Autot kuuluvat Helsinkiin
Viime vuosina meitä helsinkiläisiä autoilijoita on ihmetyttänyt kaupungin liikenneratkaisut ja –suunnitelmat. Autoilu on muuttunut hankalaksi. Tiet muuttuvat kevyen liikenteen väyliksi ja parkkipaikkoja ei löydy riittävästi edes metroradan varrelta. Eivätkö autot ole enää tervetulleita keskustaan?
Autojen määrä ei tule vähenemään. Auto on edelleen se kätevin ja nopein kulkuneuvo paljon liikkuville kaupunkilaisille ja lapsiperheille. Vanhemmat kuljettavat lapsia kouluihin, päiväkoteihin ja harrastamaan. Autoilu on erityisen tärkeää yrittäjille ja työnsä puolesta liikkuville. Yrittäjien elinkeino riippuu mahdollisuuksista autoilla; taksien ja tavarankuljetusten pääsyn on oltava esteetöntä kaikkialle. Hoivapalvelun autojen on päästävä lähelle ihmisten koteja.
Kuitenkin jo pitkään kehitys on kulkenut siihen suuntaan, että autoilijoiden elintilaa on kavennettu Helsingissä monin eri tavoin. Kaupunkibulevardeja ja raitioliikennettä rakennetaan, mutta keskustatunnelia vastustetaan. Yhä useampi katu halutaan sulkea yksityisautoilulta: Aleksanterinkatu, Iso Roobertinkatu, Hämeentie ja nyt puhutaan jo Postikadusta, Kaivokadusta sekä Esplanadeista.
Pysäköintipaikkoja on jatkuvasti liian vähän liityntäkohdissa, joissa lähiöistä kaupunkiin kulkevat työmatkalaiset voisivat vaihtaa metroon tai junaan. Sähköautojen latauspaikkoja ei ole tarpeeksi missään päin kaupunkia. Yhä useampi valitsee, ettei enää käy keskustassa ollenkaan. Uusissa kaupunginosissa on pienennetty parkkipaikkojen minimimäärää. Ja lisää lunta tupaan on tulossa.
Pääkaupunkimme keskustan liikkeet ja ravintolat ovat henkitoreissaan. Jos nykyinen kehityssuunta jatkuu, myös keskustassa ilman autoa asioiva latte-kansa kärsii. Kahvikuppeja on vaikea toimittaa kauppojen lastauslaitureille ilman kumipyöriä. Ei ole järkevää rajoittaa maan päällä kulkevaa autoliikennettä, ellei sujuvampaa kulkuväylää rakenneta ensin maan alle.
On tärkeää, että kaikkia liikkumismuotoja kehitetään tasapuolisesti. Se vähentää ruuhkia, lisää turvallisuutta ja tukee kestävää kehitystä. On hienoa, että me helsinkiläiset voimme valita kulkea jalan, julkisilla liikennevälineillä tai hyvin suunniteltuja pyöräteitä pitkin. Omalla autolla liikkumisen on oltava tasavertainen vaihtoehto näiden rinnalla. Useimmat meistä helsinkiläisistä käyttävät jatkuvasti kaikkia liikkumismuotoja rinnakkain.
Me olemme perustaneet Autot kuuluu Helsinkiin –ryhmän Facebookiin. Haluamme herättää asiallista keskustelua yksityis- ja ammattiautoilun puolesta. Emme hyväksy sitä, että kaupungin päätökset eivät ota autoilijoita riittävästi huomioon.
Liity ryhmään ja kerro mielipiteesi. Mikä sinua autoilijana jurppii, mitä pitäisi ottaa huomioon suunnittelussa ja minkälaisiin tilanteisiin olet törmännyt omassa arjessasi? On myös aina hienoa lukea kehuja – toimiiko homma jossain kuten pitääkin?
Mirita Saxberg
Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti
Hallituksen varajäsen, Helsingin Yrittäjät
Kuntavaaliehdokas Laajasalosta (kok)
Pekka Pirkkala
Yrittäjä, tuottaja, isä
Hallituksen jäsen, Helsingin Yrittäjät
Kuntavaaliehdokas Vuosaaresta (kok)
Vapaan yksityisautoilun fanaattiset puolustajat voisivat miettiä hetken sitä, mitä seurauksia autoilulla sen alkuajoista lähtien on ollut kaupunkien rakenteelle, mittakaavalle ja yleiselle viihtyvyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muuttaa pois pääkaupunkiseudulta, täällä Etelä Savossa ei ole tressiä mihin autonsa kauppamatkalla jättää.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista avauksessa on juuri se havainto, että ihmiset eivät käy enää Helsingin keskustassa. Kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa on keskustat olleet näivettymässä paitsi ehkä Tampereella, jossa pikaratikka voi jopa lisätä keskustan vetovoimaa. Moni kokoomuslainen ei tietenkään käytä missään nimessä julkista liikennettä edes niinkin hienosti julkisen liikenteen hoitavassa Helsingissä eli ihan hyvä kirjoitus omille kannattajille Saxbergilta ja Pirkkalalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Viime vuosina meitä helsinkiläisiä autoilijoita on ihmetyttänyt kaupungin liikenneratkaisut ja –suunnitelmat.”
On hienoa että nämä asiat kiinnostavat edes vaalien alla. Piti oikein nipistää itseään muistellessaan että mikä puolue on suurin valtuustoryhmä ja mistä se pormestari taas tulikaan.
Mutta hyvä että valtuutettua ihmetyttää edes nyt, mitä se kaupunki onkaan tullut tehneeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Tällaista on ollut liikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Autojen määrä ei tule vähenemään.”
Mihin tämä perustuu? Mitä luultavimmin autojen määrä tulevaisuudessa vähenee. Tämä siten, että yhteiskäyttöautot sekä erilaiset kulkemiseen liittyvät applikaatiot tulevat lisääntymään.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin muuten ovat unohtuneet puheet yksityisautojen katoamisesta kokonaan? Hesarin artikkelissa viisi vuotta sitten kerrottiin, että vuonna 2030 Helsingissä ei tarvita enää parkkipaikkoja kun yhteiskäytössä olevat kuskittomat autot kuljettavat ihmisiä paikasta toiseen – ja vieläpä aika mukavasti: henkilöautot ovat muuttuneet ”kahviloiksi” ja ”toimistoiksi”. Enää 9 vuotta aikaa 🙂
Ja Mikael Jungnerhan lupaili kuskittomat taksit Helsinkiin jo vuodeksi 2020. Mutta hups, sehän meni jo…
Ilmoita asiaton viesti
Mukulana pidettiin itsestään selvänä että autot yleisesti lentävät vuoteen 2000 mennessä. Tunnen itseni vähän petetyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Liian monille on vain vaikea ymmärtää sitä, että auto on myös tosi tarpeellinen työkalu. Ei myöskään ymmärretä sitä, että liikenteen vaikeuttamisesta maksaa ensisijaisesti kuluttaja joka tarvitsee palveluja, kuten remontti apua, kodinkoneiden korjaajaa, koti apua, kuljetuspalvelua jne. Sitä kalliimmaksi kuluttajalle tulee, mitä kauemmin palvelun tarjoaja istuu ruuhkassa ja parkkipaikkaa etsiin. Matkakulut kun menee aina tilaajan piikkiin. Tuskin on enää paluuta kultaiseen menneisyyteen kun oman työurani aloiti. Silloin hitsaus pullot pistettiin olalle ja hypättiin ratikan kyytiin.
Ilmoita asiaton viesti