Kannustinloukut ja sosiaaliturva

Suomessa on hyvä sosiaaliturva ja tämä on yksi niistä asioista, jonka takia olemme onnellisin kansa tutkimusten mukaan. Mutta miksi joillakin aloilla on huutava pula työntekijöistä ja vastaavasti työttömiä on enemmän kuin tarpeeksi? Korjattavia asioita löytyy. Työnteko on saatava kannattavaksi. Työmatkakulujen omavastuun poistaminen verotuksessa olisi yksi askel tähän suuntaan. Yhä suositumpaa on osa-aikatyön tekeminen, jolloin on mahdollisuus saada soviteltua päivärahaa. Tiedän tapauksia, joissa työnantaja pystyisi tarjoamaan kokoaikatyötä, mutta työntekijät eivät suostu työaikaansa pidentämään, koska käteen ei jäisi kulujen jälkeen yhtään sen enempää. Tällä hetkellä päivärahassa huomioidaan 300 euron ylittävät tulot. Nykyinen systeemi kannustaa matalapalkka-aloilla työskenteleviä tekemään vain osa-aikatyötä. Jos itse tekisin osa-aikatyötä 98 h/kk ja tienaisin tästä 1100 e/kk, saisin Kelan soviteltua päivärahaa/työmarkkinatukea 341 e/kk. Nettotulot olisivat 1250 e. Jos tekisin kuukaudessa 26 tuntia enemmän, käteen jäisi vain 1230 e. Kokopäivätyötä tehdessä käteen jäisi 1477 e/kk. Eli tavallaan tekisin töitä 3,66 e tuntipalkalla nämä loput tunnit. Erityisesti pienituloisten verotusta muuttamalla voidaan kannustaa jokaista työntekoon.

Liitetäänpä tähän soppaan vielä yksi palikka lisää eli otetaan ulosotto mukaan (ulosottovelallisia noin puoli miljoonaa). Tällöin kokopäivätyötä tekevälle jäisi alle sata euroa enemmän käteen kuin 98 tuntia tekevälle. Molemmille käteen jäävä osuus olisi alle 1000 euroa eli varsinkin yksin asuva saisi todennäköisesti joka kuukausi myös toimeentulotukea (ellei saa riittävästi asumistukea). Tällöin Kela maksaa välillisesti osan ulosottoveloista! Tässä ei ole mitään järkeä. Ulosottoperinnän perusteita pitää muuttaa.

Kolmaskin asia koskee erityisesti pienituloisia. Jos on mahdollista saada toimeentulotukea, kannattaa asua yksin tai alaikäisten lasten kanssa. Puolisoa ei kannata olla. Erityisesti silloin, jos on ulosottovelkoja. Parhaimmillaan toisen asunnon avulla voi jopa tienata eli käteen jää enemmän rahaa tämän ylimääräisen asunnon kulujen jälkeen kuin jos asuttaisiin virallisesti yhdessä. Mikäli molemmat ovat vielä pienituloisia ja toinen olisi elatusvelvollinen, Kela saattaisi maksaa elatustuet ja yksinhuoltajakorotukset jokaisesta lapsesta. Olisi korkea aika muuttaa ensimmäisenä perustoimeentulotuen perusosaa tasapuoliseksi yksin ja yhdessä asuvien välillä.

Uskon, että näihin kaikkiin voitaisiin tehdä järkeviä korjauksia ilman että pienituloiset ja matalapalkka-alalla toimivat joutuisivat pulaan. Työntekoon tulee kannustaa, tarvittaessa myös alan ja paikkakunnan vaihtoon.

Suomalaisten keskipalkka on tilastojen mukaan yli 3000 e, mutta palkkoja työkseni laskeneena suurin osa on jää reippaasti tuon keskipalkan alle.

+1
MinnaKuusjrvi
Kristillisdemokraatit Äänekoski

Ammatti: kirjanpitäjä, Vankien Vanhemmat ry:n sihteeri
Elämässä voi tulla vastaan asioita, joihin ei ikinä olisi kuvitellut törmäävänsä. Tilanteita, joissa matto vedetään jalkojen alta pois. Kerta toisensa jälkeen on pitänyt kompuroida ylös. Ja kaikesta tästä oppinut, ettei niin isoa kuormaa harteille laiteta, etteikö sitä jaksaisi kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu