Onko miehen uskottomuus hyväksyttävämpää kuin naisen?

Kumppanin pettämisen ilmitultua, parisuhde kriisiytyy. Useimmiten paljastuminen  petetyksi tulleelle on järkytys, erityisesti, jos ennakoivia viestejä ei ole osannut tunnistaa. Sanonta ’puun takaa’ -tulemisesta mietityttää. No, jokainen kohtaa ongelmansa tavallaan.

Uskottomuuden monenkirjavat muodot ovat aina läsnä. Psykiatri Matti Huttunen on lähtenyt kuvaamaan HS:n 9.1. haastattelussaan omaa, uskottomuutensa aiheuttamaa, vuosien tuomaa tuskaa niin itselleen kuin perheelleen. Tämän päivän mielipidesivulla (HS) psykiatri vastaa uskottomuuden olevan alkoholismia vaietumapaa. Totta kai on, miksi ei olisi!

Ranskan nykyisen presidentin, F. Hollanden suhteen paljastuminen on vienyt hänen puolisonsa sairaalaan. Siitä huolimatta, yleinen ajattelutapa haluaa ilmituoda, miten ranskalaisessa mentaalissa  sivusuhteiden olemassaolo on arkipäivää. Erityisesti korkeassa asemassa olevien miesten suhteet ovat hyväksyttäviä.

Miten suomalaiskansallinen ajattelutapa suhtautuu sivusuhteen ylläpitämiseen? Millaisia arvolatauksia pettäminen sisältää? Onko miesten pettäminen sallitumpaa kuin naisten?

Useimmiten salassapidetyn asema unohtuu. Pohdinta keskittyy arvolatauksena petetyn puolison ahdistukseen, suruun ja häpeään. Niin nytkin, median keskittyessä puhumaan Ranskan presidentti Hollanden sivusuhteesta ja samaan aikaan kärsivästä puolisosta, on selvää, että kansalle jää mielikuva petollisesta naisesta, joka tuhoaa hyvän parisuhteen. Sivusuhteessa olleen, tässä tapauksessa naisen tuntoja, kukaan ei suostu kuulemaan. Vai, kuullaanko?

Mielenkiintoista olisikin, miten eri kansalliset maat suhtautuvat sivusuhteisiin. Kysehän on joka tapauksessa kahden ihmisen suhteesta. Suhteesta, jonka (pitäisi) aina perustua luottamukseen.

Arvolataukset, jotka luodaan parisuhteiden merkityksiin, ovat tiukkoja. On selvää, että jokainen suhdetta rakentaessaan, toivoo kestävyyttä. Pettäminen ei kuulu yhteyteen, jossa rakennetaan tulevaa, jossa luodaan maaperää uusille kasvaville.

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu