Erilainen todellisuus selviytymiskulttuuriin!

Suomalainen todellisuus on siitä mielenkiintoinen, että vertailukohdat arjessa selviytymisestä eivät täsmää.

Yhdellä tulot ovat kuukaudessa nettona 3500 – 4000 euroa kaikkineen ja toisella juuri sen verran, että kalapuikoilla ja tonnikalalla saadaan proteiinit kasaan. Vuokran, sähkön ja välttämättömät lääkekulut maksaa yhteiskunta, eli me veroamaksavat kansalaiset ja yhteisöt.

Korkeatuloinen maksaa kaiken ITSE, yhteiskunta ei jostain kumman syystä tule vastaan. Vähätuloinen saa verovaroista maksettavaa avustusta elintärkeisiin, mutta ei kuitenkaan asunnon  lainan lyhennyksiin.

Vähätuloinen on mahdollisesti asunut aina vuokralla ja asuu edelleen, jos vuokrat on maksettu. Muutoin hän ja lapsensa asuvat , no, kuka minkinlaisen paikan on onnistunut perheelleen löytämään.

Samaan aikaan, kun Radio Novassa käydään keskustelua istumiskulttuurista, voitaisiin yhteisillä baanoilla käydä keskustelua rahan merkityksestä selviytymisessä. Kuinka paljon on riittävästi ja kuinka vähällä voi tulla toimeen!

On aivan pakko todeta, että lapsuudessani myös raha näytteli, mutta ei lainkaan vertailussa nykyiseen. Yhteiskunnan tukia oli turha odottaa, niitä ei ollut,  joten elinolosuhteensa oli mitoitettava sen mukaan, miten se kullekin oli mahdollista. Jos kauppa ei kannattanut, piti ottaa velkaa.

Yksinhuoltajuus ei voi olla ainoa kriteeri verotuksen ymmärrykseen. Yksinasuva (lapseton) työssäkäyvä henkilö on raskaimman taakan kantaja. Hänen huoliaan tuskin kukaan kuulee. Yhteiskuntamme on erittäin perhekeskeinen.

Yksinasuvalla ei ole ystäviä yhteiskunnassa. Hän maksaa kalleimman mukaan,  kaiken.

Kevennän – asun yksin ja maksan kaiken! Kaksi koiraa ja yksi kissa – heidän ruokansa vie ison loven tuloistani, mutta heidän älykkyytensä palkitsee. Rahan merkitys katoaa. Olemme kuitenkin perhe ja nautimme yhdessäolostamme. Näkisittepä meidän metsäretkemme!

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu