Ali & Husu -Ylen puheradiossa

Ylen:n Puheradio on suosikkiohjelmani.

Mielenkiinnolla seuraan tietyille toimittajille annettuja ohjelma-aikoja, joista maanantaisin Sarasvuota kuuntelen aina, jos mahdollista. Aloitusmusiikkinsa on jo kutsuva. Hetken arvelin Tuija Pehkosen haastatteluääntä, mutta nyt olen jo antanut anteeksi ärsyttävän intonaationsa. Hyvin hän tehtäväänsä hoitaa. Ja onhan siellä esoteeria ja politiikkaakin – paljon opittavaa ja ymmärrystä avartavaa.

Ainoa, jonka jätän väliin – Lindgren ja Sihvosen. Heidän puheensa käy hermoille, mutta niin lienee tarkoitettukin. (Tosin useimpia ohjelmia kuuntelen vasta klo 22.00 jälkeen, sillä päivisin yleensä teen töitä). 

Ali ja Husu päättelivät ohjelmaansa viime torstaina. Ali, supliikkimiehenä löysi kaikista aiheista naurua, hurmaavaa hekotusta, joka tarttuu. Husu sen sijaan, huumorimiehiä hänkin, onnistuneesti kaappasi oman tilansa.

Suomalaiseen jäyhyyteen ei liene helppoa sukeltautua ja saada hyväksyntää. Ohjelmaan soittivat useimmiten samat henkilöt. Puhelut eivät oikestaan tuoneet mitään avartavaa, ainakaan kuulijan korviin. Toimittajat voivat olla eri mieltä.

Husu toimi viimeiset kymmenisen vuotta Keskustapuolueessa, mutta päätti irtautua pitkien pohdintojensa jälkeen syystä, että puolueensa toimet eivät enää tuntuneet kannatettavilta.

Hyvä, että on uskallusta kyseenalaistaa. Itsekin, lopultakin puolueeni löytäneenä, uskoin Keskustaan – kunnes Sipilän hallitus päätti leikkauksista, jotka eivät tuntuneet enää kohtuullisilta tai oikeudenmukaisilta. Erosin.

Ali kuvasi dokumentissaan hyvän ystävänsä kanssa yhteistä matkaansa turvapaikanhakijoiden rinnalla. Samaistumisen kokemuksen tunnistaminen saattoi olla motivaationa. En tiedä.

Suomeen kotiutuneet maahanmuuttajat ovat vielä taipaleensa alussa. Hyväksynnän hakeminen tapahtuu kaikilla aisteilla. Niin tapahtuu ja niin on mentävä. Se on ihmisyyttä parhaimmillaan.

Joskus Alin ja Husun keskusteluohjelmat täyttyivät ylenpalttisesta naurusta, huudoista ja vastahuudoista, joista ei enää tahtonut löytyä 'punaista lankaa'. Silti, pidin hyvänä, että keskusteluohjelma toteutettiin.

Ali jatkanee nyt omaa klo 9.00 showtaan, mutta toivon, että syksyn tullen Puheradioon saadaan uusi mamu -formaatti. 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu