Huumeiden testauspalvelu on tehokasta päihdetyötä

Nuorten satunnaisen huumeiden käytön arkipäiväistyminen on päivittäin otsikoissa. Tänään iltapäivälehden toimittaja kertoi saaneensa ladattua Tor-verkon käyttöön tarvittavat sovellukset ja mahdollistettua pirin hankkimisen kahdessa minuutissa.

Suurin osa huumeita käyttävistä ihmisistä on nykyisen päihdetyön tavoittamattomissa. Nimetön 24h avoinna oleva huumekauppa käy netissä vilkkaana.

Poliittisten linjausten mukaan panostuksia kohdennetaan ennaltaehkäisevään päihdetyöhön. Silti poliisin mukaan huumepääkaupunki Helsingissä huumausainerikokset ovat lisääntyneet tasaisesti jo vuosia. Vuonna 2017 kaupungissa tehtiin yli 4000 huumeisiin liittyvää rikosilmoitusta. Erityisen suurta kasvu on ollut käyttörikosten kohdalla.

Suomen nykyinen päihdepalvelujärjestelmä ei ole riittävän tehokas tunnistamaan riskejä ja puuttumaan huumeiden käyttöön kyllin varhaisessa vaiheessa. Usein huumeiden käyttöön liittyviä haittoja aletaan vähentämään vasta, kun ongelmat ovat syventyneet hallitsemattomiksi. Nykytilanne tulee kalliiksi sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

Lukumääräisesti suurin osa käyttäjistä käyttää huumeita vain satunnaisesti tai kokeilee niitä. On monelle jo aivan tavallista, että kadunkulmassa tuoksuu kukka. Satunnainen "pilven polttelu" harvoin aiheuttaa kuoleman vaaraa, mutta vahvempien aineiden kokeiluun ja satunnaiseen käyttöön liittyy merkittäviä riskejä. Eräs suurimmista riskeistä on se, ettei tiedetä mitä ainetta oikeasti käytetään. 2010-luvulla markkinoille on tullut aiempaa suurempi valikoima aineita. On viitteitä esimerkiksi metamfetamiinin ja tiettyjen muuntohuumeiden myynnistä amfetamiinina.

What's in my bag? Kansainvälisesti on saatu lupaavia esimerkkejä käyttäville ihmisille suunnatusta ammatillisesta päihdetyöstä, jossa esimerkiksi terveysneuvonnan, palveluohjauksen ja vertaistoiminnan yhteydessä tarjotaan myös mahdollisuus huumeiden kemialliseen tunnistukseen (drug checking).

Mm. A-klinikkasäätiö on tutkinut tehokkaita puuttumisen keinoja: huumausaineiden testauspalveluiden avulla tavoitetaan henkilöitä, joilla ei ole ollut aiemmin kontaktia päihdepalveluihin. "Tällaisilla menetelmillä on mahdollista mm. estää osa kaikkein vaarallisimpien aineiden käytöstä, vähentää yliannostuksia, kertoa eri aineisiin liittyvistä riskeistä, sekä parantaa varhaisen puuttumisen edellytyksiä."

Julkaisin tänään valtuustoaloitteen siitä, että Helsingin kaupunki selvittäisi mahdollisuudet toteuttaa huumeiden tunnistusta osana muuta päihdetyötä. Huumeet on kuulemma poliittisesti herkkä aihe, josta ei pitäisi puhua, jos ei halua menettää mainettaan. Haastan kuitenkin kaikki helsinkiläiset valtuutetut allekirjoittamaan aloitteen. Riskeerataan mieluummin maineemme, kuin kymmenien tuhansien nuorten elämä.

0
Mirita Saxberg
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen Helsingin kaupunginvaltuutettu, viestinnän yrittäjä, opettaja, kahden lapsen sinkkuäiti ja sinnikäs pirulainen.
Bisneskoulutettu johtamisen tohtoriopiskelija sekä hallintotieteiden maisteri, joka on perehtynyt myös eduskuntapolitiikkaan.
http://www.mirita.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu