Miten käy pienten yritysten?

Onko yhteiskunnalla varaa antaa pienten yritysten mennä nurin, erityisesti pienten kivijalkakauppojen? Pelkäänpä pahoin, että ensi vuoden aikana yksi toisensa jälkeen nämä liikkeet lopettavat toimintansa. Työttömien määrä kasvaa entisestään, kun yrittäjät ja heidän työntekijänsä marssivat kortistoon. Korona on monelle liikkeelle aiheuttanut sen, ettei asiakkaita ole käynyt enää riittävästi. Hetken aikaa kesällä jo näytti siltä, että kaupankäynti vilkastuisi, mutta sitten iski korona-aalto uudestaan.

Kaikki yrittäjät eivät ole täyttäneet niitä kriteerejä, joilla olisi voinut saada koronatukia. Joissakin ehdoissa on ollut edellytyksenä tietty yhtiömuoto. Tai sitten toiminta ei ole riittävästi pienentynyt, jotta voisi saada yrittäjän työttömyyspäivärahaa. Ja vaikka päivärahaa saisikin, se raha menee yrittäjälle itselleen pakollisiin menoihin, ei yrityksen pyörittämiseen.

Moni liike on vuokrannut tilansa. Kaikki vuokranantajat eivät ole suostuneet alentamaan vuokraa edes tilapäisesti. Joillekin yrittäjille on sanottu, että lopeta yritys, jos se ei kerran kannata. Eihän tässäkään mitään järkeä ole, mikäli on tiedossa, että koronan jälkeen toiminta palautuu ennalleen ja toiminta kannattaa.

Verottajaltakin tuli kädenojennus: pystyi hakemaan maksujärjestelyä veroille. Moni joutui käyttämään tämän hyväkseen jo keväällä. Syksyllä tämäkin asia kostaantui. Pitää pystyä selviytymään maksujärjestelyn eristä sekä normaaliin aikaan erääntyvistä veroista. Uusille veroille ei maksujärjestelyjä voi hakea, koska edellisen maksujärjestelyn maksut vielä kesken. Kuinka moni yritys kaatuu lopulta verojen takia?

Toivon pikaisia toimenpiteitä näiden pienten yrittäjien auttamiseksi. Lainan ottaminen ei ole ongelman ratkaisu.

Onko koronatukien jakaminen onnistuntu? Ei minun mielestäni. Valmiiksi menestyville yrityksille jaettiin hyvinkin avokätisesti avustuksia. Olisi kyllä hauska tietää, kuinka paljon näistäkin summista meni lopulta niille konsulteille, jotka avustushakemuksien tekemisissä auttoivat…

Toinen todella pahasti pieleen mennyt korona-avustus oli toimeentulotukea saavien koronatuki. Jos kerran tarkoitus oli tukea pienituloisia lapsiperheitä, niin miten kuviteltiin, että toimeentulotukea saaville avustus kuuluu. Itse olisin lähtenyt siitä liikkeelle, että ensin selvittäisin lapsilisää saavat perheet. Sen jälkeen valitsisin heistä ne vähiten ansaitsevat. Nyt kävi näin, että lapsiperhe, jolla jää joka kuukausi toimeentulotuki saamatta, koska tuloja on pari kymppiä liikaa, eivät saa korona-avustusta lainkaan. Perhe, joka tienaa muutaman kympin vähemmän, on pystynyt saamaan joka kuukausi jopa 300 e avustusta eli syksyllä heidän tulonsa kasvavat 1.500 eurolla. Ei mennyt kovinkaan oikeudenmukaisesti tämäkään juttu. Tai mietitäänpä muita, jotka saavat toimeentulotukea. Tähän joukkoon kuuluu paljon yksinäisiä päihdeongelmaisia. Heillä on syksyn aikana 375 euroa käytettävissä enemmän päihteisiin…

MinnaKuusjrvi

Ammatti: kirjanpitäjä Elämässä voi tulla vastaan asioita, joihin ei ikinä olisi kuvitellut törmäävänsä. Tilanteita, joissa matto vedetään jalkojen alta pois. Kerta toisensa jälkeen on pitänyt kompuroida ylös. Ja kaikesta tästä oppinut, ettei niin isoa kuormaa harteille laiteta, etteikö sitä jaksaisi kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu