Kuka on köyhä Suomessa?

Maamme elää vuosisatojen vaurainta aikaa. On hyvä puhua ennemminkin arjessa selviytymisestä kuin köyhyydestä. 

Selviytyminen onkin mielenkiintoinen asetelma. Miten selviydyn itse, miten autan läheisiäni selviytymään.

Olisin miljonääri, jos pystyisin tuohon vastaamaan. Silti, ajattelin tuoda tässä esiin joitakin pohdintojani, jotka mielestäni vaikuttavat köyhyyskokemiseen.

Ensinnäkin, Suomessa toimii järjestelmä, joka mahdollistaa kaikille kansalaisille keinot selviytyä. Selviytymisellä tarkoitan keinoja löytää vaihtoehtoisia malleja turvata toimeentulonsa ja samalla jokapäiväinen leipänsä.

Köyhyys voi olla myös mielentila. Köyhyys voi olla perimä. Köyhyys voi tarvita köyhyyden illusion.

Jopa sanana, köyhä, sisältää eräänlaisen mielleyhtymän. Ajatuksen siitä, että on alempiarvoinen, mutta silti vahva. Köyhyys on vahvuus siinä missä vauraus on petollinen.

Suomessa köyhyys on hyvä suhteuttaa selviytymiseen.

Olkoonkin niin, että turvaverkostot eivät aina toimi. Olkoonkin niin, että turvattomuuteen etsitään aina syyllisiä itsen ulkopuolelta, sekään ei toimi. Lopulta lähes aina löytyy postitiivinen ratkaisu.

Ajattelen nyt vaikkapa Myllypuron leipäjonoissa odottelevia kansalaisia.  He ovat maksaneet mahdollisesti vuokransa, mutta sen jälkeen ruokaan ei ole enää varaa. Tai, että eivät maksaneet vuokraansa tai sähkölaskuansa, koska toimeentulotuki huolehtii siitä. Heillä on kuitenkin aikaa odottaa niitä päiväysvanhentuneita elintarvikkeita, jotka ovat maksuttomia, tosin odottamisen hinnalla. Paljonko odottaminen maksaa yhteiskunnalle? Paljonko odottaminen maksaa ihmiselle itselleen?

Kauppojen ylipäiväysruokaa odottavat, ovat aikamme köyhyyden kirjoa. He eivät kuitenkaan ole köyhiä. Köyhiä siinä kategoriassa, jossa köyhyyttä mitataaan. He ovat oikeastaan vielä hyväosaisia, joiden ei tarvitse lähteä kaatopaikoille etsimään myytävää.

On hyvä suhteellistaa.  Maassamme on opittu tukiverkostoihin, ilmaiseen ruuanjakeluun (leipäjonot) ja kaikesta huolehtivaan sosiaaliturvaan. Nekin ovat selviytymismahdollisuuksia.

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu