Suomen euroon liittyminen – poliittinen virheratkaisu by P. Krugman !

Euroilu on alkanut oireilla vakavammin kuin kansalle on tietoa tihkunut. Kansan syvät rivit, keitä he sitten ovatkaan, on nyt viimeistäänkin peloteltu valtiovarainministeri Urpilaisen äänellä. Varautukaa pahimpaan, taloutemme on kuin huojuva talo, koskaan ei tiedä, mikä puhallus sen kaataa.

Taloustieteilijä Paul Krugman on arvionsa ilmaissut – euro on tuonut Suomelle enemmän ongelmia kuin hyötyä. Suomen kehno pärjääminen on hänen mielestään ”vähän mysteeri”. Mihin suomalaiset rahat ovat kadonneet, kun pulaa on jokaisella sektorilla (paitsi eläke- ja valtionyhtiöiden johtajilla).

Rakastaisin tuota Krugmania, jos hän uskaltaisi hymyillä. Helsingin Sanomien sivuilla mies kurkistaa syrjäsilmin kuvaajaansa. Luen; uskokaa, jos haluatte! Ei tee mieli uskoa, mutta toisaalta oma intuitio on samaa kaliiberia.

Eurokriisi elää ja voi hyvin. Liian hyvin. Joku tai jotkuhan tästä hyötyvät. Monetkin maassamme.

Saksa on vahvoilla ja vahvistuu yhä. Kreikan ja Espanjan kansa on hiljennetty arvottomuuteen ja tarpeettomuuteen. Vaikka Krugmanin mielestä tuli ei enää roihua Euroopan Unionissa, polttava jää syövyttää sisältäpäin.

Olen vihainen. Suomi kasvaa sammalta, ennen kuin talouselämä elpyy entiselleen. Onko se euroon liittymisen syytä? Ehkä, ehkä ei.

Euroon liittymisestä Suomea edelleen arvioidaan historiallisten ja poliittisten syiden takia. Olen samaa mieltä Krugmanin kanssa. Näin asia on. Sodankäynyt kenraali Adolf Ehnrooth totesi aikanaan, että ei sen väliä, onko markka vai euro – samalta se maistuu. Hän vahvisti poliittista ajattelua, jolla maamme välimatkaa itään yritettiin etäännyttää.

Eli, taustalla olivat edelleen pelot, jotka hallitsivat suomalaista, poliittista ilmapiiriä.

Missä maassa valtiovarainministerinä voi toimia peruskoulun opettaja? Suomessa voi. On hyvä tunnistaa, miksi Krugman hämmästelee suomalaista mysteeriä heikosta taloudenpidosta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu