Greta Thunberg on kuin Anna The Green Gables- vastaan Eu, Trump ja maailmantalous.

Greta Thunberg on kuin Anna The Green Gables- vastaan Eu, Trump ja maailmantalous.

Suositussa tyttöjen sarjassa Anna Shirleen oli vasta 11- vuotias, ihanan raikas, ja hyväsydäminen tyttö, joka oli toisinaan äärettömän naivi, koska uskoi ihmisten ensisijaisesti olevan hyviä sielustaan. Mutta usein Anna erehtyi, ja hänen yrityksensä kääntää asioita näkemästään huonosta tilasta kääntyikin häntä itseään vastaan, ja päälaelleen. Mutta ei hätää,  yleensä Anna Shirley sai asiat onnelliseen loppun 🙂

Maailman mediat ovat kiinnittäneet silmänsä ilmastokokoukseen, johon maailman valtiopäänmiehiä on osallistunut. Suomen presidentin Sauli ”Sale” Niinistön lisäksi oli maailman mediakuuluisin,  sekä media herkimmän näppäilysormen omaava Donald, ”Dolle” Trump paikalla.

Anna Shirleyhän  on fiktiivinen henkilö mutta näen, ja koen Gretassa paljon samaa kuin Annassa. Luin juuri Gretan vanhempien olleen jonkinverran vihreään taipuvaisia jo Gretan ollessa lapsi. Gretalla, ja hänen sisarellaan Beatalla on autismin kirjon diagnoosi, josta itse olen lukemassa opintoihin liittyvää kirjaa. Autistisilla lapsilla on lahjakkuutta yksittäisiin asioihin hyvinkin paljon, ja he pystyvät kiinnittymään voimakkaasti yhteen kontekstiin. Gretan kohdalla tulkitsisin itse hänen herkistyneen ilmastoasioihin. Itse aikoinaan nuorempana, ja hänen ikäisenään elin kylmänsodan aikakautta, ja mediasta jäi pääsääntöisesti korviin kaikki mikä liittyi sotaan, tai ydinaseisiin, sekä niiden sijaintiin maailmassa. Olen syntynyt vuonna -67 eli juuri sinä vuonna jolloin sormi oli liipaisimella ydinsodan suhteen.

Sittemmin jos olisin mennyt eduskuntatalon portaille istumaan olisivat minun lähtökohtani hiukan erilaiset kuin Gretalla. Olisin mennyt julistamaan ”koululakkoa”,  koska ”ydinsodan uhka” on liki 100% mahdollinen, mutta tuskin kukaan olisi yhtynyt lakkoon kanssani. Syy ei ole ideologiassa ei todellakaan, koska maailman suurin tuhoutumisen uhka edelleen Gretan ilmastopelosta huolimatta on ydinsota. Se miksi en olisi saanut huomiota olisi johtunut siitä, että taustallani ei olisi vaikuttanut poliittisesti suuntautuneita aikuisia henkilöitä, ei näyttelijöitä, eikä kirjailijoita, joilla on sana hallussaan. Eikä ydinsota/ pelote ole muodissa enää.

Vihreys” vasemmiston” kanssa on nyt pinnalla. En edes tiedä onko oikeus olla vihreää ilman vasemmistoa (vihreää perussuomalaisuutta) ? Syön itse vähemmän lihaa, ja jos syön niin syön kanaa. Vaikka kanakin huutaa, että syökää possua.

Syy miksi en voi syödä possua on Charlottes web niminen elokuva, uskon että kaikki elokuvan nähneet ymmärtänevät täysin päätökseni. Elokuvassa päähenkilö on possu, joka toivoo itselleen elämisen ihmettä- etteivät ihmiset teurastaisi häntä ruuakseen. Hämähäkkejä en enää tapa, koska hämähäkki nimeltä Charlotte pelasti possun verkkoonsa kudotuin ihmeellisin sanoin.

Ihminen voi heittäytyä romantikoksi, herkäksi, sensitiiviseksi- ja jos jo valmiiksi rakastaa eläimiä ja luontoa ei se todellakaan ole vaikeaa.

Gretan pilkkaaminen on väärin. Katsoin kuvia Gretasta aikaisemmin, ja hänellä normistikin kasvojen ilme vääntyy. Kenekään vammalla ei saa mediakaan mässäillä. Gretan ja aikuisten olisi syytä miettiä, että myös fanaattisuus on tuhoavaa. Järki kaikessa. Greta oli varmasti ajatellut Anna Shirleyn tavoin sanoa jotain nasevaa, ja syvällistä Trumpille. Kasvoillaan oli äärettömän pettynyt ilme, koska ei tavannut niin mahtavaa miestä kuin Trumpia. Itsekin haluaisin tavata Dollen. 🙂 En tunne Trumpia, mutta pidän hienona sitä, että hän on vähentänyt aseellisia konflikteja maailmalla-sotaa ihannoivien Bushien aika on ohitse- hehän omistivat valtavasti sota-obligaatiota. Mutta hei, kukaan ei tee rahalla sitten mitään jos maapallo tuhotuu ydinasein, tai muutoin.

Gretaa ennen minäkin aloin ajatella syvällisesti elämää. Luulen että myös moni muu ihminen tekee samoin ”herännyt ajattelemaan” niin luontoa, ja vaateteollisuutta, muovia, sekä lapsityövoimaa. Herännyt ajattelemaan työn saastuttamaa maailmaa, ja jatkuvaa kuluttamista. Jo vuosia sitten sanoin, että en halua ostaa Kiinalaista, ja että haluan kotimaassa tehtyjä arabian muumimukeja ym. Raha ja sen hallitsijat eivät vaan kuuntele, eikä heillä ole korvia? – maailmaa pyörittää työ, bisnes, raha, ja voittojen tavoittelu. Jos nämä seisahtaisivat Usassa, Eussa, tahi muualla niin tilalle astuisi köyhyys ym.

Miksi aikuiset eivät kuuntele, paitsi jos heillä on herkkyyttä? Niin, mihin on kadonnut herkkyys kuulla. Maailma itkee, mutta kukaan ei kuule. Rakastan lintuja,mutta näen niitä yhä vähemmän kesäisin täällä pohjanmaan lakeuksilla?

Miksi? Syövätkö Ranskalaiset elitistit rakastamani pääskyset? Mihin hintaan? En kestä edes ajatella pääskyä liemikeitossa, kun se kaunistaa kesäisin pihapiiriäni.

Ajattelen kauhulla eläinlajien teurastusjahteja rikkaiden huvitukseen Afrikassa, enkä kestäisi sitä nähdä. Ajattelen kauhulla kasvavaa lihatuotantoa, ja ihmisten mässäilyä. Mistä meille riittää kaikki mitä tarvitsemme ollaksemme tyytyväisiä. Ekologiaa, ja ekologisia ratkaisuja on syytä löytää. Suomessa onneksi olemme edistyksellisiä,  ja etsimme ratkaisuja. Olemme kuin rusina pullassa oman ekolgisuutemme kanssa maailman bisnes,  raha markkinoilla. Huudamme kuin pullon pohjasta, ja kukaan ei kuuntele.

En kannata ”hulluutteen asti menoa”- sanalaskun vertauksin. Mutta silti ihmisen olisi alettava kunnioittamaan luontoa, suojelemaan sitä ihan arkipäivässä.

Maailma, ja maapallo olisi huomioitava myös Afrikassa, ja erityisesti köyhissä maissa, joissa ei edes pystytä rakentamaan infrakstuuria, jossa jätteet eivät olisi levällään. Jos olisin Greta huutaisin näistä asioista suuremmin. Syy miksi Trump käveli Gretan ohitse oli varmasti poliittinen ja taloudellinen. Investoinnit elättää ihmisiä- ja ekologisuutta ei kaikkeen löydy.

Se minkä ihminen menettää kasvaessaan lapsesta aikuiseksi on maailman ihmeet! Lapselle, joka kasvaa jokaisen asian näkeminen on suuri ihme ja ihastus. Kun kasvamme aikuiseksi ne ovat jokapäiväisiä arkisia asioita- vaikka ne edelleen ovat ihmeitä. Kyynisyyden sairaus on sokeuttanut silmät, ja panssari on sydämessä estämässä piuhojen yhdistymistä silmiin. Elä näkemääsi muistaen jokapäivä, että kasvaessasi jokainen lintu, muurahainen ym eläväinen asia oli sinulle suunnatonta ihmettä. Kiireen maailmassa kaikki inhimillisyys taantuu, ja kyynisyys astuu tilalle. Rahalla saa tavaraa, mutta väsmyksessään ihminen ei tunne siitä mitään iloa. Pienestä asiasta saa suurimman ilon.

Jos olisin Greta istuisin eduskunnan portailla kädessäni kyltti, jossa lukisi  ”sota, ja aseet saastuttavat maailmaa pahiten” JA toisessa kädessä olisi  ”elitistit älkää syökö pääskysiämme”.

Jäähyväiset pääskyille kesän jälkeen,

Jaksathan lentää, voimia matkaan. Varo Ranskan kohdalla pyydysverkkoja ja katalia ihmisiä.

Sinä et ole ruokaa olet se joka tuo kesän tulleessaan pohjolaan. Muistathan osoitteemme, ? Ole kiltti ja palaa takaisin pohjanmaan lakeuksille. Odotan teitä.  – Minna Koskela

minskukoskela

Elämän mittaisella matkalla kanssa ihmisenä. Politiikka ja yhteiskunta ilmiöineen kiinnostaa. Pidän historiasta- ja olen tutkijaluonne. Entinen sotilaskotisisar, ja kapiaisen vaimo, Ilmask /kauhava jäi sydämeen. Sotahistoria kiinnostaa,aiheiden pohtiminen, jotka liittyvät myös maanpuolustukseen.Olen myös realistinen maailmaparantajatyyppi, rakastan luontoa ja eläimiä. Jonkinlaisia Äiti- theresa oireita koen ajoittain- nuorena enemmän, vanhemmiten realiteet ovat nousseet esteeksi. Olen lähihoitaja, sosiaali ja terveysalan ammattilainen; Kokemusta ihmiselämän kaikista puolista(tämän voit todeta blogi kirjoituksistani) Opiskelen yhteiskuntatiedettä,ja sosiaalialaa. Mikään inhimillinen ei ole vierasta. Ihmisarvo on jakamaton,ja ihmisen perusoikeudet on turvattava. Rakastan luontoa ja eläimiä.Olen sosiaalinen ja avoin. Pidän asioiden pohtimisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu