Britannian kehno Brexit-sopimus

Britannian ja Euroopan Unionin välinen Brexit-sopimus astuu voimaan 1.1.2021. Kyseessä on varsin monimutkainen sopimus, jolla rakennetaan kaupan esteitä Britannian ja Euroopan Unionin maiden välille. Suuntaus on päinvastainen kuin viimeiset vuosikymmenet, kun kaupan esteitä päinvastoin yritetään purkaa. Euroopan komissio twiittasi 24.12.2020 neljällä kuvalla mitä tulee muuttumaan.

Ihmisten vapaa liikkuvuus vaikeutuu

Vuodenvaihteen jälkeen liikkuminen Britannian ja Euroopan Unionin välillä hankaloituu. Mikäli brittiläinen haluaa työskennellä EU-alueella yli kolme kuukautta, hänen tulee hankkia viisumi ja työlupa. Jatkossa brittiläisen pääseminen Espanjan loma-asuntoonsa ei ole itsestäänselvyys. Lisäksi matkapuhelinverkon rajaton roaming-oikeus päättyy, ja jatkossa lomamatkan jälkeen voikin kotona odottaa jättilasku. Lemmikkien matkustaminen päättyy myös.

 

Kuva 1: EU-Britannia rajoitteet: rajatarkastukset, eläinpassi, yli 90 päivää viisumi, rajoitettu asuin- ja työskentelyoikeus sekä roaming-maksut. (Lähde: EU-komissio twitter 24.12.2020)

 

Tavaroiden liikkuvuus vaikeutuu

Britannian ja Euroopan Unionin välinen tavarakauppa vaikeutuu ja siihen tulee runsaasti uutta byrokratiaa. Tavarat itsessään tulevat liikkumaan nollatullilla. Jatkossa vaaditaan tullauksia, tarkastuksia sekä sertifikaatteja. Erityisesti maataloustuotteille tulee paljon uutta paperia täytettäväksi. Isoille, kansainvälistä kauppa käyville yrityksille asiat hoitunevat, mutta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille tämä tarkoittaa suhteessa suurta kustannuserää sekä viivytyksiä toimituksissa.

 

Kuva 2: EU-Britannia rajoitteet: kaupankäynnin vaikeutuminen, tullimuodollisuudet, maataloustuotteiden tarkastukset sekä pois jäänti EU:n neuvottelemista kansainvälistä sopimuksista. (Lähde: EU-komissio twitter 24.12.2020)

 

Palvelutuotteille vaikeuksia

Puhtaiden palveluiden, kuten finanssipalveluiden, liikkuvuus vaikeutuu. Lontoon pörssissä kaupankäynti käy Suomesta käsin kuten ennenkin, mutta kyse on muiden finanssipalveluiden – kuten vakuutusten ja sijoitusneuvojen – liikkumisesta. Samaten on hyvä huomioida, että pelkkä fyysinen tavara saattaa sisältää monenlaista palvelutuotetta, ennen kuin se on loppukäyttäjällä. Näitä ovat muun muassa rahoitus, logistiikka, huolto ja takuu. Suomen kaltainen vientimaa pärjää Kaukoidän halpatuotannolle kattavilla ja korkeatasoisilla palvelutuotteilla.

 

Kuva 3: EU-Britannia rajoitteet: Finanssipalveluille rajoitteita, tutkintojen tunnustamisessa rajoitteita, ilmatilan käyttöön rajoitteita, rahtiliikenteessä rajoitteita. (Lähde: EU-komissio twitter 24.12.2020)

 

EU-ohjelmat

Euroopan Unionilla on käynnissä jatkuvasti erilaisia ohjelmia. Näitä ovat mm. opiskelijavaihtoon suunnattu Erasmus, avaruusohjelmassa Galileo satelliittipaikannusjärjestelmä ja Horizon tutkimusohjelma. Myönnetään, että Britannia säästää runsaasti, kun se jää pois  Euroopan elpymissuunnitelmasta (Next Gen EU). Erityisesti Erasmus opiskelijaohjelmasta pois jääminen heti alkuvaiheessa on vahinko, sillä ohjelma mahdollistaa oppilaiden liikkumisen eri Euroopan korkeakoulujen välillä.

 

Kuva 4: EU-Britannia rajoitteet: energiamarkkinoille rajoitteita, Erasmus-opiskelijavaihto päättyy, Gallileo-satelliitin sotilastietojen ulkopuolelle sekä osallistuminen tutkimusohjelma Horizoniin tulee epävarmaksi. (Lähde: EU-komissio twitter 24.12.2020)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu