Yksinasuvat, miljoona kansalaista, aikamme proletariaatti!

Nelikymppinen mies makoilee sohvallaan, kierrätyskeskuksesta haetulla. Pöydällä puoliksijuotu olutpullo, tuhkakuppi natsoilla kyllästetty. Kelan kirje lapsen elatusavun perinnästä, aamuksi viritetty herätyskello. Uni on katkonaista, kuorsaus kuivattaa suun.

Mies herää kauhuun. Hörppää pullosta lämmintä, nukahtaa.

Vuokraa en pysty maksamaan. Elatusmaksuja yritin, mutta väsyin. Työssä on oltava pärjäävä ja kunniallinen, kunnian mies. Niin kuin talvisodan miehet. Semmoiseksi isä kasvatti, omillaan toimeentulevaksi, huolehtijaksi. Lapsia on ikävä.

Kuusikymmentäkahdeksainen nainen istuu vähäeleisesti sisustetussa asunnossaan. Eläke 700 euroa netto, vuokra 740 euroa. Asumistuki 240 euroa.  Hän katselee englantilaista sarjaa entisajan vauraista kartanonherroista, tyylikkäistä naisista, joiden elämässä on sitä jotakin. Aamulla hän tunnistaa oman paikkansa ja lähtee vetokärryjen kanssa leipäjonoon. Eläke ei nytkään riittänyt koko kuukaudeksi vaikka useita päiviä söin hernekeittoa. Vatsa ei oikein kestä.

Ensimmäisen vuoden opiskelijana aloittanut Alli on tullut pääkaupunkiseudulle.  Opintoraha ja asumislisä, yhteiskunnan vastaantulot. Opiskelija-asuntolaan ei päässyt.  Oli pakko ottaa asunto Kalliosta, läheltä yliopistoa. 12 m2, pieni koppi 500 euroa. . Hienoa, että pääsin yliopistoon, mutta en minä elä.

Allin tie päättyy mielenterveyden haaksirikkoon. Eronneen miehen tie ahdistuneisuuteen ja lopulta työkyvyttömyyseläkeläiseksi. Kuusikymppisen naisen lamaantuneeksi, ruokajonoon joutuvaksi.

Yksikään näistä, yksinasuvien ihmiskohtaloista, ei olisi nykyisenlaisessa ahdingossa, mikäli suomalainen vuokra-asuminen kohtuullistettaisiin.

Valtion lainoilla tuetut vuokra-asunto-osuuskunnat ja -yhtiöt, ovat ajassamme nähneet tilaisuutensa tulleen. Kun kukaan ei tarkista, ei tarkkaile eikä raportoi, on mahdollista hyödyntää kansalaisten maksamia rahoja niin kauan kuin se mahdollista on.

Vuokra-asumisen arvostuksen muuttaminen kunnialliseksi asumismuodoksi, on seuraavan hallituksen merkittävä asenneratkaisu. Puolue, joka tunnistaa nykyisen, ammottavan epäoikenmukaisuuden aukon, on varma vaalivoittaja.

Yksinasuvien joukko on miljoonan äänestäjän kokoinen.

 

Ps. Näiden ihmisryhmien kohtuullinen vuokrahinnoittelu  olisi saattanut tuottaa yhteiskunnallemme miljoonien säästöt. Nyt, heidän kulunsa maksaa yhteiskunta ja voitot kerää vuokraava yhteisö.

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu