Lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä syrjäytymisen ehkäisystä
Kuntien tärkeimpiä tehtäviä on varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen järjestäminen ( KD:n kuntavaaliohjelma 2021 ).
Ryhmäkoot eivät saa kasvaa päivähoidossa ja peruskoulussa. Aikuiselle ei jää aikaa tutustua lapsiin yksilöllisesti ja tämä luonnollisesti vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Kuitenkin lapsen ja nuoren tulee kasvaa ja kehittyä turvallisessa vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa. Päivähoidossa ja koulussa on huolehdittava työntekijöiden riittävyydestä ja jaksamisesta. Tärkeää on myös ylläpitää ja kehittää koulun ja kodin välistä kasvatuskumppanuutta yhdessä oppilaiden vanhempien kanssa.
Syrjäytymistä ehkäistään hyvällä koulutuksella. Pidetään huoli, että jokainen nuori peruskoulun jälkeen pääsee jatko-opintoihin joko ammattikouluun tai lukioon.
Luodaan jokaiselle lapselle ja nuorelle ainakin yksi harrastusmahdollisuus kodin ulkopuolella.
Panostetaan ehkäisevään lastensuojelutyöhön ja varhaiseen puuttumiseen.
Luin THL:n julkaisun Lapsi kasvaa kunnassa – miten kunta voi tukea lasten hyvinvointia ja vähentää syrjäytymisen riskejä. Vaikka julkaisu on vuodelta 2012, niin tietyt asiat ovat ja pysyvät vankkumattomina. Julkaisusta seuraavaa tähän loppuun:
”Vaikeina taloudellisina aikoina on kiusaus säästää myös neuvolassa, päivähoidossa, koulussa ja oppilashuollossa. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että hyvin toimiessaan juuri nämä palvelut tukevat lasten ja nuorten kasvua sekä perheiden pärjäävyyttä ja vähentävät nuorten syrjäytymisen riskejä. Viisasta kuntapolitiikkaa on kehittää kaikkien lasten palveluja ja saada ne toimimaan yhteistyössä keskenään ja vanhempien kanssa. Vankan tutkimusnäytön mukaan sijoittaminen lasten ja nuorten hyvinvointiin on taloudellisesti tehokasta.”
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90826/URN_ISBN_978-952-245-6908.pdf?sequence=1
Yksikin lapsen ja nuoren syrjäytyminen on liikaa!
Lapsen kehitykseen ja varsinkin inhimilliseen kasvukehitykseen kuuluu muutakin kuin koulutus. Tärkeimmät vuodet lapsen kehityksen suhteen tapahtuu usein kuitenkin koulun ulkopuolella. Sivusin asiaa juuri kirjoituksella:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jouni-jamsa/isaton-lapsitehtailu-pitasi-lopettaa/
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta. Ilman muuta kodit ovat avainasemassa omien lastensa kasvatuksen suhteen. Heitä tuleekin tarvittaessa tukea.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksikin lapsen ja nuoren syrjäytyminen on liikaa!”
Tästä voi olla blogistin kanssa vain samaa mieltä.
Kysyisin vielä, millä tavoin KD-puolue aikoo panostaa sateenkaariperheiden lasten sekä trans- ja muiden sateenkaarinuorten hyvinvointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan tähän omalta osaltani, kuinka itse näen ja koen asian, että kaikista, siis KAIKISTA tulee pitää samanlaista huolta, edusti hän sitten mitä suuntaa tahansa, poliittista, uskonnollista, värillistä tai seksuaalista suuntautumista. Ei hoidossa kysellä ketä hoidetaan ja ketä ei, vaan kaikkia hoidetaan samalta lähtöviivalta.
Ilmoita asiaton viesti