Uusi asiakasmaksulaki, maahanmuutto, vanhusten pitkäaikaishoito ja HIV hoitojen kustannukset HUS:lle
Mikko Paunio, LT, MHS, Dos, Terveydenhuollon erikoislääkäri, Lääkintöneuvos (Perussuomalaisten toinen varsinainen edustaja Helsingin SOTE-lautakunnassa)
Sanna Marinin hallituksen uudistama asiakasmaksulaki varmistaa varattomien ihmisten pitkäaikaishoitojen maksuttomuuden, mutta nostaa erityisesti keski- ja suurituloisten ihmisten pitkäaikaishoitojen asiakasmaksuja. Humanitaarinen maahanmuutto on jo nyt tuonut maahan ison joukon varattomia ihmisiä, joiden pitkäaikaishoidot ja kaikki elämisen kustannukset katetaan sosiaalisin tulonsiirroin. Asiakasmaksulaki laajensi myös HIV-hoitojen maksuttomuutta sisällyttämällä myös ns. PrEP-ehkäisyhoidot maksuttomuuden piiriin. HUS:n alueella on nyt ehkäpä 1000 ulkomaalaista, joiden hyvin kalliit HIV-hoidot maksetaan kuntien verovaroista. Helsinki kustantaa myös täällä laittomasti maassa olevien HIV-hoidot.
Sosiaalipoliittinen keskustelu Ruotsin tapaan koskaan veroja maksamattoman väestön osan oikeudesta ilmaisiin SOTE-palveluihin tulee varmuudella kärjistymään, koska keski- ja suurituloisten asiakasmaksujen korotuksiin on kovat paineet tulevaisuudessa.
Suomessa asiakasmaksujen osuus terveyspalveluiden kustannuksista tulee nousemaan, vaikka jo nyt ne ovat kansainvälisesti vertaillen korkeat.
Perussuomalaiset 21.9. pidetyssä Helsingin SOTE-lautakunnan kokouksessa tuki ainoana ryhmänä RKP:n Eva Biaudet’n esitystä, jossa pitkäaikaisen kotihoidon keski- ja suurituloisten maksukattoja ei olisi nostettu esitetyllä tavalla jopa nelinkertaisiksi.
Helsingin SOTE-lautakunnassa on esillä ollut uuden heinäkuun alussa voimaan tulleen asiakasmaksulain toimeenpanoon liittyvät päätökset omavastuista. Suomessa hoitokustannuksista 7-8 % katetaan asiakasmaksuista. Se on ymmärtääkseni kansainvälisessä vertailussa korkeahko luku.
Uudistetun asiakasmaksulain keskeinen uusi linjaus velvoittaa kuntia aktiivisesti viestimään pitkäaikaiseen hoitoon joutuville täysin varattomille vanhuksille ja muille pitkäaikaissairaille, että heidän ei tarvitse maksaa hoidoista. Niillä, joilla on varaa, asiakasmaksut taas nousevat reippaasti. Nämä ovat usein ihmisiä, jotka ovat ikänsä maksaneet veroja, kun taas suureneva ikääntyvä joukko maahanmuuttajia ei ole usein veroja yhteiskunnalle maksanut elämänsä aikana. Tästä on kehkeytynyt Ruotsissa suuri keskustelu. Me perusuomalaiset tuimme RKP:n ehdotusta, jossa enemmän ansaitsevien maksukattoon ei tehtäisi esitettyjä erittäin tuntuvia korotuksia pitkäaikaisessa kotihoidossa. Keski- ja suurituloisten henkilöiden pitkäaikaisen kotihoidon asiakasmaksut nousivat Helsingin SOTE-lautakunnan jopa nelinkertaiseksi. Kokoomus, vihreät, SDP ja vasemmistoliitto (Pentti Arajärvi äänesti tyhjää) tyrmäsivät Eva Biaudet’n vastaesityksen:
”Lautakunta korjaa asiakasmaksujen enimmäismäärät siten, että yli 20h palveluita tarvitsevien enimmäismaksu on kaikille 2453,05 e kuukaudessa. Samalla rajotetaan tuntitaksojen enimmäiskorotukset vain kustannustasoa vastaaviin korotuksiin edelliseen vuoteen verrattuna.”
Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja sen toteamiseksi, että sosiaalipoliittinen keskustelu tästä näkökulmasta tulee kärjistymään tulevina vuosina, koska varattomat maahanmuuttajat ikääntyvät ja heitä tulee jatkuvasti löysän maahanmuuttopolitiikan vuoksi lisää.
Yli 65-vuotiaille myönnettävä varattomuutta heijastava takuueläke (maks. 837 euroa/kk) oli pienin yksittäinen KELA:n myöntämä sosiaalinen tulonsiirto – 210 miljoonaa euroa – vuonna 2018. Maahanmuuttajien osuus tästä potista oli KELA:n hiljattain tekemän tutkimuksen mukaan peräti 29 % eli 61 miljoonaa euroa, vaikka maahanmuuttajien osuus yli 65-vuotiaista on häviävän pieni. Yli 65-vuotiaina Suomeen tulleiden osuus em. 61 mijoonasta eurosta on nyt noin 20 miljoonaa euroa. KELA:n maksaman maahanmuuttajien takuueläkkeen euromääräinen maksatus on noin 2,4 kertaistunut 10 vuodessa. Vuonna 2010 tällä etuudella oli toinen nimi eli maahanmuuttajien erityistuki ja sitä maksettiin tuona vuonna >65 vuotiaille maahanmuuttajille 24 miljoonaa euroa.
Em. 29 % osuus on niin suuri, että se indikoi lähes kaikkien maahanmuuttajavanhusten olevan oikeutettuja maksuttomiin hoivapalveluihin, kun taas valtaosa kantaväestöstä joutuu hoivasta maksamaan yhä suurempia summia. Asiakasmaksulain uudistamisen eräs keskeinen pyrkimys oli, että hoivamaksuja ei tule maksaa toimeentulotuesta.
Varattomat ihmiset eivät ole kuitenkaan ainoa ihmisryhmä, joka on maksupalvelulain mukaan oikeutettuja maksuttomiin palveluihin. Valvottavaa yleisvaarallista HI-virusta kantavat ovat oikeutettuja asiakasmaksulain mukaan edelleen täysin maksuttomiin kuntien maksamiin lääkehoitoihin, joilla pidetään virus niin tehokkaasti kurissa, että hoidon piiriin päässeet elävät käytännössä normaalin elämän.
Uudistetun asiakasmaksulain mukaan HIV-potilaat ovat nyt myös oikeutettuja täysin maksuttomaan PrEP-ehkäisyhoitoon. Hallituksen esityksestä (HE) asiakasmaksulain muuttamiseksi selviää, että hoidon ehkäisyteho elävässä elämässä on 84%. HE:n perusteluissa ennakoidaan, että suojaamattoman seksin mahdollistama PrEP-ehkäisyhoito tulee nopeasti yleistymään. Kriitikot pelkäävät ilmaisten julkisen terveydenhuollon edistämien PrEP-hoitojen lisäävän mm. lääkehoidoille resistentin tippurin ilmaantuvuutta. Edelleen elävän elämän 84% ehkäisyteho kertoo, että PrEP-hoidon alhainen hoitomyöntyvyys voi johtaa seksikumppanien tartuntoihin. Uusi PrEP politiikan voidaan katsoa poikkeavan olennaisesti aikaisemmasta HIV strategiasta eli ehdottomasta turvaseksin korostamisesta.
HIV-hoitojen kustannuksista
Yhden HI-viruspotilaan lääkehoitojen hintalappu läpi elämän on puoli miljoonaa euroa. Alla olen aggregoinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän julkisen HIV-rekisterin vuotuiset tiedot Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta 10-vuotisjaksoille. Siitä voidaan päätellä, että jo HUS:n alueen kunnille maahanmuuton myötä tuotujen HIV tartuntojen kumulatiiviset veronmaksajille aiheutuvat lääkehoitokustannukset ovat 500 miljoonaa euroa. Uusien HIV-positiivisten maahanmuuttajien määrä on 2010-luvulla noussut noin hieman vajaaseen 60:een HUS:n alueella. Tämä lisää vuosittain HIV-hoitojen HUS:n osakaskuntien kustannuksia puolella miljoonalla eurolla. Yhden HIV-potilaan hoitokustannus kunnille on vajaa 9000 euroa. Jos oletetaan, että lähes kaikki 2010-luvulla HUS:n alueella HIV positiiviset maahanmuuttajat ovat elossa (n. 900), heidän vuosittaiset lääkehoidon kustannukset ovat noin kahdeksan miljoonaa euroa. Tähän verrattuna PrEP-hoitojen hinta on pieni eli noin 900 euroa vuodessa per HIV potilas, mutta PrEP-hoitojen kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen hintalappu saattaa lopulta olla negatiivinen?
Maahanmuuttajien keskuudessa havaittujen HIV tartuntojen määrä on lähes kymmenenkertaistunut 1980-luvulta lähtien ja heidän osuutensa kaikista tartunnoista alkaa lähennellä jo 70%. THL:n sivulta selviää, että puolet HIV-positiivista maahanmuuttajista on tiennyt HIV positiivisuudesta jo lähtöalueellaan. Helsingissä laittomasti oleskelevat HIV potilaat saavat maksuttoman lääkehoidon punavihreiden ajamien päätösten myötä, mutta en tiedä, onko heitä tilastoitu THL:n viralliseen rekisteriin?
Terveysturismista ja maksuttomuudesta on voitava keskustella
HIV on vain yksi tauti monien keskuudessa, jonka hoidon taso ja maksuttomuus Pohjoismaissa on houkutin maahanmuuttoon. Tämä on kiistämätön, mutta vaiettu tosiasia. Vaikeneminen on johtanut siihen, että monien kantasuomalaisten tukitoimista ja hoidoista on jouduttu tinkimään. Aktivoitumiseni politiikkaan johtui siitä, että vuonna 2017 ulkomaalaistulvan myötä vammaisten harkinnanvaraisia tukia leikattiin 70% Helsingissä. Terveysturismin laajuudesta pitäisi tehdä kattava selvitys. Ilman tarkkaa tietoa terveysturismin fiskaalisista vaikutuksista, meillä ei ole mahdollisuutta suojella hyvinvointivaltiotamme. Meillä on myös oltava oikeus sanoa ei terveysturismille.
En ymmärrä myöskään, miksi HIV-potilaat on vapautettu kaikesta lääkehoitojen omavastuusta. Mikäli 200 000 ansaitseva ihminen tarvitsee ympärivuorokautista psykiatrista hoitoa, hän joutuu maksamaan siitä uuden asiakasmaksulain mukaan 16 000 euroa kuukaudessa. Miksei varakas HIV-potilas maksa lainkaan omavastuuta lääkehoidostaan? Onko oikein, että maksamme ulkomaalaisten – jopa laittomasti täällä olevien – HIV-potilaiden lääkehoidot?
Maahanmuuttajille Kelan etuuksia valtaväestöä yleisemmin – Tutkimusblogi
HUS:n alueella havaitut HIV infektiot neljällä eri vuosikymmenellä. |
|||
Vuosikymmen |
Kantasuomalaisten HIV tapaukset | Ulkomaalaisten HIV tapaukset |
Ulkomaalaisten HIV tapausten osuus kaikista tapauksista |
1980-luku |
204 | 63 | 15,9% |
1990-luku | 406 | 145 |
26,3% |
2000-luku |
593 | 337 | 36,2% |
2010-luku | 350 | 542 |
60,8% |
Yhteensä | 1553 | 1087 |
41,2% |
Aiheellista on kysyä millä oikeudella valtiovaltamme kuluttaa velkavarojamme ulkomaalaisten hoitoon sairauksissa kuten HIV, joka täysin johtuu holtittomista elintavoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien maiden HIV-potilaat tulkaa Suomeen,
-kyllä suomalaisen veronmaksajan selkä kestää.
Ilmoita asiaton viesti
Elikkä kun joku muutama roponen menee maahanmuuttajille niin kärsiköön siinä samassa muukin köyhä väki?
Ilmoita asiaton viesti
Ja jotkut vielä kysyvät miksi persuja pidetään yhden asian liikkeenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Mikko Paunio kirjoituksesta. Ilmeisesti kansalaiset ihmettelevät aivan samaa, miklsi meidän pitää kustantaa muiden kuin oman maan kansalaisten terveydenhoito..
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos itsellesi😎
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja selkeä kirjoitus ja varsinkin lopussa oleva taulukko hyvin konkreettinen ja silmiä avaava. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos itsellesi😎
Ilmoita asiaton viesti
Koska nykyiset HIV-lääkkeet paitsi pitävät potilaan hengissä myös estävät häntä levittämästä tautia eteenpäin, HIV saattaa kuulua niihin tauteihin, jotka ihmiskunta kykenee kokonaan voittamaan. Isorokko on näistä ehkä tunnetuin. Siinä mielessä kustannuksiin tuijottaminen on yksisilmäistä.
Hiukan tämä nyt haiskahtaa siltä että HIV on nostettu otsikkoon vain koska sitäkin voidaan käyttää maahanmuuttovastaisuuden keppihevosena… ja sehän on perussuomalaisten ainoa agenda.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs tuttu sairaanhoitaja kertoi, että noilta suonensisäisiä huumeita käyttäviltä hajoaa sydänläppä ja sen korjaus maksaa noin 30 000€. Hän tietää tapauksen, jossa noin 30v henkilölle tehtiin jo neljäs läpänvaihto ja ihmetteli sitä, ettei näitä sitouteta päihdehoitoon sydänläpän vaihdon yhteydessä. Eli kovien huumeiden käyttäjät hoidetaan kuntoon, jotta voivat jatkaa kovien huumeiden käyttöään.
Itse ihmetellyt sitä, että jotkut tietämäni alkoholistit käyvät kerta toisensa jälkeen päihdehoidossa, jopa useita kertoja vuodessa ja heti päästyään päihdehoidosta, alkavat ryypätä uudestaan. Eikö hoitoon pääsyn edellytyksenä tulisi sitoutua päihteettömäksi?
Ilmoita asiaton viesti
”Itse ihmetellyt sitä, että jotkut tietämäni alkoholistit käyvät kerta toisensa jälkeen päihdehoidossa, jopa useita kertoja vuodessa ja heti päästyään päihdehoidosta, alkavat ryypätä uudestaan. Eikö hoitoon pääsyn edellytyksenä tulisi sitoutua päihteettömäksi?”
Hyvä huomio. Alkoholismi on kuitenkin luja koukku. Tuollainen sitotuminen onnistunee vain harvalta. Jos pystyivät sitoutumaan niin he eivät alkoholisteja olisikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan alkoholikoukku on verrattavissa kovien huumeiden koukkuun, mutta jos hakeutuu esimerkiksi useita kertoja vuodessa päihdehoitoon ja heti hoidosta päästyä alkaa ryyppäämään, niin mitä järkeä siinä hoidossa on yhteiskunnan kannalta? Jos joku haluaa ryypätä itsensä hengiltä, niin miksi sitä pitkitetään yhteiskunnan toimista, koska todellista halua ei ole lopettaa ryyppäämistä, vaan vain päästä juomakuntoon päihdehoidon avulla?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä näkökulma tuokin. Ei siinä oikein järkeä olekaan. Yhteiskunta kai katsoo että sen on hoidettava ihmistä joka hoitoa haluaa.Valtio hyötyy alkoholiverosta ja kai se palauttaa tällä tavoin.
Jokuhan noista aina sitten raitistuu mutta pieni osa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jostain, että esimerkiksi Ruotsissa jos menee päihdehoitoon, joutuu myös sitoutumaan siihen olemalla raittiina. Sama olisi hyvä ottaa käyttöön meilläkin, jos ongelmaa hoidetaan julkisella rahalla.
Eri asia toki jos henkilö hoitaa päihdeongelmiansa omalla rahallaan.
Ilmoita asiaton viesti