Pitäkää tunkkinne Rotterdam – Vihreän siirtymän bioinvestoinnit ovat Kankkulan kaivoja

Suomalaisille on uskoteltu jopa arvostusta nauttivien talouslehtienkin palstoilla, että bioinvestoinnit ovat tie korkean jalostusarvon tuotteisiin. Jostain syystä kuitenkin bioalkuiset startapit, demolaitokset, kompostorit, mädätyslaitokset, liikenteen biopolttoainetehtaat (Nesteen Rotterdamin biojalostamoinvestointi, Kemin kuopattu biodiesleshanke, St1:n etanoli ja UPM:n biodiesel) tarvitsevat aina veronmaksajan maailmanmarkkinoilta ottamaa lainaa niiden välttämättä tarvitsemiin investointitukiin ja kaupan päälle tuotteille valtion kassan tyhjyyteen johtavat verohelpotukset. Myös pisinessfäänlandit ovat kauhoneet fyrkkaa näille pöhköille hankkeille ja jopa valtion vientitakuita on konkurssiin menneille bioyrityksille annettu.

Biolaitosten tuotteet eivät ole korkean jalostus- vaan korkean panostusarvon tuotteita.

Biolaitokset ovat nyt tärkeä osa EU:n vihreää siirtymää, vaikka niillä ei ole, eikä koskaan tule olemaan todellista fossiilitalouden syrjäyttävää energiapotentiaalia ja kaiken kukkuraksi  esimerkiksi liikenteen biopolttoaineiden tuottaminen tarvitsee energiaa niin paljon, että niillä ei voi edes vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Nyt ovat vihreät twiitanneet onnesta soikeana, että jopa yhdeksän miljardia meille maksavasta EU:n tukipaketista, josta saamme kenties takaisin kaksi miljardia, yksi miljardi laitetaan Vihreään siirtymään. Samaan hengenvetoon Suomessa ollaan oltu – ministereitä myöten – sitä mieltä, että Neste on tehnyt maanpetoksen, koska se ei tee jätti-biojalostamoinvestointia Porvooseen vaan Rotterdamiin. Jätti-investointi kannattamattomaan biojalostamoon tarvitsee tietenkin jättitmäiset tuet. Ehkä elinkeinoministeri Mika Lintilän lupaus investointituesta Nesteelle ei ollut riittävä?

Hyvä, että hölmöt hollantilaiset maksavat nämä investointituet ja/tai mahdollistavat poliittisilla veropäätöksillä kannattamattomat investoinnit, jotka johtavat heidän Hollanin valtion verotulojen pienenemiseen. Liikenneministeri ja dramaturgian maisteri Timo Harakka on hiljan eduskunnan kyselytunnilla puolustellut veronmaksajan subventioita liikenteen biopolttoaineille sillä, että näin voidaan lätyttää saudeja ja venäläisiä. No, näkökulmansa on meillä kullakin…

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on myös hehkuttanut Vihreää siirtymää ja EU:n tukipakettia. Tämä ei ole ihme, sillä heti pääministeriksi tultuaan, hän kertoi Helsingin Sanomien syvähaastattelussa (20.7.2003), että hänen tärkein poliittinen kompassinsa on vihreä alkuvalhe eli Elämää Metsässä kirja vuodelta 1846. Tässä vihreän konservaatioideologian (engl. conservation ideology) klassikossa David Thoreau väitti eläneensä erämaamökissä vain 10:llä centillä päivässä. Sittemmin paljastui, että hänen mökkinsä ei ollut erämaassa ja että hän kävi äidin ja naapureiden luona päivittäin syömässä ja että äiti pesi hänen pyykkinsä.

Hourulan väen ilmastovallankumouksessa on yksi entisen Turun Sanomien pilapiirtäjän Mika Rantasen maan mainio pilakuva David Thoreausta ja Matti Vanhasesta.

Kirjoitin tästä biotalouden konkursseista pitkät pätkät vaiettuun kirjaani Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015). Olen valmistellut parinkymmenen vuoden ajan näistä lähes satumaisista erityisesti kiertotalouteen liittyvistä bioinvestoinneista kymmeniä virallisia lausuntoja ja huomannut alan murheellisen tilan jo kauan sitten. Bioalkuisia investointeja on kuitenkin niin ahkerasti puffattu julkisessa sanassa ja niiden kannattamattomuudesta on vaiettu. Näin meno on voinut jatkua ja valheellisia mielikuvia bioinvestointien ympäristöystävällisyydestä on ylläpidetty suurelle yleisölle.

Kirjoitin myös em. kirjassani ja uudelleen Hourulan väen ilmastovallankumouskirjassani siitä valtavasta luonnon tuhosta, mikä seuraa bioenergian laajamittaisesta hyödyntämisestä. Viimeisen vuoden aikana jopa Donald Trumpin arkkivihollinen Michael Moore tuotti dokumentin (Planet of the Humans), joka paljastaa bio-, tuuli- ja aurinkoenergian aiheuttaman valtavan luonnontuhon. Dokumentti päättyy aavemaiseen vihreään dystopiaan, jossa lähes kuollutta orankia nostetaan tuhotun sademetsän ojasta ja toinen oranki on paennut ainoaan pystyssä olevan puunkarahkaan karkuun. Palkittu ekoaktivisti Michael Shellenbergerkin on kääntänyt kelkkansa uudessa kirjassaan (Apocalypse never)  ja kertoo saman tarinan kestävän kehityksen mukaisten energiamuotojen tuhoisuudesta ja vaatii ydinvoiman uutta tulemista.

Ihmeellistä kyllä YLE-areenassa pyörii dokumentti Likaista Vihreää energiaa (https://areena.yle.fi/1-50482461), jossa paljastetaan erityisesti sähköauton ja tuulivoiman näkökulmasta Vihreän siirtymän aiheuttama luonnon tuho. Ihmettelyni kyllä loppui lyhyeen, kun dokumentin lopuksi helmikaulainen ympäristöguru kertoo kaiken taloudellisen kasvun olevan pahasta.

YLE on kuin seepra, joka ei pääse eroon raidoistaan.

P.S. YLE:n uutiset antoi taas virheellisesti ymmärtää, että Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus olisi tappanut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kaikki kuolunuhrit johtuivat tsunamista ja säteily ei ole tappanut ketään.

 

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu