Tästä on pakko puhua

Ajelin kuluneella viikolla, keskiviikkona noin kello 8.30 Kehä ykköstä suuntanani Itäkeskus. Kontulan risteyksen jälkeen havahduin valtavaan ihmisjonoon, jonka loppupäätä ei näkynyt. Mietin, onko Myllypuroon noussut uusi kaupparyhmittymä, jossa jaetaan maksutta 1000:lle ensimmäiselle muovisangon täydeltä tuotteita.

Mielessäni jo manailin, että miten ihmisillä on aikaa ja kiinnostusta moiseen hömppään, kunnes tajusin, että kyse onkin ruokaa jonottavista suomalaisista. Kyse olikin Herttoniemen seurakunnan organisoimasta, maksuttomien, parasta ennen päivättyjen elintarvikkeiden jakelupisteestä, joka sijaitsee Liikuntamyllyn kellaritiloissa, jonne kaikki ruokaa vaille jääneet olivat jonoutuneet odottamaan kasseineen leipää, maitoa, maksalaatikkoa ja nahistuneita hedelmiä.

Suomi elää nyt viiden kerroksen todellisuutta. Alimmalla tasolla sinnittelee se kansanjoukko, jonka toivo mahdollisuuksistaan on jo hiipunut. Seuraavalla askelmalla seisovat Pertti ja Aila, joiden mielessä vielä välkähtelee kadonneista unelmista oljenkorsi asunnosta ja jokapäiväisestä leivästä.

Sitä seuraavalla askelmalla taivaanrannalle tähyilee satojen tuhansien ihmisten joukko. Suurimmalla osalla on maksuhäiriö tai tulot ulosotossa. Suurin osa heistä on työtön. Suurimmalla osalla on myös perhe, lapsia, joita ei ole laskettu maksuhäiriöisten numeraaliin. 

Pärjääjien joukko, joka on säilyttänyt työnsä, yrityksensä ja ihmisarvonsa, tulevat näkyviin toisella portaalla. Riikat ja Ernot, jotka elävät erilaista todellisuutta tulonsa menettäneiden rinnalla, tiedostavat, että heilläkin asuntovelat painavat, vuokrien maksu vie yli 40 %:a palkasta ja työn säilyttäminen vaatii perheeltä anastettua aikaa.

Ylimmällä tasolla elää hiljaisten joukko, joiden ei enää tarvitse kantaa huolta toimeentulostaan. Vauraus on suoja, jonka turvin on luvallista unohtaa ns. itseaiheutettu pärjäämättömyys.

On selvä, että enää ei saa vaieta. Hädänalainen Suomi on murheellisten Suomi.

Hiljainen, mutta vaarallinen hyväksyntä on tullut tiensä päähän. Suomalainen on vahva ja valmis panostamaan, jos hänelle annetaan mahdollisuus.

Tulevalla hallituksella onkin nyt satojen tuhansien eurojen paikka rakentaa jalusta jokaiselle kansalaiselle. On tarpeetonta luokitella pärjääjät pärjäämättömiin, sillä jokaisessa meissä asuu pärjääjä.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu