Onko parveketupakoinnin kieltäminen aikamme tärkein laki?

Tupakoin elämästäni lähes 20-vuotta. Nyt en enää, aikaa irtipääsystäni on kulunut lähes saman verran. Uskon ja toivon, että keuhkoni ovat jo puhdistuneet – lupasivat.

Elämämme on enimmillään noin 100 vuotta, monille paljon vähemmän, joillekin vain muutama vuosi. Elämän arvostaminen elämän saamisella on merkittävä tunnistus.

On ollut hienoa syntyä tälle tellukselle, joka tarjoaa valtavan määrän mahdollisuuksia. Runsaasti onnea ja iloa, riittävästi myös vastoinkäymisiä.

Selvityminen ei ole itsestään selvää.

Vantaalla, Heurekassa näkemäni näyttely ’Ihminen’ sinetöi lopullisesti mieleni tupakoimattomuuden välttämättömyyteen. Näyttelyn tupakoijan mustuneet keuhkot näyttivät toteen, että elimistönsä tuhoaminen tupakoimalla on kauhistuttavaa.

Nuoruudessani tupakointi oli normaalia. Sitä ei paheksuttu, ei arvioitu terveyssyillä. Ehdin poltella kauan, liian kauan. Nyt olen ollut tupakoimaton parikymmentä vuotta – toivon, että keuhkoni ovat tajunneet, miten suuresti kunnioitan heidän toimintakykyään.

Tupakkateollisuus on luonnollisesti huolissaan tupakoinnin alasajosta. Uusia keinoja ihmisten koukuttamiseen toki ovat keksimässä, kuten sähkötupakan.

Nikotiini on erittäin sitova. Jotkut sanovat, että enemmän kuin huumeet. No, tästä voidaan olla montaa mieltä. Tupakasta irtipääseminen on kuitenkin monille tupakoijille selkeästi mahdollisempaa kuin huumeet tai alkoholi.

Rakennemuutoksia ei tapahdu vain teollisuudessa, muutoksia tapahtuu myös ihmisten kontrolloinnissa.

Tupakointi on rakennemuutoksen keskiössä – vahvojen tunteiden, kuten kieltämisen ja hyväksynnän paradoksissa.

Tupakoinnin kieltäminen parvekkeilla on käsitteillä. Monilla asuinalueilla tupakointi on ollut jo pitkään kielletty – eli, vain tietyt paikat ovat sallittuja.

Suuret taiteilijat, joita edelleen arvostamme, olivat tupakoitsijoita. Olihan hienoa sytyttää sikaari, kuten Sibelius aikoinaan, konsertista selviytymisensä kunniaksi.

Ranskalainen appiukkoni oli ketjupolttaja. Hän sairastui suusyöpään – vaikea juttu! Turhaa hänelle olisi ollut todeta – hyi, hyi, polttaisit vähemmän.

On selvää, että tupakoinnin seuraukset johtavat useimmiten syöpään. Tupakassa on mieletön määrä myrkyllisiä aineita, jotka löytyvät mm. thl:n arkistoista.

Nyt pääsemme siihen, mitä kielletään ja miksi?

Kieltäminen luonollisesti rajoittaa, mutta ei estä. Hyväskyminen on parempi vaihtoehto – psykoedukaation avulla on mahdollista saada perille tietoa, joka voi jäädä mielen syvyyksiin elämään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu