevää porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi sääosastolta on jo laitettu tilaukseen kokoustajille paremmin passaavat ilmat. Nyt oli kuulemma ollut sateista ja tuulista. ”
Ton takia seuraavaksi lomailevat Kairossa. Tosin saattaa olla että saavat sielläkin vettä niskaansa kun luonnolla on aika musta huumorin taju kun lykkää aina turhakkaitten vaivaksi ikävää säätä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ehkä kannattanut valita Sharm El Sheikh. Siellä olisi entinen Mubarakin huikea palatsi kokouspaikaksi. Toki voisi hotellipaikat loppua kesken tuolle laumalle, mutta voisi sinnekin seilata muutaman loistoristeilijän rantaan hotelleiksi, kun ei ole pikkurahasta puutetta noissa hommissa.
Sadesäät olisivat äärimmäisen epätodennäköisiä ja porukka voisi itse todeta, kuinka hemmetisti on lämmennyt, ainakin Glasgow:iin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että suurimmalla osalla länsimaita on jalat maadsa tässä poliittisessa farssissa. Valitettavaa vaan on että Suomi tuntuu ottavan sen tosissaan. Palkintovirat Brysselissä varmaan siintelevät silmissä? Ei kannata, loppujen lopuksi ankea kaupunki jossa menee vain aika hukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä ilastoasioissa on tilanne se, että IPCC:n poliittinen ”tiede” on osoittautunut niin epäluotettavaksi, ettei sen perusteella kukaan täysjärkinen investoi hirmusummia ja aja maansa taloutta sen perusteella kuralle.
IPCC:n mallit eivät tunnetusti pysty mallintamaan pilviä, jotka ovat keskeisen tärkeitä ilmastoille. Eivätkä myöskään päiväntasaajan alueella esiintyviä noin 100 km halkaisijan keskeisen tärkeitä meripyörteitä, joista nousee ylös kosteaa ilmaa ja aiheuttaa sateita.
Lisäksi CO2-merkitystä oleellisesti liioitellaan ja vesihöyryn osuutta vähätellään, vaikka se on monta kertaa vahvempi kasvihuonekaasu.
Näiden IPCC:n merkittävien mallinnusongelmien johdosta tilalle on tulossa CliMA, http://www.clima.caltech.edu.
CliMA tulee piakkoin antamaan päätöksentekijöille konkreettisia ja paikallisia ilmastoennusteita, jotka perustuvat satelliiteista ja maa-/meriasemilta saatavaan valtavaan datavirtaan ja itseoppivaan tekoälyyn.
Tätä IPCC:n paikallisesti käyttökelvottomat mallit eivät tee.
Paljon luotettavampaa ilmastodataa saa Metsä- ja maatalousministeriön LUKE:n mäntyjen lustotutkimuksista, jotka kattavat yli 7000 vuotta. https://lustialab.com/data/pdf/Lappajarvi_mt_ilmastotodellisuus.pdf
Kyllä Suomenkin nyt kannattaa olla tarkkana noitten ilmastohysteerikkojen kanssa ja pidettävä oman maan etua ensisijaisena. Niinhän muutkin maat härskisti tekevät.
Sitä paitsi tiedetään, että ilmaston lämpeneminen on Suomelle pääosin edullista, eikä meidän ilmastotekomme vaikuta globaalisti yhtään mitään!
Ilmoita asiaton viesti
Millä perusteella uskot, että tämä uusi CliMA olisi mitenkään vanhoja malleja luotettavampi?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Tapani,
Tuossa edellä mielestäni selitin perustelut miksi.
Ehditkö kunnolla katsoa tuon CliMA:n saitin?
Sehän on ihan toisenlainen kuin mitä IPCC:n AR6 raportissa esitetyt 10 toisistaan eroavaa mallia. IPCC esittää, että monen erilaisten mallin keskiarvo olisi tarkka ja luotettava tieto…
Lisäksi IPCC:n mallit eivät edes yritä tarjota tarkkoja paikallisia ilmastoennusteita.
Nehän ovat juuri niitä, joiden perusteella eri puolilla maailmaa siten voi tehdä konkreettisia ja kalliita päätöksiä. Esim. Suomessa tilanne on ihan toinen kuin tropiikin alueella!
One-size-fits-all on idioottimainen idea!
Mikä kohta jäi epäselväksi?
Ilmoita asiaton viesti