Kielletyn houkutus – alkoholin arvaamattomuus!

Maamme on elänyt viinan suhteen monia vaiheita. Kotipoltto kiellettiin jo v. 1866, mutta tuskinpa tuo kieltoon pysähtyi. Sen sijaan 'valvojat' kävivät vihjeiden perustalta hajottamassa monenkin hienot, metsien kätköissä sijainneet tislauslaitteet.

Kieltolaki eli aikansa vv. 1919 – 1932, jonka pääasiallisiksi kannattajiksi nousivat naiset. Niinpä kieltolakia onkin tunnistettu enemmän ' naisten lakina'.

Kieltolain takia alkoholia salakuljetettiin ulkomailta massiivisia määriä. Kaikkia salakuljetuseriä ei luonnollisesti pystytty estämään, joten kansanäänestyksen perusteella kieltolaki kumottiin 5.4.1932, jolloin ensimmäiset Alkoholiliike Ab:t avattiin.

Nyt elämme vuotta 2016 – aikaa on vierähtänyt vuosikymmeniä kieltolain päättymisestä. Suomalaiset ostavat naapurimaan, Viron, suomalaista juomaa edullisempia juomia. Veroeuroja soljahtaa enemmän virolaisten kukkaroon kuin Suomen pohjattomaan.

Edelleen, suomalaisten liiallisesta juomisesta huolestuminen näkyy ja kuuluu. Enimmäkseen vedotaan geeneihin, jotka altistavat alkoholismille.  Huoli lienee aihellinen, mutta toisaalta tuomitseva. Myös tarpeeton.

Kielletty on ihmeellinen houkutin. Se ei liity vain alkoholiin, se liittyy kaikkeen. Kaikkiin, elämän alueisiin, joissa kielloista seuraa aina vastareaktio.

Nyt Suomi on mahdollisesti oivaltanut, miksi keskiolutta vahvempien oluiden, lonkeroiden ja siidereiden vapautuminen voisi olla askel terveempään alkoholipolitiikkaan.

Päihteiden käyttö ei aina liity pelkästään itsensä tai lähimmäistensä vahingoittamiseen. Taustalta löytyvät useimmiten psyykkiset syyt – miksi ihminen juo.  Alkoholi rentouttaa, antaa mahdollisuuden, mutta liiallisena myös rikkoo. 

On selvää, että runsas alkoholinkäyttö altistaa alkoholismille, joka on sairaus. Riippuvuussairaus.

En usko, että kukaan meistä toivoo sairastuvansa. Siksi häpeä paljastumisesta saattaa estää juomisen pysäyttämisen.

Kuten blogini otsikossa totean kielletyn houkutuksesta. Olen vakuuttunut, että suomalaisessa käyttäytymismallissa kielletyn houkutus on vahva.

Piilojuominen, jota paljon tapahtuu, johtaa useimmiten ongelmiin työpaikalla, perheissä ja tuhoaa ystävyyssuhteita. Häpeä estää puhumisen ja mahdollistaa ongelman jatkumisen.

Siksi, olen iloinen, että alkoholilainsaädäntö on lopulta menossa oikeaan suuntaan. Kielletyn houkutuksen minimoiminen ja erilaisten, elämää kannattelevien voimien vahvistuminen, voivat toimia suuntana terveempään.

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu