Saako nainen puolustaa miestä?

Maaliskuussa Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen herätteli keskustelua miehen paikasta perheessä. Itse asiassa hän nosti aiheellaan mielipidemyrskyn, puolesta ja vastaan. Hyvä niin.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että aihe koskee likeisimmin nuoria perheitä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Puhutaan perheen ruuhkavuosista, jolloin vastuiden jakaminen puolisoiden kesken muodostuu suurimmaksi ongelmaksi.

Ikäpolvi, joka on kasvattanut nyt kaksi-kolme-neljäkymppiset, on sodankokeneiden vanhempiensa kasvattamia, ns. suuria ikäluokkia. Suurten ikäluokkien lapsuusperheissä on esiintynyt runsaasti puhumattomuutta, isien alkoholisoitumista ja äitien marttyyriutta. 

Suuret ikäpolvet, jotka nyt ovat n. 60 – 70 -vuotiaita, ovat vielä tahoillaan noudattaneet oppimiaan perinteitä. Miehet vastaavat perheidensä elannosta, naiset kodinhoidosta. Oppi on syvällä, vaikkakin naisten työssäkäynti lisääntyi räjähdysmäisesti 70 -luvulla. 

Kotitöiden ja lastenhoidon jakaminen näyttää tulleen nykyisten lapsiperheiden suurimmaksi ongelmaksi. Huolimatta siitä, että molemmat käyvät työssä, vanha perinne naisen ja miehen rooleista istuu tiukasti. 

Toisin, kuin Vaaranen asian ilmaisee miehille asetetusta vaatimuksesta perheensä kaikkivoipana yksikkönä, näen samaan aikaan myös naisen itselleen asettaman vaatimuksen täydellisenä äitinä ja kodin hengettärenä, ylivoimaiseksi.

Vaativuus saattaa nousta henkilön omista skeemoista, mutta myös ulkoisten paineiden ristiriidasta. Useimmiten vaativan asenteen seurauksena nousee aggressio muita kohtaan. Näkökulmat kapeutuvat ja syyttelyn noidankehä on valmis.

Vaativuusseuraukset ovat usein turmiollisia. Parien keskinäinen kisailu siitä, kuka tekee, mitä tekee, on oikeastaan toissijaista. Paljon vakavampaa on, että tietoisuus omista voimavaroista on kadoksissa. Tietoisuus siitä, kuka olen ja mikä on paikkani perheessä, voi avata solmut.

Miksi sitten Heli Vaarasen ulostulo miesten puolustamiseksi herätti voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan?

On selvä, että yhteiskunnassamme tapahtuva muutosprosessi edellyttää keskustelua. 

Pohjimmiltaan kyse ei varmaankaan ole siitä, saako nainen puolustaa miestä, vaan kyse on enemminkin turhautuneisuudesta ja keinottomuudesta.

Samalla on hyvä muistaa, että pariutumisessa valtataistelua käydään pitkään. Kunkin lapsuusperheestään tuomat mallit ovat syvällä. Omista malleistaan luopuminen ei ole helppoa. 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu