Varo vaurastumista – maastamuutto odottaa!

Kansallinen identiteetti – olkoon se nyt vaikka suomalaisuus – velvoittaa toimimaan maansa parhaaksi. Näin ainakin olen ymmärtänyt ja reippaasti myös oppina saanut niin lapsuusperheessäni, koulussa ja työelämässä. Toisaalta jotkut haluavat irtautua ja etsiä vaihtoehtoja.

Olemme suomalaisina juurikin viettäneet jatkosodan päättymisen seitsemänkymmentäluvun ns. itsenäistä taivalta. Olemme juhlistaneet monin tavoin kansakuntamme vapautta ja itsemääräämisoikeutta. Olemme myös purkaneet sodan traumoja – meillä on vieläkin keskuudessamme veteraaneja, lottia, pikkulottia, Ruotsiin evakuoituja sotalapsia, sotaorpoja.

Miksi sotia käydään? Useimmiten kyse on oman kansallisuuden puolustamisesta rajoineen ja arvoineen.

Kansakuntana pieni maa on useimmiten suurvaltojen valtapolitiikan temmellyskenttä. Siitä ei pääse mihinkään. Agricolan päivänä katselin suomalaisen siniristilipun liehuntaa pylväissä ja talojen katolla – enkä voinut olla iloitsematta sen merkityksestä.

Ihmisen on hyvä kuulua johonkin kokonaisuuteen ja yhteisyyteen. Yleisimmin meidät yksilöinä tunnistetaan jonkin maan kansalaisena, jonkin yhteisön jäsenenä tai jonkin perheen osana. Kansainvälisesti, joka tapauksessa jonkin maan kansalaisena. Mitäpä tuosta peistä vääntämään.

On selvää, että vain viisimiljoonainen kansa joutuu miettimään toimeentuloedellytyksiään aivan eri tavoin kuin esim. 150 miljoonainen.

Onko niin, että pienessä maassa vaurastuminen on vaarallista?

On ja ei! Ongelmaksi näyttää kehkeytyvän  verotuksen keinoin yritetty tulonjaon tasaus.  Syynä on poliittisen vallankäytön epätasapaino. Yhtä, riittävän suurta enemmistöä päättäjäksi ei ole – sateenkaarihallitus on eräs hyvä esimerkki!

Demokraattisena yhteiskuntana, Suomi,  on pärjännyt pitkään. Yleistä toimeentulomahdollisuutta on jaettu kaikille. Kaikilla on ollut selviytymiseen tarjottuja keinoja!

Tunnistan vahvasti suomalaista ylpeyttä vaikkapa Pisa-vertailuissa. Suomalaiset ovat halukkaita arvottamaan maataan kansainvälisissä mittelöissä.  Jääkiekko ureheilun puolella lienee vahvimmasta päästä kansallisen identiteetin kulminaatiossa.

Muistan hyvin, kun Suomi voitti 1995 Ruotsin jääkiekon MM-kisoissa ja tuli ykköseksi, miten nuoret itkivät. Voitto ei ollut vain urheilullinen, se saattoi merkitä myös kansallista voittoa, olemassaoloa.

Historiaan on hyvä aina palata. 1970 -luvulla syntyntyneiden vanhemmat ovat pääsääntöisesti sodasta selviytyneiden vanhempiensa poikia ja tyttöjä. Olen ymmärtänyt, että useimpien vanhemmat ovat tavalla tai toisella traumatisoituneita omien vanhempiensa kautta.

Omassa työssäni kohtaan useimmiten nyt varhaiskeski-ikäisiä aikusia (35-50), joiden jompikumpi tai molemmat vanhemmat ovat/olivat alkoholisteja tai alkoholin suurkuluttajia.

On surullista tunnistaa, miten välinpitämättömästi yhteiskunta on sodan jälkeen syntyneiden ikäpolvien, vanhempiensa traumansiirrosta aiheutunutta ahdistusta pystynyt kohtaamaan. 

Mielenterveyden maksuttomat palvelut on yleensä kohdennettu akuuteille tilanteille. Masennuksen syövereissä eläville, useimmiten vain psykoottiset tilat huomioidaan.

Traumaterapiaa on lähdetty aikanaan kehittämään Vietnamin sodan traumoista kärsineiden veteraanien auttamiseen. Suomessa traumoja on hoidettu kenties tuomitsemalla tai vähättelemällä.

’Kärsi kurja kärsi, saat kirkkaamman kruunun’, oli isosisäni uuden vaimon viesti meille lapsille!

Olemme kenties kärsineet enemmän kuin hän tahtoikaan, mutta arvokkaasti.

Mitä tulee otsikkooní ylenpalttisesta vaurastumisesta, olen ajatellut, että itseään kukaan ei kuitenkaan pakoon pääse.

Vaurastuminen on joka tapauksessa vaarallinen ilmiö maassa, joka on vähälukuinen ja lähestulkoon ristiinnaitu!

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu