Kuuntelin PS:n johtaja Timo Soinin puhetta

Kuuntelin PS:n pj Timo Soinin puheen HSTV:n välityksellä. Puhetta pohjustamaan näytettiin videotykillä viimeinen vaalivoittotilaisuus – Jytkyjen Jytky  -jytkytys! Paluulla huhtikuisen vaalivoittojuhlinnan hegemoniaan, 1500 -päinen kuulijakunta heräteltiin uskoon, uskoon oman puolueen voimasta, vallasta ja vahvuudesta.

Toisaalta Finlandia -hymni ja Siniristilippumme -laulu ennen kokouksen alkua viestitti kansallisuutemme merkityksistä.

Soinin puhe noudatti samaa retoriikkaa kuin uskonnollisten yhteisöjen puhujat. Uskonnollisissa seurapuheissa tunnin kestävä puhe alkaa yleensä toteamuksilla Raamatun lauseista, joihin pohjautetaan sanoma. Puhe harhailee eri poluilla, palatakseen fokukseen – uskoon ja anteeksiantoon. Seurapuhujien puhe etsii kliimaksia, joka mm. lestadiolaisissa seuroissa johtaa hallusinaatioon tai ihmisten synnintuntoisiin anteeksipyyntöihin. Kyse on siten herkitsysmisestä sanalle, johon uskotaan ja pelolle kadotukseen joutumisesta.

Soinin puheen retoriikkaa oli helppo seurata. Aluksi hän selvitteli puolueensa alkutaipaleen kivikkoisuutta ja Raimo Vistbackan vahvaa uskollisuutta pitää yllä liekkiä, jonka puhalluksen vahvuudesta lopulta noustiin kuin Fenix -lintu – tuhkasta. (Vs. Herodes käskee tappaa kaikki poikalapset, Jeesus pelastuu)

Soinin puhe on ehdollistamista, jonka alkulähteet pohjautuvat uskonnolliseen hegemoniaan. Usko minuun, niin pelastut. Tai, vain me olemme pelastuksesi, älä etsi muita pelastusrenkaita.

Vahvimmaksi Soinin puheesta jäi mieleeni puolueensa ylivertaisuus. Myös siinä kontekstissa näen merkkejä hallitsemattomasta mielestä, jonka tarkoitusperät todistavat valheen.

Historian lukemilta, eduskuntavaaleista toiseen, perussuomalainen ihme nousi. Kansansa pettäjiä, vanhoja puolueita, oli nyt hyvä lähteä haastamaan.

Vuoden 2011 valeissa Perussuomalaisten ns. kansannousu toteutui. Edustajia saatiin 39, mutta valmiutta hallitusvastuuseen ei sitten löytynyt. Oppositiossa on aina helpompaa, mutta vaikuttaminen lähes turhaa.

Vuodet 2015 – 2018  hallitusvastuupuolueen ministerinä Soini hehkuttaa puoluettaan ainoana oikeana. 'Kansa tietää' – argumentointia hän edelleen ylläpitää ja samalla vahvistaa suomalaista illusiota, jolle ei ole selvää kuvausta.

Kuten uskonnollisten liikkeiden puhujat, myös Soini vetosi tunteisiin. Jos läsnäoleva perussuomalainen kannattajajoukko ilmaisee kättentaputuksin hyväksyntäänsä, ei Soinin Kreikka tai Immos -kommenteista irronnut kunnollisia taputuksia.

On hyvä myös tunnistaa, että vanhoillislestadiolaisten suviseuroissa – vuosikokouksissa – läsnäolevia on lähes 100.000, mutta perussuomalaisia äänesti viime vaaleissa yli puoli miljoonaa.

Tästä Timo Soini puheessaan painotti: jos maakunnassa on 2 valtuutettua, sieltä nousee heti yksi kansanedustaja.

Soini valmisteli puheensa armoon, joka suodaan kaikille epäonnistujille. Myös tämä viesti vetoaa kaikkiin niihin suomalaisiin, jotka 1991 -93 vuosina menettivät kaiken pankeille.

Myös minä, yksityisyrittäjänä menetin omaisuuteni. En kuitenkaan perhettäni.

Silti, perussuomalainen Soini ei minua vakuuta puheellaan. Olen oppinut kenties enemmän ajassa, tervehtynyt ja ymmärrän manipuloijien merkityksen.

Perussuomalaisten pj. Soini ei ole valmis jättämään tehtäväänsä puheenjohtajana, sillä laumansa tuki taloudellisten rahavirtojen varmistajana saattaisi hiipua.

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu