Nyt HS megavalehtelee Delhin ilmansaasteiden syistä
Tänään HS satuili Intian suurkaupunkien ilmansaasteiden syistä otsikolla ”Kaasukammio”. En ole ollut Hesarin tilaaja viimeisten 15 vuoden aikana eilen kertomistani syistä. Sain naamakirjan kautta otteita kuitenkin po. artikkelista. Hesari toistaa ilmastoeliitin virheellistä narratiivia ilmansaasteiden syistä, Delhi on nyt samassa yhteiskunnallisen kehityksen vaiheessa kuin Lontoo oli 1950-luvun alussa. Lontoon savusumut tappoivat kymmeniä tuhansia ihmisiä tuolloin. Lontoon ilmansaasteisuuden syynä tuolloin oli talokohtainen lämmitys. Tämän myötä syntyivät korkeat savupiiput laimentamaan ilman saasteisuutta ja keskitymmät energiaratkaisut, jotka puhdistivat lopulta Lontoon ilmansaasteista.
Nyt HS toistaa YK:n ilmastoeliitin virheellistä väittämää, että teollisuuden ja voimantuotannon ja liikenteen päästöt olisivat ensisijainen syy Delhin ilmansaasteisiin:
”Etelä-Aasian äärimmäiset pienhiukkaspitoisuudet johtuvat siitä, että liikenteen ja teollisuuden päästöjen lisäksi maanviljelijät kulottavat valtavia määriä peltoja.”
HS jatkaa jäljempänä:
”Kotitalouksien puuliedet ja tulipesät ovat kolmanneksi merkittävin pienhiukkasten lähde dieselin noen ja maatalouden päästöjen jälkeen.”
Tosiasiallisesti pienhiukkasten päälähde on talokohtainen pienpoltto. https://www.nature.com/articles/nature15371 Huomatkaa HS puhuu lähteestä. Hajautettu poltto massiivisen osuuden ihmisten altistuksesta, koska se myös pilaa ihmisten sisäilman, joka on globaalisti maailman vaikein ilmansaasteongelma.
HS toistaa tämänpäiväisessä artikkelissaan YK:n ilmastonmuutoksen neuvottelumekanismin ex pääsihteerin Christiana Figueresin megavalhetta, jossa saasteiden syyksi sälytetään energiantuotannon ja teollisuuden korkeat piiput ja liikenne. Figueres on kehitellyt Lontoon kuuluisan suuren hajuepisodin (1840-luvun loppu) pohjalta em päästölähteistä viemärivertauksen:
”Teollisuuden ja energiantuotannon korkeat savupiiput ja autojen pakoputket ovat tämän päivän viemäreitä”
Tämä on ollut hänen hokemansa maailman turuilla mm. hänen ajettua Pariisin sopimusta kuin käärmettä pyssyyn vielä UNFCCC:n pääsihteerinä. HS toistaa tätä megavalheellista väitettä surutta.
HS:n toimittajat olivat jopa kaksin kappalein ”Hourulan väen ilmastovallankumous” kirjani julkistustilaisuudessa ja he saivat lämpimäiskappaleet, jotka he veivät mukanaan HS:n toimitukseen. Kirjassani on pilakuva Figueresista, jossa hän göbbelsmäisesti valehtelee näistä ”health-co benefiteistä”.
Syy, miksi ilmastoeliitti ja HS heidän juoksupoikana joutuu valehtelemaan ilmansaasteiden syistä liittyy hänen tarkoituksella käyttämään virheelliseen ”health co-benefit” käsitteeseen, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että kun laitat kivihiililaitoksen kiinni parannat radikaalisti mukamas kansanterveyttä. Väite on järjetön, koska kivihiililaitos parantaa ilmanlaatua ja mahdollistaa mm elintärkeän vedenjakelun, viemäröinnin ja kylmäketjun, kaiken sen mitä pidämme itsestään selvyytenä, mutta joka puuttuu miljardeilta.
Punavihreät tulevat aiempien sukulaisideologioiden tapaan aiheuttamaan mittaamatonta kärsimystä maailmassa.
Olen kirjoitetellut englanniksi tästä Figueresin ja HS:n toistamasta megavalehtelusta ja sitä on japaniksikin käännetty.
Vuosi sitten julkaistussa raportissani kerron myös, että Modin hallitus onnistui saamaan nestekaasutukiaiset pois keskiluokalta ja nyt niistä nauttii Intian köyhät. Nyt jo 100 miljoonaa taloutta nauttii puhtaammasta sisäilmasta – kiitos nestekaasun. Se on luonnollisesti auttanut osaltaan puhdistamaan ulkoilmaa.
https://www.thegwpf.org/better-for-health-to-ignore-the-climate-movement/
Narratiivi, jota on valehtelemalla edistetty korkeimmalla mahdollisella taholla IPCC:n päätutkijoiden toimista on luikerrellut myös nyt suosiossa olevaan maailmanloppukirjallisuuteen.
https://conservativewoman.co.uk/appalling-lies-of-the-climate-cultists/
no kait ne lääkärit puhuu ilmansaasteista, että jos tulee hengitys ja sydänoireita jne.Eikö ne näin kerro, vai? Mediasta löytyy lääkärien kertomuksia muistaakseni, esim sisäilma ja isot co2 määrät?
Ilmoita asiaton viesti
Nestekaasu on varmaan hyvä Delhin kotteroissa, missä ei tarvitse lämmittää.
Ongelmia saattaa tulla esim. Espanjassa, missä on kylmää talvisin sisätiloissa ja pitää lämmittää. Siellä käytetään jonkin verran nestekaasukamiinoita, mutta niistä tulee runsaasti kosteutta sisäilmaan, mistä voi seurata homeongelmia.
Siellä on nyt tullut muotiin, ainakin kaupunkikestustojen ulkopuolella pellettikamiinat, joista peltipiippu työnnetään parikymmentä senttiä seinän läpi. Ei niistä varmaan haja-asutusalueilla ongelmia tule. Jos tämä leviää suurkaupunkeihin, tilanne voi olla eri.
Ilmoita asiaton viesti
No professori Jussi Huttunen DUODECIN kolumni 8.12.2016 sanookin että sydänsairauden yksi syy on ilmansaasteet ja tupakka, ruoka ja liikunnan puute ovat myös Jussin mukaan
Ilmoita asiaton viesti
Ilmansaastutus on ainakin yhtä vakava ongelma kuin itsesaastutus oli ennen vanhaan. Hassua, että molemmista sanotaan olleen yksimielinen tieteellinen konsensus.
Vain denialistit väittivät ettei muka kasva karvoitusta kämmeniin tai ettei selkäydinneste valahda punttiin, mikäli harjoittaa jälkimmäistä.
Ja vaikkei saastutuksesta olisikaan vaaraa, jonka voisi todistaa, mitä haittaa voisi olla jos varovaisuusperiaatetta noudattaen nipsaistaan pikkupojilta ns. liikkuvat pois. Tätä on tehty Yhdysvalloissa aivan rutiininomaisesti paljon ja tehdään edelleen, siis myös ilman uskonnollista painolastia.
Resursseja on käytetty todistamaan että toimenpide tuottaa muita terveyshyötyjä hiukan samaan tapaan kuin hiilidioksidi”päästöjen” vähentäminen vähentäisi muita saastutuksen muotoja.
Varovaisuusperiaatteeseen ja huoleen perustui IPCC:n suositukset vielä vuonna 2015. En tiedä minkä taikaluodin ovat löytäneet, kun tapaus on nyt ”päivänselvä” Ollikaisen mukaan.
Kaiken kaikkiaan, näen monia yhtymäkohtia nykyisen ilmansaastutusopin ja itsesaastutusopin eli onaniankielto-opin välillä.
Molemmissa on sekin yhtymäkohta että vaikkapa lentäminen aiheuttaa nyt samanlaisia syyllisyystuntemuksia kuin itsesaastutus 70 vuotta sitten. Entäs pihvin syöminen? Se on toosi paha juttu.
Ilmari Kianto on omakerrallisissa nuoruusteoksissaan kertonut verhotusti että taas tuli syyllistyttyä. Myöhemmin elämässään sitten nai ristiinrastiin ja vuodatti selkäydinnestettään moneen suuntaan ja ei ollut ollenkaan niin huolestunut elinvoimansa katoamisesta. Kumpaakaan oppia ei voi syyttää liiasta johdonmukaisuudesta.
Kiitos kirjavinkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä liikenteen päästöt vaikuttavat jossain Intiassa ihan eri tavalla kuin Suomessa. Jos Suomessakin olisi yhtä paljon asukkaita ja pieniä, heikosti pakokaasut puhdistavia polttomoottoreita kuin siellä, niin ilmanlaatu olisi jo meikäläisillä liikennemäärillä huonompi Helsingissä. Nythän suurin ilmanlaadun pilaaja (luullakseni) on katupöly hiekoituksen vuoksi ja kasvien siitepöly.
Kiinassahan sähkökäyttöisiä mopoja on jo runsaasti, juuri ilmanlaadun parantamisen vuoksi.
Ja joo, sisäilmaongelmista ja keuhkosairauksista Suomessakin päästiin eroon samalla kun savupirteistäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Intia on lähtenyt toisin puhdistamaan liikenteen ilmastovaikutuksia mitä kansliapäällikkö Pursiainen ehdotti Ylessä 11.1.2020 .
Intialla on 106 sisävesi-infra parannuskohdetta
( = Intian sisävesi jokien pullonkaulojen poistaminen Ganges etc… -sama mitä EU ehdotti kaikkia jäsenmaita myös vuonna 2015 huomioimaan niin että vuoden 2011 EU liikennestrategia raskaan maantieliikenne volyymien siirroista toteutuisi myös Suomessa)
menossa niin että Intiassa voidaan toteuttaa sen hallituksen pitkän aikavälin projekti jossa maan rekka liikenteestä siirretään 20% sisävesiliikenteeseen. https://en.wikipedia.org/wiki/Water_transport_in_India#Inland_Waterways
ja
http://www.sisavesi.fi/?page_id=220
kansliapäällikkö Pursiainen perui tosin puheensa 17.01.2020 ja nyt sitten ensimmäisen kerran Suomessa julkisesti otettiin päästöjen pienentämismielessä viides liikennemuoto eli sisävesiliikenne valtion toimesta mukaan työkalupakkiin…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/liikenneministerion-kansliapaallikon-todellinen-auton-arvo-blogi/
Hesarille siitä kiitos edellämainitusta ,siitä että kansliapäällikkö Pursiainen perui tuon pelkän henkilöauto- ja neljän liikennemuodon käsittävän liikenteen energia ja llmasto-strategian kaksi päivää Hesarin pääkirjoituksen -jossa asiaa oli arvosteltu ja 42 asiaa koskevan valitus – emailin lukemisen jälkeen….
Ilmoita asiaton viesti
Luin Hesarin artikkelin tänään ja naureskelin jo lukiessani sitä, että Hesaria tilaamaton Paunio kirjoittaa varmasti oman narratiivinsa mukaisen kirjoituksen, jossa lyttää artikkelin.
Paunio valehtelee paitsi siinä, ettei Hesaria tilaisi (joka kerta Paunio kommentoi maksullista lehteä) myös siinä, että ymmärtäisi itse asiasta juurikaan. Edellisen kerran Paunio kertoi sentään lähteekseen satunnaisen googlettelemisen, jolla hän väitti pääsevänsä parempaan tietoisuuteen aiheesta kuin Hesarin toimittaja tutustuttuaan aiheeseen monelta kannalta ja asiantuntijoihin tukeutumalla.
Tällä kertaa et edes vaivautunut vastaväitteen esittämiseen: kerrot, että pienhiukkasvaikutus on pahinta sisäilmassa hajautetun polton johdosta, muttet selitä, mistä mielestäsi Delhin ulkoilman pienhiukkaspitoisuudet syntyvät. Väität, että Hesarin kirjoitus olisi väärä, muttet vaivaudu selittämään, millä tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustat väitteen, että valehtelisin Hesarin tilaamisesta? Kyllä minä selitän perusasiat viitteiden kera sekä selittämällä yhteiskuntakehityksen avulla, mistä Delhin ilmansaasteongelmat johtuvat. Sun täytyy nyt uudelleen ajatuksella lukea. Ei tämä rakettitiedettä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Selittäisitkö vielä tämän:
”Väite on järjetön, koska kivihiililaitos parantaa ilmanlaatua”
Ilmoita asiaton viesti
Keskitetty sähkön ja meillä myös lämmöntuotanto korkean piipun ja suuruuden ekonomian mahdollistama saasteiden suodatus on johtanut Helsingissä poikkeuksellisen alhaiseen ilmansaastetasoon, joka alittaa jopa WHO:n erittäin tiukanPM 2,5?ilmanlaatustandardin
Ilmoita asiaton viesti
En tästäkään kyllä vetäisi tuota yllä olevaa johtopäätöstä varsinkin kun puhe on vielä Intian kivihiililaitoksista.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa vailla suodatusta väite pitää kutinsa, koska piipun korkeus tehokkaasti laimentaa altistusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tutkittu juttu, josta eräällä fb-sivustolla kävimme joskus pitkän keskustelun, kun eräs keskustelija ei suostunut uskomaan, että piipun päästä tulee vähemmän pienhiukkasia ja typen oksideja kuin palotilaan menevässä kaupunki-ilmassa on.
Kaveri vaati näyttämään mittaustulokset, mutta sitten uskoi. Suodattimet ovat tosiaan mm. Hanasaaren voimalaitoksessa niin tehokkaat, että tämä on mahdollista. Että kannattaa se varmaan lopettaa kesken toiminnalisen käyttöiän, niin joillekin tulee hyvä mieli.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä oli siis puhe Suomen hiilivoimaloista.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, kuten Tapio ja Mikko sanovat. Esim. Helsingissä oli ennen vanhaan samanlainen hajautettu talokohtainen koksi- ja puulämmitysjärjestelmä kuin Lontoossa. Huonolla hyötysuhteella usein huonosti poltettiin polttoainetta talokohtaisissa uuneissa.
Sitten 1950-luvulla keksittiin kaukolämpö. Keskitettiin energiantuotanto suuriin voimalaitoksiin, joihin rakennettiin 150 m korkeat piiput. Niiden kautta sen aikainen tuhka levisi yläilmakehän tuuliin ja laajalle alueelle laimeten olemattomattoman pieneksi.
Noissa korkeissa piipuissa on se hyvä puoli, että joinakin harvoina kovina pakkaspäivinä, kun ilma on seissyt kaupungissa inversion takia, ollaan oltu lähellä rajoittaa ajoneuvoliikennettä, mutta ei energian tuotantoa, koska piipuista savukaasu menee inversiokerroksen yläpuolelle eikä kaupunkiin silloinkaan tule mitään niistä piipuista. Näin kaupunki voidaan aina pitää valoisena ja lämpimänä ilman että savu häiritsee sen asukkaita.
Myöhemmin Helsinkiin (ja muualle Suomeen) on rakennettu EU:n tiukan päästödirektiivin takia kymmenillä miljoonilla euroilla tai jollei jopa yli sadalla miljoonalla eurolla päästöjen puhdistamisen liittyviä asioita, kuten rikinpoistolaitoksia, joissa olevilla tuhansilla kangasfilttereillä suodatetaan piippuun menevä savukaasu hiukkasista, sekä mm. suuret katalysaattorit, joilla poistetaan savukaasuissa olevat typenoksidit. Toki myös ennen jo niissä olleet hiukasten poistoon liittyvät sähkösuodattimet on modernisoitu, kuten myös toteutettu lukuisia energiantehokkuushankkeita, joiden avulla polttoaineesta saadaan enemmän energiaa aikaiseksi, kun häviöt ovat mahdollisimman pienet.
Tästä syystä Helsinki saikin energiahuollon tehokkuudesta vuonna 1990 YK:n myöntämän ympäristöpalkinnon. Vastaavia palkintoja on tullut tähän päivään asti tasaisena virtana, sanoo Lauri Taipale tässä linkissä.
https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/ajankohtaista/blogi/2016/valiaikatietoja-lahestyttaessa-vuotta-2020-hiilidioksidipaastot-vahenivat
Ihmetystä herättääkin se, että YK jakelee tuommoisia palkintoja, mutta noin muuten panee kaikki paukkunsa kuviteltuun ilmastonmuutokseen, kun sen pitäisi ohjata Intia yhtä puhtaaseen energiantuotantoon kuin mitä Helsingissä on. Ja varmaan aika moni muukin maa. Jos maailman hiilivoimalat olisivat yhtä puhtaita ja tehokkaita kuin Hesassa, maapallon päästöt putoasivat helposti alle puoleen. Siinä olisi cleantechiä ja lähetystyötä korkean voimalaitososaamisen muodossa ympäri maailman sen sijaan, että rahaa kärrätään afrikkalaisille diktaattoreille.
Ilmoita asiaton viesti
Käytät Delhin kohdalla yleisiä tietoja Intiasta ottamatta huomioon sen olevan samalla suurkaupunki. Käsittääkseni Delhissä on varsin paljon tehty työtä, jotta kotitaloudet ovat siirtyneet kaasun käyttöön. Ohessa yksi arvio nimenomaan Delhin tilanteesta eri tutkimusten pohjalta:
”This is not an easy question to answer, but the fact remains that we have an idea based on these ambient sampling and dispersion modelling based studies, and all of them point to a certain range.
On average, across the urban airshed of the Greater Delhi, to the annual average PM2.5 concentrations
– Vehicle exhaust is responsible for up to 30%
– Biomass burning (including seasonal open fires, cooking, and heating) is responsible for up to 20%
– Industries are responsible for up to 20%
– Soil and road dust is responsible for up to 15%
– Diesel generators are responsible for up to 15%
– Open waste burning is responsible for up to 15%
– Power plants are responsible for up to 5%
– Outside the urban airshed is responsible for up to 20%
(sum is not 100% – this is an upper estimate for all the sources)
http://www.urbanemissions.info/blog-pieces/whats-polluting-delhis-air/
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustat väitteen, että valehtelisin Hesarin tilaamisesta?
…………………………………………
Saattaa toki olla ettet ole Hesarin tilaaja mutta näytät kumminkin sen aina lukevan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Selitä nyt:
– mistä Delhin pienhiukkasmäärä ja saasteongelma johtuu, kun tekijät eivät mielestäsi ole Hesarissa kuvatut energiantuotanto, liikenne, pienpoltto ja maataloudessa harjoitettava polttaminen.
Älä käytä yhteiskuntakehityskuvaajana linkkejä sinne tänne äläkä kerro kirjoittamistasi kirjoista, vaan kerro omin sanoin, miten tiedostat itse tuon saasteongelman syntyneen.
Toinen asia, johon haluaisin saada näkemyksesi: miten perustelet että kotitalousjätteestä lajitellun pakkausmuovin polttamisen olevan ekologisesti tai taloudellisesti järkevää. Näinhän edellisessä blogissasi totesit.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös velehtelijaksi syyttäminen ilman konkreettisia todisteita ole vähän niinkuin henkilöön käyvää vihapuhetta. Niemeläisellä on pakko olla hesarin tilaajalista käytettävissään vai kuinka?
Ilmoita asiaton viesti
Paunio saattaa edelleenkin olla kaappitilaaja tai sitten ehkä säästösyistä sittenkään Hesaria tilaa, vaan käy sen lukemassa kirjastossa tai naapurissa.
Paunio kirjoittaa kuitenkin jokaisen bloginsa Hesarin kirjoituspäivänä enkä pidä väitettään siitä, että hänelle fb-kaverit lähettävät niin hyvin lainatusti artikkelin, että hän siitä voi synnyttää hyvän kuvan artikkelin sisällöstä. Jos hän niin tekee, sekään ei hänen uskottavuuttaan millään tavalla lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mitä? Eikös hän juuri kertonut voivansa sen töissä lukea?
Kuinka paljon kukin siitä haluaa lukea, on toinen asia ja mikä aktivoi jonkin jutun lukemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tirsk! Jos sillä se on, se valehtelee, koska sieltä ei mun nimeä eikä vaimon eikä lasten nimiä löydy. Voin lukea HS:n töissä sekä painettuna että elektronisena versiona. En pysty avaamaan paperiversiona, koska sen avaaminen aiheuttaa ankstin. Silloin tällöin joudun elektronisen lehden artikkelin avaamaan. Teen vuosittain kokeen: Avaan HS:n ensiaukeaman ja tsekkaan nopeasti pääkirjoitukset, yliöt ja aliot sekä vilkaisen uutisotsikot. Jos anksti yllättää, jatkan tilausmoratoriota. 15 kertaa on anksti yllättänyt enenevästi ankarampaan suuntaan viime vuosina😎
Ilmoita asiaton viesti
Luin Paunion linkit ja ainoa joka ei linkannut artikkeleihin jotka perustuvat Paunion omiiin sanomisiin on tuo Naturen artikkeli. Ainakaan sen abstraktissa ei puhuttu mitään Delhin ilmansaasteista.
Olen viimeksi käynyt New Delhissä viitisentoista sitten ja silloin liikenteen aiheuttama ilmanlaadun heikkeneminen oli itsestään selvää, sama juttu Mumbaissa. Ilma olisi millä tahansa länsimaisilla mittareilla hengityskelvotonta, nenä ja hampaat oli täysi mustaa jotain ja se bensankäry ei poistunut vaatteista edes paikallisessa pesulassa. Se iskee vastaan jo lentokoneesta noustessa.
Talokohtainen pienpoltto on varmasti ongelma koko Intiaa ja laajemmin tuota Aasian osaa tarkasteltaessa mutta tässä tapauksessa kritiikki hesarin artikkelia kohtaan meni nyt ihan ohi ainakin minulta.
Missä väitetään että Delhin pienhiukkasten päälähde on talokohtainen pienpoltto?
Ilmoita asiaton viesti
Lelieveldin ja kumppaneiden Naturejutussa on taulukko josta tiedot selviävät. Voimatuotannon ja teollisuuden päästöt ovat pienet verrattuna talokohtaisiin hakautettuihin päästöihin. Terveyden kannalta tilanne on vielä moninverroin hajautetun suuntaan ongelmallisempi sisäilmaongelman ja päästökorkeuden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanottu, linkkisi on maksumuurin takana.
Puhutaanko taulukossa Delhin päästöistä?
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin artikkeli oli ilman maksumiuria kaikille luettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olin myös marraskuussa 2018 WHO:n ekassa ilmansaasteiden globaalikokouksessa. Eräässä sessiossa käytiin Delhin tilannetta läpi. Tiedot löytynevät yhä netistä. Pienpoltto aivan ratkaisevassa asemassa kun altistusta mietimme.
Ilmoita asiaton viesti
Väitteesi johon pyysin lähdettä oli että ”Delhin pienhiukkasten päälähde on talokohtainen pienpoltto.”
Linkkisi on maksumuurin takana ja nyt kerrot että ”erään session tiedot löytynee netistä”?
Ilmoita asiaton viesti
Entäs sitten? Turha narista. Etsivä löytää. Helsingissäkin puun pienpoltto ratkaisevassa asemassa ulkoilman saasteisuden ja altistuksessa. Ero on tietenkin valtava Delhiin verrattuna koska meillä ei ole sisäilman saasteongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
No sitä sitten että koko blogisi perusväite on jotain jota et pysty todistamaan millään lähteellä vaan käännät todistustaakan sille joka sitä epäilee.
Epäilemättä menee läpi oikeamedioissa mutta noin yleisesti ottaen olisi fantsua saada joku muu lähde kuin ”internetti”.
Ilmoita asiaton viesti
On tuossa yhteenvedossa jo ihan mielenkiintoinen pointti
” We find that emissions from residential energy use such as heating and cooking, prevalent in India and China, have the largest impact on premature mortality globally, being even more dominant if carbonaceous particles are assumed to be most toxic. Whereas in much of the USA and in a few other countries emissions from traffic and power generation are important, in eastern USA, Europe, Russia and East Asia agricultural emissions make the largest relative contribution ”
”Internetti” kertoo kysyvälle muutamassa hetkessä joten melko metaläppää ja hiusten halkomista taas. Heti tuli vastaan vaikka tällainen raskaan näköinen artikkeli.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5809377/
”Residential energy use emissions dominate health impacts from exposure to ambient particulate matter in India”
Ilmoita asiaton viesti
Omasta linkistäsi:
”For both methods, residential energy use is the dominant contributor to premature mortalities due to exposure to ambient PM2.5 across all states in India, except for Delhi where emissions from land transport are dominant.”
Et sitten viitsinyt lukea omaa linkkiäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Oho, en kuten sanoin näytti vähän turhan raskaalta sunnuntaiksi ja luin vain otsikon. Voipi olla, että Delhin kohdalla Paunio on tällä kertaa väärässä sattuu sitä paremmissakin piireissä-
Ilmoita asiaton viesti
Sattuuhan sitä. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin Pubmediä ja löysin samansuuntaista tietoa eräältä alueelta Delhiä, mutta siinäkin heti liikenteen jälkeen oli biomassan poltto 38 % osuudella. Yhtä kaikki sähköntuotannon ja teollisuuden osuus ilmansaastealtistuksesta on hyvin pieni on turha halkoa hiuksia Delhistä etenkin kum otamme huomioon, että riittävällä sähköntuotannolle voidaan ylläpitää vesihuoltoa ja viemäröintiä sekä kylmäketjua, jotka mullistivat kansanterveyden OECD-maissa. Lisäksi se mihin viittaat ei tod näk ota huomioon sisäilma-altistusta, joka tuo mahtavan lisän erityisesti vauvojen ja äitien altistukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Sama se mille mutkalle väännyt mutta koko blogisi perustuu väitteeseen ”Delhin pienhiukkasten päälähde on talokohtainen pienpoltto” ja tällä perusteella syytät toista tahoa valehtelemisesta. Tuohon jaat linkkejä toisensa perään missä yhdessäkään ei tuota osoiteta.
Joskus voisi vaan todeta että oli itse väärässä. Jos ei, herää epäilys tietoisesta valehtelemisesta. Mutta tietty tuolla tyylillä pärjää oikeamedia -tyylisillä roska-alustoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään mutkia. Teollisuuden ja voimatuotannon vaikutukset ovat pienet Intiassa mutta niiden myönteiset vaikutukset terveydelle ovat valtavat. Siksi Intia jatkaa järkähtämättä kivihiilipohjaisen energiahuollon kehittämistä jyrmyin askelin siitäkin huolimatta että itse Delhissä saattaa – poikkeuksena muihin suurkaupunkeihin – liikenteen osuus PM 2,5 päästöistä on jkv suurempi kuin hajautetun polton. Sen verran tsekkasin Pubmediä, että kirjallisuus on rajallinen. Suuri kuva Intiasta on se, että hajautettu poltto dominoi altistusta etenkin kun sisäilmaaltistus otetaan huomioon. HS:n juttu ei käsitellyt pelkästään Delhiä.
Ilmoita asiaton viesti
Taidan uudistaa Hesarin tilaukseni 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Delhi on suurkaupunki, jossa asuu miljoonia ihmisiä. Syyt saasteongelmiin varmasti moninaiset. Pienpoltto on varmasti tärkeä syy, keskitetty suurvoimala olisi parempi vaihtoehto suurkaupungille, jolloin ulosmenevää savua voidaan puhdistaa. Maakaasu palaa puhtaasti, sitä ei tarvitse edes puhdistaa. Ydinvoima on myös puhdasta, eikä edes lisää hiilidioksidia ilmakehään. Onko torium tulevaisuudessa urania parempi vaihtoehto? Myös liikenne aiheuttaa varmasti paljon saasteita, monillakaan ei varmasti Delhissä ole vähäpäästöistä autoa. Ja kun niitä ihmisiä on valtavasti, on selvää että ilmanlaatu kärsii liikenteestä.
https://blogit.ulkoministerio.fi/newdelhi/intian-suuri-ohitus/
Ilmoita asiaton viesti
Vielä, myös aurinkovoima toimii varmasti Intiassa koska siellä aurinkoa riittää toisin kuin meillä täällä pohjoisessa 🙂 Tulevaisuudessa aurinkokennot ovat varmasti tehokkaampia kuin tänä päivänä. Vielä aurinkokennojen hyötysuhde on harmillisen kehno.
Ilmoita asiaton viesti
Väittävät tosin Mikko, että Helsingissä keskimäärin puolet ulkoilman hiukkaspitoisuudesta ovat peräisin maamme rajojen ulkopuolelta Keski-Euroopasta, Venäjältä ja Baltian maista. Jos tuo on totta, niin mikäköhän noissa paikoissa niitä hiukkasia ilmoille mahtaa päästellä niin, että ne meille asti yltävät?
Kuulemma kesä korkeimmat otsonihuiputkin ovat peräisin ulkomailta. Mahtaako maamme ilmastojohtajuus lopettaa nuo asiat, vai olisiko kepparihallituksen mentävä jonnekin sanomaan suorat sanat? Ymmärrän kyllä että ei noilla ole mitään tekemistä ilmaston kanssa, mutta ymmärtävätköhän kaikki muut?
Niin ja eikös joskus tullut Saharasta asti hiekkaa Suomeen, vai onkohan se urbaania legendaa se?
Ilmoita asiaton viesti
Paunion edellisessä avauksessa kerrotaan, että ”koko etusivu oli HS:ssa uhrattu uutiselle, jossa kerrottiin ranskalaisten akateemikkojen varoittavan kännykkäsäteilyn aiheuttavan syöpää”.
Luulen, että lukijoissa on aika monta, jotka edes silloin tällöin vilkaisevat Hesarin etusivua ja ymmärtävät, mikä tuossa on koomista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo näin tietenkin on, mutta lehdellä ei ollut kanttia myöntää virhettään. Sanoma konserni hoiti asian niin, että heidän pieni tiedejulkaisu julkaisi asiallisen tutkimukseen nojaavan jutun.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan, kun minulle tuli Hesari, etusivu oli mainoksia täynnä. Voidaan tietysti ajatella, että se pääkirjoitussivu on etusivu, niin ei tunnu niin koomiselta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä tietoa yhdellä kalvolla siitä, miten teollistuneen USA:n ja kehittyvän Intian päästöosuudet eroavat. Huomatkaa, että päästöosuudet. Altistus huomioiden katseet kääntyvät tietenkin hajautettuun polttoon ja liikenteeseen. https://www.who.int/airpollution/events/conference/CAPH1_Parallel_session_I.3_P3_WHO_multiple_benefits_Haines.pdf?ua=1
Ilmoita asiaton viesti
Siinäkään ei kerrota mikä Delhin pienhiukkasten primäärilähde on.
Tuota voisi jo kutsua lähteen väärentämiseksi.
Ylempää Engrenin linkistä:
”For both methods, residential energy use is the dominant contributor to premature mortalities due to exposure to ambient PM2.5 across all states in India, except for Delhi where emissions from land transport are dominant.”
Mikä juuri tuhosi sinun koko ydinväitteesi.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Kirk Smithin luento WHO:n ensimmäisessä globaalissa ilmansaastekokouksessa. Juttelin hänen kanssaan pitkään. Hän on organisoinut pääministeri Modin kanssa ohjelman, jolla on ostettu 100 miljoonalle taloudelle nestekaasupohjaisia lämmittimiä ja ruoanlaittoon sopivia helloja. Sisäilmaongelma on valtava ja se on myös juurisyy, miksi kehitysmaiden kaupungeissa myös ulkoilma on saastunut. Smith on ns. kovan luokan konttoristi. https://www.who.int/airpollution/events/conference/CAPH_Plenary_session_I.4_Kirk_Smith.pdf?ua=1
Ilmoita asiaton viesti
Tuossakaan ei puhuta Delhistä sanallakaan.
Blogin otsikon voisi vaihtaa vaikka seuraavaksi:
”Nyt Paunio megavalehtelee Delhin ilmansaasteiden syistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Delhi ei ollut ainoa kaupunki vaan yksi esimerkki ja sitä kautta yleistys koko Intiaan. Sä olet nyt sotajalalla aivan turhaan😎
Ilmoita asiaton viesti
Teet väitteen, johon perustat kirjoituksesi, että Hesari olisi väärässä. Salonen on osoittanut, että perusväitteesi on väärä.
Paunio, kuten huomaamme sananvaihdostanne, joudut myöntämään olleesi väärässä väitteessäsi sekä pienpolton osalta että siinä, kun väität Hesarin valehtelevan. Hesarin kirjoituksessa päästölähteet on lueteltu luotettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
En tietenkään. On absurdia hyväksyä väite teollistumisen aiheuttamasta ilmansaasteongelmasta, koska juurisyyt ovat alikehityksessä myös Delhissä. Tietenkin liikenne tuottaa suuren osan altistuksesta, mutta kun sisäilmaongelma huomioidaan ongelmat ovat alikehityksessä ja siinä, että köyhät joutuvat käyttämään likaisia biopolttoaineita laajalti kotitarpeiksi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31874342
Ilmoita asiaton viesti
Tämä artikkeli tyystin refutoi HS:n artikkelin perusasenteen, koska sisäilman saasteiden hallinnalla voidaan saavuttaa myös ulkoilman saasteiden saamisen tyydyttävälle tasolle siitäkin huolimatta, että Delhin ongelmat eivät pelkästään hajautettuun polttoon puuttumalla poistuisi. Tämänkin artikkelin olisi HS:n toimittaja helposti voinut löytää. Kirk Smith on keskeisin erityisesti sisäilmaa tutkinut ilmansaasteauktoriteetti maailmassa. Huomatkaa, että HS ei kerro suomalaisille Intian tärkeintä politiikkatointa taistelussa ilmansaasteita vastaan, vaan jorisee jonninjoutavia epärealistisista vaihtoehtoisista energiamuodoista.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30988190
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ole sotajalalla sinua vastaan. B-)
Kyseenalaistin sinun ydinväitteesi Delhin ilmanlaadun syistä enkä kysyttäessäkään saanut siihen perusteluiksi kuin linkkejä jotka eivät asiaa todista.
Uskottavuutta ei vähennä se että myöntää olleensä väärässä vaan se ettei myönnä sitä. Minäkin luulin kerran olleeni väärässä mutta huomasin erehtyneeni, erästä ajattelijaa lainatakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Väyrynenkin on edennyt urallaan ”Oikeaan Mediaan”, tuohon Uuden Suomen roskasankoon?
Ilmoita asiaton viesti
Ok Delhissä tilanne on komplisoidumpi kuin muualla Intiassa, mutta jos luet tuon PNAS-artikkelin, jonka postasin pitää sielläkin pyrkiä talokohtaisen polton päästöjä kontroloimaan keskeisenä osana politiikkatoimia. HS:n artikkelin ensimmäinen lause kertoo, että artikkeli on globaali ja Delhi on vain esimerkki. Tässä terveiseni HS:n päätoimittajalle ja toimittajille:
”Arvoisa HS:n päätoimittaja Kaius Niemi hyvät artikkelinkirjoittajat Kristiina Pajari ja Tommi Nieminen,
Tässä lukijapalautetta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/nyt-hs-megavalehtelee-delhin-ilmansaasteiden-syista/
Vaikka HS julisti ensimmäisessä lauseessa:
”Ilmansaasteet ovat maapallon pahin ympäristökatastrofi.”
se ei kerro lukijoille maailman tärkeintä politiikkatointa ongelman hallitsemiseksi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561163/figure/fig04/
Jos haluatte tehdä hyvän jutun nestekaasun tulevasta voittokulusta mm. Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa meilatkaa kimball.chen@glpgp.org Kimball C. Chen on The Global LPG Partnershipin hallituksen pj. Hän kertoi minulle WHO:n ensimmäisessä globaalissa ilmansaastekokouksessa sessiossa, jossa myös Kirk Smith puhui Intian energiaministeriön puheenvuoron.
Chen kertoi minulle, että hänellä on kaikki Afrikan hallitukset asiakkaina ja kohta miljardi ihmistä on LPG tekniikan piirissä. LPG on sivutuote öljynjalostuksessa ja porauksessa ja hänen mukaansa sitä riittää lähes rajattomasti em. syiden vuoksi. Teknologian penetraatio markkinoilla on hyvin nopeaa, koska se ei vaadi isoa ja merkittävää infraa. Tärkeä asia, minkä se vaatii, on hallituksen tekemä hyvä suunnitelma sen tuomisesta maahan.
Kohta ”läikkyy” Euroopassa ja Eurooppa muun maailman mukana vihreän politiikan eli itse aiheutettuun jätekriisiin. Kaikesta huolimatta hyvää viikon jatkoa, Mikko Paunio
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/helsingin-sanomien-puffaama-taiwanin-kierratysauvo-on-satua/”
Ilmoita asiaton viesti
Ilmansaasteet ovat pahasta, sen kai jokainen ymmärtää? Tai no, ehkä ilmastouskovaiset saattavat olla toista mieltä. Heistä hiilidoksidi on pahempi asia kuin mikään mihin ihmiset (ja eläimet) oikeasti kuolevat.
BTW, Kiinan Hebei-provinssista löytää maailman pahimmat ilmansaasteet minä tahansa päivänä. Katso itse:
https://www.airvisual.com/china/hebei/shijiazhuang/wuji-xian
Vertailuarvo Helsingistä:
https://www.airvisual.com/finland/uusimaa/helsinki/makelankatu
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaima. Murheellisinta tässä ”väittelyssä” on juuri tuo, että kyse ei ole rakettitieteestä.
Ilmoita asiaton viesti
Katutasolla pitkin Intian suurkaupunkeja kulkeneena voin sanoa, että tuolla katutasolla ne päin naamaa tulevat hiukkaspäästöt ovat peräisin autojen, skootteritaksien ja mopojen miljoonista pakoputkista. Käytössä on niin vanhaa ja löystynyttä moottoritekniikkaa, ettei sellaista täällä EUssa tunneta. Saasteen valtavan määrän näkee silmillään. Mitään turkimuslaitteita ei tarvita.
Huonosti palaneiden polttonesteiden ja öljyn lisäksi liikenne nostaa puiden latvojen korkeudelle maa-aines- ja kivipölyn nousevan kuuman ilman kera. Sieltä se sitten leijailee hissukseen takaisin ihmisten hengitettäväksi.
Näiden lisäksi kaikenlainen kotitalouksien pienpoltto on iso ongelma, jota ei näe hyvin kaupungeissa, mutta kylläkin maaseudulla. Puu, risut ja heinä ovat monilla ainut energianlähde ruoanlaittoon ja pyykinpesuun.
Jos joku haluaa asiasta enemmän viisastella niin voi tulla mukaani iltapäivällä pienelle kävelylle vaikkapa Bangaloren, Lucknowin tai helteisen Delhin läpi. Voin toimia samalla kaupunkioppaana.
Ilmoita asiaton viesti
Myös kaupungeissa huonolaatuiset kiinteät biopolttoaineet kuten lehmän lanta on keskeinen sisäilman mutta myös ulkoilman saastumisen syy.
HS:n artikkeli alkaa lauseella, jossa viitataan ilmansaasteiden olevan maailman pahin ympäristökatastrofi ja jättää kertomatta ideologisista syistä tärkeimmän politiikkatoimen, jota erityisesti nyt Intiassa mutta myös pikkuhiljaa kiihtyen Afrikassa, edistetään.
Tässä löytyy tietoa tästä politiikkatoimesta ja sen massiivisesta myönteisestä vaikutuksesta itse ongelmaan.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30988190
Ilmoita asiaton viesti
Hesari on täydellinen viherpunan propagandalehti. Siihen ei älykäs ihminen luota ainoana tietolähteenä.
Saasteongelmien syy on yksi ja sama. Se on liikaväestö. Viherpunikki ei saa tätä suustaan ulos. Aivoissa on umpisolmu.
Väestön vähentäminen on päätavoite ihmiskunnalle. Meitä on miljardeja liikaa. Syntyvyys on saatava kuriin. Vapaa lisääntymisoikeus ei ole enää mikään yleinen ihmisoikeus. Tätäkään viherpunikit eivät saa sanottua.
Mitkään toimet eivät mahdollista 8-11 miljardin ihmisen kulutusta ja paskomista ilman vakavia globaaleja kriisejä. Tämä on tajuttaja kaikkien. Toimien suunta on vain yksi; väki vähemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aloitatko itsestäsi? Väestöräjähdys on kovin yliarvostettu asia ja suuressa osassa maailmaa väestön kato on jo tosiasia. Japani, Kiina, Eurooppa ja USA…
Ilmoita asiaton viesti
Minä kävin Bangaloressa joulukuussa 1990. Siellä kaikki autot olivat lähes identtisiä, 50/60-luvun piirustuksin tehtyjen austinien näköisiä, vaikka olivatkin paljonmyöhemmin rakennetut.
Kaikkien pakoputkista tuli sininen savu, joka jäi leijailemaan katujen ylle.
Veikkaan, että sielläkin liikenne on rajusti lsääntynyt ruuhkineen, jotka tuolloin olivat vielä siedettäviä.
Miten lienee autokannan käynyt? Vieläkö siellä tapaa näitä 50-lukulaisia?
Onhan Bangaloressa sitten se yksi kuuluisuus saasterintamalla. Se on järvi, joka on muutaman kerran syttynyt palamaan ja riski on edelleen uusista paloista.
Ilmoita asiaton viesti
Loppukaneetti keskusteluun PNAS artikkelista:
”Several recent studies have attributed the largest share of ambient PM2.5 exposure in India to household emissions, as opposed to vehicles, power plants, industries, and other sectors (10–14). Four major activities contribute mainly to household emissions: biomass burned for residential cooking, space- and water heating, and kerosene used for lighting.” jonka abstraktin olin jo aiemmin laittanut peliin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561163/figure/fig04/?fbclid=IwAR1bKLpbDoInXlURW5ifNTbUE-nOa1QzLmzy-VyiWq2PaJdix1SQ2rNyYCw
Ilmoita asiaton viesti