Nuoret etsivät lohtua huumeista tai tappavat itsensä – tulevaisuus kadoksissa!

Kävin mielenkiintoisia keskusteluhetkiä suomalaisen yhteiskunnan kehitystrendeistä kahden, yksinhuoltajaäidin kasvattaman, 17 -vuotiaan nuorukaisen kanssa viime viikolla, jolloin VM:n madonluvut eivät vielä olleet ilmassa.

Puhuimme avoimesti siitä, miten heidän oma tilanteensa näkyy, kun vanhemman työssäkäynti ei enää riitä toimeentuloon. Miten ajassa pysyäkseen vanhempi joutuu ottamaan velkaa tai luopumaan vältämättömistä, kuten rikkinäisten hampaiden hoidosta, harrastuksista, vaatteista tai terveellisestä ruuasta. Häpeä estää myöntämisen.

Nuoret herkästi valitsevat tien, joka tarjoaa hetken helpotusta.

Päihteet. Jokaisen koulun pihoilla voi ostaa huumeita. Näin minulle sanottiin. Valvontaa ei ole. Pojat itse ostavat nuuskaa. Se tarjoaa pärinää. Varoitin huulisyövästä. On liian kaukana.

Kuuntelin ja ymmärsin, miten vanhempansa yrittävät ylläpitää lapsilleen hyvää ja vertailukelpoista turvaa. Huomasin kuitenkin, että jossain sisimmässään nämä nuoret kärsivät siitä, että rakastamistaan yksinhuoltajavanhemmista he haluavat irtautua, mutta samaan aikaan hätä on läsnä.

Oikeastaan hyvinvointiyhteiskunta on jo murrettu. Toinen pojista puhuikin pahoinvointiyhteiskunnasta.

Sosiaalidemokraatit ovat työstäneet Suomeen ihmisoikeudet ja hyvinvoinnin – koulut, päiväkodit, terveydenhuollon, naisten vapautumisen tehdastyönorjuudesta (kiitos Miina Sillanpään) ja paljon muuta.

Keskustalaisessa vahvuudessa saattaisi olla pelastus. Puoluejohtaja Juha Sipilä on viisas. Häneen on nyt luottaminen. Alkiolainen heikoimpien auttamisen mentaali on tullut ymmärretyksi.

Miten maamme sitten selviytyy madonluvuista?

Polarisoituneena maamme näyttää erinomaista esimerkkiä nuorille, että hyväosaisten palkitseminen on johtanut kansamme nykytilaan.

Kokoomuslaista politiikkaa johdettuna ja ikävä kyllä Demareiden Jutta Urpilaisen tukemana, suomalainen yhteiskunta on kohdannut raskaimmat vastoinkäymisensä sitten Miina Sillanpään.

Nämä 17 -vuotiaat nuoret miehet ovat vielä vahvoja uskossaan. Onneksi. Yliopisto kutsuu ja tahtoa riittää. Toivottavasti myös suomalaista hyvinvointiturvaa, jolla myös älykkäät köyhät voivat opiskella ja tuoda viisautta maahamme.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu