Helsinki on panostanut kasvatukseen ja koulutukseen, mutta ei riittävästi

Helsingin tilinpäätöstä käsiteltiin kaupunginhallituksessa maanantaina. Olen kuluneen viikon aikana lukenut joidenkin puolueiden kirjoituksia siitä, että kaupungin kasvatus ja koulutus olisi jotenkin epäonnistunut. Tämä ei pidä paikkaansa. Kokoomusvetoisen pormestariston johdolla toimiala on ollut ennennäkemättömän aktiivinen. Kasvatuksen ja koulutuksen määrärahat kasvavat tämän vuoden budjetissa, vaikka joissakin ulostuloissa puhutaankin leikkaavasta budjetista.

Koronan aiheuttamat vahingot ovat kuitenkin lisänneet kaupungin käyttömenoja. Niiden korjaamiseen tarvitaan lisää rahaa. Mennyt vuosi on ollut kaikille vaikea. Vaikeuksissa tullaan vielä vellomaan, kun koronasulkujen haitat heijastuvat hyvinvointiin opiskelijoiden ja yrittäjien kurimuksen kautta. Hienoa on, että kaupunginhallituksen esityslistalta löytyy myös määrärahan myöntäminen yritysten ja yrittäjyyden vauhdittamiseen ja koronaepidemiasta palautumiseen.

Onneksi kaupungin taloutta on hoidettu hyvin ja edellisen tilikauden tulos on jälleen kerran ylijäämäinen. Talousarvion ennuste ylittyi 234 milj. euroa. Tämä johtui paitsi kuntien saamista koronatuista, myös arvioitua isommasta verokertymästä. Tulkitsen asian niin, että koulutuksen määrärahoja on varaa lisätä ja samalla veroprosenttia voidaan laskea. Mitä enemmän meillä kaupunkilaisilla on käyttörahaa ostaa tuotteita ja palveluita, sitä paremmin lamaantuneet yrittäjät toipuvat.

Hankalista ajoista selvitään ainoastaan turvaamalla se, mikä on kaikkein tärkeintä: lasten laadukas kasvatus ja nuorison koulumenestys. Eri puolueiden samanmielisistä ulostuloista päätellen halu panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ei rajoitu ainoastaan kokoomukseen. Olen toiveikas, että euromääräisiä lisäyksiä voidaan yhteisymmärryksessä tehdä, ja että ne kohdistuvat nimenomaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Tulevien veronmaksajien mielenterveys on myös tulevien eläkkeensaajien asia.

Tässä linkki kaupunginhallituksen esityslistalle: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginhallitus/esityslistat/asiakirja?year=2021&ls=11&doc=Keha_2021-03-22_Khs_13_El

0
Mirita Saxberg
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen Helsingin kaupunginvaltuutettu, viestinnän yrittäjä, opettaja, kahden lapsen sinkkuäiti ja sinnikäs pirulainen.
Bisneskoulutettu johtamisen tohtoriopiskelija sekä hallintotieteiden maisteri, joka on perehtynyt myös eduskuntapolitiikkaan.
http://www.mirita.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu