VVO ja Sato, yleishyödylliset riistäjät!

Yleishyödyllistä rakennustoimintaa harjoittavat yhtiöt VVO ja Sato ovat rakennuttaneet vuokrataloja, joita valtio on rahoittanut kansalaisten verovaroin. Tietoinen vuokra-asuntojen vajaatuotanto mahdollistaa korkeat vuokrat. Kansalaiset maksavat yli varojensa asumisesta. Tämä ei liene ollut valtion lainoituksen tarkoitus.

Valtio subventoi asumistukina kansalaisten vuokranmaksuvajetta, jälleen verovaroin. VVO tarjoaa ammattiyhdistysliikkeisiin liittyneille (JHL, etc.) etuoikeuden vuokra-asunnon saamiselle. Vuokrat ovat usein huonokuntoisistakin vuokra-asunnoista korkeat. Kannattaa käydä VVO:n ja SATO:n sivuilla tutkailemassa, millä hinnalla asunto heltiää. Pääkaupunkiseudulla neliöhinnat on päätähuimaavat.

Kunnallinen vuokra-asuntotuotanto on onneksi vielä kohtuuhintaista. Tosin ARA:n luvalla perivät vuokralaisilta korjauslisää, jolla kattavat vanhojen talojen korjaukset. Esimerkiksi 50 neliön vuokra-asunnon vuokraan ympätty korjauslisä on 70 euroa/kk. Aivan käsittämätöntä. Selvitellessäni asiaa ARA:n vastuuhenkilön kanssa, hän totesi, että eihän tuo moraalisesti ole oikein, mutta tähän on ollut suostuminen.

Kysymys kuuluukin, miksi valtion keinot rahoittamiensa vuokra-asuntojen hinnoittelussa on hukassa. Onko niin, että yhtiöt, kuten VVO ja Sato, voivat hinnoitella asuntotuotantoon saamansa valtion rahan samaan tapaan kuin vapaarahoitteiset yhtiöt, ylisuurina vuokrina.

Missä on valvonta? Asuntoministeri Piia Viitanen vaikuttaa täysin tietämättömältä, miten kansalaisten oikeudet vuokra-asumisen suhteen toteutuvat. Demarivaikuttajien olisi korkea aika tunnustaa, että voittoa tavoittelevat, mutta valtion rahoitusta rakentamiseen saaneet yhtiöt, ovat ymmärtäneet käyttää heikon valvonnan edukseen.

Tätä merkinnee tänään uutisissa VVO:n kiinteistöjen investoinnista vastaavan johtajan suulla ilmi tuotu viesti, että pärjäämme nyt omillamme – valtion tukien aika on ohi!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu