Köyhäksi julistetun tuomio, ajattelukyvyn heikkeneminen!

Ihmisen mielen muuttuminen rahan vaikutuksesta HS:n toimittaja Jussi Sippolan artikkelissa (HS 3.1.2015) luo mielenkiintoisen tarkastelukulman siitä, miten rikastuminen tai köyhtyminen kulminoituvat ihmisen mentaalitarkastelussa.

Tämä armoton maa, jota Suomeksi kutsutaan, on lähtenyt yliopistollisin tutkimusmenetelmin selvittämään, miten köyhyyteen ajautunut ihminen, joka syystä tai toisesta on vaurauskäsityksen ulkopuolinen, toisin sanoen köyhä, luokitelllaan tyhmäksi. Köyhtyvän elämänlaadun heikkeneminen merkitsee artikkelin tuottajan mukaan myös ajattelukyvyn heikkenemistä.

Rikastumisen tuoma onnellisuus artikkelin mukaan toimii, mutta äkkirikastumisessa pelot nostavat päätään.Tutkimattakin on selvää, että raha antaa vapauden tunnetta ja mahdollistaa riippumattomuutta.

Miten köyhtyminen muuttaa ihmistä?

Köyhyys on kuormittava, mutta myös armahtava. Kun on hyväksynyt köyhyytensä, ei enää tarvitse taistella vaurauden arvoista.

Köyhyys sanana sinänsä on jo luokitteleva. Köyhänä ihminen voi olla onnellisempi kuin konsanaan rikkaana.

Elämän arvot eivät ole mitattavissa rahalla. Arvojen konseksuksen myötäeläminen tapahtuu usein yhteiskunnallisessa vertailussa. On julmaa arvioida köyhtyvien ajattelukyvyn alenemaa älyllisessä kontekstissa.

Sosiologian professori Juho Saari, Itä-Suomen yliopistosta, hyvä, että tutkit, muista kuitenkin, miten suomalaista tutkimusta ei voi verrata amerikkalaiseen.

Monet 'köyhät' ovat ottaneet minuun yhteyttä hermostuneina. Millä perusteilla heidän ajattelukykyään kyseenalaistetaan?

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu