Suomalaisen pahin kriitikko on suomalainen itse

Olen väsymiseen asti yrittänyt ymmärtää, mistä suomalaisuuden mielikuvapohdinta on lähtöisin. Ikään kuin, suomalaisuuden pitäisi olla jotain enemmän tai jotain vähemmän tai jotain kaikkea, mitä maapallomatkailu on tuottanut.

Medialle tarjoutuva aineisto ei ole riittävä. Kansassamme on vahvuutta, joka näkyy identiteettinä uskosta ja toivosta. Nokia ei ole ainoa suomalaisuuden kannattelija, on paljon muutakin.

Suomalainen identiteetti saattaa olla särkyvä, toisaalta, identiteetti on vahva. Suomalaisuutta olisikin hyvä tarkastella pitkän aikavälin tiedolla ja ymmärryksellä.

Ville Haapasalo, joka on kiertänyt Venäjää ja tarkistellut sikäläisiä kulttuureja, tarvittaisiin myös samankaltaisen matkan tekemiseen omassa maassaan. Villellä on näkemystä.

Onhan selvää, että mallioppimisen kautta, sodanjälkeisen ikäpolven nuoret omaksuivat isiensä tavan vaikenemiseen. Vai, oppivatko? Pojat varmaankin, mutta tytöt ei. Tytöissä kehittyi vahva kansallisuustunto ja puheen tuottaminen. Naisiksi kasvettuaan, tytöt ovat puolustaneet suomalaisuutta, henkeen ja lähes jopa vereen.

Suomalaisia arvioidaan suomalaisten silmin.  Myös ulkomaalaisten, jotka tänne tultuaan ja asetuttuaan, haluavat päteä, vähättelemällä suomalaista jäyhyyttä.

On välttämätöntä, että tämän kaltaiseen asennevalmiuteen ei asetuta.

Suomalaisuus on identiteetti, arvokas ja vahva. Suomalaisuus ei ole häpeä vaan ylpeys.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu