Älä paljasta heikkouttasi – valtiona ole vahva!

Maan vahvuus on yhtä kuin sen heikoin lenkki. Suomalaisen yhteiskunnan  heikoin lenkki saattaa tunnistautua yhtäältä poliittisesti  kansallisena hajautuneisuuteena mutta myös epävarmuutena puolustuksellisesta vahvuudesta.

Ukrainan kriisin myötä Suomi on joutunut uudenlaiseen kansainvälispoliittiseen tarkasteluun. Venäjän naapurivaltiona maamme on herkän liipasimen  valokeilassa eurooppalaisena pienvaltiona.

Kansalaisten näkökulmasta olemme turvattomuuden ja turvallisuuden leikkauspisteessä. Ikäihmisemme ovat eläneet vuodet, jotka tarkoittivat menetyksiä, kuolemaa ja uhrauksia.

Suomalainen kansallisidentiteetti on vahva. Pienten kansakuntien on pidettävä yhtä ja vahvistettava selviytymistään. Vaikka maamme väestöstä useita satoja tuhansia on joutunut muuttamaan siirtolaisiksi, ovat hekin edelleen henkisesti suomalaista identiteettiään eläviä, muukalaisinakin.

Luemme ja kuulemme edelleen tarinoita suomalaislasten lähettämisistä Ruotsiin, sodan jaloista. Aika ajoin, nyt jo lähes vanhuksina, Ruotsista palautetut lapset, tunnistavat itsensä juurettomiksi, mielenterveysongelmille altistuneiksi, itsetuntonsa menettäneiksi kansalaisiksi.

Yksittäisenä kansalaisena tunnen vastuuni maastani ja läheisistäni. Isäni haavoittui jatkosodassa ja kärsi loppuelämänsä fyysisten vahingoittumisiensa lisäksi  myös tunne-elämän vaurioista. Ei vain isäni, myös äitini toi mukanaan sodan ajan kärsimykset perheeseemme.

Lapsuuteni kuin sen muistan, on ollut turvallinen ja lämmin. Vanhempamme ovat tehneet lapsuudestamme parhaan mahdollisen.

Se ei kuitenkaan poista sitä memoriaalisuutta, jonka he ovat omilla ahdistuksillaan siirtäneet meihin lapsiinsa, tiedostamattaan.

Poliittinen diskurssi saattaa lieventää tai lisätä kansalaisten huolta vallitseviin kansainvälispoliittisiin olosuhteisiin.

Niin kauan kuin mielialat yhteiskunnassamme suosivat demokratiaa, en ole huolissani.

Huolipiikkini nousee välittömästi, jos ajatuksellinen vapaus kahlitaan ja ihmisten tietoisuus muovaillaan yhdenmukaisuuden muottiin.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu