Vaikeina aikoina suomalaisten voimat yhdistyvät – miten on nyt?

Ihminen on parhaimmillaan, kun hän joutuu puolustautumaan. Mieli tuottaa affekteja, joilla murretaan muureja ja rakennetaan uutta.

Enimmäkseen näinä aikoina puolustautuminen on tarkoittanut tuhoa, kärsimyksen uhallakin. Tarkoitan, itsensä likoon laittamista. Toisaalta 'antaa palaa' -mentaalia.

 Kun vastareaktioita synnyttävää toiveikkuutta nousee valtiojohtajien uskalluksesta, kuten Suomen presidentin, Sauli Niinistön. Mies, joka Khao Lakin tsunamissa kävi hengissätaistelun poikiensa ja itsensä puolesta, on varmasti paras henkilö astumaan esiin valtiollisten kriisien silmiinkatsojana.

Kun katsoo suomalaista yhteiskuntaa päällisin puolin, kaikilla näyttää menevän hyvin. Päällisin puolin katsominen takaa sen, että varjossa elävät eivät päätään nosta.

Tapasin taannoin perheen, jossa äiti ja poika sinnittelevät ulosoton kiemuroissa. Pojalla on huippuarvosanat koulusta, äiti pärjää hyvin työareenallaan. Mustana pilvenä perheellä on äidin ulosottovelat, jotka syntyivät eron myötä monien yhtälöiden seuraamuksina.

Ulosottoa on jatkunut jo vuosia, mutta perittävä pääoma vain kasvaa. Korot pitävät siitä huolen.  Äidin palkasta ulosotto kuittaa niin suuren osan, että perheen selviytyminen jäljellä jäävällä summalla ei ole mahdollista.

Äiti saa joskus apua  ystäviltään, joiden tililleen laittamat rahat luetaan tuloksi, vaikka raha on lainaa.

Kierre on julma ja saattaa lopulta viedä tuhoon.

Tänä päivänä, Suomessa on enemmän työttömiä, kuin pahimpina lamavuosina. Tuolloin palkoista kerättiin tukea työttömille. Nyt, aika on julmempi.

Jokainen pärjätköön omillaan – jos ei pärjää, so what!

Myös pientä tuloa antsaitsevat, työssäkäyvät, ulosotossa olevat ja maksuhäiriöiset, maksavat suomalaisen yhteiskunnan hymistelevän hyvinvointnin mielikuvaa.

Sitähän ei enää ole. Hyvinvointia!

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu