Kasvissyönti kohtalona kohta kaikille

Seuraavassa poiminta Tulevaisuudenvaliokunnan raportista, jossa futuristi demonisoi lihansyönnin koska ”korona” ja toki myös ”ilmasto”. Pitäisin huolestuttavana sitä keveyttä jolla tässä todetaan lihan syönnin olevan täysin korvattavissa ruokavaliossa, mm. pavuilla, herneillä ja jopa laboratoriossa tehdyillä keino-tuotteilla. Perusteina futuristi näkee monenlaisia mörköjä, kuten patogeenien holtittoman sikiämiseeen eläimistä, joita ihminen on käyttänyt ravintonaan aikojen alusta asti. Yhtäkään parsakaalia ei jahdata luolamaalauksissa. Tulevaisuuden valiokunnan’’ raportissa 1.2020 ”Koronpandemian hyvät ja huonot seuraukset luhyellä ja pitkällä aikavälillä” konsultti futuristi Elina Hiltunen lausunee:

”Ruoka
Koronaviruspandemia herättää keskeisen kysymyksen: onko eläinkunnasta peräisin olevien elintarviketuotteiden aika takanapäin? Monet infektiotaudit, joista ihmiskunta kärsii, ovat zoonooseja eli eläimistä peräisin olevia. Syyttävä sormi kääntyy helposti kehittyviin maihin: siellä villieläimiä myydään toreilla lihaksi. Tosiasiassa myös muut eläimet levittävät tauteja: sika ja siipikarja ovat lähteitä esimerkiksi erilaisille influenssoille. Kotieläimet toimivat usein välittäjinä villieläimistä lähtöisin oleville tartuntataudeille. Eläinten käyttäminen ruokatuotannossa ja lihan syönti lisää ihmiskunnan riskiä erilaisiin tartuntatauteihin. Ruotsalaisen tartuntatautilääkäri Björn Olsenin mukaan ihmiskunnan lihapitoinen ruokavalio on yksi merkittävä syy pandemioihin.
Lisäksi suurena haasteena eläinten kasvattamisessa on runsas antibioottien käyttö, mikä vaikuttaa superbakteerien, eli antibiooteille resistenssien bakteerien lisääntymiseen. Suomessakin noin kahdestakymmenestä prosentista broilerinlihaa löytyy superbakteereja. Antibioottiresistenssiä, jonka aiheuttajana on erityisesti eläimille syötetyt antibiootit, pidetään yhtenä syynä siihen, miksi Etelä-Euroopassa kuolleisuus koronaan on ollut suurta. Te- hokasvatuksessa maailmalla eläimet on säilötty pieneen tilaan ja geeniperimä on suhteellisen samanlaista. Tämä kasvattaa riskiä tautien leviämiseen. Karjan kasvatukseen liittyy myös maailmalla ympäristönäkökulmia: se vähentää biodiversiteettiä (mikä itsessään lisää riskiä sairastua zoonooseihin), saastuttaa vettä ja ilmaa, tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä ja johtaa metsäpinta-alan vähenemiseen, kun metsää raivataan pelloksi rehulle.

Suomalaisessa ruuantuotannossa standardit ovat korkeammalla kuin monissa muissa maissa. Suomessa esimerkiksi antibioottien käyttö eläinten kasvatuksessa on pientä verrattuna esimerkiksi Etelä-Eurooppaan, puhumattakaan Aasiasta tai Amerikoista. Suomalaista ruokaa pidetään turvallisena, ja ruuan puhtautta ja turvallisuutta voisikin enemmän käyttää hyväksi viestinnässä.
Eläinproteiinia voidaan korvata kasviproteiineilla, mutta tämä ei ole ainoa vaihtoehto. Myös teknologian avulla voidaan tuottaa eläinproteiinia ekologisemmin: esimerkiksi solutehtaiden avulla voidaan valmistaa maitoproteiinia. Laboratoriossa kudoskasvatettu liha voi myös tuoda uudenlaisia kehitysmahdollisuuksia. Teknologiaosaaminen näihin on jo olemassa.”

Agenda siirtää kansalaiset kasvisravinnolla on siis ääneen lausuttuna  suurissa saleissa. Helpotuksen huokaus että labra ”lihan” ”teknologiaosaaminen on jo olemassa”. Kristallikruunujen alla pohditaan exit -strategiaa ”ilmastonmuutoksesta” monenlaisilla säännöillä ja rajoituksilla siihen elämään jossa elämme nyt ja elimme varsinkin vielä vajaa vuosi sitten. Korona tuntuu antavan oikeuksen nollata kaiken entisen: lippu korkealla rynniä tulevaisuuteen ilman työpaikkoja johon mennä, tuomittuna köyhyyteen, tai etuoikeutettuun etätyöhön -harvoille. Poliittisilla koronatoimilla aiheutettu köyhyys ollaan, ainakin Tulevaisuuden valiokunnan visioissa ottamassa avosylin, fatalitistisesti ja täysin patogeeneille alistuneesti vastaan: ainoana toivonaan vapahtavat farmaseuttiset. Mitään ei ole tehtävissä. No can do. Pöpöt tulevat ja tappavat kaiken entisen, vaikka ihmiskunta on selvinnyt tähänkin asti ilman ilmeistä globaalia paniikkireaktiota. Takana on siis paljon muutakin kuin ”pelkkä” korona: useilla tahoilla, kuten esimerkiksi piruja ja papuja (ennakoivalla) ”ennusteellaan” seinille maalailevalla futuristilla, todellinen halu muuttaa yhteiskuntaa tuntemattomaan, mutta väistämättä totalitaristisempaan, yhteiskuntaan.

Lopulta: kuka on sanomaan, mitä syömme tulevina vuosina ja miksi meillä ei enää olisi valinnan vapautta, kuten kasvissyöjille on ollut tähän asti? Yltiöpositiivinen, kuin itsestäänselvänä kirjoitettu kasvissyönnin tulevaisuuden dystopia herättää kysymyksen, onko kyseessä ravitsemusasiantuntija, vai futuristi joka kirjoittaa esiin omia unelmiaan,  ilman mitään konkretiaa? Ilmiselviä henkilökohtaisia preferenssejä ja agendoja pitäisi ehkä välttää ajamista näinkin korkealla valtakunnallisella tasolla. Ihmisravinto ei ole pelkkiä KALOREITA  ja vatsan täyttämistä, mutta myös sen sisältämällä todellisella ravitsemuksella on suuri merkitys. Pavut ovat monelle täysin sopimatonta ravintoa runsaan lektiinipitoisuutensa vuoksi ja voivat raakana olla hengenvaarallisia. Pavut tai herneet eivät ravitsemuksellisesti vastaa/korvaa eläinperäisiä tuotteita, jotka ovat merkittäviä vitamiinien ja mineraalien lähteitä.

Onko mahdollista, että vahvat agendat yhdessä (patogeenien uhkakuvat, ilmastonmuutos) voivat johtaa siihen, että digitaalisessa tulevaisuudessa verkkotilauksensa ihanasti etänä, ilman mitään epähygieenistä sosiaalista kanssakäymistä,  voi tehdä vain tulostetulle labralihalle, rehuille ja härälle papuina? Riittääkö visio uudesta uljaasta lihattomasta tulevaisuudesta johtamaan konkreettisiin toimiin, vai tarvitaanko näinkin perustavanlaatuisissa asioissa, kuten tarjolla/saatavilla olevan ravinnon totaalinen transformaatio tasapäisesti kaikille, pelkän Koronan, tai via esim Koronan aiheuttaman globaalinen ruokakriiisin vanavedessä, runsasta julkista keskustelua? Kriisi on monelle tahoille todellinen mahdollisuus, kenties myös ehkä halukkaille ruokadiktaattoreille, joille PELKO antaa oikeutuksen, siirtyä myös ihmisruokavalion suhteen, uuteen epänormaaliin.

+9
MiraMariaLuomansivu
Sitoutumaton Laukaa

Perheenäiti FM periferiasta, jossa raitti kasvaa kunnanisiltä rauhassa reunoiltaan voikukkaa, se ainoa suhiseva monopolimarketti nielee leijonanosan ja liikennemerkit ovat kauniisti kenossa. Kyborgi vastoin tahtoaan, vastarannankiiski, piikki paremman väen lihassa, ei-tiedeuskoinen, ei-menestyjä, liiankin kalpea lihansyöjä, kätevä emäntä, joka kyseenalaistaa about kaiken, vastustaa hapatusta ja pakanuuden voittokulkua, valtavaa aivopesukonetta propagandan luvatussa, ajat sitten menetetyssä maassa, ihan vaan keskenään. Sukupuoli: ei sitten yhtään epäselvä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu