ARA -tuetut vuokratalot ja korjauskustannusten katto!

Ylen uutisissa kerrottiin eilen, että eduskuntaan on tulossa lakiehdotus valtion tukemien, vuokrakiinteistöjä rakennuttaneiden vuokranantajien, vuokralaisilta perittävien korjausrahojen suuruudesta/m2.

Voimassa oleva laki on mahdollistanut valtion rahoilla rakennettujen vuokratalojen omistajien periä vuokralaisilta korjausrahaa mielivaltaisesti. Yläkattoa ei laissa ollut määritelty. Tämä on mahdollistanut vuokrien kohtuuttomuudet mm. VVO:n, SATO:n ja Asuntosäätiön vuokra-asunnoissa. Varmasti on paljon muitakin rakennuttajia.

Valtio subventoi asumistukena vuosittain miljoonia suurvuokranantajien voitoiksi. Tarkistan vielä Tilastokeskuksen sivuilta v. 2014 maksettujen asumistukien määrän, jos viime vuosi on jo saatu tehtyä.

VVO markkinoikin jo uudenlaista vuokrausmallia, jossa asunnon saa heti nettihakemuksella, vuokravakuutta ei tarvita. Odotusaika on nolla, eli asumaan pääsee heti. Halvimmat ko. asunnot löytyivät kaukaa pääkaupunkiseudulta ja olivat asunnon kokoon nähden edullisimmillaankin (n. 35-40 m2) lähes 800 euroa/kk.

Kun laki on sallinut tähän saakka valtion kassan lypsämisen, toki se on käytetty täysmääräisenä.

Espoon Asunnot Oy perii vuokran yhteydessä korjausrahaa n. 1,5 %/m2.  Neliömääriltään suurissa perheasunnoissa vuokralainen joutuu maksamaan uusissakin taloissa mittavan määrän asuinaikanaan korjauskuluja, joita uusissa taloissa ei tarvita.

Nyt ehdotus on, että perittävän korjausrahan suuruus voisi olla max. 1 %/m2 alle 20 -vuotta vanhoissa kiinteistöissä. Yli 20 -vuotta vanhemmissa hieman enemmän.

Lakiehdotuksen valmistelun tietoisuus onkin kiirehtinyt yleishyödyllisten rakennuttajien vuokrakorotusilmoitusten postitusta hyvissä ajoin.

Espoon Asunnoissa vuokrat nousevat  v. 2016 alusta 3 % ja lämpimät autopaikat 50 %.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu