Suomen miehen arvot ei muutu

Suomalainen mies elää oppiensa mukaisesti. Hänelle merkitsevimpiä ovat työ, isänmaan puolustus ja perhe. Opittuja aiemmilta, ehkä, silti kasassa pitäviä arvoja. Työ ei ole vain toimeentuloa, työ on myös kunnia. Työ on arvo, joka kantaa eläkeikään.

Mies lähtee työmaalleen, varhaisen aamun tunteina, yleensä on kiirettä. Lapset saatetaan, nuorimmat päiväkotiin, vanhemmat kouluun. On tärkeää, että lapsille jää tunne isästä, joka on.

Isä vie ja isä tuo. Isä jaksaa ja kantaa.

Isillä on huolensa, mutta lapsistaan myös ilonsa.

Isät eivät tiedä omaa paikkaansa, enää!  Heidän aikansa on rajoittunut vaimon ja lasten tarpeisiin. Vaimotkaan eivät oikein tiedä, mitä lastensa isiltä odottaa.

Mutta rakkaus on ihmeellinen voimavara – kaikki väärinymmärrykset, -kohtelut ja viimeiset riidat unohtuvat rakastellessa.

Aamulla hirviöt syöksyvät kuin tuomarit, jotka kuolleissa vanhemmissaan nousivat haudoistaan.

Puolisoiden isät tuhosivat lastensa henkisen kasvun, toivon ja rakkauden kokemuksen mahdollisuuden.

Isät olivat juoppoja, tahdottomia ameeboja vaimojensa käsittelyissä. Äidit, kaappijuoppoja, surkimuksia, jotka eivät uskaltaneet puolustaa isiensa kaltoinkohtelemia lapsiaan.

Vallankäyttö perheissä tuhoaa lapsia. Lapset jatkavat samaa toimintamallia, jonka oppivat perheissään.

Tässä puhun vallankäyttäjien perheistä.

Sen sijaan, suomalainen mies, työläisperheeseen syntyneenä, edustaa miehen mallia lapsilleen työhön sitoutumisen arvoa. Jos työn saa, on hyvä sitä myös kunnioittaa.

Perhe on tuonut turvaa ja arvostusta. Eron myötä perheensä menettäneet ovat kokeneet itsensä epäonnistuneiksi ja erityisesti miehet ovat luopuneet olemassaolonsa tärkeydestä.

Vaikka sodan päättymisestä Neuvostoliiton kanssa on kulunut seitsemänkymmentävuotta, yhä monen nuorenkin mielet palaavat sotaan. Siitä huolen pitää sotaelokuvat, joista Tuntematon sotilas on ja toimii.

Suomalainen mies ei muutu. Hänen arvomaailmaansa kuuluu sekä suvaitsevuus että ymmärrys.

Suomalainen mies on vahva sielu, joka palaa, joka on viisas ja toimii. Suomalaista miestä mikään ulkopuolinen voima ei sorra, ei tuhoa eikä jätä yksin.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu