Valtion viraston johtajaa on julkisesti piiskattu korruptiosta. On jo aikakin.

Kollektiivinen herääminen on ihana asia.

Olemme täällä Suomessa pitäneet itseämme aina vähän parempana kuin ympärillä olevat maat kun ajatellaan korruptiota ja banaanivaltiomaista itsevaltaa, jossa hallitus pomottaa viranomaisia, joiden periaatteessa pitäisi olla ei-poliittisia ja itsenäisiä toimijoita. Meillä täällä Suomessa on ollut kova luotto viranomaisiin, sillä syytä ei ole ollut ajatella, että virkamiehet eivät toimisi moraalisesti ja eettisesti oikein töissään. Nyt on kuitenkin käynyt mahtava kollektiivinen herääminen. Saamme kiittää tästä Tytti Yli-Viikaria ja VTV:tä. Niin media kuin kansakin on saatu heräämään siihen, mikä on ollut trendinä ja nykytodellisuus joissain valtion virastoissa. Johtajan tulisi päästä virkaan meriittien sekä osaamisen takia, nyt on kuitenkin koko Suomelle selvää, että VTV nimitti johtajansa ilman talousasiantuntijaosaamista tai meriittien vertailua, puhtaasti henkilökohtaisten suhteiden perusteella. Johtaja on sitten virassa ollessaan systemaattisesti romuttanut viraston kykyä toimia siinä toimessa, joka sille lakisäänteisti kuuluu. Viraston tuottavuus ajettiin romukoppaan ja johtaja on käyttänyt aikaa ja rahaa turhiin ulkomaan matkoihin sekä kauneushoitolapalveluihin, kaikki tietenkin veronmaksajien piikkiin. Kulut laitettiin alaisen hyväksymäksi, eikä ylemmän portaan. Näemme mihin ideologiset nimitykset pahimmillaan ajavat oikeusvaltion, suoraan korruption syviin ja mustiin vesiin.

Mieleen tällä viikolla tuli keskustelu, jonka kävin alaiseni kanssa ministeriössä, kun olin Australiassa. Korruption, suhmuroinnin sekä isovelijärjestelmän näkeminen ulkomailla on tiukasti osa työelämää, jos sattuu olemaan valtion tai osavaltion julkisessa virassa. Ministerit tekevät kauppoja, joissa esim. rakennuslupia myönnetään urakoitsijoille, jotka tukevat kovalla rahalla ministereiden vaalitoimintaa. Ulkomaanmatka-lahjat ja VIP kestitykset ovat jokapäiväistä. Media näistä puhuu aktiivisesti, paljon aktiivisemmin kuin täällä Suomessa ja moni paikallinen byrokraatti on joutunut median myllytykseen. Alaiseni koki, että melkein joka viikko saamme lukea tai kokea johtavien politiikkojemme korruptiosta, mutta itseämme, virkamiehiä, kaitsettiin tiukimpien mahdollisten eettisten sääntöjen mukaan. Itsevalvonta ja sisäinen tarkistustoiminta oli lakkaamatonta ja kovaa. Sanoin hänelle, että meidän täytyy myöntää asia itsellemme, että kaikki poliitikot eivät palvele aina kansaa. On niinkin nurinkurista, että joskus virkamiehet ovat se viimeinen linja suojelemassa veronmaksajien ja kansalaisten etuja.

Politiikassa oman edun tavoittelu vie eettisten ja moraalisten periaatteiden edelle niillä henkilöillä, joille on tärkeämpää käyttää hyväkseen systeemiä oman edun tavoitteluun sekä egon silittelemiseen. Johdin ministeriön hankintatoimea, joten muistutin häntä, että olimme suoranaisesti vastuussa, miten osavaltion ministeriö käyttää yhteisiä verorahoja hankintoihin. Muistutin, miksi olimme ministeriön johtoportaan puolelta ylivoimaisesti inhotuin sisäinen osasto. Hankintatoimi on jarruna valtakoneiston halulle käyttää verorahoja, milloin mihinkin hankkeeseen tai konsulttiostoksiin ilman kunnon perusteluita tai pohjatyötä. On kunnia-asia saada huutoa, että miksi tiimi on poikkiteloin miljoonahankinoissa, joilla ei ole veronmaksajille hyötyä, mutta hankinta voidaan perustella vallassa olevan puolueen poliittisen edun mukaiseksi. On virastoja, joiden tehtävä on olla innovatiivisia ja rakentaa tulevaisuuden ratkaisuja kokeilemalla uusia juttuja, näille suotakoon vähän löysempi köysi. Sitten on virastoja, joiden tehtävä on valvoa. Sisäiset tarkastustoimet ja hankintatoimet ovat tämänkaltaisia kontrollitoimia. Näissä virastoissa löysä köysi ei käy päinsä, muuten ollaan menossa huonon talousjohtamisen ja korruption tukemisen tielle.

Vaikka VTV tapauksesta lukeminen onkin ollut raju kokemus kaikille, on erinomaista nähdä mikä on lopputulos, kun politisoituneita virkamiehiä nostetaan suhteiden välityksellä johtamaan. Nykyhallitus ajaa globalistista, tulonsiirtoa ulkomaille suosivaa, ideologista vihreän siirtymän politiikkaa. On vaikeaa nähdä, miten nykyhallituksen politiikka priorisoi Suomen talouden tai kansan etuja. Poliittiset nimitykset Suomen virastojen johtoon kyseisessä ilmapiirissä on vaarallista. Vaakakupissa on tulevaisuuden hyvinvointi ja turvallisuus, sekä potentiaalisesti luodaan negatiivista kehityskaarta virastojen kykyyn ajaa lakisääteisiä tehtäviään. Tiedämme kaikki, että nykyhallitus tulee olemaan mennen talven lumia seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Vielä on kuitenkin kaksi vuotta laittaa omia poliittisia ymmärtäjiä virastojen johtoon. Hallituksen jouduttua romukoppaan, kuinka moni virasto tulee edelleen jatkamaan poliittisesti suhmuroitujen ja suhteiden välityksellä nimitettyjen johtajien alaisuudessa?

On aika vaatia parempaa ja jatkaa valokeilan kohdistamista jokaiseen johtajaan, ylijohtajaan sekä virastoon, jossa näemme viitteitä korruptioon sekä tuottavuuden tai lakisääteisten toimien selvää heikkenemistä. Oli aika, jolloin virastot olivat itsenäisiä ja suojelivat kansaa poliitikoilta. Tämän kuukauden uutiset ovat horjuttaneet tuota luottamusta, mutta uskon että sen saamme jälleen takaisin. Suomen viranomaisissa on varmasti paljon hyviä, tunnollisia ihmisiä töissä ja toivon että viranomaiskoneiston toiminta tulee tulevaisuudessakin suojelemaan kansaa ja pitämään kansakunnan edun etusijalla. Monessa virastossa ollaan varmasti kauhuissaan. Tämä on hyvä asia, sillä se luo ilmapiiriä, jossa samanlainen käyttäytyminen ei pääse kukoistamaan. Kansalaisina meidän tarvitsee myös muistaa osamme koko homman maksajina ja vaatia parempaa.

+22
Mira Korhonen-Low

Ehdolla kuntavaaleissa

Olen Mira Korhonen-Low, 43-vuotias kansanvälisen uran tehnyt Helsingissä syntynyt Suomalais-Australialainen. Olen ammatiltani Chief Procurement Officer, eli hankintajohtaja. Elämänkokemusta, liikemaailman viisautta ja upeita elämyksiä on karttunut 13 vuoden aikana ulkomailla asuessani. Näitä yritän jakaa kirjoitusten kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu