Yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisestä

Yksinäisyys ja syrjäytyminen koskettaa kaikenikäisiä.

Panostaminen varhaiskasvatukseen on tehokas keino köyhyyden ja syrjäytymisen torjumisessa ( KD:n kuntavaaliohjelma 2021 ).

Lasten keskinäisten vuorovaikutustaitojen ja tunnetaitojen harjoittelu on tärkeä osa varhaiskasvatusta.

Kiusaamiseen kaikenikäisenä tulee puuttua heti! Kiusaamisesta jää usein elinikäiset arvet ja se voi yhtenä tekijänä olla laukaisemassa erilaisia psyykkisiä häiriöitä.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/koulukiusaaminen-nakyy-aikuisuuden-psyykkisena-oireiluna/

Monet mielenterveyden häiriöt alkavat jo lapsena tai nuorena. Sote- uudistuksen myötä mielenterveys- ja päihdepalveluiden täytyy pysyä lähellä asiakasta.

Seurakunnat ja järjestöt mm Helsinki Missio tekevät arvokasta työtä yksinäisyyden ehkäisemisessä. Useilla seurakunnilla on toimintamuotona ystäväpalvelu, joihin suosittelen lämpimästi menemään mukaan, jos haluaa auttaa nimenomaan jotakuta yksinäistä. Tehdään yhteistyötä seurakuntien ja muiden kolmannen sektorin osaajien kanssa.

Jokainen meistä voi ystävällisesti tervehtiä naapuria, vaihtaa muutaman sanan, lähettää postikortin tai soittaa läheiselle.

Lapsiperheköyhyys aiheuttaa syrjäytymistä. Jos perheellä ei ole varaa lasten ja nuorten harrastuksiin ja älykännyköihin, lapsi ja nuori voi jäädä kaveripiirin ulkopuolelle ja tämä aiheuttaa yksinäisyyttä. Ja yksinäisyys lisää syrjäytymisriskiä.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90826/URN_ISBN_978-952-245-6908.pdf?sequence=1

Syrjäytymistä voi ehkäistä myös hyvällä asuntopolitiikalla. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on aivan liian kallista asua. Helsinkiin tulee saada riittävästi edullisia asuntoja.

Tässä hajanaisesti jälleen ajatuksia yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä. Pidetään näitä asioita esillä ja toimitaan kukin omien mahdollisuuksien ja kykyjemme mukaan näiden asioiden ehkäisemiseksi. Vaikkapa näin mielipiteen välityksellä.

MirjaKolehmainen

Olen 51- vuotias yo- merkonomi ja lähihoitaja Helsingistä sekä KD:n ehdokkaana kevään 2021 kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu