Kansalle suolakalaa, rakkaudella!

Kaikenlaiset keräykset köyhien joulun, edes minimionnistumiseen, ovat kaihertaneet mieltäni jo pitkään. On varmasti lohdullista, kun sossu tai diakonia antaa 70 euron arvosetelin, jolla voi mennä hankkimaan perheelleen jouluruokaa. Mutta, entäs joulun jälkeen, perheen toimeentulon surkeus unohtuu vuodeksi.

Vuodesta toiseen, nämä samat keräykset pyörivät, eikä muutosta parempaan näytä tulevan. Tänä vuonna autettavia perheitä on entistä enemmän. Haastateltaviksi YLE:n aamuohjelmaan pääsivät kaksi naista, jotka ovat jo useina vuosina saaneet joulukeräyksen rahalahjan. Heidän viestinään oli avuntarpeen suuri merkitys, mutta myös toive muutoksen mahdollisuuteen.

Muutoksen mahdollisuuteen useimpien kohdalla usko on jo hiipunut. Uskon hiipuminen on vaarallinen ilmiö, johon kaikkien päätöksen tekoon osallistuvien olisi pysähdyttävä.

Ihmisen perustarve on elää ja pärjätä. Ei se ole sen kummallisempaa. Kun pärjäämiselle tehdään yksinoikeuksia, kuten säädellään lakeja, jotka antavat paremmin toimeentuleville etuoikeuksia ja jättävät heikommin toimeentulevat oman onnensa nojaan. Mitähän siitä seuraa?

Suomalainen kansanedustuslaitos on mahdollistanut demokratian, mutta ei oikeudenmukaisuutta. Rautalangasta vääntäen on jouduttu vuosi vuodelta tunnistamaan, miten valta sokaisee ja hyvä toimeentulo vesittää hyvätkin aikeet.

Suomalaisena yhteiskuntana olemme ajautuneet häpeälliselle, köyhien ja keskiluokkaisten ihmisten Raatteen tielle. Pärjääminen on ainoa arvo, jonka puuttuminen tuhoaa.

On turhaa julkaista teoksia Wahlrooseista tai mistään muista suvuista, joiden taloudellinen riippumattomuus aiheuttaa kansalle pahaa mieltä. Toisaalta, julkaisuista saa perspektiiviä omaan aikaan ja elämänsä mahdollisuuksiin. Normiduunari tienaa elämänsä aikana juuri ja juuri ruuan ja asumisen, ehkä muutaman etelänmatkan. Jotkut myös sitkutellen lainaa maksaen oman asunnon.

’Arvon mekin antsaitsemme, Suomen maassa suuressa’  lauloimme kansakoulussa, ymmärtämättä, mitä se tänä päivänä tarkoittaa.

Arvon etsintä on hienoa, mutta toimeentulon edellytykset kadoksissa.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu