Väestön D-vitamiinitasot nopeasti kuntoon ja Suomi normaaliksi
Tämä puheenvuoro on ennen julkaisemista lähetetty tiedoksi asiantuntija-arviona sadoille valtion (mm. THL, AVI:t), kuntien, sairaanhoitopiirien ja yksityisten toimijoiden lääkäreille, ja sosiaali- ja terveysministeriön johdolle ja se on esitelty keskiviikkona tartuntatautien neuvottelukunnalle, josta saatu palaute on sisällytetty tähän puheenvuoroon.
Kirjoittaja toimii sosiaali- ja terveysministeriössä Lääkintöneuvoksena vastuualueenaan ympäristölääketiede sekä tartuntataudit. Kirjoitus ei ole sosiaali- ja terveysministeriön kannanotto, vaan sisäiseen ja nyt tämän blogin myötä ulkoiseen kansalaiskeskusteluun tarkoitettu puheenvuoro.
Kirjoittajalla on pitkä koulutus ja kokemus epidemiologian ja hengitystieinfektioiden torjunnasta, jonka seurauksena hänelle on myönnetty Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Kirjoittaja on valmistunut Helsingin yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi ja tohtoriksi. Sen lisäksi kirjoittaja suorittanut Brysselin Vapaassa yliopistossa Maailman Terveysjärjestön ns. pitkän epidemiologian ja terveydenhuollon kurssin sekä ylemmän korkeakoulututkinnon epidemiologiassa Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health’ssä.
Nyt sen enempää Duodecimin Käypä Hoito (1) kuin THL:n ohjeissa (2) ei anneta farmakologisia avohoitosuosituksia koronatautiin sairastuneille tai ohjeita koronataudin ennaltaehkäisyyn.
Syyskuun alussa julkaistu espanjalainen satunnaistettu peräkkäin sairaalan otetun 76 potilaan kaksoissokkotutkimus osoitti, että suuret sairaalassa annetut kalsidioli eli 25 hydroksi D-vitamiiniannokset alensivat riskiä joutua teho-osastolle 50:stä kahteen prosenttiin, mikä on 97 % alenema (3).
D-vitamiiniryhmässä kukaan ei kuollut, mutta vertailuryhmässä kaksi potilasta menehtyi.
Tässä satunnaistetussa hoitokokeessa havaittu D-vitamiinin tehohoitoon joutumisen ehkäisyvaikutus oli niin suuri, että hoitokokeen pienehköstä koosta johtuva mahdollinen ennusteellisten tekijöiden (myös tuntemattomien) sekoittavaa vaikutusta voidaan pitää poissuljettuna. Mm. tämän vuoksi pidän tulosta erittäin todistusvoimaisena.
Tutkimusryhmän 50 potilasta sai tablettina heti sairaalaan tulopäivänä 532 mikrogrammaa 25-hydroksi D-vitamiinia ja kolmantena ja seitsemäntenä päivänä 266 mikrogrammaa kumpanakin päivänä.
Po. vitamiinin muoto on valmista prehormonia, jonka vaikutus on nopeampi kuin D3-vitamiinin. Apteekista normaalisti ostettaessa D3 vitamiinia ja nautittaessa sitä suun kautta, se muuttuu maksassa prehormoniksi seitsemässä päivässä. D3-vitamiinia muodostuu kesällä tehokkaasti iholla; 30 minuuttia koko vartalon auringonottoa kesäauringossa tuottaa 500 mikrogrammaa D3-vitamiinia (10).
Kaikki Espanjassa tehdyn hoitokokeen 76 potilasta sai myös hydroksiklorokiinia ja azithromysiiniä.
Kesän ja alkusyksyn aikana on julkaistu massiivinen havaintoihin pohjaava todistusaineisto sen tueksi, että nyt nopeasti pimenevässä Pohjolassa D-vitamiinitasojen tulee olla riittävät, kun otamme vastaan seuraavaa korona-aaltoa (4-9). Kun kollega Antti Alitalo tarkasteli D-vitamiinin antamaa suojaa edellisen influenssapandemian yhteydessä, havainnoiva kirjallisuus antoi hyvin samanlaisen tuloksen, jolla myös monipuolinen biologinen perustelunsa (10).
Suomessa 58 prosenttia naisista ja 34 prosenttia miehistä ei saa suosituksen mukaista 10:tä mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa (10,11) ja erityisesti tummaihoisilla maahanmuuttajilla tilanne on vielä paljon huonompi (12). Toistaiseksi ei tiedetä, mikä D-vitamiinitaso on optimaalinen antamaan suojaa infektiotaudeilta (10) ja näin on mahdollista, että vieläkin suurempi osa suomalaisista tarvitsee nyt lisää D-vitamiinia joko ravinnosta tai tablettilisänä. Hoivakodeissa tilanne lienee huonoin monista eri syistä.
Yhdysvaltain koronatsaari Anthony Fauci ilmoitti kolme päivää sitten sähköpostiviestissä eräälle asiasta kiinnostuneelle syövänsä 150 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä (13). Tämä henkilö oli kiinnostunut tietämään Faucin päivittäin nauttiman D-vitamiinin määrän Faucin kerrottua CNBC:n haastattelussa syövänsä D- ja C-vitamiinia pitääkseen immuunijärjestelmänsä kunnossa koronan varalta (14).
Aloitin eilen itse syömään D-vitamiinia 50 mikrogramman päiväannoksella.
Olen hiljan voimakkaasti kritisoinut Anthony Faucia Yhdysvaltain presidentin vaalien eräällä tärkeimmällä puolueettomalla tietoa ja näkemyksiä jakavalla Real Clear Politics alustalla, koska Fauci ei ole sallinut avointa keskustelua Covid-19 avohoidon kehittämisestä (15). Hän on vasta nyt pandemian jatkuttua lähes yhdeksän kuukautta kertonut tärkeää tietoa omasta terveyskäyttäytymisestään.
Päivän lyhetessä ja koronapandemian todennäköisesti kiihtyessä D-vitamiinitasot pienenevät väestössä. Väestötasolla D-vitamiini vaihtelee valoisuuden mukaan pohjoisella pallonpuoliskolla sinikäyrän mukaisesti, mikä saattoi selittää korkeat kuolleisuuspiikit (puolet kuolemista hoivakodeissa) alkukeväästä ja koko kevään korkeahkon kuolevuuden Euroopassa ja nyt havaitun vähäisen kuolevuuden Euroopassa toisen aallon reippaasti käynnistyttyä syksyn kynnyksellä.
Edellä mainitusta Antti Alitalon katsauksesta selviää, että Euroopan kuolleisuuspiikin (maaliskuun loppu huhtikuun alku) aikana kuolleet olivat sairastuneet silloin, kun Suomessa oli D-vitamiinitasot matalimmillaan. Todennäköisesti tämä D-vitamiinitasojen vuodenaikariippuvuus pätee koko Eurooppaan ja on muistettava, että ihmiset komennettiin sisätiloihin kuolleisuuspiikin jälkeen kuukausiksi lähes koko Euroopassa.
Euroopassa mukaan lukien Etelä-Eurooppa on talvella erittäin matalat D-vitamiinitasot vanhoilla ihmisillä (16).
D-vitamiinisuositukset koronapandemian torjunnassa todennäköisesti auttavat Suomen ja koko Euroopan yhteiskuntien normalisoimista ja avaamista tilanteessa, jossa USA:n tartunnan torjunnan keskus CDC on juuri julkaissut uudet arviot SARS-CoV-2 infektion erittäin alhaisesta tappavuudesta (17).
Elämämme normalisointi ei olisi toivottavaa pelkästään taloudellisten näkökohtien vuoksi, vaan myös elämänlaadun kannalta.
Kirjallisuusviitteet
- file:///C:/Users/03050531/Downloads/meltzer_2020_oi_200688_1598473478.89934.pdf
- https://www.youtube.com/watch?v=ZqZLMoLvhgk
- https://www.cnbc.com/2020/09/14/supplements-white-house-advisor-fauci-takes-every-day-to-help-keep-his-immune-system-healthy.html
Tämä on hyvä! Itse uskon D-vitamiinin voimaan. Jos tässä saa mainostaa, niin Lidlissä on edullinen Optisana Omega-3, 100 kapselin purkki maksaa noin 6 euroa. Samoin monivitamiiniporetabletti 20 kpl alle euron.
Ilmoita asiaton viesti
Aloitin 10 vuotta sitten syömään D-vitamiinia 200 ug päivässä, elämänlaatu koheni kymmeniä prosentteja.
Syy aloittamiseen oli siinä, että saatoin pilkkiä kesken keskustelun, ja vuoden pimeinä kuukausina tarvitsin päivittäin parin tunnin päiväunet.
Koronaan en osaa ottaa kantaa, mutta jos aina väsyttää, niin kannattaa kokeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo vuosia käyttänyt noin 20 mikrogramman annosta. 200 mikrogrammaa kuulostaa paljolta jatkuvassa käytössä. Olen lukenut että ehdoton maksimi on 50 mikrogramman luokkaa (Duodecimistä).
Ilmoita asiaton viesti
Lä’äkärit syövät 50-100 mg keskimäärin, Mikä se tutkimus kuin väitti että kroppa vain hyödyntää 5 % vitamiineistä kuin ablettimuodossa oteyaan. Onko ero ”kalkitabuista” ja geelimuoitoisista. Ruokakauppa saa myydä vain 20 grammaosa vahvoja ja suositus max 1 per påivä. Apteekkimafian saavuttama asetus THL:stä.Kustannussyistä olen aina aikaisemmin tilannut
Iherbista. Tulll ja lvv käytännössa vain 30 eurosta ylittävä’ltä osalta ja alle 5 euro ei veloiteta (20 euro vain tulli j verovap.) Toimitusaika 4-5 pv.Jonkunlaisena keksijänä vierastan kotmaista lääketeollisuutta. Se on perustunut plagiatteihin ja aikaansaatuja asetuksia.Nyt valmistetam 1,9 mg melatonin THL:n viisaus 2 mg jo receptilääke
Ilmoita asiaton viesti
Oletko seurannut, onko vaikutusta maksa-arvoihin?
Ilmoita asiaton viesti
Ei liity maksa-arvoihin, mutta tuli mieleeni kun viitisen vuotta sitten söin talven ajan päivittäin 100-200 mikrogrammaa D3-vitamiinia ja kävin huhti-toukokuussa mittauttamassa veriarvoja, niin D-vit-arvoni oli 78 nmol/l, kun ”tavoiteltava viitearvo” oli 80 nmol/l (saatan muistaa yksiköt aivan väärin, mutta nuo luvut ovat oikein). En ole käynyt tuon lisäksi veriarvojani mittauttamassa, mutta olisi ihan mielenkiintoista tutkia arvojen muuttumista eri syöntimäärillä. Olen jatkanut samalla 100-200μg linjalla (kesällä otan aurinkoa pillerien sijaan, enkä talvellakaan ihan joka päivä muista vitamiinilisää ottaa) ja olen pysynyt yleensä ottaen terveenä kuin pukki.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista, Tuukka. Minulle kävi niin, että olin vuosia karttanut D-vitamiinia, mutta koronan alettua törmäsin netissä erääseen nuoreen mieheen. Hän vakuuttavasti kertoi ja perusteli, miten D-vitamiini on äärimmäisen tärkeää koronan vastaisessa taistelussa. Jostain syystä uskoin häntä ja olen myös pumpannut joka päivä 100-200 ug.
Kävin täydellisissä verikokeissa hiljattain, lääkäri määritti myös D-vitamiinitasot, sanoi niitä ”tosi hyviksi”. Veikkaanpa, että jos maksassa olisi jotain vikaa, siitä olisi sanonut. En juo juurikaan alkoholia nykyään, se saattaa myös vaikuttaa. Toki ihmiset ovat yksilöitä jne.
Ilmoita asiaton viesti
Lueskelin tuolloin viitisen vuotta sitten paljonkin tutkimuksista ja käyttökokemuksista D-vitamiiniin liittyen, muistaakseni yleensä ottaen 250μg päivittäistä annosta pidettiin vielä turvallisena, kun taas 1000μg päivittäinen annos alkoi aiheuttaa kalkin kertymistä munuaisiin pitkässä juoksussa, muista mahdollisista haittavaikutuksista en muista silloin lukeneeni mutta tuo riitti minulle pelotteluksi pitämään annostukseni tuolla turvalliseksi todetun rajoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Omat veriarvoni ovat olleet testeissä normaalit, mutta toki kannattaa testata. Kuten Janne kirjoitti, ihmiset ovat yksilöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse myös jo vuosia syönyt purkista sekä D-vitamiinia että C-vitamiinia 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Meikäläinen oli taaperona vaisu kuin nukkuneen rukous, ja jalatkin olivat kuin hevosen länget.
Kalkista ei ollut pula, kun olin joka päivä kitannut vastalypsettyä lämmintä maitoa kuin juottovasikka.
Jostain syystä lehmillekin antoivat kalanmaksaöljyä, ja navetassa samaa öljyä tungettiin minunkin suuhun. Kaamea kokemus.
Se toimi, ja suorajalkaisena henki pihisee vieläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Lähdin kävelemään 10 kk:n ikäisenä ja kuulemma jalat vääntyivät. Sitten alkoi kalkkikalanmaksaöljyn nautiskelu, jalat suoristuivat ja vauhti kiihtyi. Olen syntynyt vuoden pimeimpään aikaan, joten ei sitä aurinkoa ollut tarjolla, muualla, kuin pullossa, jossa oli auringon kuva.
Ilmoita asiaton viesti
Aihe on mielenkiintoinen. Selkeää näyttöä koronaepidemiaan ei ole, mutta joka tapauksessa suomalainen(kin) aikuisväestö kärsii kroonisesta D-vitamiinipuutoksesta ja ehdottomasti hyötyisi ravintolisistä. Lapsille annetaan D-vitamiinilisiä hyvin rutiininomaisesti, kiitos Arvo Ylpön ohjelman jo vuonna 1925.
Jos sillä sitten jotain koronaepidemiavaikutusta on, on mielenkiintoinen selitys epidemian ja varsinkin kuolleisuuden taittumiselle kesäaikana.
Toisaalta nyt suurimmat kuolleisuudet ovat olleet Meksikossa ja Brasiliassa, joissa aurinkoa riittää yllin kyllin, ja Meksikossa on ollut myös kesä. Sinällään noissa maissa tuskin on suurta D-vitamiinilisäkulttuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Ks. Islanti worldometer. Hyvin pieni kuolevuus 29 per miljoona. Paljon D-vitamiinia vähän auringon valoa.
Ilmoita asiaton viesti
”— Fauci ei ole sallinut avointa keskustelua Covid-19 avohoidon kehittämisestä.” Höpö höpö! Fauci on tehnyt parhaansa, mutta hänet on ajettu jo syrjään Trumpin ja hänen hännystelijöiden toimesta.
Dr Fauci ja CDCn päällikkö Dr Redfield ovat uskaltaneet puhua, että kaikkien pitäisi kayttää kuonokoppaa (mask)! Fauci ei uskalla enää paljoa esiintyä TVssä, tappouhkauksia kun tulee ääriuskovaisilta hänelle itselleen ja lapsille. Dr Faucin haluaa vain valtaa, FOX NEWSn Fucker Carlsonin mukaan!!
Mask’in käytön lisäksi, USAssa riidellään milloin rokotteet tulevat markkinoille. CDCn pomo dr Redfield uskalsi epäillä että rokotteet ovat kaikille saatavilla vasta ensi kesänä ja tämä ei miellyttänyt Trumppia ja hänen jengiä. Ja tappouhkauksia sateli.
CDCllä on kyllä hyvät ohjeet COVID-19 avohoidosta ja kaikki tietävät nämä, mutta ei niitä kukaan välitä noudatta. Trump itsekään ei niistä välitä. Ja Dr Redfield väitti, että kuonokoppa on jopa parempi suoja virusrta vastaan kuin rokote. Tästäkös mellakka nousi (ja lisää tappouhkauksia). Mikko, en usko ettet tiedä mitkä nämä hoito-ohjeet ovat.
USAn kuolleisuus COVID-19 sairauteen on n 60 henkeä 100’000 asukasta kohti, samaa luokkaa kuin Ruotsin, n 10 kertaa suurempi kuin Suomessa ja n 15 kertaa suurempi kuin Norjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ks. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099117/
Ilmoita asiaton viesti
Tähän voisi laittaa erään kampaajan mielipiteen. Kävin pitkästä pitkästä aikaa ottamassa permanentin ja samalla puhuttiin kaikkea mahdollista. Kampaaja kysyi, että arvaapa mistä johtuu, että ihmisen hiukset ja kynnet kasvavat eritoten kesällä. No minä siihen, että D-vitamiini ja hän vastasi, että oikein.
Hiuksista varsinkin näkee, että onko D-vitamiinin saanti ollut riittävää hänen mielestään ja uskon oikein hyvin tämän.
Ilmoita asiaton viesti
Hmjaa. Täytyy sitten varmaan mennä ostamaan pullo Möllerin kalanmaksaöljyä apteekista. Lapsuuden herkkua!
Ilmoita asiaton viesti
Faucin syömä D-vitamiinin päiväannos Campbell’ltä.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä kiinnittää tähän D-vitamiiniasiaan huomiota. On oikeastaan käsittämätöntä, että meillä ”yleinen suositus” on joku 10 µg per päivä ilman, että asiaa tutkittaisiin millään tavalla. Itse olen mittauttanut D-vitamiinitasoni muutamia kertoja ja saanut havaita, että talviaikaan 50 µg D-vitamiinilisä päivittäin on ihan minimi.
Jopa kesäaikaan tarvitsen D-vitamiinilisää. Mittaukseni heinäkuussa 2019 tulos oli 48 nmol/l, siis alle minimitason (50 nmol/l) kun en ollut ottanut D-vitamiinilisää.
Hyvä, että tämä asia tuli esiin. Taitaa olla paikallaan lisätä päivittäistä annostusta 100 µg:aan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Petri.
Joo mäkin taidan nostaa 100 mikrogrammaan. Mä vielä keväällä tuhahtelin tälle D-vitamiinikeskustelulle, vaikka Maailmanpankissa teimme valtavan työn selvittääksemme, mikä on infektioiden ja aliravitsemuksen välinen yhteys eli miten infektiot lisäävät aliravitsemusta ja kävimme läpi koko kirjallisuuden, missä aliravitsemus hankittuna immuniteettihäiriönä altistaa kuolemille lapsia köyhissä maissa. Totta kait D-vitamiini on osa tätä isoa kuvaa.
Pidän heitteille jättämisenä, jos lääkärijärjestöt ja terveyttä suojelevat instituutiomme eivät nyt tartu tähåän kysymykseen toden teolla.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus tekstistä: ”Kaikki Espanjassa tehdyn hoitokokeen 76 potilasta sai myös hydroksiklorokiinia ja azithromysiiniä.”
Kaksi viimeksi mainittua ovat tunnettuja koronalääkkeitä, joiden tehosta on julkaistu useita vertaisarvioituja tutkimuksia. Niitä käytetään lehtitietojen mukaan yleisesti Turkissa ja Intiassa koronan hoitoon sen alkuvaiheessa. Niiden teho laskee nopeasti sairauden edetessä ja tehohoitovaiheessa ne ovat jo hyödyttämiä. Nämä lääkkeet ovat siis otettava heti ensioireiden tai taudin diagnoosin jälkeen.
Kun tilanne on tämä, niin tulkitani on, että kyseisen tutkimuksen perusteella on mahdotonta sanoa, johtuiko hoidon tehokkuus näistä kahdesta tunnetusta lääkkeestä, vai lisäsikö D-vitamiini näiden lääkkeiden tehokkuutta. Koska tutkimusasetelma oli tämä, niin ei missään tapauksessa voida vetää johtopäätöstä, että hyvä tylos oli yksinomaan D-vitamiinin ansiota.
Sinällään suosittelen D-vitamiinin käyttöä. Itse otan 50 mikrogrammaa kesäaikaan ja talviaikaan 100 mikrogrammaa. Pidän suomalaisia suositusrajoja aivan liian alhaisina. Onneksi oli Arvo Ylppö aikoinaan ja en kuulu sen vuoksi lenkosääristen joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin mielelläni samaa mieltä, mutta tämä tutkimus kyllä mietityttää. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20187781v1.full.pdf
Ks. Real Clear Politicsin juttuni myös.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, mutta en laittanut tätä tähän, koska voi aiheuttaa logistisia ongelmia, jos kaikki ryntäävät mittaamaan tasojaan. Itse aloitin ilman tasonmääritystä 100 mikrogrammalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran. Viime talvena otettu rokote ei siis välttämättä suojaa tulossa olevalta influenssalta. Vanhoilla ihmisillä rokotteen antama suojateho hiipuu nopeammin kuin työikäisillä, jopa puolessa vuodessa.” THL
Olisikohan tässäkin alhaiset D-vitamiinitasot taustalla?
Osa iäkkäämpää väestöä ei taida saada mitään suojaa influenssarokotuksesta. Suomessahan on ollut käynnissä tutkimus iäkkäille, jossa osalle tutkituista on annettu tupla-annos influenssarokotetta tehon parantamiseksi. Tuloksista en tiedä. Pitäisikö tutkia D-vitamiinitasoja myös?
Käyttäytyyköhän tuleva(?) koronarokote samoin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Tässä lisää massiivista havaintoihin pohjaavaa tietoa matalien D-vitamiinitasojen haitallisuudesta koronapandemiassa. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252
Ilmoita asiaton viesti