Onko kielten opetuksessa suomalaisuuden murtumakohta?
Aloitin kansakoulun aikana, jolloin jatkosodan päättymisestä oli kulunut kymmenkunta vuotta. Ilmapiiri maassamme oli tuolloin pienen koululaisen ajattelussa hyvin isänmaallinen. Tosin en sitä ensimmäisten luokkien aikana kummemmin pohtinut, vasta jälkeenpäin ymmärsin, miten opettajamme vahvistivat kansallistuntoamme lauluin ja kirjallisuuden sisältöarvoin.
Opimme kaikki suomalaiset maakuntalaulut, myös Karjalan. Opimme isänmaallisuuden merkityksiä ja uskontoa. Hyvin vahvaa mallintamista lapsen ymmärrykselle ja toiminnoille. Opimme myös arvot, joita kunnioittaa ja joita kohti elämäämme suunnata.
Sodanjälkeisen ajan suomalaiset elivät epävarmuudessa ja niukkuudessa. Vaihtoehtona yhteen ’hiileen’ puhaltaminen oli selviytymiskeino, joka toimi johtotähtenä ja toivona.
Toivoa alkoikin valua suomalaisiin koteihin vähitellen. Viime vuosituhannen seitsemänkymmentäluku kahdeksankymmentäluvun lopuille oli huimaa nousua. Yhteiskunnalliset palvelut alkoivat tuottaa tulosta.
Naiset saattoivat opiskella ja saada lapsensa päivähoitoon. Opintolainat mahdollistivat köyhimpien perheiden lapsille mahdollisuuden akateemiseen koulutukseen.
Kansallistuntomme suomalaisina on herkkä ja altis uhkakuville. On selvää, että kielitaitokonteksti on jollain tavoin sekaantunut kansallistunnon kanssa. Pakkoruotsista on nyt kehkeytynyt identiteettiä uhkaava vaade, josta halutaan eroon.
Suomenruotsalaiset luonnollisesti tunnistavat tässä omaa ahdistustaan – heidän mielestään ruotsinkielen opetukselle on annettava etusija muihin kieliin nähden, ns. kaksikielisen yhteiskunnan velvoittamana.
Suomessa on monia kuntia, joissa esim. viranhaltijoilta edellytetään sekä suomen- että ruotsinkielen taito. Suomi on edelleen kaksikielinen.
Nyt onkin mielenkiintoista pohtia, miksi ns. pakkoruotsin poistaminen on suomalaisessa ajattelutavassa uhka venäjänkielen mahdollistamisen rinnalla.
Monipuolinen kielitaito on aina mahdollisuus. Lapsi, joka oppii useampia kieliä, on vahvoilla. Kielenoppimisen mahdollisuutta ei ole hyvä liittää kansallisidentiteettiin.
On selvää, että pakkoruotsia oppineet eivät kuitenkaan välttämättä ruotsin kielellä pärjää työelämässä. Siihen tarvitaan jo pidempää ja syventävämpää oppimista sekä puhumisen käytännön harjaantumista.
Opiskeluaikoinani tein yhden kesätyön laivayhtiössä, jossa ruotsinkieli oli ensisijainen. Tiesin, että oma kielitaitoni ei vielä pitkälle yltänyt, mutta rohkeasti puhuin, sen mitä osasin. ’Han talar i en annan telefon’ – oli useimmiten vastaukseni, joka tyydytti soittajan. Luonnollisesti oli totta, että haluttu henkilö puhui.
Kansallistunteen murtumakohtaa on hyvä tarkastella kouluissa opetettavan seuraamuksena.
Kieleen yhdistyvänä kansallistunne on vahva – ”On pohjantähden alla, tää koti mulla mainen, elämästä laulan, sillä oonhan suomalainen” – kuten laulussa vahvistetaan!
Käytännön elämään yhdistyvänä, kansallistunteen merkitystä joudutaan tunnistamaan oman arvomaailman merkitysten värittäminä.
Nyt mietinkin sitä, voiko suomalainen identiteetti olla itsenäisyyden näkökulmasta kielikysymys?
Epävarmuus siitä, miten suomalaisuus itsellisenä heimona tunnistautuu, on varmasti merkityksellinen ja vaatii sinällään pitkäjänteistä sosiologista tutkimusta.
Hieman vaikeaa päästä samalle aaltopituudelle, mutta joitakin ajatuksia heräsi.
Sanot: ”voiko suomalainen identiteetti olla itsenäisyyden näkökulmasta kielikysymys?” Suomalaisia identiteettejä on lukemattomia, jokaisella suomalaisella on varmaankin omansa, eikä kieli ole kuin yksi, pieni piirre kunkin identiteettiä. Itsenäisyyden näkökulmaan en oikein ylety, mielestäni suomalaisuuden identiteetin ei kuitenkaan pidä olla äidinkielestä kiinni.
”Kielenoppimisen mahdollisuutta ei ole hyvä liittää kansallisidentiteettiin.” Suomalainen koululaitos onneksi mahdollistaa kaikenlaisten kielien oppimista, mutta ei kuitenkaan riittävästi, eikä riittävän valinnaisesti. Samoin kieltenopetustamme leimaa kielioppi-edellä-puuhun -järjestelmä, jossa puhekielen oppiminen on toisarvoista.
Suomalaisuuden murtumakohtaa en tunnista, mutta olen seurannut monen suomalaisen murtumista pakollisen ruotsinopetuksen edessä, kun kauniit kesät ovat ystäviltä kuluneet ruotsin ehtojen parissa.
”Suomenruotsalaiset luonnollisesti tunnistavat tässä omaa ahdistustaan – heidän mielestään ruotsinkielen opetukselle on annettava etusija muihin kieliin nähden, ns. kaksikielisen yhteiskunnan velvoittamana.”
Tässä RKP:n propaganda näyttää purreen, niin että voimme kuvitella kaikkien äidinkieleltään ruotsinkielisten suomalaisten haluavan säilyttää Suomessa pakollinen ruotsinopetus. Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, äidinkieleltään ruotsinkielisissä on fiksujakin ihmisiä, jotka ymmärtävät ettei kaikille opiskelijoille ole hyötyä pakollisesta ruotsinopiskelusta, ja että kaikki eivät tule yhteiskuntaamme hyödyttääkseen tarvitsemaan ruotsinkieltä lainkaan. Varsinkin kun kieli on vain väline ymmärrykseen, ja eniten nyky-yksilö tarvitsee äidinkielensä lisäksi englantia, tuota lähes yleiskieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Tuomela, mielenkiintoista pohdintaa, silti en tunnista, onko suomalaisten opittava ruotsin kieli, ehdottomasti!
Ilmoita asiaton viesti
Varsin ehdottomasti sitä opiskellaankin: suomenkielinen ei nimittäin voi valmistua mistään oppilaitoksesta mihinkään ammattiin opiskelematta ruotsia.
Hän ei opiskele sitä itseään varten. Hän ei opiskele edes muita ihmisiä varten koska hän ei edes tunne ketään joka osaisi ruotsia, mutta ei suomea. Hän opiskelee sitä varalle, jotain spekulatiivista palvelutilannetta varten, joka tilanne ei yleisen elämänkokemuksen perusteella koskaan realisoidu. Toinen teoria on, että hän opiskelee sitä kostoksi siitä, että ruotsinkieliset joutuvat joka tapauksessa opettelemaan suomen kielen.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Linjama, merkittävä tieto, miksi pakkoruotsi vangitsee! Silti hämmästelen kostoa – tai en sittenkään!
Oli miten oli, on kuitenkin selvää, että ruotsin kieltä on opeteltava, se ei ole valinnaista. On selviydyttävä kielestä, joka saattaa estää tai vaikeuttaa haluttuun ammattiin pääsyn.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti suomalaisten ei tule olla pakko opetella juuri ruotsin kieltä, vaan kunkin tulee opiskella kykyjensä mukaan. Kaikki suomalaiset eivät nytkään, pakkoruotsin ikeessä, osaa ruotsia, eikä koskaan ole tuleva aikaa, jolloin kaikki sitä osaisivatkaan, eikä se edes olisi järkevää.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisyyden uhkakuva on edelleen voimissaan, vaikka suomalainen talouselämä on valmis ottamaan vastaan kaiken mahdollisen Venäjältä tulevan valuutan.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäläisyyden uhkakuva on edelleen voimissaan”
Miten tämä pakolliseen ruotsinkieleopetukseen liittyy, paitsi RKP:n propagandassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitenkään ruotsin pakollisuuteen, mutta venäjänkielen sijalle tuomiseen, ehkä!
Ilmoita asiaton viesti
Jos et opiskele ruotsia, muutut venäläiseksi. Be afraid, be very afraid!
Sanoman tehostamiseksi kannattaisi asianosaisten tahojen väsätä kirjanen tyyliin ”Jöröjukka – Opettavaisia tarinoita lapsille”.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjaset ovat niin last season, audiovisuaalia sen olla pitää.
Tyyliin ”Suomi on ruotsalainen – propagandaa kansalle”
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Suomela, ihan mieletöntä! No, kutsuihan BW (Björn Wahlroos) Ruotsin kuninkaan, as number one, itsekansallisiin juhliinsa, joissa kotoisasti Nalle siunasi suomalaisuuden syvimpään karhunkoloon – ikuiseen talviuneen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostava näkökulma – venäläistyminen, mikäli ruotsia ei opita. Olemme luonnollisesti kahden vahvan, suomalaisia hallinneen valtion keskiössä. Ei tässä mitään pelättävää ole, olemme itsenäinen kansa, jonka lainsäädännön puitteissa eletään.
Ilmoita asiaton viesti
”Olemme luonnollisesti kahden vahvan, suomalaisia hallinneen valtion keskiössä.”
”Luonnollisesti”, vaikutat propagandan kyllästämältä etkä tietenkään pysty järjellä näkemyksiäsi perustelemaan. Itse en näe ruotsalaisuutta tai venäläisyyttä missään ympäristössäni joitakin YLE:n ohjelmia lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo, näet kuitekin ylen ohjelmat propagandistisina! Mitkä niistä?
Ilmoita asiaton viesti
”Jarmo, näet kuitekin ylen ohjelmat propagandistisina! Mitkä niistä?”
Esimerkiksi YLEn sarjan ”Suomi on ruotsalainen”.
Ilmoita asiaton viesti
On kenties hyvä avata itsenäisyytemme historiaan liittyvää, kansallisen hyväksytyksi tulemisen merkitystä. Menemällä syvemmälle suomalaisuuteen, on selkeästi havaittavissa sodankäyneen ikäpolven heijasteet pitkälle nykyiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko H., viiveellä vastaten, en kannata mitään pakkoa, mutta ruotsinkielen kohdalla on lähdetty pakkoajattelusta, joka on epätervettä yhteiskunnassa, jonka kieliopetus perustuu kaksikielisyyteen. Kansana olemme kuitenkin suomalaisia, vaikka meillä onkin vähemmistönä ruotsia kotikielenään puhuvia kansalaisia.
On aivan eri asia puhua kansasta, joka ehdottomasti edellyttää ainoastaan oman kansallisen kielensä opetuksen.
Olisikin merkittävä edistysaskel, jos tehtäsiin ero kielen ja kansallisuuksien välillä. Onhan maassamme myös saamelaiset, jotka ovat katkeria oman kielensä heikosta asemasta.
Suomalaisessa yhteiskunnassa ei pidä opettaa ruotsia ehdottomana kielenä.
Ruotsinkielen on hyvä olla valinnainen muiden kielien rinnalla.
Tässä selkeä mielipiteeni, jota jäit kaipaamaan.
Ilmoita asiaton viesti