Eläkeläinen vain työvelvoitteensa suorittanut kansalainen?

Ylen teettämän kyselyn mukaan eläkkeelle pääsyyn eniten kannatusta on saanut 63-65 vuoden ikä. Toimituksellinen tiedustelu aamu-tv:ssa tarjosi myös pohdintaa, mikä olisi soveliain ikä, jolloin työntekijä saisi mahdollisuuden 'vapauteen', eli turvattuun toimeentuloon ilman työvelvoitetta.

Haastateltavien mielestä ikärajan asettaminen on hankalaa, sillä ihmiset ovat erilaisia niin fyysisiltä kuin psyykkisiltä ominaisuuksiltaan. Myös työn sisältö merkitsee kuten myös työpaikan ilmapiiri.

Työpaikan ihmissuhteet ovat saattaneet vuosien varrella joko vahvistaa tai kuluttaa loppuun.

Joku Yle-aamun haastatelluista ei asettaisi ylärajaa lainkaan.  Moniosaaja Andersson ei lopettaisi työntekoa ennenkuin aika päättäisi hänen puolestaan. Minusta hyvä asenne, mutta kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia työllistyä työllisen ikänsä jälkeen.

Ollaan tässä kuitenkin hyvin vakavan asian äärellä.

Ensinnäkin, eläkeläisyys sisältää useimmiten negaation. Eläkeläinen kuulostaa elätettävältä. Sitäkin ilmaisua nykydiskurssissa suositaan. Kuka maksaa suurten ikäluokkien eläkkeet, jos nyt ei tehdä jotain.

Lomakkeissa, joissa tiedustellaan sosioekonimista asemaa – eläkeläinen arvioidaan samaan katergoriaan kuin eronnut. Molemmat sanat sisältävät arvion mm. rajoittuneesta toimeentulosta. Nyt puhutaan mediaanista, joita suurin osa meistä edustaa. Miesten keskiarvoeläke on n. 2000 euroa ja naisten 1500 miinus vero. Eläkehän koostuu tehdyistä vuosista ja palkan suuruudesta.

Ehdottaisin, että sanasta eläkeläinen luovutaan. Leimaahan se myös niitä nuoria, jotka syystä tai toisesta ovat joutuneet eläkeläisiksi.

On hyvä myös pohtia, mikä ilmaisu voisi kuvata paremmin henkilöä, jonka työvuodet on tehty. Tai, onko tarpeen määritellä lainkaan sosioekonomista asemaa. Ihmisten luokittelu vuohiin ja lampaisiin voisi olla jo aikansa elänyt.

Eläkkeellesiirtymisikää voitaisiin kutsua esim. työvelvoiteiäksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu